Grover Bricka (37 Bilder): GOST. Grover Fjäderbricka, Lås Och Delade Brickor M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Grover Bricka (37 Bilder): GOST. Grover Fjäderbricka, Lås Och Delade Brickor M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar

Video: Grover Bricka (37 Bilder): GOST. Grover Fjäderbricka, Lås Och Delade Brickor M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar
Video: M10 Spring Washer RSW-15 2024, Mars
Grover Bricka (37 Bilder): GOST. Grover Fjäderbricka, Lås Och Delade Brickor M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar
Grover Bricka (37 Bilder): GOST. Grover Fjäderbricka, Lås Och Delade Brickor M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar
Anonim

En fjäderbricka är ett enkelt och billigt sätt att skapa en skarv som inte lossnar av sig själv. Även om det inte kan anses vara universellt, används brickan i stor utsträckning. Den är tillverkad av högkolstål, som kan behålla sin fjädrande (frånstötande) egenskap i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Fjäderbrickan behövs för att tvångsfästa muttern som är skruvad på bulten, medan den endast används en gång - för varje specifik anslutning. Detta innebär att dess användning endast är motiverad vid en enda påskruvad installation. Efter demontering, eftersom den förlorar en betydande del av sin fjädrande effekt, rekommenderas det inte att skruva den igen på samma mutterbultskarv . Eftersom kroppar med idealisk elasticitet inte existerar i naturen, förlorar varje kropp med långvarig eller överdriven kompression delvis sin egendom. Det är som att bollen studsar inte till den nivå från vilken den föll: kroppens vibrationer på fjädern - Grovers tvättmaskin är bara en spole av en sådan fjäder - kommer så småningom att försvinna. Upprepade gånger genom att dra i låsbrickan förvandlas den till en vanlig pressbricka, lika stor i area som mutterens kontaktpunkt med den fästa delen, som den håller på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fjäderbrickan som en underart av låspackningen användes främst inom maskinteknik, sedan spreds den till produktion av el, elektronik och all slags automation. Den används för att säkra kritiska delar av maskiner, mekanismer och elektriska komponenter . Till exempel, så att stödstrukturerna för vagnen, karosseriet, stationära datorsystemenheten inte viker ut, används denna bricka. Det fixar de elektriska kontakterna till strömställare, knivomkopplare, automatiska säkringar, telefonplintar i den automatiska telefonväxeln. Varhelst dynor med ledningar är lämpliga, där en pålitlig kontakt mellan kraft- eller signalledningen behövs, används minst en fjäderbricka - en sådan tråd med en C-formad kontakt, som på distans liknar ett enkelt block.

Ett exempel på användning är elmotors terminaler: betydande startströmmar tvingas ge en mycket tillförlitlig kontakt, där det inte kommer att uppstå några ljusbågar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

Pucken är uppkallad efter den mekaniska uppfinnaren John Grover. Början av utbredd distribution - slutet av 1800 -talet, under en period av aktiv, explosiv tillväxt i efterfrågan på mekanismer som gradvis ersatte manuellt arbete . Det framträdde som ett svar på bristerna i lederna, där endast pressbrickor användes.

Inledningsvis försökte konstruktionstekniker att använda konventionella fjädrar på platser där det var nödvändigt att säkert dra åt muttrarna på bultarna, gängans diameter liknar de nuvarande storlekarna på bultarna M12, M14, M16 eller M20 . Men på grund av förekomsten av bultar med en märkbart längre struktur var dessa tyngre, vilket var en olägenhet. Fjädern som en delad komponent kan ersätta fjäderbrickan där minimering av till exempel vikten av en fjädrad vagn eller skottkärra inte är så viktig. En sådan "överproduktion" övergår emellertid alltid till konkreta utgifter för produktion av maskiner och produkter, ökar deras kostnad, så det finns inget behov av extra varv. Syftet med låsbrickan är att hålla muttern på plats genom att skära in den ena vassa (upphöjda) änden i den, den andra i pressbrickan, som är i kontakt med en av delarna som ska fästas . Den resulterande kopplingen hindrar muttern från att skruva tillbaka, eftersom den är riktad mot dess eventuella skruvning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den nitade leden ansågs vara ett alternativ till groverelementen. Även om niten inte håller delarna sämre än en bult med en mutter och en låsbricka, är det inte en lätt åtgärd att bibehålla en nitad fog. Brist på nitar - vid nitning ändras alla detaljer . När du öppnar en anslutning baserad på en bult och mutter med en låsbricka, måste endast brickan bytas ut: en noggrant demonterad, oskadad anslutning kan skruvas tillbaka utan några negativa konsekvenser för hela strukturen vid denna tidpunkt. Antalet defekta nitade skarvar är märkbart högre än bultade, där en fjäderbricka användes: någon av de defekta delarna kan bytas ut medan resten behålls . Efter extraktion kasseras niten helt.

Fördelen med den bultade anslutningen är att efter noggrann utdragning och skärning av niten med en pressbricka av ett större område är det resulterande trasiga hålet helt stängt och konstruktionens utseende påverkas inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

För att äntligen förstå om en odlare tvättmaskin är lämplig för din situation är det användbart för hantverkaren att ta reda på hur denna produkt kan bytas ut. Alternativa alternativ låter dig fixera muttern i förhållande till bulten såväl som en odlare.

Självlåsande muttrar har en plastinsats för att minska stötar och vibrationer . Men på grund av den relativa komplexiteten - i jämförelse med grovbrickan - är den självlåsande muttern märkbart dyrare, eftersom förutom stål med en viss form används också andra, mindre fasta och mer elastiska material.

Bild
Bild

Poppet är ett av standardalternativen för byte av odlare . En mer pålitlig och billigare typ av tvättmaskin. Dess närmaste analog är konisk.

Bild
Bild

Kronmutter - används för att skapa förutsättningar lämplig för montering av sprinten genom ett separat hål. På grund av den stegade konstruktionen är den känd som en av de mest pålitliga metoderna.

Bild
Bild

Den tandade flänsen är lämplig för spåranslutning . Från sidan verkar det som att stegen på båda sidor kommer in i varandra - på grund av deras "spiralformade" läge. Anslutningens tillförlitlighet och förhindrandet av att lossa muttern är inte sämre än odlaren.

Bild
Bild

Låsbricka har repetitiva spikar som sticker ut i en liten vinkel - i förhållande till planet för produktens huvudyta. Dessa tänder pressar också in i muttern och förhindrar att den lossnar.

Bild
Bild

Burr -bricka låter en lämnas kvar i arbetsstycket , tack vare detta går de återstående runt svängarna. Den presenteras i flera sorter, specifika för en specifik situation.

Bild
Bild

Trådklämmor skiljer sig åt i extremt låg kostnad och den enklaste produktionstekniken.

Bild
Bild

Genom att böja en vanlig pressbricka får de den enklaste vågformen - till exempel för muttrar M6, M8, M10. Men den verkligt studsiga vågbrickan är gjord av en tunnare stålremsa än en vanlig grover, böjd runt omkretsen. Snittet, som en groverbricka, saknas i vågen.

Produktens syfte är att eliminera rotorns längsgående rörelse när motorn är igång.

Bild
Bild

Till exempel används Belleville brickor som ett slags stötdämpare, dämpningsstötar och vibrationer på bultfästen. Huvuddelen av påverkan faller på dem - muttern och bulten kommer att förbli . Tillverkad av fjäderstål med hög kolhalt. Kompatibel med GOST nr 3057 (upplaga 1990). Spänningen i bultförbandet när du använder Belleville brickor stabiliseras, skarpa kraftmoment elimineras och i ett smalt utrymme används de som en spiralfjäder (ett varv). Syftet med brickan är att ta över temperaturfluktuationerna "värmeköld", som under normala förhållanden leder till skador på muttern och bulten, som används utan brickor . Vissa tillverkare, i ett försök att spara mer på produktion, montering av en hel rad hushållsartiklar, lägger medvetet inte i monteringsbrickorna. Konsumenten, för att se att de inte finns där, köper dessutom "odlare" på egen hand innan han slutligen monterar en sak eller ett föremål där bultförbindelser används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enkel

En enkel grover -del är en fjäderspole . Teoretiskt verkar det som att för att lösa problemet med grovbrickorna är det tillräckligt att ta en slipmaskin med en tunn skiva, eller en annan såg, till exempel en tunn skiva på en sågmaskin och, till exempel, fixera en fjäder från en mussel i en skruvstång, såg den längs - å ena sidan noggrant medan du kontrollerade sågningen för att undvika sågning från den diametralt motsatta sidan. Brickor med rundt tvärsnitt, erhållna från en sådan "tråd" (en fjäder är faktiskt en tråd av högkolstål, som har god elasticitet när den komprimeras från ändarna), kan verkligen lösa problemet med att dra åt anslutningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, vanliga brickor är släta, grävfria fjädrar . Tvärsnitt - ändarna på den sågade fjädrande spiralringen - förskjuts, de "riktar" inte exakt mot varandra. Om de verkligen sammanföll skulle en sådan detalj vara värdelös: den skulle inte fixera muttern vid åtdragningstillfället, vilket innebär att en sådan stålpackning inte har någon anledning att kallas grover.

Ringens snitt görs i en vinkel på 70 grader och inte konventionellt vinkelrätt mot tangenten som passerar genom punkten (linje, inre kanter) på snittet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplex

Dessa komponenter kallas först och främst komplexa eftersom detta element utvecklades för de komplicerade driftsförhållandena hos strukturer och mekanismer, till exempel: rotationsrörelser av mekanismer . I synnerhet ett aggressivt sätt att köra bilar med frekventa överbelastningar, manipulering av föraren med specialutrustning, åtföljd av speciella arbetsförhållanden, till exempel en lastbilskran vid lyftning och överföring av staplar i vikt på en avsevärd höjd, och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra faktorn är två-varvs utförande . Dessa är två på varandra följande varv med samma tvärsnitt som för enkla brickor. Med andra ord är en "dubbel" bricka en del av en fjäder, vars spolar avsiktligt "glömdes" att dela, skurna längs samma linje. Spolens sektion vid någon av dess punkter är inte rund, som i vanliga fjädrar, men rektangulära, mindre ofta trapetsformade brickor finns, där fjäderspolens nedre kant, som de är, är något längre än den övre en, medan sidokanterna är riktade uppåt, något avfasade. Prototypen för tvåvarvade brickor är fjäderpartier i flera varv. Användningsområdet är inte bara som en groverpackning, utan också som fullfjädrade fjädrar i extremt trånga utrymmen. Elasticiteten, motståndet i två varv i jämförelse med en (singel) ökar också markant.

Grover-delen har inte den egenskap som ligger i dess "icke-fjädrande" konkurrenter: den kan inte kombineras som en helhet med en mutter, bult eller pressbricka . Det är i regel ett oberoende och engångselement som enkelt kan ändras under den efterföljande återmonteringen av bultförbindelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material

Enligt GOST 6402 (ändrad från 1970) är materialet för groverdelarna stål 65-G . Det är en typ av högkolstål som är lämpligt för fjädrar för markfordon och en mängd olika konstruktionsutrustningar som används i storskalig konstruktion. Ett undantag från denna regel är användningen av bronslegeringar.

Men brons, till skillnad från "fjäderstål", har nästan inte den elasticiteten, och den används sällan i seriösa strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installeras korrekt?

Det finns en uppsättning regler för installation av skruvförband med fjäderbrickor. De kokar alla ner till följande.

  1. Använd inte låsbrickor av stål med bronsmuttrar av aluminium . Grader, skillnader i grovpartiets plan lämnar fåror på dem när man drar åt muttrarna från icke-järnhaltig metall, vilket kan leda till att muttern bryts.
  2. Grover -anslutningen kan inte dras . Att dra åt en mutter av vilken storlek som helst gör i alla fall delen platt och förvandlar den till en vanlig packning, nästan utan fjädrande effekt.
  3. Grovbrickan får inte placeras under pressbrickan . Den andra ska vara längre från muttern och / eller från bultens huvud än den första. Det vill säga, den bultade anslutningen slutförs i följande sekvens: bulthuvudet, fjäderbrickan, pressbrickan, arbetsstyckena som fästs, pressbrickan, fjädern, muttern, inte annars. Närmare bestämt installeras brickorna i en spegelliknande sekvens på vardera sidan av delarna som ska fästas.
  4. Det är oacceptabelt att klämma fjäderbrickan mellan två pressningar . Om bulten är lång och gängan inte skärs i hela dess längd, men det finns ett oupptaget gap mellan muttern och de delar som ska fästas, läggs först en eller flera pressbrickor, sedan en eller flera grovbrickor, och slutligen skruvas muttern på. Det vill säga press- och groverbrickorna ska inte växla varken slumpmässigt eller cykliskt. Paketet liknar korrekt belastning av skivstången. Metoden att "spegla" brickorna gäller även i detta fall.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bronsfjäderbrickor med stålmuttrar och bultar har ingen effekt: varken aluminiumlegering eller brons ger den förväntade effekten. Använd endast stålfästen av hög kvalitet, inte förfalskade.

Rekommenderad: