Belysning I Korridoren (77 Bilder): Vilka Lampor Att Välja I Korridoren Med Sträcktak Och Speglar, Designidéer

Innehållsförteckning:

Video: Belysning I Korridoren (77 Bilder): Vilka Lampor Att Välja I Korridoren Med Sträcktak Och Speglar, Designidéer

Video: Belysning I Korridoren (77 Bilder): Vilka Lampor Att Välja I Korridoren Med Sträcktak Och Speglar, Designidéer
Video: ROUND LAMP, DECORATIVE ROUND LAMP, LED -panel taklampa, rund belysning, 2024, April
Belysning I Korridoren (77 Bilder): Vilka Lampor Att Välja I Korridoren Med Sträcktak Och Speglar, Designidéer
Belysning I Korridoren (77 Bilder): Vilka Lampor Att Välja I Korridoren Med Sträcktak Och Speglar, Designidéer
Anonim

Teatern börjar från klädhängaren och huset börjar från korridoren. Och det är bra om ditt hem börjar med en stor, naturligt upplyst hall. Och om det här är en vanlig smal korridor? Lägg till rätt belysning här så att gästerna kan uppskatta skönheten och komforten i ditt hem utan att stöta på hörn, garderob eller galge. Ja, och du, som öppnar dörren från gatan och tänder ljuset i hallen (som de brukade säga förr i tiden), kommer att kunna säga med sinnesro”Jag är hemma!.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysningskrav

Belysningen av det första rummet i ditt hus eller lägenhet beror på dess storlek och närvaron (frånvaron) av en intilliggande korridor.

Bild
Bild

Det finns allmänna regler och riktlinjer för belysning:

  • Välj en sådan belysningsnivå så att du i spegeln ser din reflektion tydligt, utan skugga, men samtidigt inte kisar från alltför starkt ljus.
  • I detta fall bör belysning dölja brister eller brist på reparation. Diffust ljus från ogenomskinliga lampor kan hjälpa till att distrahera dina ögon från ett oönskat föremål.
  • Ljusnivån i de första och angränsande rummen bör vara ungefär lika stor i intensitet. Detta kommer att göra ditt hem till en helhet.
  • För bekvämlighet och energibesparing i stora hallar, gör flera grupper av ljuskällor med olika omkopplare.
  • I långa korridorer, installera genomgångsbrytare som kan slås på i början av korridoren och stängas av i slutet.
  • Om ett separat omklädningsrum ligger i korridoren, bör det finnas egen belysning där.
  • Placera inte lampor på korridorväggar där du ständigt kommer att gå och av misstag kan slå och bryta vägglampor. Installera inte överhängande lampor i rum med lågt i tak av samma anledning.
  • Tänd upp spegeln separat.
  • När du väljer en glödlampa, var uppmärksam på dess spektrum. Glödlampor med ett gult spektrum är de mest glädjande för ögat. Med ett svalt blått spektrum är det osannolikt att du kan skapa ett mysigt entrérum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Belysningen i korridoren har inte så höga krav som för övriga lokaler. Men även här finns det en mängd olika arter, som valet av lampor och metoden för deras installation beror på.

  • Genom området för ljusutbredning kan belysningen vara allmän och lokal. Dessutom kan dessa två typer kombineras interiört.
  • Av ursprung, natur, belysning är naturligt och konstgjort.
  • Enligt driftsprincipen - alltid på (av) eller med en rörelsesensor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man lampor?

Det allmänna ljusets uppgift är att täcka hela korridoren. I ett litet område är detta ofta den enda källan. För att lösa problemet måste du tänka på vilka armaturer du ska välja.

  • En ljuskrona under taket är ett klassiskt alternativ . I en stor fyrkantig hall kommer en flerskiktad hängande ljuskrona att se vacker och malplacerad ut. Den lilla främre ljuskronan ska vara kompakt. Formen är rund, fyrkantig. Vem som helst, bara för att passa inuti och ge tillräckligt med ljus.
  • Ibland kan sconces fungera som oberoende allmänbelysning . Och i den minsta korridoren, prova att installera ett par vägglampor för jämn belysning. Gör detta bättre på cirka 2 meters höjd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Att installera strålkastare du behöver stretch eller undertak, vilket också ger en reflekterande effekt, vilket ger ytterligare ljus.
  • Spotarmaturen kan installeras både på väggen och i taket . Med hjälp av en väggpunkt kan till och med allmän belysning uppnås, eftersom flera lampor installerade på en skena enkelt kan vända i olika riktningar och helt kan belysa korridoren med korridoren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lokal, lokal belysning kan installeras på en vägg, nära en spegel, på en spegel, byggas in i en garderob, belysa en hylla eller en tavla. En sådan organisation av rymden gör att du snabbt kan hitta rätt saker och noggrant undersöka dig själv i spegeln innan du lämnar huset.

Ovanstående lampor, strålkastare och fläckar som lokala lampor inkluderar ett sådant designgrepp som genomträngning av ljus genom dörrar med målat glas eller frostat glas, samt korrugerade dörrar. På grund av den tända lampan eller naturligt ljus kommer ljuset som tränger in genom en sådan dörr att se väldigt vackert ut i alla korridorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av sin natur kan belysning vara naturlig. Detta kan uppnås om ett fönster skärs genom taket på ditt privata hus ovanför ytterdörren. Denna typ av ljusgenomträngning kallas en lykta. Det kan vara i form av en enkel ram eller med en komplex konfiguration. Med denna design kommer solen under hela dagsljuset att kika in i din hall eller regna som trummar på glaset och lämnar vattenmönster.

Det är omöjligt att göra detta i en lägenhet, men om du gillade idén kan du göra en konstgjord lykta. Den vackra inre belysningen av ett falskt tak kan skapa effekten av en solig dag eller en stjärnhimmel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi är vana vid att principerna för driften av våra armaturer är att slå på och av med en strömbrytare. Moderna lampor tillverkas med rörelsessensorer, de kan installeras oberoende. För att de ska fungera behöver du inte ständigt vidröra strömbrytaren, du behöver bara gå under lampan. Det betyder att du inte behöver tänka på var i den långa korridoren och korridoren för att installera omkopplare så att det är bekvämt att använda dem. Dessutom kommer en sådan enhet att spara pengar genom att spara energi.

Bild
Bild

Monteringsalternativ

Vid infästningspunkten kan belysning vara tak, vägg, inbyggda möbler och till och med golv. Om du har en liten hall med högt i tak ser det ut som en brunn. I det här fallet föreslår designers:

  • göra undertak eller sträcka tak med strålkastare runt omkretsen. De kommer visuellt att förstora rummet och göra det mer bekvämt;
  • installera flera enstaka högteknologiska lampor på ett långt ben. Taket kommer visuellt att närma sig och sluta vara en brunn;
  • dra nytta av fläckarna, vrid ner lamporna och på väggarna. Hallen kommer att se större och ljusare ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

I en hall med lågt i tak, installera platta taklampor eller på ett mycket kort ben. Hallen kan mycket väl belysas med en ljuskrona från taket, med fläckar, och LED -lampor och strålkastare. Mycket beror på rummets övergripande design.

Bild
Bild

När vi pratar om väggbelysning menar vi först och främst sconces. Men den angränsande korridoren kan belysas med hjälp av LED -lampor inbyggda i en matt plastlåda. Och LED -remsor hjälper till att göra bakgrundsbelysningen präglad. Denna belysning kan placeras under taket, ovanför golvet, eller som ett mönster längs hela väggen.

Eftersom bakgrundsbelysningen kommer att finnas i ditt synfält kommer eventuella brister att synas, vilket innebär att allt arbete måste utföras mycket noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lampor kan också byggas in i väggen, liksom i taket. Om dina väggar är klara med gipsskivor eller plast, kommer de inbyggda lamporna att likna hål i ett nautiskt tema eller flyga som solrosor över hela väggen. Inbyggd belysning i möbler hjälper till att lokalt fokusera på något element i inredningen: en spegel, en garderob, en bild, en panel, ett fotografi. I det här fallet, i skåpet, kan du ta med strålkastare till öppna hyllor eller sätta en solid horisontell lampa ovanpå skåpet. Ljuset kan också tändas från fotoceller när skåpet stängs och öppnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest ovanliga lösningen är golvbelysningen. För detta ändamål är de matta LED -armaturerna placerade under golvnivån på ett sådant sätt att de verkar vara ett med golvet. Sådant ljus måste släppas längs omkretsen av korridoren och packas i en låda av transparent hållbar plast.

I alla fall bör alla monteringsalternativ implementera dina idéer om hallbelysning på ett sådant sätt att det är säkert att använda, funktionellt att använda och vackert.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljuszon

Vad mer kan du erbjuda för just denna skönhet? Speciellt om din korridor är av icke-standardstorlekar. En teknik som kallas rumszonering hjälper till att svara på denna fråga. Efter att ha visuellt bestämt varför du behöver den eller den delen av korridoren, dess funktioner, välj belysningen specifikt för detta område.

Första zonen – direkt vid ytterdörren . Det betyder att det ska finnas en strömbrytare och mycket ljus, eftersom du inte ska leta efter dina kläder och skor i mörkret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra zonen är en spegel . Här kan du placera lamporna över den reflekterande ytan eller på sidorna. Alternativt kan du köpa små batteridrivna lampor till spegeln och fästa den direkt på den. Moderna speglar har inbyggda strålkastare. Med denna monteringsmetod verkar det som om det finns dubbelt så många lampor än i verkligheten, och det kommer att göra det ännu lättare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det viktigaste är att när du väljer en lampa för en spegel, glöm inte att:

  • ljuset ska inte falla bakifrån, annars låter skuggan dig inte sminka, korrigera håret och undersöka dig själv innan du lämnar huset;
  • ljusspektrumet ska vara naturligt gult, annars ser något blått eller vitt på dig från spegeln;
  • belysningen ska vara mjuk, inte för ljus, inte blinda ögonen med en öppen lampa (ett idealiskt alternativ är en lampa med en flexibel arm eller fläck);
  • höjden på ljuspunkterna beror på höjden på dem som använder spegeln, men ljuset ska inte falla underifrån och vara högre än två meter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tredje zonen - garderob, galge, hylla. Och elektriska lampor kan byggas in i möbler.

Fjärde zonen i den stora hallen finns en fåtölj som du kan sitta på för att byta skor. Du kan sätta en golvlampa bredvid och känslan av värme hemma kommer inte att lämna dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Femte zonen - korridoren. Här, som nämnts ovan, kan det finnas tak-, vägg- och golvbelysning. Med hjälp av dekorativ belysning kommer du inte bara att bli av med en lång mörk korridor, utan också skapa en romantisk atmosfär för ditt hem. Använd fläckar för att belysa mörka hörn.

I detta fall kommer dina lampor att kombineras i flera grupper, som var och en behöver en separat strömbrytare. Eller så kan du använda rörelsedetekterande lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger och stilar

För att din hall ska se mysig ut i vilken design som helst måste du välja rätt färger för inredning och belysning.

Om ditt rum för att ta emot gäster och hushåll är litet, bör det inte vara mörkt i färgen, annars kommer det att minska visuellt ännu mer. För att visuellt förstora det, gör väggarna ljusa och möblerna mörkare. Om det finns flera dörrar i korridoren, måla dem ljusa färger mot de bleka väggarna. Ett sådant beslut kommer att distrahera ögonen från den lilla korridoren, och det kommer att verka större.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du återskapar en specifik stil bör färgerna matcha den.

  • Minimalism förknippas med tråkiga färger. Det kan vara vitt, svart eller nyanser av det. Allt detta kombineras med naturmaterial. Här ska ljuskronor och andra lampor vara av enkla former utan krusiduller.
  • Högteknologisk - det är silver och metall. Stilen är så mångsidig att du kan skapa en underbar hall. En mängd olika färger kan läggas till bas silver. Lämpliga lampor från golv till tak i alla färger, men monokromatiska.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Popkonst - belysningen är ljus, färgstark. En ljuskrona med flera färgade bollar och en LED -remsa är lämplig för denna stil.
  • Klassicism - det här är bruna och sandstrån avklippda med förgyllning, en kristallkrona i smidesjärn. Och här spelar storleken på korridoren en avgörande roll. Denna lösning är möjlig i lobbyn.
  • Empire stil kräver också utrymme. Det finns inga halvtoner här. Ljusa guld- eller röda, gröna eller blå lampor kommer att vara den perfekta accenten i din hall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljus som ett sätt att korrigera korridoren

Vi får inte alltid sådana lokaler som vi är helt nöjda med. Vi måste tänka på hur man gör en mysig hall av en liten, smal eller lång hall; hur man belyser en L-formad korridor för att inte stöta på dess hörn; hur man zonar utrymmet i en fyrkantig hall så att området inte verkar vara tomt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med högt i tak kan du justera höjden genom att ställa in fläckarna. Genom att justera lampornas upprepningsvinkel så att ljuset faller på väggarna distraherar vi våra ögon från taket, och det kommer att se lägre ut.
  • Ett dyrare alternativ är med undertak eller undertak. Den används för att sänka taket, dölja konstruktionsfel eller för att öka utrymmet med hjälp av ljus från taklampor som reflekteras från ett sådant tak.
  • En smal och långsträckt hall kan visuellt förstoras med hjälp av starkare ljus, vilket intensivt bör belysa väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om din korridor verkar mörk och ointressant för dig, gör en landningsbana ur den med LED -remsa eller en rad lampor.
  • I en L-formad hall, använd lampor av samma stil, men med ett annat utseende. På så sätt kan du skilja det ena området från det andra.
  • Glöm inte ljuset som studsar av spegeln! Rätt placering av lamporna kan förstora rummet kraftigt.
  • En klassisk ljuskrona på en lång upphängning i mitten av en fyrkantig hall uppmärksammar sig själv och distraherar från det stora utrymmet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så med hjälp av ljus kan du korrigera det du inte gillar i din hall eller uppmärksamma brister.

Moderna inredningsidéer

I moderna nybyggda lägenheter är korridoren inte ett isolerat rum för att komma in i ett hus, utan en mer eller mindre stor hall. Den har mer naturligt ljus från omgivningen, vilket innebär färre problem med konstgjord belysning. Det är ännu enklare när du bygger eller köper ditt hem och det finns ännu fler designalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mörka små korridorer i lägenheter i sovjetisk stil, till exempel i "Chrusjtjov", är mer krävande för konstgjord belysning. Vi pratade mycket om hur man ökar utrymmet med hjälp av ljus. Här är några fler tips:

  • För att hålla korridoren ljus, använd lampor av det gula och vita spektrumet. Blå lampor kommer att göra ljuset dött.
  • Energisparlampor med ogenomskinligt vitt ljus kommer inte att irritera och blinda dina ögon.
  • Använd sekundärt ljus genom att installera innerdörrar med glasöppningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om mezzaniner är monterade i korridoren, måla deras nedre skiljevägg med ljusblank emalj och installera strålkastare runt omkretsen. När du tänder ljuset kommer taket inte att trycka på dig. Och på grund av emaljens reflektion kommer det att verka ännu högre.
  • Dekorativ golvbelysning runt omkretsen ökar rummets yta och det verkar inte stängt.
  • Dekorera långa korridorer med målningar, fotografier, paneler, vars kontur belyses med LED -lampor eller kransar.
  • Om det finns nischer i korridoren, använd dem för ytterligare spotbelysning.
Bild
Bild

Om du tittar på foton av andras korridorer på Internet hittar du definitivt en som kommer att driva dig till ditt eget beslut. Och efter en tid när du tittar på resultatet av ditt arbete säger du”Jag är hemma!"

Videon nedan berättar hur du väljer rätt lampor för din hall.

Rekommenderad: