Extraktorer För Att Skruva Loss Muttrar Och Bultar: Hur Man Skruvar Loss En Trasig (avbruten) Bult Med Ett Huvud? Vad är En Skadad Mutterutdragare? Funktionsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Extraktorer För Att Skruva Loss Muttrar Och Bultar: Hur Man Skruvar Loss En Trasig (avbruten) Bult Med Ett Huvud? Vad är En Skadad Mutterutdragare? Funktionsprincip

Video: Extraktorer För Att Skruva Loss Muttrar Och Bultar: Hur Man Skruvar Loss En Trasig (avbruten) Bult Med Ett Huvud? Vad är En Skadad Mutterutdragare? Funktionsprincip
Video: Så avlägsnar du en trasig bult utan svetsning | AUTODOC tipsar 2024, April
Extraktorer För Att Skruva Loss Muttrar Och Bultar: Hur Man Skruvar Loss En Trasig (avbruten) Bult Med Ett Huvud? Vad är En Skadad Mutterutdragare? Funktionsprincip
Extraktorer För Att Skruva Loss Muttrar Och Bultar: Hur Man Skruvar Loss En Trasig (avbruten) Bult Med Ett Huvud? Vad är En Skadad Mutterutdragare? Funktionsprincip
Anonim

Funktioner hos extraktorer för att skruva loss muttrar och bultar är att välja rätt design, olika storlekar som används för gängade kontakter med olika diametrar och förhållandena under vilka de finns.

Frakturen kan vara på olika nivåer, med ledigt utrymme för att köra en kil eller dess frånvaro. Användningen av ett specialverktyg sker i fall där det är omöjligt att ta bort en bult eller mutter med konventionella metoder med hjälp av välkända verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

I speciella källor kallas en utsugare för att skruva av muttrar ett användbart och bekvämt verktyg som används när det är nödvändigt att ta bort fästelement, till exempel brutna bultar i bildelar. - det är i denna enhet som det finns många gängade anslutningar, fixeringsanordningar och delar.

  • Orsaken till brott kan vara varierande omständigheter som ledde till deformation eller skada på metallen . - brytning, nötning av tråden, opålitlig fixering, metall av låg kvalitet, felaktig användning av fästelement i förhållande till mått eller hål.
  • Funktionsprincipen, liksom valet av lämplig typ , kan bestämmas av orsaken som orsakade ett sådant behov (rost, sprickor och flis, bubblor och tårar).
  • Fästelement kan skadas vid höga temperaturer (fastnar) åtdragning med fel skiftnyckel.
  • Ibland kallas extraktorn ett slags borax, men denna definition motsvarar inte riktigt alla sorter , tillverkas av tillverkare som svar på instrumentmarknadens krav och behov.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivningen innehåller alltid ett omnämnande av en mängd olika designfunktioner och applikationer . Var och en av de utmärkta typerna har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar, men i den hårda verkligheten visar det sig att en enkel design och modelltyp perfekt manifesterar sig i olika situationer. När huvudet är jämnt, klippt över nivån på delen eller brutet på något avstånd från ytan, är ett sådant verktyg helt enkelt nödvändigt.

I instruktionerna kanske du inte nämner att extraktorn används för låsfästen, närvaron av fingerfärdighet och vissa nyanser gör att du framgångsrikt kan hantera ett trasigt fästelement utan tråkig manipulation av hjälpverktyg som inte är så anpassade för en viss process.

Till salu kan du hitta en uppsättning hylsor eller ett separat verktyg från arbetsdelen och skaftet, med vilken den är fäst på en munstyckshållare, en skiftnyckel eller en skruvmejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Förekomsten av olika typer beror på det avsedda syftet, men det är bättre att köpa en uppsättning extraktorer med olika diametrar. Detta gör att du kan arbeta med olika storlekar av gängade anslutningar - från M1 till M16 … För vridning kan enheter med motsatta skär kan användas-den vänstra gängan vid bulten innebär en utsugare med höger riktning. Detta gäller för en bult utan huvud, ett verktyg med spiralskruv. Att köpa ett kit för skadade fästelement sparar inte bara pengar (det är billigare än att köpa varje verktyg separat). Du måste bestämma vilken typ av skada du måste arbeta med oftare: den yttre är användbar för att sticka ut ovanför ytan och stor i storlek, inuti den finns speciella skarpa kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den yttre är användbar för bulthuvuden med snedställda kanter och för en skadad mutter om den lämnar handlingsutrymme. Förutom de typer som anges nedan kan man hitta differentiering till externa och interna utsugare (för drift av utskjutande eller fördjupade störningar). I det första fallet fungerar skarpa kanter inuti utsugshuvudet, som överför rotationsenergin, i det andra - på grund av att det hamrar eller skruvas fast i den skadade bultens kropp. Interna verktyg klassificeras som enkelsidiga och dubbelsidiga. De första kan vara med ett arbetsområde i form av en borr (kon) eller i form av en kil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kilformig

De namngavs efter utseendet på arbetsområdet .… Sådana extraktorer kan vara tetraedriska eller platta. Den vanligaste och mest kända traditionella formen är den fasetterade konen. Den används när du kan borra hårdvaran, sedan är det bara att sätta in extraktorn i det färdiga hålet. Komplexiteten i applikationen ligger i borrens noggrannhet - ett felaktigt gjort hål kan leda till verktygsbrott på grund av en felaktigt fördelad last.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bulten har en förskjuten rotationsaxel är kilverktyget värdelöst. Mycket av processens framgång bestäms exakt av rätt val av verktyg. Tång rekommenderas inte för användning av hylsor.

Bild
Bild

stav

Deras beskrivning är alltid lakonisk, även om du ibland kan hitta ett oprofessionellt uttalande om att denna typ fungerar på samma princip som den kilformade och spiralformade spiralen . Vid användning av en extraktor med en arbetsdel i form av en skarpkantad stång finns det dock några särdrag: skruvning sker med hjälp av ett andra hjälpverktyg - en skiftnyckel med lämplig diameter.

För att sätta in ett verktyg med en stav och vassa kanter behöver du oftast också ett borrat hål i hårdvarukroppen.

Bild
Bild

Spiralskruv

Sådana modeller karakteriseras genomgående som en pålitlig och effektiv verktygstyp . De produceras med en konformad tråd, som kan skäras i olika riktningar - till höger eller till vänster.

Tillämpningsprincipen är extremt enkel - skruvas fast i ett förborrat hål . Efter att du har fastnat kan du säkert skruva loss bulten som den används för. Experter rekommenderar att du använder en skiftnyckel, som kommer att vara till nytta för reparationer och för andra låssmedmanipulationer, fastspänning eller roterande verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Trasig hårdvara är inte det trevligaste fenomenet under reparationsarbete. Den kan placeras på en öppen eller svåråtkomlig plats. Börja arbeta med det, du behöver inte bara inse behovet av att använda en extraktor, utan också att korrekt avgöra vilken typ det är bäst att använda för borttagning. Då räcker det med att använda en väl beprövad algoritm och användbara råd från proffs.

  • Borra ut trasig hårdvara du måste fortfarande: hålet ska vara strikt i mitten och borrdiametern ska vara mindre än samma parameter för delen.
  • Om hårdvara med skurna kanter, det är opraktiskt att använda en spiralskruvsugare , det är lättare att dra ut det med ett kilformat verktyg.
  • Skruva loss bulten som ligger i linje med ytan , är det lättare med en centrumstans som gör att du exakt kan bestämma mittpunkten för borrning, så att det inte finns någon axelförskjutning.
  • Dra åt den infällda bulten väl under ytan optimalt med hjälp av en styrhylsa … Det kommer också att vara praktiskt om brytpunkten är placerad ovanför fästelementet.
  • Enkelhet beror ofta på tillgängligheten av hjälpmedel och verktyg … Därför är rådet att köpa kit inte av misstag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Framgången för de åtgärder som vidtagits beror på rätt val av extraktor … Och det handlar inte bara om dess typ, utan också om dess diameter och tillämpningsmetod. Därför är det bättre att köpa en uppsättning där det finns extraktorer med olika munstycken, skiftnyckelhylsor och liknande anordningar för att styra borren, som bör vara strikt i mitten av bulten, muttern eller tappen. I butikskedjor finns det många prylar från ledande tillverkare, dyra och billiga, praktiska och funktionella.

Priset är inte alltid huvudkomponenten som garanterar köp av ett kvalitetsinstrument. Du måste noggrant studera alla prioriteringar och köpa produkter av önskad typ.

Rekommenderad: