Reparation Av En Byggnadshårtork: Hur Fixar Du En Spiral Och En Varmluftspistolbrytare Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av En Byggnadshårtork: Hur Fixar Du En Spiral Och En Varmluftspistolbrytare Med Egna Händer?

Video: Reparation Av En Byggnadshårtork: Hur Fixar Du En Spiral Och En Varmluftspistolbrytare Med Egna Händer?
Video: JAG SÄTTER IN EN SPIRAL *live footage* 2024, April
Reparation Av En Byggnadshårtork: Hur Fixar Du En Spiral Och En Varmluftspistolbrytare Med Egna Händer?
Reparation Av En Byggnadshårtork: Hur Fixar Du En Spiral Och En Varmluftspistolbrytare Med Egna Händer?
Anonim

En hårtork är inte den billigaste utrustningen, så att reparera den kan vara dyrt för ägaren . Det är dock värt att försöka reparera enheten själv hemma: dess design är inte särskilt svår.

Artikeln berättar om eventuella funktionsstörningar i en byggnadens hårtork och metoder för att eliminera dem själv utan att kontakta ett servicecenter.

Bild
Bild

Orsaker till haverier

Låt oss överväga de vanligaste orsakerna till varmluftspistolens tekniska karaktär, på grund av vilken enheten slutar fungera

Knappar och omkopplare . Dessa element fastnar ofta, varför elektrisk ström inte har förmågan att fritt passera genom kontakterna. Detta beror på uppkomsten av kolavlagringar och bildandet av oxider. Det räcker med att demontera hårtork och rengöra alla anslutningskontakter som har rost eller annan plack. I vissa fall kommer byte av strömbrytare att ta instrumentet i bruk igen.

Bild
Bild

Nätverkskabel … Mekanisk skada på tråden kan till exempel bildas som ett resultat av att krossa den med något. Dessutom gör långsiktig drift av hårtork med hög effekt också tråden oanvändbar över tid. Visuellt är sådana fel inte alltid synliga, eftersom skadan är inuti tråden (kärnan brinner ut, kontakterna försvagas och så vidare). Störningar i denna del kan diagnostiseras med en multimeter genom att ringa sladden. Ett elementärt byte av nätkabeln återställer hårtorkens arbete.

Bild
Bild

Samlarmotor … I detta fall är en multimeter också användbar. Elmotorn är defekt när ett klickljud hörs när det ringer eller ett snitt hörs. Det kan misslyckas på grund av dålig montering (då kan motorn inte repareras) eller igensättning av anslutningsdelarna (rengöring igen gör att enheten fungerar normalt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Avgift och spiral . För att se om orsaken till felet är utbrändhet av dessa delar måste värmeelementet tas bort från metallhöljet. Förutom visuell inspektion för att upptäcka oxidation av kontakter eller deras frånkoppling, måste motståndet mätas med en multimeter. En nollindikator på enheten indikerar en kränkning av nichromtrådens integritet. På grund av hårtorkens intensiva användning förlorar nichromtråden sin förmåga med tiden, blir mer ömtålig och gör andra komponenter i enheten oanvändbara. Det är tavlan och spiralen som misslyckas i första hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fixar man det?

Innan du reparerar en byggnadshårtork med egna händer måste du ställa en diagnos . Efter att ha bestämt orsaken måste du beväpna dig med en skruvmejsel och eventuellt ett lödkolv. Till exempel måste du lödda de bortkopplade ledningarna när du byter spole.

Om du behöver byta ut kondensatorn väljer du ett nytt element med samma effekt och även med hänsyn till det nominella spänningsvärdet. Alla delar av en hårtork kan inte repareras: till exempel byts den yttre ledningen vanligtvis ut mot en ny. För att göra detta, koppla bort den genom att öppna fodralet och fäst en ny sladd. Innan bultarna på höljet fixeras kontrollerar de om enheten fungerar med en ny tråd, för vilken det är nödvändigt att slå på den. När du har kontrollerat att allt är i ordning kan du börja montera fodralet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet kräver reparation av en konstruktion hårtork inte speciell kunskap: du behöver bara lust och förmåga att hantera ett elementärt verktyg. Dessutom bör säkerhet och försiktighetsåtgärder följas vid reparation av elverktyget. Alla manipuleringar för diagnostik, funktionsstörningar, liksom själva reparationen, utförs med enheten frånkopplad från nätverket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expertråd

När en hårtork slutar fungera rekommenderar experter att demontera den i alla fall, även om orsaken är tydlig och synlig. Det är bättre att utföra en fullständig diagnos av enheten

Och sedan för att montera det korrekt är det bättre att fotografera platsen för alla mekanismer och delar inuti strukturen.

De som är vänner med scheman och vet hur man ritar dem kan använda sina förmågor genom att fixa arrangemanget av mekanismer på papper, men det är svårare än att fotografera. Att ha en kamera nära till hands idag är inget problem: varje smartphone har en.

Bild
Bild

När du slår på en fungerande hårtork i nätverket avger motorn ett karakteristiskt ljud - jämnt och inte särskilt högt. Om enheten knarrar, spricker, raser ojämnt eller det inte hörs något, rekommenderar experter dig att omedelbart uppmärksamma motorn - Det är fullt möjligt att problemet med hårtorkfel ligger i huvudmekanismen.

Erfarna personer rekommenderar att när du eliminerar störningar inuti, demontera hårtork helt för att utföra förebyggande åtgärder med avseende på alla mekanismer i enheten. Det är möjligt att ett antal svaga punkter kommer att bli tydliga, till exempel svaga eller smutsiga kontakter, deformerade element och delar som är på väg att misslyckas.

Bild
Bild

Som de säger, eftersom enheten redan har demonterats, är det bättre att utföra diagnostik mer noggrant och vid behov uppdatera designen . När du observerar sekvensen av åtgärder, lyssnar på experternas åsikter kan du självständigt reparera din egen byggnadshårtork och inte leta efter ett specialiserat center för reparation av sådan utrustning.

Utrustning misslyckas ofta på grund av felaktig användning … Så innan du ansluter till nätverket måste du vara uppmärksam på att sladden inte är vriden, annars visas veck.

Det är absolut nödvändigt att du bekantar dig med tillverkarens rekommendationer: hur länge utrustningen kan vara i drift kontinuerligt, hur du tar hand om den, var du ska förvara den.

Rekommenderad: