Rörkranar: 1/2 "och 3/4, G 1/8 Och G 3/8. Kranar För Raka Och Avsmalnande Trådar

Innehållsförteckning:

Video: Rörkranar: 1/2 "och 3/4, G 1/8 Och G 3/8. Kranar För Raka Och Avsmalnande Trådar

Video: Rörkranar: 1/2
Video: Soft PEX - Gustavsberg flexibla anslutningsrör (Swedish) 2024, April
Rörkranar: 1/2 "och 3/4, G 1/8 Och G 3/8. Kranar För Raka Och Avsmalnande Trådar
Rörkranar: 1/2 "och 3/4, G 1/8 Och G 3/8. Kranar För Raka Och Avsmalnande Trådar
Anonim

Funktionerna hos rörkranar kan vara till hjälp för nybörjare (hobbyister) och erfarna låssmeder. Det finns olika modeller - 1/2 och 3/4, G 1/8 och G 3/8. Dessutom måste du förstå kranarna för cylindriska trådar och koniska trådar, samt ta reda på hur de används.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Själva termen rörkranar visar vältaligt att denna enhet avsedd för rör gjorda av olika material, för att trä dem . Visuellt ser en sådan enhet ut som en enkel bult. Istället för en hatt finns ett förkortat fyrkantigt skaft i slutet av hårdvaran. Åsarna blir mindre nära spår. Följaktligen, designen passar in i hålet så smidigt som möjligt och låter dig minska de applicerade krafterna.

Bild
Bild

Rörkranarna är utrustade med längsgående spår . Dessa spår hjälper till att evakuera spån. Storleken på strukturerna kan variera avsevärt.

De är dock alla lämpliga för arbete med olika rör. Produkter kan bilda olika typer av spår.

Översikt över arter

Alla rörkranar omfattas av GOST 19090, som officiellt antogs 1993 . De typer av spår som sådana verktyg bildar stavas i andra, tidigare standarder. Vissa modeller är konstruerade för raka rörgängor. En liknande lösning används för en mängd olika typer av VVS -utrustning. Avsmalnande kranar används för att skapa rörledningar med ökat tryck, eftersom en sådan lösning är särskilt tillförlitlig och stabil.

Bild
Bild

Märkningsutrustningens nominella diametrar är mycket olika. Flera typiska lösningar används dock nästan alltid, vilket är mest praktiskt. Standarden föreskriver ungefärlig korrespondens mellan rör och klassiska metriska trådar. Till exempel tillverkas bucovice -verktyg 142120 vid 1/2 . Detta är ett par högra kranar av höghastighetslegering HSS.

Bild
Bild

3/4 modeller kan också vara ganska bra. Detta handverktyg är attraktivt för de flesta rörmokare. För tillverkning används vanligtvis hållbara metallkvaliteter. Sådana produkter av märket DiP är efterfrågade. Båda varianterna som just beskrivits har en avsmalnande tråd.

En liknande tråd är markerad med bokstaven R eller en kombination av Rc -tecken. Skärning utförs på ytor med en avsmalning på 1 till 16. Det är nödvändigt att arbeta hela vägen. Cylindriska rörkranar är också efterfrågade. De betecknas med symbolen G, varefter en numerisk beteckning på borrdiametern placeras (främst G 1/8 eller G 3/8 alternativ finns) - dessa nummer uttrycker antalet varv per tum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Rörkranen är inte lätt att använda. Du bör dock inte vara alltför rädd för svårigheter. En sådan anordning är lämplig för att skära en innergänga i ett förborrat hål . Att använda själva kranen för att köra hål är nästan en hopplös affär, och användningen av ett verktyg är helt klart irrationellt.

Man måste komma ihåg att ingen borr ger en helt exakt diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För arbete används i många fall kranhållare … Vissa låssmeder föredrar att först göra tråden med en grov kran och sedan avsluta den med ett efterbehandlingsverktyg. Med detta tillvägagångssätt sparas resursen för huvudenheten. Men i enkla fall och i episodiskt arbete kan ett sådant ögonblick försummas; spån måste tas bort under arbetet.

Rekommenderad: