Manuella Stansar: Rörgängmunstycken Med Spärrhake Och Andra Typer För Gängning, De Bästa Tillverkarna

Innehållsförteckning:

Video: Manuella Stansar: Rörgängmunstycken Med Spärrhake Och Andra Typer För Gängning, De Bästa Tillverkarna

Video: Manuella Stansar: Rörgängmunstycken Med Spärrhake Och Andra Typer För Gängning, De Bästa Tillverkarna
Video: How to Thread Pipe EXTREMELY FAST 2024, Mars
Manuella Stansar: Rörgängmunstycken Med Spärrhake Och Andra Typer För Gängning, De Bästa Tillverkarna
Manuella Stansar: Rörgängmunstycken Med Spärrhake Och Andra Typer För Gängning, De Bästa Tillverkarna
Anonim

Ett verktyg som lämnar trådar på rör, bultar, reglar och andra metall- eller plastprodukter kallas klupp. Enheten kan användas inte bara för att göra hack, utan också för att återställa slitna trådar.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

En manuell trådskärare är ett mycket effektivt verktyg som varje hantverkare bör ha. Detta verktyg används inte bara i industriell skala, utan också hemma.

Enheten består av skär med olika diametrar och en hållare. Oftast är produkten gjord av höghållfast gjutmetall. Kuttern påminner något om en enkel munstycke. I form är det en liten cylindrisk del som har ett urtag för att evakuera metallspån som bildas under gängning.

Bild
Bild

Tack vare handtaget blir arbetet lättare, och inte så mycket ansträngning läggs ner som när man arbetar med en enkel skrapa. Och på grund av de speciella spåren är klämmans passform och grepp bättre.

Det finns åsar inuti huvuden, som lämnar hack. De första svängarna är vanligtvis inte så skarpa, och de beskriver bara kursen. Efterföljande svängar börjar göra djupare trådar. Följaktligen blir tråden skarpare för varje varv.

Bild
Bild

Bilagorna har två typer av gängning: den rätta, som finns på alla produkter och rör, och som också tillhör GOST, och den vänstra typen, är mindre vanlig och används för restaureringsarbete.

Dessutom har huvuden två typer av mätningar: tum och millimeter. Huvudskillnaden mellan de två är att var och en har en annan gängvinkel. Mätningar i tum anses vara mer relevanta, även GOST förlitar sig på denna uppfattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Rörkopplingar är indelade i 4 typer, som oftast presenteras på marknaden. Var och en av dem är lämplig för en specifik typ av arbete och trådning.

Sneda klupps … Produkten tillhör de enklaste gängverktygen. Används för hack på dragstänger eller bultar. Den sneda kluppen har ett rutnät från 1 till 5 och presenteras i form av en långsträckt ram med två handtag och ett hål i mitten. Ramen kan flyttas åt sidan med hjälp av rörliga munstycken, som justeras med en stoppskruv. I det här fallet kallas munstyckena för muffar, och för att tråden ska appliceras korrekt och verktyget fungerar korrekt är det nödvändigt att korrekt installera hylsorna i munstycket enligt instruktionerna.

Detta kan göras tack vare de numeriska beteckningarna, som måste matcha. Annars finns det ett hot om att verktyget går sönder eller att det inte går att använda ett snäpp korrekt.

Bild
Bild

Klupp Mayevsky betraktas som en klassiker bland klupps. Det är denna typ som alltid finns i butiker eller verkstäder. Verktygets mekanism är enkel och består i att det finns en ram med ett spår, i vilket rörliga dragare är fixerade med hjälp av ett beständigt lock. Specialskruvar justerar storleken på formarna. Ramen har en styrfläns som är ansluten till styrbussningarna. Rotationen av matriserna utförs genom att vrida handtaget. Eftersom alla verktyg har en begränsning är Mayevskys stansfräsar lämpliga för att gänga rör upp till 2 tum i diameter. Men uppsättningarna innehåller huvuden i olika storlekar, och med hjälp av speciella adaptrar kan du öka eller minska storleksintervallet. Verktyget är lätt, lätt att använda och själva designen är inte full av onödiga tillbehör.

Bild
Bild

Rör dör praktiskt taget inte annorlunda än den tidigare modellen. Storleken på formarna är nästan identiska, liksom utseendet. Kroppen är gjord av gjutjärn, på utsidan finns det 3 spår för att styra munstyckena och på insidan finns det 4 spår för spinn. Modellkörningarna är indelade i två uppsättningar. De första har förmågan att applicera ett snäpp på endast ena sidan, den andra - dubbelsidig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spärrkoppling - modifierat verktyg. Den kombinerar det enkla konceptet med formarna med handtaget, bara en extra mekanism placerades i själva handtaget för att underlätta arbetet. Detta gör att du kan överstiga produktiviteten flera gånger, särskilt på svåråtkomliga platser. Men det finns en nackdel - om den används fel eller för aggressivt kan spärren gå sönder och den kan inte repareras. Därför ska du inte trycka för hårt på verktyget.

Bild
Bild

De bästa tillverkarna

Butikerna erbjuder ett brett utbud av instrument. Detta gäller även för manuella klups. Det finns både dyra märken och mer budgetmässiga. Låt oss ta en titt på några av dem.

" Bison Expert 28271 - 1 " … Ursprungsland - Ryssland. Bra kvalitet och tillförlitlighet. Setet innehåller utbytbara skär. Vikt 0,86 kg. Trådens riktning är högerhänt. Lämplig för arbete med avsmalnande rör. Ett budgetalternativ för läxor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ridgid 12 - R 1 1/2 "NPT . Gjord i USA. Höger tråd. Alla element är tillverkade av legerat stål. Vikt 2, 8 kg. Tack vare material av hög kvalitet har den en lång livslängd. Praktik och funktionalitet noteras också.

Bild
Bild

Rems Eva (Cet R 1/2 - 3/4) . Gjord i Tyskland. Denna modell är kompakt och lätt, vilket gör att du kan arbeta i små utrymmen där det är omöjligt att ha en stor vinkel. Munstyckena ändras utan större ansträngning, och det finns väldesignade hål i huvuden genom vilka flisar avlägsnas under drift.

Bild
Bild

Urvalstips

Prissegmentet för trådskärning är ganska omfattande. Innan du köper måste du svara på några frågor: hur ofta verktyget kommer att användas och för vilket arbete.

Dessa enkla frågor hjälper dig att ta reda på vilka modeller du ska se upp för. Om verktyget är nödvändigt för hemmet, är det bäst att överväga billiga modeller som vid sällsynt användning kommer att hålla mycket länge.

Bild
Bild

Om för professionellt arbete är det bättre att titta närmare på dyrare modeller eller elektriska kontakter.

Hur använder man det korrekt?

Alla verktyg kräver korrekt vård och korrekt användning. Detta sparar enheten och förlänger dess livslängd.

  • Rören måste vara ordentligt fästa innan verktyget används .… Du kan använda klämmor för detta. Eftersom en stor kraft kommer att verka på munstycket är det nödvändigt att alla element är korrekt fixerade.
  • Införandet av fräsarna påverkar direkt arbetets kvalitet, Därför är det bäst att sy ihop röret innan du börjar.
  • Klupp måste användas mycket noggrant, och bäst av allt under arbetet. använd kylmedel och smörjmedel .

Rekommenderad: