Belysning I Sovrummet (79 Bilder): Beröringskänsliga Lampor För Sängbordet, Design Med Sträcktak, Idéer För Ett Litet Rum

Innehållsförteckning:

Video: Belysning I Sovrummet (79 Bilder): Beröringskänsliga Lampor För Sängbordet, Design Med Sträcktak, Idéer För Ett Litet Rum

Video: Belysning I Sovrummet (79 Bilder): Beröringskänsliga Lampor För Sängbordet, Design Med Sträcktak, Idéer För Ett Litet Rum
Video: Lampor och belysning till hela hemmet - Clas Ohlson 2024, Mars
Belysning I Sovrummet (79 Bilder): Beröringskänsliga Lampor För Sängbordet, Design Med Sträcktak, Idéer För Ett Litet Rum
Belysning I Sovrummet (79 Bilder): Beröringskänsliga Lampor För Sängbordet, Design Med Sträcktak, Idéer För Ett Litet Rum
Anonim

När vi återvänder hem, efter en hård dag på jobbet, drömmer vi om att befinna oss i en kamfer och mysig atmosfär i en hemmiljö. Och sovrummet är precis den plats där vi glömmer bort våra problem och får styrka för nya segrar. En hel natts vila beror på det korrekta och harmoniska arrangemanget av detta rum. Och kanske en av de viktigaste är frågan om att ordna belysningssystemet i ditt sovrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska det vara?

Även om du verkligen gillar det när det är mycket ljus i rummet, kom ihåg att sovrummet är en viloplats, så det ska vara mjukt, flytande och lätt diffust ljus i det. Använd inte öppna ljuskällor. För belysning i sovrum, rekommenderas att välja alla typer av golvlampor med lampskärmar, vägglampor och lampor täckta med lock. I sovrummet kan du säkert experimentera med ljus, förkroppsliga dina mest bisarra fantasier. Till exempel att dölja ljuskällor på de mest oväntade platserna och därigenom förändra uppfattningen om rymden och skapa en mystisk och mystisk miljö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att uppnå det önskade resultatet är det nödvändigt att noggrant överväga belysningssystemet med hänsyn till så viktiga faktorer som rummets storlek, takhöjden, antalet möbler och tillbehör, förekomsten av speglar och andra reflekterande element. Det är nödvändigt att inte bara ta hänsyn till grundbelysningen utan även närvaron av dekorativa ljuskällor om de introduceras i sovrummets inre. Modern teknik och ett brett utbud av belysningsarmaturer hjälper dig att förverkliga eventuella fantasier om du använder de grundläggande reglerna och användbara tips korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Dagsljus

Det är mycket viktigt vilken sida av världen ditt sovrumsfönster kommer att möta. Om du är den lyckliga ägaren till ett stort hus eller en lägenhet, rekommenderar vi att du är extra noga med att välja ett rum avsett för ett sovrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att det mesta av solljuset kommer in i rummen, vars fönster vetter mot söder, och därför kommer de mest oupplysta rummen att vara de som ligger i norr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dock rummets norra läge som ger dig det mjukaste och mest spridda naturliga ljuset. Rum med fönster mot väster eller öster kommer att ha den mest obekväma kontrastbelysningen, och för tidigt på morgonen eller sent på kvällssolen är inte ett bra alternativ för att belysa ditt sovrum. Det mest idealiska alternativet för sovrumslägenheter skulle vara jämnt och spritt naturligt ljus vid den tid på dagen när du är van att koppla av, och närvaron av starkt solljus i sovrummet medan du är vaken hjälper till att förbättra atmosfären i rummet.

Glöm inte heller att intensiteten av naturligt ljus påverkas inte bara av fönstrenas direkta läge utan också av deras storlek och placering i förhållande till marken: ju högre fönstren är placerade, desto mer solljus kommer att tränga in i ditt rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstgjord belysning

Du måste också bestämma vilken typ av konstgjord belysning i sovrummet: det är bättre om ljuset är varmt och du kan justera dess ljusstyrka. Du kan lösa detta problem genom att installera en omkopplare med en dimmer - funktionen att justera huvudljuskällan. Detta hjälper dig inte bara att tända enskilda delar av sovrummet som du vill, utan också spara elförbrukning. För att göra belysningssystemet optimalt bekvämt är det lämpligt att använda tre huvudtyper av ljuskällor. Dessa inkluderar:

  • Huvud- eller takbelysning . Dessa kan antingen vara hängande ljuskronor med en dämpande lampskärm eller spotbelysning inbyggd i taket.
  • Lokal belysning eller riktningsbelysning för arbetsområdet . Detta inkluderar väggbelysning - det här är hängande lampor, alla typer av lampor, liksom bordslampor och golvlampor.
  • Belysning med dekorativ funktion . Dessa kan vara LED -remsor runt hela rummets omkrets, inklusive golv-, vägg- och takplacering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett komplett belysningssystem rekommenderas att använda alla tre typer av belysning. Den rätta lösningen är att göra den lokala belysningen kallare än den huvudsakliga, medan för starkt ljus måste dämpas med hjälp av matta skärmar eller skärmar. Kom ihåg att med väl valda ljusa accenter kommer du att göra din semester riktigt bekväm och tillfredsställande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ytterligare komfort kan du installera touchkontakter i sovrummet, de är mycket praktiska att använda med fjärrkontrollen. Och modern teknik är utformad så att de låter dig styra flera pekbrytare samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

När du väljer huvudfärg för belysning av sovrummet måste du följa huvudregeln - ljuset som kommer från belysningsarmaturerna ska vara dämpat, något diffust och mjukt. Den bästa lösningen anses vara det klassiska varma, matta vita ljuset, som lugnar nervsystemet och inte belastar ögonen. Tja, för dem som vill experimentera med design finns det idag många olika metoder och tekniker som gör att du kan skapa en viss atmosfär och lämplig stämning i ett rum med hjälp av mångfärgat ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet att ställa in ljusets färg i ett rum är att använda flerfärgade glödlampor; du kan också köpa diffusorer eller ljusa lampskärmar och flaskor för detta ändamål. Låt oss sedan titta på några grundläggande ljusfärgvarianter för sovrummet:

  • Cool blå glöd främjar aktiv hjärnaktivitet, så det är bättre att använda den för dem som ska göra lite arbete eller läsa innan de går och lägger sig.
  • Grönaktigt ljus mest bekväm för ögonen, eftersom det är färgen på vilda djur, hjälper det till bästa avkoppling och god vila. Ett mörkare, mer dämpat grönt ljus lugnar nervsystemet och främjar mental balans.
  • Ljust rött sken ökar pulsen och kan höja blodtrycket, så att använda den för sovrummet är ingen bra idé. Undantag är nygifta och par som drömmer om ett barn, eftersom närvaron av rött ljus ökar partners sexualitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Strålar av starkt gult ljus och - inte heller en mycket bra lösning för ett vilrum, eftersom denna färg kan orsaka onödig oro och nervositet i nervsystemet.
  • Moderna designers anser med rätta att lila ljus i sovrummet är en av de mest populära och bekväma belysningslösningarna . Denna färg är perfekt för meditation och fullständig avslappning av människokroppen.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du leker med olika färger, kom ihåg att färgad belysning avsevärt påverkar färgen på föremål i rummet, ibland förändrar dem utan erkännande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysningsplanering

Det är nödvändigt att noggrant överväga placeringen av ljuskällor i sovrummet även i stadiet av planeringen av rummets övergripande design. Rumsbelysningen i rummet måste verifieras och slutligen godkännas, eftersom det efter designarbetet är nästan omöjligt att ändra något utan att förstöra rummets utseende. Därför är det nödvändigt att på förhand bestämma sådana viktiga punkter som:

  • markering av ljuskronans läge och alla andra lampor;
  • det exakta antalet och platsen för ytterligare belysningsarmaturer;
  • närvaron av lokal belysning, om den ska delas in i zoner i rummets gemensamma utrymme;
  • ytterligare belysning av interiör och designartiklar.

När du planerar sovrumsbelysning är det viktigaste att uppmärksamma bilderna och formen på rummet. För att ljuset i rummet ska vara enhetligt och diskret måste måtten på lamporna och deras antal motsvara storleken på ditt sovrum. Så en för skrymmande ljuskrona i taket kommer att göra ett litet rum ännu trångare och obekvämt, och tvärtom kommer för miniatyrlampor i ett rymligt sovrum att se ut som främmande föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ett stort rum kan du säkert plocka upp massiva golvlampor och vägglampor med den mest fantastiska inredningen. Men i ett litet sovrum är det utan tvekan bättre att använda lampor av blygsam storlek, klassiska och strikta former.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur placeras armaturerna korrekt?

Om din lägenhet är tänkt att rymma flera separata sängar, måste de vara utrustade med en separat separat armatur. För dem som gillar att läsa en eller två timmar före sömnen, skulle den bästa lösningen vara att placera en speciell lampa på väggen eller på sängbordet som skapar en koncentrerad ström av ljus för att inte störa din partners vila.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns stora linneskåp i sovrummet är det också viktigt att tänka på att tända dem. Ett av de populära alternativen inom modern design är skåpets inre belysning med en LED -lampa. Om du är en anhängare av den klassiska stilen kan detta problem lösas med hjälp av taklampor eller placera en traditionell golvlampa nära skåpet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en romantisk stämning i sovrummet kan du installera dolda ljuskällor i det. Huvudregeln är att alla lampor i sovrummet ska vara designade i samma stil. Kom också ihåg att varje armatur måste ha ett eget separat uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur belyser man sträcktak?

Sträcktak med inbyggd belysning blir mer och mer populärt bland konsumenterna, eftersom denna design gör att du kan dölja elektriska ledningar. Om ditt sovrum också har ett sträcktak, passar all modern teknik och en mängd olika scenarier för belysning av toaletten. Det viktigaste att komma ihåg är att du inte längre kommer att kunna fästa något på sträcktaket, därför måste du välja belysningsutrustning innan du installerar det … Det finns flera grundläggande riktlinjer för installation av belysning under sträcktak:

  • Noggrann planering av placeringen av alla större belysningspunkter där lamporna ska installeras.
  • För brandskydd när du lägger elektriska ledningar måste du använda speciella plaströr.
  • För att skydda taket från värmeeffekter är det nödvändigt att använda termiska dynor.
  • Det är oönskat att använda glödlampor med en effekt som överstiger 40 watt.

Hur väljer man?

Om du bor i en liten lägenhet kan det vara svårt att välja belysning för ett litet sovrum. Att tända ett litet rum kräver särskild uppmärksamhet, och korrekt placering av ljuskällor hjälper till att visuellt "skjuta väggarna" i även det minsta sovrummet. Om du väljer en ljuskrona för att belysa ett litet rum, köp en modell med nyanser riktade mot taket, då kommer det reflekterade ljuset att försiktigt skapa en illusion av ytterligare utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att uppnå maximal effekt är det lämpligt att installera ett glansigt sträcktak i rummet - denna lösning kommer att se särskilt fördelaktig ut i rum med lågt i tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan skrämmande uppgift är att organisera belysning för ett sluttande tak. I moderna hem används detta designalternativ ganska ofta. Vanligtvis ligger sådana sovrum på vinden och deras huvudproblem är otillräcklig belysning i rummet. En intressant lösning skulle vara att installera ytterligare fönster direkt i taket, detta kommer att fylla rummet med naturligt dagsljus, och romantiker, som går och lägger sig, kommer att kunna betrakta stjärnhimlen i klart väder. Om detta belysningsalternativ är oacceptabelt, är det nödvändigt att hitta det bästa sättet att placera ett tillräckligt antal lampor i ett mycket begränsat utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste alternativet skulle vara att installera inbyggda ljuskällor med hjälp av ett sträcktak eller gips, bakom vilket du också enkelt kan dölja elektriska ledningar och all annan teknisk kommunikation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningslösningar

I sovrum inredda i modern stil är icke-standardiserade designlösningar allt vanligare, vilket ger interiören en speciell atmosfär och skapar en unik originalstil. Om du är en fan av den trendiga stilen när du planerar din sovrumsbelysning kan du släppa den traditionella ljuskronan genom att ersätta den med några få armaturer placerade i hela rummet. Sänglampor kan bytas ut mot snygga taklampor och placera dem på en bekväm nivå för dig. Även i utformningen av sovrummet kan du använda dekorationen av sänggaveln med ljus - denna teknik kommer att skapa en charmig och mystisk atmosfär i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är en anhängare av klassisk stil sovrumsinredning, bör du följa de grundläggande reglerna för rumsbelysning. De föreskriver minst tre nivåer av ljuskällans placering:

  • Första nivån . En stor, oftast kristallkrona är placerad i mitten av taket. Dess huvudsakliga funktion är att när den är helt påslagen ska den belysa hela rummet utan att lämna mörka områden.
  • Andra eller mellersta ljusnivå . Dessa inkluderar golvlampor med dämpade nyanser och vägglampor med frostade flaskor som belyser toalettbordet.
  • Slutligen i den nedre, tredje nivån det finns läslampor och en mängd olika sänglampor.
Bild
Bild

Som regel ägnas särskild uppmärksamhet i klassikerna åt sängen. Helst är detta parade lampor - vägglampor eller tvillinglampor på sängbord. Genom att använda måttligt starkt ljus i dina lampor kan du enkelt skapa en bekväm och avkopplande miljö i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra rumsdesignalternativ

Som du säkert redan gissat bör valet av belysningsdesign för ett vilorum tas på största allvar. Den allmänna atmosfären i hela rummet och följaktligen ditt humör beror på ditt val. Till exempel kommer många lampor placerade på olika nivåer och på de mest oväntade platserna att se väldigt snygga och originella ut. Med denna typ av belysningsdesign kan du enkelt markera exakt de föremål i interiören som är utformade för att locka uppmärksamhet och tvärtom visuellt dölja de områden som är avsedda för intimitet.

Bild
Bild

För belysning på flera nivåer är platsbelysning av rummet, i kombination med en klassisk ljuskrona och vägglampor, väl lämpad. Så med hjälp av riktat ljus kan du skapa flera separata funktionsområden som kan kombineras till ett enda utrymme och åter kopplas bort med en enkel omkopplare. Denna lösning kommer att vara idealisk i utformningen av vardagsrummet.

Bild
Bild

Förutom huvudfunktionen, med hjälp av välplacerade ljuskällor, kan du betona originaliteten i ditt rums design. Om ditt sovrum innehåller konstföremål som har ett speciellt konstnärligt värde, till exempel målningar eller skulpturer, kommer att skapa en uppmärksamhetszon för dem genom att ordna rätt belysning. Kom ihåg att du kan betona absolut alla detaljer i din inredning med riktat ljus - det kan vara exklusiva möbler och antikviteter, eller bara en utställning med dina favoritfamiljfoton. Rätt belysning hjälper dig att framhäva alla detaljer som du vill uppmärksamma särskilt.

Rekommenderad: