Belysning I Ett Trähus (25 Bilder): Funktioner Och Design Av Lampor På Verandan, I Ett Rum Med Balkar Eller Låga Stockloftak

Innehållsförteckning:

Video: Belysning I Ett Trähus (25 Bilder): Funktioner Och Design Av Lampor På Verandan, I Ett Rum Med Balkar Eller Låga Stockloftak

Video: Belysning I Ett Trähus (25 Bilder): Funktioner Och Design Av Lampor På Verandan, I Ett Rum Med Balkar Eller Låga Stockloftak
Video: Hur byter jag mina gamla halogenspottar till LED? 2024, April
Belysning I Ett Trähus (25 Bilder): Funktioner Och Design Av Lampor På Verandan, I Ett Rum Med Balkar Eller Låga Stockloftak
Belysning I Ett Trähus (25 Bilder): Funktioner Och Design Av Lampor På Verandan, I Ett Rum Med Balkar Eller Låga Stockloftak
Anonim

Belysning av ett trähus har sina egna egenskaper. Att tillhandahålla det på ett sådant sätt att varje familjemedlem är bekväm och bekväm är ingen lätt uppgift. Om du distribuerar belysningsenheterna fel kan du få en sorglig atmosfär i huset istället för komfort. Låt oss överväga de grundläggande reglerna för belysningsarrangemang.

Bild
Bild

Särdrag

När du väljer belysning är det nödvändigt att ta hänsyn till rummets egenskaper.

Inomhus

Vid utformning av belysning bör det beaktas att trädet absorberar ljus, därför krävs, förutom den allmänna spridningen, ytterligare (punkt) ljuskällor. Till exempel i köket - i arbetsområdet ovanför matbordet; i vardagsrummet - i läsområdet. När du placerar ljuskronor i takets mitt, föredras de som har diffusorer av frostat glas eller de där ljuset riktas uppåt.

Den optimala lösningen är svängbara ljuskällor, monterade i taket eller fixerade på en skena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning för olika funktionsområden har sina egna egenskaper.

I vardagsrummet måste du organisera belysning för att utföra olika funktioner: från att umgås med familjemedlemmar till att ta emot gäster och hålla påkostade fester. Ofta kombineras vardagsrummet med mat- och arbetsområdet. Därför är det nödvändigt att tillhandahålla både ljus, festlig belysning och lugn, mjuk, bekväm. Du kan inte begränsa dig till endast en ljuskrona eller strålkastare i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med lågt i tak måste du tänka att avståndet från ljuskronans nedre kant till golvet ska vara minst 2,1 meter, förutom om det ligger ovanför mat- eller soffbordet. I detta fall kan avståndet vara ungefär en och en halv meter.

För att markera en del av vardagsrummet används lokal belysning, som kan vara både golvstående, väggmonterad eller bordsskiva.

Paranvändning av en lampa kommer att se ekologisk ut. Det är bra att installera halogenstrålkastare för att belysa bilder. Om du belyser golvlisterna kan du visuellt förstora rummet.

Belysningsarmaturer kan vara ett bra sätt att dekorera ditt vardagsrum. Med hjälp av belysning kan du göra ditt hem unikt. En känsla av proportion måste dock observeras för att inte överbelasta ett litet rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillräckligt, korrekt orienterat ljus krävs för att belysa köksarbetsplatsen, och dess enhetlighet bör observeras. Det är bra om det är av naturligt spektrum. Var noga med att undvika bländning från ytan. Det rekommenderas att placera belysningsarmaturer i taket, på ett avstånd av 60-70 centimeter från väggarna och strax ovanför den övre kanten på hyllorna. Linjära och spotlights installeras ofta på överkanten av väggskåp. Om det inte finns några gardinstänger kan du använda enheter på flexibla armar, det rekommenderas att belysa hyllor och lådor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att använda lysrör i matsalen, eftersom de snedvrider färgen på den tillagade maten.

Korridoren ska vara ljus. Förutom takbelysning, för att se dig själv bra i spegeln, måste du installera ett par lampor på huvudnivå.

Trappan ska inte bara vara bekväm, vacker, utan också säker. Med dess utrustning kan du installera spotlights eller bakgrundsbelysning med vertikala lampor med diffust ljus. När du anordnar trappor är det nödvändigt att ta hänsyn till att belysningsanordningarna inte stör den fria passagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barnrum ska ha starkt ljus, men samtidigt är det lämpligt att använda ogenomskinliga glödlampor för att inte irritera barnen. Det är nödvändigt att placera en skrivbordslampa på skrivbordet för klasser.

När du planerar ett sovrum måste du veta att huvudbelysningen och tilläggsbelysningen ska ha samma effekt. Ljuset ska spridas och skapa en atmosfär av fullständig avslappning. Det är nödvändigt att ge förutsättningar för läsning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vinden

Korrekt vindsbelysning skapar skönhet och mys. Om du har lågt i tak är det bättre att installera väggstrålkastare, och om du placerar golvlampor kan du göra vinden visuellt bredare. I lanthus är balkar en integrerad del av byggnaden; de kan göras till ett vackert designelement. Belysningselement kan monteras i stocken för sådana balkar.

Ofta i timmerhus är taket sluttande på grund av taket, då är det bättre att överge allmän belysning, vilket visuellt kommer att minska utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Veranda

Veranda belysning bör inte bara vara vacker, men också funktionell. För öppna verandor används gatlampor, som är mer hållbara och skyddade mot fukt. De kan vara antingen plant tak eller hängande, om taket är högt. För att göra belysningen jämnare kan du placera dem på en vägg, räcke eller pelare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhet

Organisationen av belysning i ett trähus kräver följande regler:

  • Det är viktigt att säkerställa brandsäkerhet i trähus. Bränder orsakas ofta av felaktiga elektriska ledningar. Specialister bör utföra arbete med design och installation av belysningsutrustning. I byggnader av stockar och balkar rekommenderas att installera öppna elektriska ledningar, för vilka de använder kabelkanaler eller fixeringstrådar på porslinsisolatorer.
  • Var medveten om att timmerbyggnader är benägna att krympa vid kabeldragning. Interna ledningar måste vara mycket noga genomtänkta och utförda. Det utförs med ledningar skyddade av obrännbar isolering. Var noga med att jorda öglan för att undvika överslag eller gnistor.
  • Lägg inte kabeln genom trä, använd korrugerade rör, plastlådor, metallslangar. När lågan sprider sig inuti väggen är det verkligen mycket svårt att släcka den. För ledningar är det bättre att installera lådor och rör av stål och koppar. För träbyggnader används koppartrådar med upp till fem fasta ledare.
  • Att bygga elektrifiering kräver installation av en bra elpanel. Elektriska maskiner och en jordfelsbrytare (RCD) är installerad på den.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Använd inte halogenlampor med hög temperatur för belysning.
  • Det är nödvändigt att observera den allmänna stilistiska orienteringen och harmonin när du anordnar belysningen av ett hus av trä. Stylexperter rekommenderar att man använder mässing, smide, handmålad.
  • Det är nödvändigt att i förväg utforma alla detaljer om byggnadens belysning, ta hänsyn till var strömställarna kommer att placeras, vars höjd bäst beräknas utifrån de genomsnittliga höjden för de boende. Några av omkopplarna kan utrustas med dimmare för att justera belysningsgraden.
  • Försök att använda mer naturligt dagsljus med stora fönster, installation av takfönster kommer att vara ett plus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha övervägt funktionerna i belysningen av ett trähus kommer alla att kunna dekorera sitt hem kompetent, funktionellt och på ett originellt sätt.

Rekommenderad: