Takprofiler (39 Bilder): PP (CD) För Gips Och UD (PPN), Andra Typer Av Profiler Och Deras Storlekar. Aluminiumprofiler För Tak Och Trä

Innehållsförteckning:

Video: Takprofiler (39 Bilder): PP (CD) För Gips Och UD (PPN), Andra Typer Av Profiler Och Deras Storlekar. Aluminiumprofiler För Tak Och Trä

Video: Takprofiler (39 Bilder): PP (CD) För Gips Och UD (PPN), Andra Typer Av Profiler Och Deras Storlekar. Aluminiumprofiler För Tak Och Trä
Video: KLUS LLC - the LARKO-50 extrusion creates a wide line of light flush with the ceiling surface 2024, Mars
Takprofiler (39 Bilder): PP (CD) För Gips Och UD (PPN), Andra Typer Av Profiler Och Deras Storlekar. Aluminiumprofiler För Tak Och Trä
Takprofiler (39 Bilder): PP (CD) För Gips Och UD (PPN), Andra Typer Av Profiler Och Deras Storlekar. Aluminiumprofiler För Tak Och Trä
Anonim

När du placerar moderna tak är takprofiler oumbärliga. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad de är, hur de ser ut, vad de är, vilka material de är gjorda av och vilka är de viktigaste nyanserna i deras installation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Takprofiler klassificeras som element i fästsystemet. Visuellt är dessa remsor av en viss längd och bredd, som har olika syften . De används för att ge tak en mängd olika konfigurationer. Huvuddelen av sortimentet produceras genom kallformning. Detta säkerställer ramkonstruktionernas styvhet. Ränderna har en annan sektion. De används för design av tak i en, två och flera nivåer.

Tillsammans med takmaterialet jämnar de ut takytan, maskerar elektriska ledningar, kommunikationssystem och ventilation . Profilerna har olika tjocklekar, vilket avgör användningsomfånget.

Till exempel är 0,4 mm remsor inte de starkaste. Det är svårt att skruva in självgängande skruvar i dem, eftersom de ständigt rullar. Analoger med en tjocklek av 0, 45 mm är lämpliga för lätta ramkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter på 0,55 mm är lämpliga för montering av komplexa takformer . De har en ökad viktbärning. Liksom andra typer används de för tak i gipsskivor och stretchtyger, samt racksystem, PVC -paneler. De är lätta att hantera och har optimal flexibilitet. Hål borras i dem utan större svårigheter, de sågas med en kvarn. Lämplig för att skapa olika typer av upphängda strukturer.

En stödram monteras från skenorna . Deras typiska längd är 3 m, men vissa tillverkare producerar produkter med parametrar från 2,5 till 6 m. Detta förenklar installationen av tak i rymliga rum. Vissa typer av produkter skapas på speciella rullande avrullningsmaskiner med bromssystem. Under produktionen rullas banden upp och matas för uthyrning. Under matningen är de perforerade, på grund av en mängd olika rullar, förändras lättnaden.

Shirring ökar plankornas styvhet. Vid utgången skärs de till en standardlängd i en vinkel på 90 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Idag erbjuder byggmarknaden flera grundläggande typer av takprofiler som gör att du kan implementera olika designidéer när du planerar tak. Varje typ av plankor har sina egna egenskaper, skillnader och syfte . Den har sin egen förkortning och syfte.

Bild
Bild
Bild
Bild

PP

Tak-CD-profilen har en struktur som visuellt liknar sin rackmonterade motsvarighet. Har något inåt krökta ändar och extruderade längsgående spår på basen. Har ökad hållbarhet.

Det tar huvudbelastningen från hela strukturen . Fästs med speciella upphängningar. Den är markerad med ett PP 60x27 -märke, som står för "takprofil på 27x60 mm i storlek". Den används vid arrangemang av upphängda strukturer med ett annat antal nivåer.

Bild
Bild

PPN

Bärskenans struktur i taket liknar den tidigare analogen. Den har också en U-form, men måtten på bredden och höjden är 27x28 mm . Följaktligen är den markerad som PNP 27x28. Denna guideprofil används tillsammans med den föregående. Det anger riktningen för installationen. Förutom huvudstorleken kan dess parametrar vara 17x50 och 20x20 mm.

Det kallas ibland PS, vilket inte påverkar funktionaliteten på något sätt . Det används ofta för att skapa lätta takkonstruktioner. Det kan kallas UD, det förutsätter fixering längs takets omkrets. Beroende på typ av utförande kan det vara klassiskt och perforerat.

Produkter av den andra typen är mer praktiska att arbeta med, eftersom de eliminerar behovet av att borra hål för fästelement.

Bild
Bild

MÅN

UW-plankan används när man anordnar strukturer på flera nivåer. Det kan användas för ett tak med två nivåer, tre nivåer, som konstruerar ramen för de nedre nivåerna . Den är 4 cm hög och används som skena för en stolpprofil. Finns i klassiska och utökade bredder. Bredden kan vara 5, 7,5 och 10 cm.

Den används tillsammans med lameller av lämpliga dimensioner . Köpt för att sätta in ett ställ eller en annan guideprofil. Ser likadant ut som resten av sorterna. För förstyvning längs väggarna är den utrustad med längsgående korrugeringar. Har 8 mm hål för fastsättning på stödbotten.

Bild
Bild

Välvd

Skillnaden mellan en sådan skena från andra analoger är uppdelningen i små sektioner som kan böjas i en given riktning. Den böjer sig inte bara inåt utan också utåt. Avser beslag som ger tillförlitlig och tät fastsättning av gipsskivan . Har ett brett utbud av möjligheter. Fixat på galgar. Dessa sorter produceras för ramar med böjda former. De är tillverkade av PN-produkter, kompletterade med speciella skåror. Tack vare dem, under konstruktionen av ramen, kan du ändra krökning.

Välvda lameller är särskilt efterfrågade av konsumenterna . De hjälper till att lösa komplexa designproblem. Dessa är perforerade remsor, som också används för puts. De håller perfekt en konstant belastning. De hjälper till att skapa en vågeffekt och används i mönster med rundade hörn. De har en bredd på 6 cm, en längd på 3 eller 4 m, en höjd på 2, 7 cm. Plankans minsta radie är 50 cm.

Bild
Bild

Material (redigera)

Takprofiler är gjorda av metall och trä (virke). Monteringen kallvalsad typ är gjord av remsa (bandstål) med en tjocklek på 0,4 mm . Den är olegerad och koldioxidsnål och har en galvaniserad finish som tål korrosiva miljöer. Metallprofiler är hållbara, men de är benägna att rosta på platser där skyddsskiktet är flisas.

Stållameller är inerta mot insekter, ändrar inte sin geometri, till skillnad från timmer, som sväller på grund av fukt och fukt . Aluminiummetallprofilen är hållbar och lätt att använda. Virkesprofilen är dyrare och miljövänligare. Det är inte lika starkt eller hållbart som dess metallmotstycke. Det innebär obligatorisk behandling med en antiseptisk, brandfarlig komposition.

Bild
Bild

Tillverkares översikt

Bland det stora utbudet av tillverkare som levererar takprofiler till vår marknad är det värt att notera flera märken, vars produkter efterfrågas bland inhemska köpare

Kraf -synergi - ett ryskt varumärke som levererar takprofiler till byggmarknaden för gipsskivor av metall (inklusive guider). Producerar produkter av hög kvalitet och hållbarhet.

Bild
Bild

" Proff-STEEL " - ett inhemskt företag i Krasnodar -territoriet, som grundades 2007, ökar årligen produktionsvolymerna och erbjuder fyra typer av lameller för tak tillsammans med guider.

Bild
Bild

PRIMET-M - ett varumärke från Novoshakhtinsk. Producerar olika typer av profiler för gipsskivor, komplett med element av gångjärnssystem. Levererar produkter med ett acceptabelt pris-prestanda-förhållande.

Bild
Bild

Knauf Är ett tyskt företag, ledande inom sitt segment. Producerar profiler med ett speciellt mönster på baserna och en företagslogotyp. Den levererar profiler för undertak och akustiska tak till vår marknad.

Bild
Bild

EuroKraab - tillverkare av lameller med en skugga typ av gap, som används när man arrangerar skyhöga och konturtak. Finns i anodiserade aluminium infällda takremsor i olika bredder.

Bild
Bild

Tilläggsfästen

Vid installation av takkonstruktioner används olika typer av komponenter. Upphängningar och kontakter används för att ansluta profilerna till varandra och fästa dem på golvet.

  • Upphängning - stålfäste med samma bredd som profilen . Den har många parade hål på samma tonhöjd. Suspensionerna är längsgående, vinklade, T-formade, specialiserade för tvärförbindelse. Beroende på typ av installation kan en en-nivå, dubbel-nivå kontakt behövas.
  • Fästelement - ankarbultar eller självgängande skruvar . De första kopplingarna används vid montering av profiler på betongunderlag, den andra på trä. Remsorna är förbundna med varandra genom håltagande självgängande skruvar och borrande självgängande skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns ett antal faktorer att tänka på när man köper takprofiler. Det är viktigt att köpa produkten från en pålitlig leverantör . Hantverksprodukter har ofta synliga defekter. Profilen måste ha tillräcklig tjocklek. Om det inte upprätthålls lider hela bildsystemet. I detta fall, under drift, kommer enskilda sektioner att misslyckas mycket snabbt. Det är svårt att fästa självgängande skruvar på sådana remsor. Det köpta objektet ska inte vara misstänkt billigt.

Var uppmärksam på beläggningens kvalitet vid visuell inspektion . Rostiga lameller är inte alls lämpliga för installation. Det kommer inte att vara möjligt att ta bort korrosion, det kommer att spridas ytterligare, förstöra beklädnaden. Du kan inte köpa profiler för att installera en ram med en trasig konfiguration.

Dåligt rullat material hindrar ramen från att plana ut. Även om leverantören är verifierad kan orsaken till detta fel vara felaktig förvaring av skenorna på lagret.

Bild
Bild

Profilparametrar måste motsvara typiska dimensioner . Med en tydligt stor förändring i storlek kommer det inte att vara möjligt att göra en perfekt ram. När man tittar noga på den specifika typen av laths, uppmärksammar de tillräckligt med djupet av de snitt som appliceras. När skenan är praktiskt taget slät kommer denna defekt att göra det svårt att skruva i skruvarna.

Ett obehagligt ögonblick är närvaron av grader. Du bör inte ta en produkt av låg kvalitet, komplicera ditt arbete med ytterligare slipning, det är bättre att kontakta en annan butik där du kan hämta produkter av bättre kvalitet.

Bild
Bild

Installationsfunktioner

Innan ramen installeras i taket utförs förberedande arbete. Det är nödvändigt att beräkna förbrukningen av material, välja lämpliga verktyg för installation, fästelement . Det är nödvändigt att korrekt beräkna avståndet mellan profilerna, beroende på typ av ram. De tar också hänsyn till antalet nivåer, typen av infästning (längs omkretsen, mitten). Efter planering och beräkningar startas installationen.

För att göra taket enligt alla regler rengörs basen under ramen från resterna av den tidigare beklädnaden . Demontera ljuskronan och andra hängande element. Bli av med damm, smuts, svamp. Med hjälp av kitt tätas luckor och sprickor. Överlappningen grundas och behandlas med en antiseptisk komposition. Den ytterligare typen av arbete beror på typ av ram. För ett cellulärt system som mäter 60x60 cm skapas en markering och en styrskena monteras längs linjen på väggen. Innan dess limmas en tätning på sidan intill väggen, hål för pluggar borras i steg om 0,3-0,4 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installera guider runt rummets omkrets . Använd hörnkontakter för att ansluta dem. Efter det kan du skruva på upphängningarna. För att göra detta försvinner 0,3 m från väggen och upphängningar installeras längs de linjer som är markerade för profilerna. Vidare skruvas in upphängningarna med ett intervall på 0,6 m och monteras så att varje kontakt är placerad strikt i mitten mellan bygelskenorna.

Upphängningarna är böjda . Sedan förbereds remsorna. Mät upp den angivna storleken, och 0,5 cm skärs av från detta värde. Detta är nödvändigt för att förhindra deformation på grund av expansion. Profilerna sätts in i styrningarna, fixeras med förslutningar med upphängningar. Under arbetets gång, kontrollera det horisontella läget med en lasernivå. Efter installationen av de viktigaste kretskorten fästs de”krabba” -typshopparna som resten av profilerna är monterade på.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid installation av en tvärram används färre skenor och kontakter . De monteras i steg om 0, 4-0, 5 m. Efter att ha markerat linjerna för guiderna, slog de av remsornas installationsplatser. Då bestäms rätt vinkel. Hål borras i väggen för styrprofilen med 0,3-0,4 m mellanrum. De tar skenan, klistrar över med tätningstejp och fäster den på väggen. Därefter installeras upphängningarna och böjer ändarna.

Profilerna skärs, kom ihåg att klippa av 0,5 cm för att förhindra skador och vridning av gipset . Remsorna klistras ner underifrån med ett tätningsmedel, sätts sedan in i styrningarna och fixeras med upphängningar med hjälp av självgängande skruvar (klopps). Komplexa flernivåstrukturer görs enligt individuella scheman.

Först och främst krävs en fullständig överföring av ritningen till taket här. Komplexiteten kommer att vara mycket högre än med arrangemanget av enkla system på en nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du fästa alla guider på den övre nivån, installera hängarna med ett mindre steg . Minskningen av avståndet beror på den ökade belastningen på golvet. Sedan är de engagerade i installationen av profiler på toppnivå. Strukturen kan vara cellulär eller tvärgående. Därefter monteras styren på den lägre nivån. En rak skena skärs i vertikala stolpar som fungerar som brädor mellan två nivåer.

Med hjälp av specialkontakter fästs racken på den övre nivån . Välvda profiler är fästa vid botten av ställen. Om det behövs kan de förlängas med en förlängning med en galvaniserad stålskena förlängning. PP är fixerat mellan den välvda stången och styrningen på den nedre nivån. När du har skapat ramen, fortsätt till installationen av takbeklädnaden.

Rekommenderad: