LED -lampor (66 Foton): Hur Man Väljer LED -glödlampsmodeller För Hemmet, Vilka Som är Bättre För Strålkastare, Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: LED -lampor (66 Foton): Hur Man Väljer LED -glödlampsmodeller För Hemmet, Vilka Som är Bättre För Strålkastare, Egenskaper

Video: LED -lampor (66 Foton): Hur Man Väljer LED -glödlampsmodeller För Hemmet, Vilka Som är Bättre För Strålkastare, Egenskaper
Video: IS IT WORTH PUTTING LED BULBS IN PROJECTOR HEADLIGHTS ? | MUST SEE! 2024, Mars
LED -lampor (66 Foton): Hur Man Väljer LED -glödlampsmodeller För Hemmet, Vilka Som är Bättre För Strålkastare, Egenskaper
LED -lampor (66 Foton): Hur Man Väljer LED -glödlampsmodeller För Hemmet, Vilka Som är Bättre För Strålkastare, Egenskaper
Anonim

För ett par år sedan riskerade bara några få att använda LED -lampor. Lite var känt om deras egenskaper, och deras kostnad var oändligt hög. Men med teknikutvecklingen blev funktionaliteten hos sådana lampor mer och mer omfattande, prislappen sjönk, vilket ledde till att LED -lampor idag är den mest köpta typen av LED -modeller.

Bild
Bild

Egenskaper

Vilka egenskaper är särskilt viktiga?

Kraft

Effekten på LED -lampor uttrycks i watt på samma sätt som glödlampor och lysrör. Men även energibesparande eller självlysande modeller är sämre än lysdioder när det gäller energibesparing och ljusflöde. För att göra det lättare att förstå förhållandet mellan effekten hos glödlampor och LED -lampor, och i framtiden för att underlätta valet av antal och effekt av köpta lampor, presenterar vi en jämförelsetabell med glödlampor.

Glödlampor LED (ljusdiod)
20W 2-3W
40W 4-5W
60W 6-10W
75W 10-12W
100W 12-15W
150W 18-20W
200W 25-30W

Energiförbrukningen minskar i genomsnitt med 10 gånger med LED -bakgrundsbelysning i rummet, medan ljusflödets ljusstyrka förblir oförändrad, dessutom har LED -belysning en mycket längre livslängd, vilket inte bara sparar på el, utan också på lampbyte.

Bild
Bild

Faroklass

En annan fördel är också till förmån för LED -belysning: de tillverkas med den senaste tekniken, produktionen är en produkt som inte innehåller några giftiga gaser i sig, kvicksilver och tungmetaller som är farliga för människors hälsa. Beroende på vilken typ av lysdioder som används i produktionen tilldelas sådana lampor en faroklass 4 eller 5, vilket ändå kräver särskilda avfallshanteringsmetoder.

Färgtemperatur

  • Ljuset från en LED -armatur kan ha helt olika färger . Om till exempel en röd bakgrundsbelysning behövs, kan ingen annan glödlampa klara detta krav bättre än lysdioder. Dessutom är tvåfärgsbelysning möjlig, liksom trefärgad, och ännu fler färgkombinationer är möjliga.
  • Dessutom finns det färgskiftande lysdioder . Detta alternativ är en verklig välsignelse för unga människor som gillar att hålla semesterdiskoter hemma. Så vid normala tider är lysdioder en vanlig lysrör, och under en semester är de färgade lampor som kan ge rummet en speciell färg.
  • Vanligt vitt och gult ljus har också sin egen färg, eftersom de avger en varm och kall färggrad . En varm nyans är så nära som möjligt den som produceras av en konventionell standard glödlampa, medan en kall ger utrymmet mer ljus och arbetar för att utöka utrymmet på grund av den stora andelen vithet som avges från en lampa med denna färgtemperatur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Plint

  • Valet av basen bestäms av vilken typ av armatur som lampan ska användas i . En standard E-typ av olika storlekar utmärks, alla glödlampor har en sådan bas, vilket innebär att de flesta armaturer fortfarande är utrustade med exakt den typ av hållare som standard E-bas passar. Storlekarna är följande: E 14 - den minsta basen i diameter, dess bas är 14 mm, basen är 27 mm respektive standard, märkt som E27. Den största sockeln med en bas på 40 mm används inom industrin, för installation i gatlampor eller för belysning av stora rum. Denna typ av bas är märkt med E40.
  • Lysdioder på G- och GU -basen kommer att ersätta halogenlamporna . De kan också ha flera storlekar, beroende på var de ska placeras. De vanligaste är G4, med ett avstånd mellan kontakterna - 4 mm, GU 5.3, med ett avstånd på 5,3 mm respektive GU10, med ett avstånd på 10 mm.
  • Dessutom används G- och GU -lock i rörformiga lampor , används en speciell svängbar bas oftast här. Oftast är storleken på en sådan bas G13. För att integrera armaturen i möbler, till exempel i ett skåp ovanför ett handfat, används en GX53 -bas. I denna bas är avståndet mellan kontakterna 53 mm.
Bild
Bild

Spridande vinkel

  • Beroende på antalet och vinkeln på lysdioderna inuti glödlampan kan du uppnå en helt annan ljusspridningsvinkel . En lysdiod fungerar som en strikt rak stråle, vars brytning inte sker, därför att just på grund av platsens olika lutning presenterar tillverkaren olika produktlinjer med en varierad brytningsvinkel från 30 till 360 grader.
  • Valet av belysningsvinkel beror främst på platsen för belysningspunkten och storleken på rummet som planeras belysas med lampor . Så om du behöver välja en spridningsvinkel för ett ganska rymligt rum är det bättre att fokusera din uppmärksamhet på alternativ med en spridningsvinkel på mer än 90 grader. För att belysa ett litet område är det bättre att uppmärksamma en mindre vid spridningsvinkel för ljusstrålen.

360 graders diffusionsvinkel är bäst lämpad för installation i dekorativa lampor som har olika formade spår, detta kommer att skapa en intressant effekt på väggen när lampan används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgåtergivningsindex

Färgåtergivningsindex är snedvridningen av den visuella uppfattningen av färgåtergivningen när ett objekt belyses av en lampa.

Färguppfattningen kan variera när den belyses med lampor med olika färgtemperaturer, och kan också variera beroende på färgåtergivningsindex. Ju högre index, desto bättre uppfattning av färger och nyanser.

  • Färgåtergivningsparametern är ansvarig för ljuskvaliteten och ligger i intervallet från 0 till 100 Ra . I detta fall är Ra en måttenhet för färgåtergivningsindexet. Beroende på index väljs de mest lämpliga alternativen för lokaler för olika ändamål. Till exempel, för rum där maximal färgåtergivning krävs, där varje detalj är viktig, används en lampa med ett index på 90-100 Ra. Denna typ av lokaler inkluderar en konstsalong, en tyg- och tillbehörsbutik, ett laboratorium.
  • I ett bostadsområde räcker ett index på 70 -90 Ra för ett bekvämt liv . Allt under 70 används oftast i lager, barer och andra mörka områden. För att välja rätt lysdioder för det erforderliga indexet måste du vara uppmärksam på markeringarna som tillverkaren lämnar på lådan. Den bästa färgåtergivningen från 90 Ra tillhandahålls av lampor märkta 1A, från 80 till 90 - 1V. Medelindex visar modeller märkta 2A och 2B, under genomsnittet 3 och 4.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Ljuskällan i LED-lampan är en ljusemitterande diod, ljusstyrkan beror på antalet dioder och spridningsvinkeln beror på lutningsvinkeln.

Arbetet bygger på fenomenet ljusemission, som uppstår vid kontaktpunkten för olika ämnen, medan en elektrisk ström passerar genom dem. Samtidigt är de använda materialen inte i sig ledare för elektrisk ström, vilket skapar det största intresset för detta fenomen. De kan bara passera ström i en riktning och sedan, förutsatt att de är anslutna. För detta, i ett av materialen, måste innehållet i joner råda, och i det andra, elektroner. Processen för att passera ström i dessa material, bland annat, åtföljs av en betydande frigöring av värmeenergi, och i vissa fall också glöd. Det är halvledare som kan avge en glöd när de passerar ström, och är lysdioderna som ligger till grund för LED -lampan.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

I jämförelse med konventionella glödlampor har LED -lampor ett antal konkreta fördelar, bland dem kan följande noteras:

  • Elförbrukningen är 8-10 gånger mindre , än den traditionella modellen.
  • Spänningen sjunker , så vanligt i genomsnittliga lägenheter är inte ett problem för lysdioder. De behåller glödens intensitet, och eftersom de är immuna mot sådana förändringar, brinner de inte ut under kraftöverspänningar.
  • Uppvärmningstemperatur , samt speciella radiatorer som reglerar uppvärmning, låt inte lampan värmas upp för att skada patronen eller skada golvlampan. Dessutom ändrar det medföljande ljuset när du använder denna typ av lampa inte temperaturen i rummet som lyser.
  • En annan stor fördel är hållbarheten hos dessa belysningselement . Så, tillverkaren lovar i genomsnitt 25-50 tusen timmar kontinuerligt arbete, vilket översätter detta till år, du kan räkna med cirka 10-15 års oavbrutet arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla andra föremål har detta belysningselement sina nackdelar:

  • Hög kostnad , men med de befintliga fördelarna kan du blunda för denna nackdel, eftersom hela återbetalningen kommer att ske tillräckligt snabbt.
  • Den viktigaste nackdelen idag är det stora antalet undermåliga förfalskade varor på marknaden . Dessa modeller kan orsaka elektriska överbelastningar och bränder. Dessutom är modeller av låg kvalitet helt enkelt hälsofarliga. Anledningen till detta är det inhomogena spektrumet av lysdioder samt flimmer som påverkar människors syn negativt.
  • Separat kan vi notera det faktum att lysdioder inte kan användas i rum med höga temperaturer , i detta fall reduceras deras livslängd avsevärt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera klassificeringar av LED -lampor, uppdelningen är baserad på de viktigaste kriterierna. Följande grupper av klassificeringar utmärks:

  • Enligt överenskommelse .
  • Efter ljusflöde och konstruktionstyp .
  • Efter den typ av LED som används .
  • Efter bastyp .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så, beroende på platsen där detta ljuselement används, skiljer sig följande typer:

  • För hem och kontor . Oftast används sådana alternativ som ett alternativ till traditionell belysning, vare sig det är glödlampor eller lysrör. Används för att spara energi. Det finns också färgade modeller för hemmabruk, de är utformade för att utföra dekorativa funktioner. Vissa modeller har en fjärrkontroll som du kan ändra färg på.
  • Gata . Denna typ används för att belysa vägar, byggnader. Ett särdrag hos denna typ är närvaron av särskilt extra skydd mot damm och fukt.
  • Sökljus . En av de nyaste typerna av lysdioder. Detta inkluderar även ringlampan. Det är så bekvämt som möjligt för foto- och videofilmer.
  • Automotive lysdioder . Denna typ används i bilar som inredningsbelysning, strålkastare och andra funktionella element.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom ljusflöde och design:

  • Lampor för allmänt bruk, växelrum . Denna typ är strukturellt nära den vanliga klassiska formen av en glödlampa. Ljuset i lampor av denna typ är tillräckligt diffust och av hög kvalitet för användning i kontors- och bostadslokaler.
  • Riktningsljus . Denna typ används i spotlights, spotlights, används för att markera enskilda element.
  • Linjär . Eller dubbla rörformade LED-lampor. Denna typ är mest utbredd i kontorsbyggnader och olika laboratorier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering efter typ av lysdioder som används:

  • Indikatorlampor . En av de första utvecklingen inom utbudet av LED -lampor. Försäljningen av denna typ minskar varje dag, eftersom de är modeller med flimmer, vilket är det farligaste för människors hälsa.
  • SMD -diod . En av de högsta kvalitet och enklaste alternativ. Användningsområdet är så brett som möjligt.
  • Lampor med kraftfulla dioder . Deras användning är ganska begränsad på grund av den höga uppvärmningen av fodralet.
  • Chip- eller COB -diod . En utvecklande typ som ger belysning av högsta kvalitet. Uppvärmning av strukturen är ganska långsam, och formen på slutprodukten kan vara så varierad som möjligt. Explosionssäkra modeller, som aktivt annonseras av tillverkaren idag, är baserade på COB-dioden.
  • Glödtrådsdioder eller -trådar . Denna typ ger jämn belysning med en spridningsvinkel på 360 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bastyp:

Alla befintliga socklar är indelade i 2 huvudgrupper: lågspänning och högspänning

Bland lågspänningen finns huvudsakligen lock av typ G. Detta är en stiftanslutning med en patron. Denna typ av bas kan inte anslutas direkt till ett uttag och kräver en speciell adapter. Högspänning inkluderar standard E -typ eller Edison -uttag. Standard gängad bas för att passa nästan vilken armatur som helst.

Separat är det värt att notera en speciell grupp - en laddningsbar lampa . I detta fall laddas lysdioderna från elnätet och fungerar i ett autonomt läge som reservkälla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar och former

Idag finns det ett stort utbud av olika former av LED -lampor; för konsumentens bekvämlighet har moderna modeller speciella markörer på förpackningen som anger formen. Beteckningen utförs med latinska bokstäver som motsvarar den första bokstaven i ordet som anger formen. Dessutom, tillsammans med bokstavsbeteckningen, finns det också ett nummer - det här är storleken.

De mest populära formerna:

  • Form A eller päronform . Så nära som möjligt en vanlig glödlampa. De mest populära storlekarna på denna form är 60 och 65.
  • Form B . Små ovala lampor, storleken på sådana modeller varierar från 8 till 10.
  • Form C eller ljusform . Något långsträckt form, som påminner om en ljuslåga.
  • CA -form eller ljus i vinden . Långa mönster liknar en ljuslåga som darrar i vinden. En av de vackraste dekorativa formerna.
  • Form G . Rund eller bollformad lampa. Dessa kan vara både minikulor och ganska stora volymetriska modeller. Mer vanligt, storlekar 45 till 95.
  • Form R och BR . Reflektorer skiljer sig åt i mått. Den mest lämpliga formen för punktbelysning av föremål.
  • MR- och PAR -formerna är reflektorer . De kan vid behov ersätta R -formuläret utan förlust av egenskaper. Dessa former har emellertid plana reflektionsytor, vilket gör dem annorlunda än R.
  • Shape T - rörformade lampmodeller . På grund av den specifika placeringen av lysdioderna kallas denna typ majs.
  • Separat bör det noteras att fyrkantiga lampor är ganska populära idag . Här är lysdioderna fästa runt omkretsen av den fyrkantiga ramen.
Bild
Bild

Typer av strålkastare och armaturer

LED -strålkastare skiljer sig åt i typ av installation. Så, stationära och bärbara modeller utmärks. Stationära strålkastare fixeras på plats med robusta metallhållare. Oftast används denna typ av strålkastare för att belysa gator och byggnader.

Bärbara strålkastare är monterade på en hållbar temporär konstruktion av stativ. För enkelhet att bära och fästa är denna typ av strålkastare utrustad med ett speciellt handtag. Den bärbara modellen används för att belysa tillfälliga utställningar under byggnadsarbeten, och används också aktivt av fotografer vid fotografering.

Strålkastarna kan användas i trädgården, medan modeller med rörelsesensorer kan väljas för att spara energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla LED -armaturer kan delas in i två stora grupper: tak och möbler, var och en av dessa grupper har också sin egen klassificering. Så takspots kan delas in i flera undergrupper för montering:

  • Inbäddade modeller . Sådana lampor är monterade i undertakskonstruktioner, de kan ordnas i form av olika mönster, geometriska former - allt beror bara på ägarens fantasi och rummets stil.
  • Linjära takarmaturer . Sådana alternativ används för enhetlig belysning av tillräckligt långa rum.
  • Hängande lampor . Används för att belysa rum med högt i tak, de kommer att bli en höjdpunkt i minimalism eller högteknologisk stil, bland annat kan denna typ av lampor fästas på takbjälken på en klädnypa. Hängande armaturer innehåller också så kallade fläckar, förutom att de är klassiska hängande modeller, har de också en vridbar funktion som gör att du kan justera spridningsvinkeln och belysningspunkten.
  • En taklampa kan också innehålla surfplattelampor . Tabletterna är platta rundformade armaturer som också passar in i taket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möbellampor är också indelade i undergrupper beroende på typ av installation, de kan vara:

  • inbyggt;
  • fakturor .

Dessutom används bärbara modeller som fungerar från alternativa strömkällor ofta som reservljuskälla. Till exempel är en trådlös modell med batterier den mest populära bland andra modeller av denna typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Genom beteckning är alla LED -ljuskällor indelade i alternativ:

  • För en lägenhet . I det här fallet kan de användas både i vanliga tak- eller vägglampor och i möbler. Så taktak kan installeras i strukturen av sträcktak i ett rum för alla ändamål, inklusive ett badrum, men här bör du vara uppmärksam på modeller med särskilt fuktskydd. I olika möbler är dörrrumslampor med dioder en av de vanligaste händelserna. Kökshuvar är också vanligtvis utrustade med denna typ av belysning.
  • För industrilokaler . Dessa lampor har vanligtvis ett lägre färgåtergivningsindex och en anti-vandalstruktur, därför används de på sjukhus, skolor, kontor och industrilokaler.
  • För gatan . Oftast används de för gatubelysning, därför har de maximalt skydd mot damm och fukt. Dessutom har dessa lysdioder en längre livslängd. Vissa typer av gatubelysning, till exempel bärbara strålkastare, har framgångsrikt använts av fotografer för fotografering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Det är inte lätt att göra en bedömning av LED -lampor idag, eftersom det är för svårt att dela upp dem i bra och dåliga. Det finns massor av nyanser där ute, och om en är bra på en egenskap kan det inte nödvändigtvis vara lika bra på en annan.

Vi kan dock säga att modeller av högsta kvalitet som uppfyller nästan alla moderna användares behov levereras av europeiska tillverkare. Deras enda nackdel är den ganska höga kostnaden. Osram kan kallas en av ledarna på den europeiska marknaden, lite lägre i kostnad, men med acceptabel kvalitet. Wolta.

SvetaLed -företaget sticker ut bland ryska tillverkare . Detta företag är engagerat i en hel produktionscykel. Dessutom finns det i Ryssland flera företag som utvecklar ritningar av framtida lampor, varefter de skickas till Kina, och redan där monteras strukturen på anläggningen. Dessa företag inkluderar ganska populära idag Navigator, Feron, Gauss . Dessa varor har en kostnad som är mycket lägre än andra, och kvaliteten uppfyller inte alltid alla krav, och här, som de säger, hur lycklig. Därför är det omöjligt att bara fokusera på betyg och popularitet för modeller i det här fallet, du behöver bara försöka hitta det mest lämpliga alternativet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt LED för ditt hem?

Efter att ha vägt alla fördelar och nackdelar när det gäller lysdioder, togs beslutet till förmån för lysdioder, hur man väljer dem?

Först och främst måste du bestämma vilken effekt som krävs . Det bör komma ihåg att lysdiodernas effekt är 8-10 gånger lägre än en glödlampa, medan ljusstrålen kommer att vara identisk i ljusstyrka. Därför, för takbelysning, är det lämpligt att använda modeller med en effekt på 8-10 W, för lampor och vägglampor, den idealiska effekten är 6 W.

Därefter måste du fokusera på valet av önskad färgtemperatur och vikten av maximal färgåtergivning . Varmvitt ljus är perfekt för hemmet. Denna nyans kan skapa en mysig atmosfär, så den är perfekt för ett sovrum, vardagsrum eller kök. Det är bättre att använda en kall vit färg för att belysa kontor, det kommer att stimulera hjärnaktivitet, lägga till kraft och sätta dig i arbetshumör. I det här fallet rekommenderas att välja ett färgåtergivningsindex på minst 80.

Bild
Bild

Alla armaturer har hållare i olika former, därför bör du vara uppmärksam på bastypen när du väljer en lämplig modell . Den vanligaste typen som passar de flesta armaturer är skruvfoten. Det är betecknat i markeringarna som bas E. Förutom bastyp är det nödvändigt att välja rätt storlek. Det betecknas med ett tal som är lika med mätningen av basdiametern i millimeter. Standardstorleken är E27, men idag använder allt fler tillverkare E14 för mer intressanta designlösningar i sina lampor.

Strålkastare har vanligtvis ett något annorlunda patronarrangemang och därför är det nödvändigt att välja modeller med en GU -bas för dem . Deras storlek bestäms av avståndet mellan baskontakterna. För att inte misstas med valet av bas, rekommenderas att ta bort det befintliga belysningselementet och gå till affären med det, så att valet blir så bekvämt och korrekt som möjligt.

Att kontrollera lampan innan du köper är också nödvändigt för att inte av misstag köpa en smalstrålad ljuskälla, såvida det inte var det ursprungliga syftet med köpet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återvinn belysning

  • LED -lampor är den säkraste möjliga belysningskällan . De innehåller inte kvicksilver, tungmetaller, giftiga gaser. Dessutom ger lysdioder låg strömförbrukning, har en tillräckligt lång livslängd och har inga speciella krav för bortskaffande.
  • Avfallshantering av lysdioder utförs enligt schemat för användning av hushållsavfall . Plastfodralet kommer att återvinnas. Basen kommer att krossas och sedan fortsätta produktionen av byggmaterial och glasinnehållande produkter. Dessutom kräver lysdioder vid bortskaffande ingen särskild transport, eftersom de inte avger giftiga ämnen. Avfallshantering krävs inte heller.

Baserat på allt ovanstående kan vi med förtroende säga att användningen av lysdioder inte bara sparar budget för energibesparing, utan också gör vårt eget bidrag för att bevara miljön.

Du kommer att lära dig mer om LED -lampor i följande video.

Rekommenderad: