LED -remsor (50 Bilder): "smarta" Diodremsor Med Aluminiumprofil För Bakgrundsbelysning. Hur Fungerar LED -remsor Och Hur Väljer Man Dem? Visningar

Innehållsförteckning:

Video: LED -remsor (50 Bilder): "smarta" Diodremsor Med Aluminiumprofil För Bakgrundsbelysning. Hur Fungerar LED -remsor Och Hur Väljer Man Dem? Visningar

Video: LED -remsor (50 Bilder):
Video: Совет для стартапов (Smarta.com) 2024, April
LED -remsor (50 Bilder): "smarta" Diodremsor Med Aluminiumprofil För Bakgrundsbelysning. Hur Fungerar LED -remsor Och Hur Väljer Man Dem? Visningar
LED -remsor (50 Bilder): "smarta" Diodremsor Med Aluminiumprofil För Bakgrundsbelysning. Hur Fungerar LED -remsor Och Hur Väljer Man Dem? Visningar
Anonim

LED -remsor gjorde ett stänk i inredning, arkitektur, konstruktion. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad de är, vad de är utrustade med, hur man väljer och kopplar dem korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

LED -remsor - unika belysningsdesigner med enkel installation … Denna utrustning fungerar, precis som alla LED-lampor, på grund av möjligheten att avge halvledare p-n-övergångar när strömmen passerar.

Kretsen består av flera element, inklusive ledarna själva, motstånd, en bandbas och en kontaktplatta. Tejpens bas är gjord av ett dielektriskt material med en tjocklek på 0,2-0,5 mm.

Den innehåller banor som leder ström och plattformar med lysdioder och strömbegränsare. Ljusstrålarna är själva lysdioderna. Basens bredd kan variera inom 0,8-2 cm och mer, den består av många segment.

Tejp tillhör sådana ljuskällor att de produceras i form av ett flexibelt kretskort med lysdioder och ytterligare radiokomponenter på det. Lysdioderna är placerade på modulen med samma tonhöjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tejpens andra sida har ett självhäftande underlag. Tack vare det är installationen av belysning förenklad. Tejpen är praktisk, elastisk och ger skärning längs specialdesignade linjer. Detta gör att den kan monteras även på svåråtkomliga platser.

Flexibel LED -remsa använder minst el. Det är säkert att använda och har en lång livslängd. Den fäster perfekt på en slät yta, låter dig välja den mest exakta längden, har ett brett utbud av färger.

Tillsammans med detta behöver den drivrutiner (extra strömförsörjningar) . Band med låg effekt fyller inte på huvudljusets nivå. Om du använder band med rätt mängd belysning kommer priset att överstiga kostnaden för konventionella ljuskällor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av LED -remsor. Varje produktgrupp har sina egna skillnader och egenskaper. Till exempel, produkter som levereras till hemmamarknaden skiljer sig åt i storlek, antalet lysdioder per 1 m och andra tekniska egenskaper.

Baserat på platsen för ljussändarna är de fram och bak.

Varianterna av den första typen utmärks av en ljusspridningsvinkel på 120 grader. För analoger av den andra gruppen är det enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till salu finns det sorter med andra spridningsvinklar. Deras uppgift är att fokusera ljusstrålen på specifika objekt. LED -remsor har olika täthetsnivåer, sektionstyp. De väljs ut baserat på syftet och användningsvillkoren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom utförande

Beroende på version finns flexibla bandljus i en rad, ultratunn, bred och ultrabred . Varje typ av belysningsenhet kännetecknas av sina egna egenskaper. Enradiga har en smal bräda 0,8-1,3 cm bred, 0,24-0,55 cm tjock, 5 m lång (baserat på typen av dioder och skyddsklass). Bredden på supersmala analoger överstiger inte 0,5 cm.

De fixas på de mest otillgängliga platserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredden på breda brädor är 1, 5-5, 8 cm. Flera rader med dioder är inbyggda i dem. Ljusstrålarnas förskjutna arrangemang säkerställer ett enhetligt sken. Längden på sådana band är 2-5 m. De har det bästa färgåtergivningsindexet.

Förutom grundband finns det varianter med sidoglödtyp till salu . Dessa dioder är cylindriska i form och är fästa vid brädans ände. Planen belyses i längdriktningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland andra typer produceras band med en lockig eller kronbladplatta. Den första typen av flexibel bakgrundsbelysning böjer sig perfekt i olika riktningar. Den används för att belysa figurer med komplexa krumlinjiga former.

Skillnaden mellan den vinklade 3D -remsan med en kronbladsplatta är möjligheten att ändra plattformens rotation med en diod i intervallet från 0 till 90 grader . Den belyses av volymetriska lysande bokstäver samt skyltfönster. Den flexibla, hermetiskt förseglade tejpen har en matt silikonbeläggning.

Den böjer sig perfekt i alla riktningar, tack vare vilken den används vid installation av konturbelysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter LED -typ

Diodtypen bestämmer deras storlek och ljusstyrka. Band produceras med SMD- och DIP -teknik . Den första typen av LED består av ett hus som tar bort värme, kontakter, en kontakttråd, en halvledarkristall och en lins.

Baserat på tejpens design kan 1-3 dioder placeras på underlaget. Elementens storlek kan variera. De mest populära produkterna är SMD 3528, 2835, 3014, 5050, 5630.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

DIP -analoger placeras i en dubbel linje. De kallas indikatordioder. Dessa är halvledarkristaller placerade i linser som skapar ljusstrålar. Kretsen innehåller ett kretskort, kontakter, en kontakttråd.

Dessa typer av dioder värms upp mindre under drift . Ha tillräcklig effekt och ljusstyrka. De köps för inomhusbelysning av elektroniska brädor, krypande linjer.

De visuella skillnaderna mellan de två olika typerna är i prestanda. SMD -tejpen är platt, DIP -versionen liknar pärlor, bestående av cylindriska dioder fästa på basen.

Bild
Bild

Efter färg

Bandets nyans är en viktig egenskap. Det kan vara enfärgad eller flerfärgad . Varianter av den första gruppen under spänning kan avge 1 färg. Grundtoner inkluderar vit, blå, röd, gul, grön. De anses vara grundläggande.

Förutom dem finns det produkter till försäljning med lila, rosa-crimson, blågröna, orange nyanser av ljusflödet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vita band är i sin tur indelade i 3 typer. Enligt temperaturen på det utsända ljuset är de kalla, varma och neutrala . Färgtemperaturen anges på markeringen i grader Kelvin.

Monokromatiska grundtoners bakgrundsbelysning avger starkare ljus än SMD -motsvarigheter med mellanliggande tondioder. De andra typerna av ljuskällor används som dekorativ belysning.

Flerfärgade RGB-remsor fungerar med olika kontroller. Adresserbara vyer kännetecknas av möjligheten att styra glödfärgen på varje diod separat. De kallas smarta band.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter matningsspänningens nivå

Baserat på typen av matningsspänning skiljer man band på 220, 36, 24, 12, 5 volt . Mest efterfrågade - sorter för 220 och 12 V . Utöver dem finns det en efterfrågan på produkter som drivs från ett växelströmsnät med en spänning på 220 V utan strömförsörjning. Den är ansluten till elnätet med en diodbrygga.

I raden hos enskilda tillverkare finns en flexibel bakgrundsbelysning som körs på AAA- eller AA -batterier.

Bild
Bild

Efter installationsmetod

Självhäftande produkter finns med två typer av lysdioder: SMD 3028 och SMD 5050 . De fyrsiffriga siffrorna efter bokstäverna anger måtten längd och bredd i mm. LED -remsor fästs på en limbas direkt på de förberedda baserna eller på profilerna som sedan skruvas på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva fästet kan vara öppet och dolt . Tejpen limmas på listerna, sockeln, under möblerna. Dessutom är den monterad längs gipsets kontur, vilket skapar effekten av flytande figurer.

Den är också inbäddad i stretchmaterialet. Detta skapar en extraordinär typ av hjälpbelysning när du skapar en designbelysningslösning. UV -band skiljer sig från traditionella UV -lampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Märkning - en kort beskrivning av de egenskaper som anges av tillverkaren. Det är ganska knepigt. Listan över standardbeteckningar innehåller en indikation på bandtyp, typ och parametrar för inbyggda ljusstrålare.

Dessutom indikerar det matningsspänning, skugga av glöd, rad och densitet av dioder, deras antal per 1 löpande meter. I andra sorter visar märkningen också skuggan av underlaget.

Det är inte svårt att dechiffrera märkningen, som består av en uppsättning bokstäver och siffror:

  • de första bokstäverna är den typ av dioder som används (SMD eller DIP);
  • 4 siffror med bokstäver - mått på de använda ljusstrålarna i mm (35x28, 50x50, 56x30);
  • IP anger skyddsklassen enligt standarderna;
  • siffror bakom två bokstäver - öppen eller sluten tejp.
Bild
Bild

I de flesta fall tillverkas produkter utanför Ryssland, varför du måste fokusera på utländska standarder när du köper. Typiskt anger etiketten IP (Ingress Protection).

Den första siffran bakom bokstäverna anger skydd mot skador och damm. Ju bättre det är, desto högre skyddsklass:

  • vid noll finns det inget skydd mot oavsiktliga haverier;
  • en indikerar en svag säkerhetsnivå;
  • sex är det bästa alternativet med maximalt skydd.

Det andra numret är en indikator på fuktbeständighet

Ju lägre värde, desto mer noggrann inställning krävs.

Bild
Bild

Tejp märkt IP20 kan till exempel endast användas i torra rum. Den placeras där främmande föremål inte kan komma in på brädet.

Produkter med IP65 -klassning kan användas för utomhusreklam, bilinteriörer och badrum. Det är dock inte immun mot hårda kemikalier.

IP68 -tejp - versionen med den bästa tätheten … Den kan användas under vattnet, upp till 1 m djup (till exempel för att belysa pooler och bastur).

Bild
Bild

Komponenter

För installation av LED -remsor används plast- och aluminiumprofiler. På installationsplatsen är guiderna indelade i 3 typer: vinklade, inbyggda (inskärningar), overhead.

  • Varianter av den första typen är utrustade med en avtagbar diffusor . Det skyddar ögonen genom att jämna ut diodernas ljusstyrka upp till 25-40%.
  • Inline -visningsprofilen är avsedd för design . Ansluter ofta gips och spånskiva. Den är monterad plan eller med ett litet utsprång ovanför ytan.
  • Den inskurna profilen har en kant som döljer oegentligheter på spårens platser . Den används för att belysa arbetsytor (till exempel kök), och även som en insats i baslisten, vilket skapar effekten av flytande möbler.
  • Täckprofilen är lämplig för montering på alla typer av underlag . Typ av infästning varierar (du kan limma och fästa med självgängande skruvar). Lämplig för fixering på välvda och böjda ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att ansluta flera remsor köps kontakter . Förutom dem köper de en hjälptråd. Den används vid montering av belysningen av arbetsområdet, dividerat med huven.

Om banden har en låg utspänning, köper de en strömförsörjning som fungerar som en trappomvandlare och strömriktare. Dessa enheter är olika (för rum med låg eller hög luftfuktighet).

När du ansluter strömförsörjningen till ett uttag får du en kontakt. När det är planerat att ändra intensiteten på den vita bakgrundsbelysningen köper de en dimmer eller en extra switch med den.

Använd en kontroller när du redigerar RGB -band … Det behövs för att byta skugga av glödet och ändra dess ljusstyrka. Typiska enheter är konstruerade för band på 15 m. Om bandlängden är längre måste du köpa en RGB -förstärkare.

En omkopplare är också ett nödvändigt element. Enligt typ av kontroll kan den vara tryckknapp, beröringskänslig och infraröd, lyhörd för handrörelser.

Bild
Bild

Nyanser av val

Vid val av en eller annan typ av flexibel LED -remsa beaktas ett antal nyanser. Nyckeln är skyddsnivån.

1 m av en standardtejp rymmer 30, 60, 90, 120, 240 chips. För att öka volymen av ljusflödet är dioderna arrangerade i 2, 3 och till och med 4 rader. Ju fler dioder på basen, desto mer effekt och desto högre ljusstyrka.

När du köper den bästa tejpen, ta hänsyn till användningsändamålet, produktens typ, färg, riktning och ljusstyrka … De uppmärksammar också skyddsklassen, installationstätheten, tillverkarens rykte och kundrecensioner.

Bild
Bild

Längden på de vita standardalternativen är 5 m. Dessutom säljs produkter på 10, 15, 20, 25 meter i rullar. Detta gör att du kan göra det bästa köpet för installation av produkten på ett stort område.

I butiker säljs band både separat och i form av färdiga uppsättningar. Förutom själva remsorna ingår en strömkälla i dem och i de färgade sorterna - en dimmer med en PU.

När du väljer ett alternativ för hemmet, var uppmärksam på ljusstyrkan. Inte bara prestanda, utan också humör beror på bandets förmåga

Den ska inte lysa för svagt eller tvärtom skarpt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att med en ökning av densiteten för placeringen av dioder ökar värmeavgivningen från arbetsdioderna .… Detta kan orsaka överhettning. Därför måste du noga överväga valet av en profil.

Kraftiga band måste fästas på aluminiumprofilen. Det kommer att sprida värme effektivt. Modeller av fyrradig typ placeras på kopparsubstrat för att förhindra överhettning.

När du väljer ljusflödets riktning, var uppmärksam på placeringen av dioder på underlaget . I detta avseende anses framåtvända modeller med förmåga att sprida ljus med 120 grader vara de bästa.

Sidobelysning används främst för att dekorera föremål. Hon betonar deras konturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

LED -remsor har många olika användningsområden. Exempel på exploatering är omfattande … På grund av sin kompakthet och flexibilitet kan banden upprepa komplexa geometriska former.

De används för att dekorera interiören, de är i tjänst, liksom nödbelysning av olika typer av lokaler. Fasader på byggnader är dekorerade med diodband. Idag har de blivit en ersättare för centralbelysning. De klarar perfekt belysningen av enskilda funktionella områden, montrar, hyllkonstruktioner. De är monterade på tak, möbelfasader, speglar. De är positivt inredda med accentväggar i bostäder, de är fästa vid fönstren.

De används för att markera varor i utställningar av butiker och banners . Används för dekorativ och funktionell belysning av nischer, hyllor, trappor. Med deras hjälp kompenserar de för bristen på ljus när man odlar plantor. De används i växthus, växthus. De används för att dekorera hus under evenemang, viktiga evenemang och helgdagar (till exempel nyår, födelsedagar, årsdagar), dekorera akvarier och inredningselement.

Med hjälp av denna belysning accentuerar de utställningsytor, dekorerar torg, trädgårdar, skyltar

Den kan användas inomhus och utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbindelse

Lysdioderna på bandet är arrangerade i grupper om flera. Innan anslutningen görs, skärs tejpen i korsningen mellan dessa grupper. Skärpunkterna är markerade med en prickad linje och en ritad sax.

Vid lederna finns speciella kontaktdynor av samma storlek för lödning eller anslutning av kontakter. Om bandet klipps på andra ställen tänds inte dioderna.

Under installationen, böj inte en tejp med en liten radie för att gå sönder (detta kan skada spåren) . Om det är nödvändigt att böja tejpen i spetsig eller rät vinkel, skär den, sedan kopplas delarna med hjälp av kontakter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bandet ska fungera länge, när det är anslutet, ger de ett kylfläns som fixerar bakgrundsbelysningen på de platser där det inte finns någon uppvärmning av baserna.

För att ansluta behöver du strömförsörjningar med en effektreserv på 20-30%. I det här fallet kan du ansluta inte bara en, utan också flera band. Gör detta med avseende på polariteten

Efter att ha tagit mätningar och klippt tejpen byggs remsan upp. Den är ansluten med hjälp av speciella klipp. Sedan fästes tejpen, de fria kontakterna är anslutna till styrenheten.

Bild
Bild

Hur man gör en diffusor för en LED -remsa?

Diffusorn kan tillverkas med egna händer av akryl och plexiglas. De är transparenta, inerta mot mekanisk påfrestning. Du kan också använda polykarbonat och polystyren.

Profilen kan vara en vanlig plastlåda, som används när man lägger ledningar i ett rör. Profilen är kantig, U-formad, C-formad.

För att göra diffusorn, ta ett av materialen och en profil (plast är lämplig för ledningar). Ytmattning utförs enligt ett av följande scheman:

  • med hjälp av en pasta som förstör materialets kristallina struktur;
  • genom att slipa materialet (till exempel grovt och fint sandpapper).
Bild
Bild

Den kemiska metoden kräver yttersta omsorg … Ämnet appliceras på ena sidan av materialet. Den tränger in på ett visst djup och jämnar mattan på ytan. Denna teknik är bra för glasbearbetning.

När du arbetar med polykarbonat eller akrylglas, använd finkornigt sandpapper. Båda materialen lämpar sig bra för denna mattning.

Efter att profilen har valts skärs den angivna längden, diffusorn skärs i storlek. Den är mattad, hål borras i lådan för fästelement.

LED -remsa med lödda eller lagligt anslutna ledningar limmas på profilens bas. Profilen är fäst vid sin destination och täcker toppen med en matt diffusor. Den limmas eller skruvas på de tidigare borrade hålen.

Rekommenderad: