Röret Dör: 1/2 "och 3/4. Spak G För Gängning Av Rör 20-25 Och 32 Mm. Dysens Dimensioner överensstämmer Med GOST. Egenskaper Hos Cylindriska Formar

Innehållsförteckning:

Video: Röret Dör: 1/2 "och 3/4. Spak G För Gängning Av Rör 20-25 Och 32 Mm. Dysens Dimensioner överensstämmer Med GOST. Egenskaper Hos Cylindriska Formar

Video: Röret Dör: 1/2 "och 3/4. Spak G För Gängning Av Rör 20-25 Och 32 Mm. Dysens Dimensioner överensstämmer Med GOST. Egenskaper Hos Cylindriska Formar
Video: How to Thread Pipe EXTREMELY FAST 2024, Mars
Röret Dör: 1/2 "och 3/4. Spak G För Gängning Av Rör 20-25 Och 32 Mm. Dysens Dimensioner överensstämmer Med GOST. Egenskaper Hos Cylindriska Formar
Röret Dör: 1/2 "och 3/4. Spak G För Gängning Av Rör 20-25 Och 32 Mm. Dysens Dimensioner överensstämmer Med GOST. Egenskaper Hos Cylindriska Formar
Anonim

För att göra arbetsprocessen enklare behöver du alltid rätt verktyg. För att lämna en tråd på röret används olika tekniker. Men oftast använder de en matris. En rörform är en metallkonstruktion som används för att trä ett rör. Detta görs genom att vrida munstycket på röret. Tänk på de viktigaste typerna av rörmunstycken, liksom deras storleksintervall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

För många är det ingen hemlighet att nästan alla instrument eller deras analoger dök upp i antiken. Oftast går ursprunget tillbaka till det antika Rom, då juvelerare behövde skapa nya smycken och hantverkare - nya vapen eller verktyg. Eftersom muttrarna uppfanns mycket senare försökte de på något sätt koppla ihop alla delar. Därför var det populärt att slå in en detalj i en annan. Och bara gradvis, genom försök och misstag, blev det klart att vridning av ett element till ett annat är mycket lättare och mer praktiskt vid analys.

Efter det började arbetet med ett verktyg som kunde ha spånat i en av ytorna. Det är inte säkert känt vem som var befälhavaren som tillverkade döden som de är nu. Men runt 1600 -talet började de första sådana mönster för gängning dyka upp . I butiker och verkstäder är det mycket vanligt att man stöter på behovet av att använda en rörform, främst för att kombinera två delar utan svetsning. Utseendet ser ut som en mycket stor mutter.

Den är rund i formen och inuti finns speciella centrala hål med en skärkant som lämnar hack.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fållan inkluderar vändningar. Det finns ungefär 8 till 10 av dem. De två första svängarna är skarpare och hänvisar till insugningsdelen. Förutom det centrala hålet finns det också mindre hål. De är avsedda att passera de formade metallspånen under drift. Deras antal varierar från 3 till 6, allt beror på verktygets konfiguration och dess syfte. Rörmunstycken är gjorda av höghastighetsstål, mindre ofta av hårdare legeringar. Syftet med verktyget är att manuellt applicera en tråd på en specifik del av röret. Används för slipning av olika bultar, skruvar och rör som har olika diametrar. För att göra det lättare att bestämma storleken, är den storlek som är markerad med bokstaven "G" oftast graverad på munstycket.

De som har varit bekanta med instrumenten länge och aktivt använder dem vet att matrisen ibland kallas ett annat namn - pinnen . Men det är en liten skillnad mellan dem, även om de faktiskt utför samma funktion. Om munstycket ser ut som en mutter med axiella hål inuti som bildar en kant, så ser munstycket mer ut som plattor med hål och spår, oftast med liten diameter. Och bara en kunnig mästare kommer att kunna skilja mellan dessa två enheter.

Nu kallar även säljare i butiker båda artiklarna för en dörr, och de kan inte förklara någon skillnad mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns ett stort antal olika typer av rörgängmunstycken på marknaden idag. Var och en av de presenterade modellerna har sina egna egenskaper och fördelar, men det finns också nyanser i arbetet med dem. I I grund och botten klassificeras alla dies enligt olika kriterier.

Genom bostadsdesign

Sådana dies är också indelade i flera typer

Solid eller rund . Detta är ett cylindriskt munstycke som helt fångar delen runt den, tätt passande till produkten (det är viktigt att välja önskad diameter). En mycket exakt och högkvalitativ tråd erhålls på grund av det fasta greppet.

Bild
Bild

Dela dö . Dess särdrag är att den nödvändiga skärningen kommer att göras på tvären. Därför sjunker tillförlitligheten hos vridningen i detta fall med flera procent på grund av att de två delarna sitter löst mot varandra. Avvikelser från normen är obetydliga, i intervallet 0,1-0,3 mm. Perfekt för att ansluta två delar, som då inte kommer att accentueras av någon betoning.

Bild
Bild

Glidplattan består av 2 delar . De är anslutna till varandra, och en del sätts in i utrymmet mellan dem. Det speciella med denna design är att det inte finns någon begränsad diameter i den, vilket är mycket bekvämt, särskilt för nybörjare.

Bild
Bild

Oftast anses rundan vara den mest populära. lerka … Det är lättare att använda och resultatet är lämpligt för alla jobb. Själva processen sker i en rörelse, och inte i flera steg, som med samma glidskivor. Sådana cylindriska formar är gängade med olika stigningar, vilket underlättar arbetet mycket. Och de gör också tumskärning. Det är vanligt att bara peka ut en nackdel - arbetsdelen av rundskrapan lämpar sig inte för slipning. Delade munstycken används för att korrigera tråddiametern. Till exempel, om det är nödvändigt att byta ut en del av vattenförsörjningsröret, men det redan finns en tråd där, är det bäst att använda denna typ av munstycke.

Faktum är att de resulterande hacken kan ha olika former: rund, rektangulär, triangulär eller till och med trapetsformad. Och även diesarna brukar delas upp enligt anvisningar. Med rätt riktning appliceras tråden till höger, det vill säga medurs. Används oftast för reglar, skruvar eller bultar. Det är rätt riktning som finns på nästan alla produkter. Vänster riktning kommer att träda till vänster.

Det används för restaureringsarbete. Till exempel för vänster stift eller roterande mekanismer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Döden är uppdelade i form i flera typer:

  • rörformig;
  • runda;
  • sexhörning;
  • fyrkant.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Varje verktyg eller hål har sin egen standard . Det finns också GOST för dies. Alla märken måste uppfylla dessa parametrar. Som tidigare nämnts presenteras raken oftare i form av en mutter, som inkluderar en kant och ett spånutlopp. Trådhöjden kan variera från 8 till 10. Tonhöjden är gapet mellan trådarna. En specialiserad enhet, en vernier -tjocklek, har skapats för mätning. Den används om det är nödvändigt att välja en matris för en redan befintlig storlek. Storleksintervallet av formar mäts i tum. Till exempel är 2 tum lika med 1/8 mark.

Men om det finns ett specifikt rör, hur avgör du vilken diameter eller tum som behövs? För detta finns GOST. Trots allt utförs rören bara enligt dessa kriterier. Till exempel, om ett rör med en diameter på 20 mm, enligt standarderna letar vi efter ungefärliga parametrar, det vill säga 21, 74 mm. Därför kommer den nominella diametern att vara 5/8 tum. Det blir samma sak för ett rör på 25 mm (motsvarar 3/4) eller 32 mm (motsvarar 1). Uppgifterna måste letas efter i en speciell tabell, som kan ställas även i butiken. Du kan helt enkelt berätta för säljaren önskad rördiameter eller tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men vad händer om det bara finns storleken på munstycket, och hur man kan ta reda på korrekt för vilket rör det är lämpligt? Principen fungerar likadant här. Till exempel, om det finns en 1/2 tum lerk, motsvarar ett rör på 19,79 mm det. Att memorera alla dessa finesser är värdelöst. Tack vare standarderna kan du enkelt hitta önskade dimensioner. Och även på tallriken finns en särskild markering med bokstäver. Detta är nödvändigt för att veta exakt för vilken typ en viss tråd behövs. Till exempel M10 -märkning. Bokstaven "M" här är en förkortning för "metrisk måttstock". Skärtyp - triangulär profil, diameter från 1 till 76 mm. "M10" är en 10 mm metrisk trådbeteckning.

Tube dies är betecknade med den engelska bokstaven "G". Bokstaven "K" tillhör röret avsmalnande, och används för koniska trådar. Oftast syns det i bränsleledningar.

Det säregna ligger i att tråden är ensidig, och konen är placerad i en vinkel på 30 till 55 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner vid användning

För att använda plattan korrekt måste du studera den. Hitta storlek, markeringar och typ av tråd . Detta hjälper i framtiden att inte göra misstag och att organisera arbetet korrekt. Det är också nödvändigt att komma ihåg vilken typ av tråd som behövs - höger eller vänster. Det är bäst att förbereda både lerk och rör före användning. Du måste först ta bort fasen eller färgen från röret. Därefter appliceras ett smörjmedel (eventuell olja) på ytan. Därefter fixeras munstycket med en munstyckshållare, eller en speciell skiftnyckel väljs.

Lerka bringas till början av röret och fixeras noggrant. I driftsprocessen måste strukturerna attraheras till varandra så att motstånd uppträder och matrisen verkligen lämnar hack. Det rekommenderas att vrida inte bara i en riktning, utan att göra flera varv framåt och ett halvt varv bakåt … Detta kommer att räcka för att säkra tråden. För att kontrollera resultatet av arbetet dras en mutter med samma diameter helt enkelt på röret. Om muttern dras åt utan problem utan att sakna något (detta är särskilt viktigt för vatten- eller gasrör), kan arbetet anses vara klart.

Rekommenderad: