Intern Belysning (103 Bilder): Touchkontroll I Det Inre Av Rummet, Ljuskontrollsystem I Lägenheten

Innehållsförteckning:

Video: Intern Belysning (103 Bilder): Touchkontroll I Det Inre Av Rummet, Ljuskontrollsystem I Lägenheten

Video: Intern Belysning (103 Bilder): Touchkontroll I Det Inre Av Rummet, Ljuskontrollsystem I Lägenheten
Video: We Deliver what we Commit! Apartment loaded with all exclusive Lumiere Lights 2024, April
Intern Belysning (103 Bilder): Touchkontroll I Det Inre Av Rummet, Ljuskontrollsystem I Lägenheten
Intern Belysning (103 Bilder): Touchkontroll I Det Inre Av Rummet, Ljuskontrollsystem I Lägenheten
Anonim

Betydelsen av inomhusbelysning i ett bostadsutrymme är mycket hög. Det fyller huset med mys, skapar förutsättningar för visuell komfort, hjälper till att placera accenter i interiören och för att genomföra designidéer. Nyckeln till kvalitetsprestanda för dessa funktioner är korrekt valda belysningsenheter och typ av belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Inomhusbelysning anses vara konstgjord belysning som bidrar till att alla som bor i huset fungerar fullt ut. Den andra inte mindre viktiga funktionen är den estetiska belastningen, både själva belysningsenheten och effekten den skapar. Belysningsfunktioner beror på dess typ.

Det är vanligt att skilja mellan tre huvudsakliga: funktionella, dekorativa, arkitektoniska.

Bild
Bild

Funktionell eller arbetsbelysning är den vanligaste eftersom inget hem är komplett utan konstgjorda ljuskällor när el finns. Detta ger de ljusförhållanden som dikteras av normerna och är ett måste för varje person varje dag.

Minsta arbetsbelysning tillhandahålls av takkronor, bordslampor och lokala ljuskällor.

När du väljer dem spelas en viktig roll av transmittansen av de material som nyanser är gjorda av, ljusstyrkan och temperaturen på belysningen, typen av glödlampor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns totalt fyra typer av lampor:

  • Glödlampor . Detta är den vanliga versionen av "Ilyich's lampa", som gradvis blir föråldrad på grund av dess korta livslängd, bräcklighet och höga energiförbrukning. Men de toppar fortfarande listan över de billigaste belysningsarmaturerna.
  • Halogen eller halogen . När det gäller belysningskvalitet, livslängd och kostnad är de en rad högre än glödlampor. Små ändringar i lampanordningen hjälper till att förbättra deras prestanda, nämligen närvaron av en gaslampa som skyddar glödtråden från snabb utbrändhet. Samma detalj gör ljuset ljusare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lysande eller energieffektivt . Dessa produkter är något mer komplexa, och driftsmekanismen är baserad på växelverkan mellan elektriska urladdningar och kvicksilverångor. Lysrör kan inte kallas säkra på grund av kvicksilverhalten, men när de används noggrant är de inte skadliga och deras energieffektivitet är 5 gånger högre än halogenlampor, medan energiförbrukningen är 5 gånger lägre. Detta resulterar i högkvalitativ belysning och tiofaldiga besparingar.
  • LED- eller LED -lampor . Idag är de oöverträffade ljuskällor. Lysdioder ger korrekt, enhetlig belysning i hemmet, utan flimmer eller värme. De kännetecknas av ett rikt temperaturspektrum och ljusstyrka, miljösäkerhet, hållbarhet, lägsta energiförbrukning och hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ belysning är ansvarig för den estetiska funktionen och har lite att göra med livsstöd.

När du väljer lampor för lägenhetsinredning fokuseras uppmärksamheten på deras form, färg, storlek och "dekorera" egenskaper för inredningen. Det kan vara vackra lampor, golvlampor under lyxiga lampskärmar, minimalistiska tomma nyanser, inbyggd belysning, lampor på sängen och toalettbord, sänglampor.

Arkitektonisk belysning är den svåraste delen. Det kräver viss specialkunskap och en genomtänkt layout av ljuskällor runt omkretsen av en lägenhet eller ett hus. Rätt använd belysning öppnar upp stora möjligheter för "korrigerande" design, som är utformad för att utjämna layoutfel (för trånga rum, för höga eller låga tak, icke-standardiserad rumsform, etc.).

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära transformationstekniker:

  • "Höj" det låga taket med balkar uppåt.
  • "Expandera" penthouse-sovrummet med hjälp av en- eller L-formad uppställning av flera lampor i rad.
  • "Förläng" rummet genom att placera en lång rad små lampor i mitten av taket.
  • Utöka rummets gränser med reflekterande och blanka ytor som sprider ljus.
  • Zonera rummet med lokal belysning ovanför eller under de funktionella områdena.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Intern belysning är vanligtvis indelad i typer enligt flera kriterier:

Energikälla

I enlighet med det avges naturlig (solljus) och konstgjord belysning (alla typer av lampor).

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

  • Allmän belysning (interiör) . Dess syfte är att skapa förutsättningar för bekvämt boende och funktion. Som regel är dessa alla slags ljuskronor, linjära och taklampor, ljuskällor med ett brett spektrum av åtgärder.
  • Lokalt eller lokalt . Det är nödvändigt att belysa funktionella områden med ett stort område (trappor, förråd, korridor). Vanligtvis påverkar bara dem, utan att röra de intilliggande områdena (sconces, vägglampor, små taklampor).
  • Arbetssätt . Högkvalitativ belysning över ett funktionellt område för ett specifikt ändamål (skrivbord, datorbord, klipp- och sömnadsbord, toalettbord, belysning för grönska på fönsterbrädan, kök och andra). Inbyggda och fristående lampor, lampor, golvlampor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Reserv (nödsituation) . Nödvändigt när huvudljuskällorna plötsligt slutar fungera.
  • Bakgrundsbelysning: nischer, trappsteg på trappor, tak, golv, möbler, vacker inramning av konstföremål och utställningar, akvarier, arkitektoniska strukturer (strålkastare, LED -remsor).
  • Natt . Denna grupp inkluderar sänglampor, lampor, golvbelysning, trappor och väggar, med eller utan rörelsesensorer, neondekoration för olika föremål, flexibla LED -strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsmetod

  • Infästning eller inbyggd . Detta är en typ av armatur (spot), vars kropp är helt inbyggd i golvet, taket, väggen eller falsk yta (gjord av plast eller gips). Fläckar är roterande och statiska. Svängbara gör det möjligt att rikta ljuset i önskad riktning;
  • Över huvudet . I utseende liknar de delvis inbyggda lampor, även om de faktiskt är monterade på plana ytor. De behöver en moderiktig design, vilket innebär ljuskällor som inredningselement, och de ytor där installation av en spänning eller falsk yta inte är tillgänglig;
  • Avstängd och avstängd lampor sitter utanför och är tillbehör i interiören. Både kroppen och matningskabeln tillhör deras synliga del, därför är de ofta dekorerade.
  • Oberoende ljuskällor . Det här är lampor, golvlampor och andra typer av lampor som inte behöver installeras alls, men som enkelt kan röra sig från plats till plats.
Bild
Bild

Plats

Tak (ljuskronor och fläckar), vägg (lampor, lampor, band, inbyggda lampor), golv (inbyggda lampor och fristående golvlampor, lampor, golvkronor), hörn, sida.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysningstyp

  • Riktning . Denna typ av belysning innebär att rikta ljus för att belysa en yta eller ett område i ett rum. Detta ger föremål klarhet och volym, och det är märkbart mer ljus i rummet. Källor för riktad belysning - ljuskronor och lampor med nyanser;
  • Spridd . Denna belysning "tappar" sin skärpa på grund av att den passerar genom ett hinder i form av en platta eller lampskärm. Plafonden ska vara gjord av glas eller ett lätt, löst material, detta ger en 360-graders diffusionseffekt. Perfekt för allmän belysning.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Reflekterad . Huvudrollen här spelas inte av direkta ljusstrålar, utan av deras flera reflektioner som kommer från de ytor som ljusstrålarna riktas in i. Denna effekt kan uppnås med små armaturer och reflekterande eller blanka ytor. Mottagning är relevant när det är nödvändigt att "expandera" rummet visuellt;
  • Kombinerad . Original designbelysning skapas genom att kombinera olika typer av belysning. Det är nödvändigt för att zonera ett rum och placera accenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrolltyp

Manuell eller mekanisk (genom att trycka på strömbrytaren), fjärrkontroll, automatisk, trådlös.

Kontrollalternativ

Under många år fanns det bara ett sätt att tända och släcka ljuset i ett rum - med hjälp av en väggbrytare. Efter det, för att komma till ett annat rum eller till sängen i sovrummet, var du tvungen att röra eller markera din väg med en mobiltelefonskärm.

Modern teknik har tagit stora framsteg. Numera är väggbrytarmodifieringar inte längre en överraskning, och alternativa metoder för belysningskontroll blir mer och mer populär.

Så ljusstyrningen är indelad i lokal (manuell, mekanisk) och fjärrkontroll.

Bild
Bild

Lokal eller manuell kontroll är också indelad i flera typer:

  • Med en vippbrytare . Detta är en välkänd vippströmbrytare, vars ändring i läge leder till att lampan tänds (vippströmbrytaren uppåt) och släcks (ned). En eller flera lampor anslutna med kontakter kan regleras med en sådan omkopplare.
  • Med två eller tre vippbrytare . Funktionsprincipen för denna omkopplare är densamma som för en växelströmställare, men olika knappar reglerar olika lampor eller lampor. Ett sådant schema är bekvämt för en stor ljuskrona i vardagsrummet, som har justerbar ljusstyrka och belysningsläge, eller för långa korridorer med två eller tre oberoende lampor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med genomströmningsbrytare . Sådana vippomkopplare är något mer komplicerade, men behovet av dem uppstår inte alltid. Till exempel kan de behövas i ett hus där det finns andra våningen eller mezzaniner, så att du kan tända lampan nere framför trappan och stänga av den på övervåningen. De övre och nedre omkopplarna är beroende av varandra, så det finns ingen strikt fastställd position för tangenterna. Om lampan tänds uppåt från den första, sedan släckt från den andra, nästa gång lampan tänds på den första nedåt.
  • Med korsbrytare . De är ännu mer komplicerade än genomgångar, men de gör det möjligt att kombinera tre eller flera omkopplare i ett system för att styra ljus från olika platser i huset. Samma kapacitet har ett mer tillförlitligt styrsystem - ett bistabilt elektriskt relä.
  • Med rörelsesensorer . Även om de inte regleras genom att helt enkelt trycka på en strömbrytare på väggen, är de lokala, eftersom de alltid utlöses i samma zon som måste belysas. Deras felfria drift säkerställs med en räckvidd på 5 till 20 meter, en betraktningsvinkel på upp till 360 grader, full automatisering och möjligheten att ansluta till olika typer av lampor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rörelsesensorer (dimmare) är:

  • Infraröd . Principen för deras arbete är att ljuset tänds på grund av reaktionen av små linser inuti sensorn, som fixerar infraröd strålning, vars källa är en person;
  • Mikrovågsugn . Dimmare av denna typ känner igen rörelser med hjälp av enhetens känsliga element;
  • Ljud . Akustiska sensorer är i vissa avseenden bekvämare än infraröda och mikrovågsugna, eftersom de inte behöver ges någon signal för drift under dagen. Den konditionerade signalen kan som regel väljas under inställningarna: handflator, ljud av fotsteg, ljud av en stängande dörr. Å andra sidan fungerar den infraröda sensorn i alla fall, och den akustiska aktiveras inte om händerna är upptagna.
  • Kombinerad . Sådana sensorer är det bästa alternativet eftersom de kan konfigureras på något bekvämt sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fjärrkontroll av inre belysning kan organiseras på olika sätt:

  • Kontrollen utförs via växeln och kopplingsanordningar . System med radioväxlar är populära här. Radioomkopplaren är en beröringskänslig regulator som gör det möjligt att byta belysningsnät till "smart home" -systemet. Du kan installera den var som helst: vid ingången till huset, i köket, bredvid sängen i sovrummet och till och med på stolens arm. Radioomkopplaren kan enkelt kombineras med alla andra typer av kontroller;
  • Belysningen styrs trådlöst . Det här är små smarta assistenter som gör det möjligt att tända ljuset på morgonen utan att komma ut under filten, stänga av det utan att avbryta att titta på en film i en bekväm soffa, inte återvända till rummet i dina skor om du glömde att släck lampan i den, men gör det från din telefon. fjärrkontroll, smartphone.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fjärrkontrollenheter inkluderar:

  • Fjärrkontroller . Att byta ljus med det och justera ljusstyrkan är inte svårare än att klicka på kanaler på en TV utan kabel;
  • Fickprylar (smartphones, telefoner, surfplattor) på Android -plattformen. För detta operativsystem har en gratis Arduino -applikation utvecklats som låter dig styra belysning och hushållsapparater i huset;
  • Dator . Han kan styra några av wifi -anslutningarna i huset, men ett program eller en applikation är inte tillräckligt för detta. Strömblock och en USB -adapter krävs, men det kommer att vara möjligt att styra ljuset inte bara från nästa rum, utan också från en annan stad.
Bild
Bild

Hur väljer man inredningen?

Att välja inomhusbelysningsarmaturer i ditt hem är en komplex teknisk och kreativ utmaning. För att göra det enklare rekommenderar designexperter att förlita sig på följande kriterier:

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i lokalens layout

Layouten är sällan en del av interiören i sig, bara i de fall då den speciellt ändras för att följa kanonerna i en viss stil. Indirekt påverkar dess funktioner valet av nyanser och tillbehör för inredning av ett rum. Och belysning också. Det hjälper ofta att lösa komplexa designproblem i lägenheter med icke-standardiserade layouter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I detta fall anses infällda armaturer vara en bra lösning. Med deras hjälp skapas riktad eller diffus belysning, som med hjälp av ljus och skuggor gör det möjligt att visuellt korrigera bristerna i layouten. Det är relevant för användning i rum som måste vara så nära den uppskattade fyrkantiga formen som möjligt, för ett rum med sträcktak, små Khrushchev-hus, rum med lågt i tak.

Ljuskronor av komplex design med originella nyanser visas för rum med högt i tak.

Bland modetrenderna finns ljuskronor i flera nivåer med ett stort antal nyanser och interiörer i loftstil som använder det övre utrymmet i rummet för installation av dekorativa takbjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

De rymmer lampor med metallskärmar, "nakna" glödlampor, "Edison -lampor" och liknande i stil, grova enkla lampor.

Användningen av vinden är populär i modern design. Detta är ett rum med sluttande väggar och sluttande tak, där det är svårt att installera några belysningsarmaturer, förutom fläckar och linjära lampor. Men de gör det möjligt att spara utrymme och skapa en mysig "vinds" atmosfär. En aktuell idé för ett svalt vindsgolv är odling av en hem botanisk trädgård. I detta fall behövs stora hängande UV -lampor för blommor och växter.

Ljusdesigntekniker är viktiga för att optimera utrymmet i studion och studiolägenheten. De hjälper samtidigt till att visuellt förstora rummet och tydligt dela upp det i funktionella zoner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Syfte med rum

Valet av belysning påverkas av rummets syfte.

Vardagsrum . I detta rum är både högkvalitativ allmänbelysning och flera lokala ljuskällor viktiga. En ljuskrona för ett takljus kan bli en inredning i historisk stil, och om det är minimalism är det bättre att ge företräde åt en grupp vändpunkter. Nästan vilken inredning som helst kan göras mysig och intim för vänliga eller romantiska kvällar med lampor och golvlampor. Endast i ett fall kommer det att vara romantiska volanger och lätta tyger, och i de andra lakoniska geometriska formerna och monokroma färger.

Bakgrundsbelysning för enskilda detaljer är också relevant: målningar, fönster, golvlister.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sovrum . Overhead och lokalt ljus behövs också här. Det ska vara av ett varmt, ögonskönt spektrum, men inte för tråkigt. Lampor med fjärrkontroll är idealiska för sovrummet, eftersom du inte vill komma ut under dina kläder efter att ha läst en bok för att trycka på strömbrytaren!
  • Kök . Allmän belysning är definitivt, och lokal belysning är nödvändig i alla funktionsområden. Dekorativa lampor behövs inte längre här, olika typer av belysning blir mer ergonomiska. I matlagningsområdet kan det vara en bakgrundsbelysning inbyggd i headsetet, en LED -remsa på väggen "förkläde". Och till exempel kommer taklampor med en intressant form att se bra ut över en barjay.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Barns . De två huvudkriterierna för belysning i ett barns rum är efterlevnad av sanitära standarder och enkel kontroll. Naturliga spektrum -lysdioder är bäst lämpade för lokal styrning av en omkopplare eller med en enkel fjärrkontroll som låter dig ändra ljuskronans dagsljus till ett nattljus. En skrivbordslampa på skrivbordet är ett måste.
  • Badrum . Det finns ingen plats för skrymmande belysningsarmaturer i badrummet. Alla ska vara små, väl upplysta, motståndskraftiga mot fukt och extrema temperaturer. För konventionella lampor krävs en helt stängd transparent eller matt skärm, som skyddar den ömtåliga kroppen från fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Korridoren . Belysningskraven i korridorer, korridorer och korridorer beror på rummets storlek. För ett stort område behövs ett takljus och belysning av enskilda zoner; för ett litet område är ett av dessa alternativ tillräckligt.
  • Garderob . Bra belysning är en förutsättning för ett omklädningsrum. Det är viktigt att det är så nära det naturliga spektrumet som möjligt, så att klädernas färg inte förvrängs och reflektionen i spegeln är tillförlitlig. Fjärrkontroll är bara ett plus.
  • Skafferier . På platser där saker lagras bör det finnas starkt, lätt justerbart ljus. Det är viktigt att skydda glödlampan med en nyans så att den inte av misstag går sönder när stora, höga eller obekväma föremål tas bort från ett laddat skafferi.

Eftersom ljuset i sådana rum inte ofta tänds är det tillräckligt att använda vanliga glödlampor eller halogenlampor, som är många gånger billigare än lysdioder för hela lägenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil och inredning

Egenskaperna hos olika stilar ställer krav på ljusets ljusstyrka, färgtemperatur och ljusarmaturers utseende.

Så, i modern stil populärt ovanligt utförande av ljuskronor och lampor i plast, stål, trä, glas, tygformat. Nya designidéer är lämpliga i den, ibland de mest oväntade och galna. Själva belysningen är helst naturlig, vare sig det är minimalism, industriellt eller provence.

Klassisk stil lite olika regler gäller. Det är mer fokuserat på god kvalitet, höga kostnader, status. Ljuskronor och lampor spelar rollen som dekoration mer än funktionella föremål här.

När du väljer glödlampor för massiva skandinaviska eller romanska ljuskronor eller vägglampor i grekisk stil, använd ett varmt, gulaktigt ljus som ser ut som ett ljus från ett ljus i en ljusstake och kandelaber.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Personliga preferenser

Designers rekommendationer är inte oföränderliga regler. Du kan välja belysningsarmaturer baserat på din egen smak, idéer om harmoni och en känsla av komfort. Men läkares föreskrifter om belysningens kvalitet bör inte försummas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man genomföra och ansluta?

Att genomföra belysning i en lägenhet eller hus är en ansvarsfull händelse.

Att ansluta kablar själv kan skada din hälsa, så den bästa lösningen är att kontakta en specialist. Men deras tjänster är inte billiga, och ju större område desto högre pris. För att spara pengar kan du själv utföra en del av det förberedande arbetet.

Belysning utförs i flera steg.

Bosättningsarbete

Bild
Bild

Under arbetets gång bestäms den erforderliga ljuskraften, antalet glödlampor och tillämpningen av de erhållna uppgifterna i rummets layout.

Den beräknade effekten beräknas med formeln: rummets yta multipliceras med 16 W (konstant värde för den specifika effekten för belysningsenheten i vardagsrummet). Det finns också en indikator i formeln som anger "efterfrågekoefficienten".

Det är lika med ett, och detta är ett fast värde för alla rum, så du behöver inte multiplicera med det.

Bild
Bild

Det minsta "rums" antalet lampor har också sin egen formel för beräkning: dividera rummets yta med effekten av en glödlampa och multiplicera det resulterande antalet med 16 watt.

En erfaren elektriker beräknar i samma skede tvärsnittet av inledningstråden eller kabeln.

När beräkningarna är klara måste du göra en visuell plan för placering av lampor, strömbrytare och ledningar. Schemat tillämpas på planritningen med en noggrannhet på upp till en centimeter i reducerad skala. Layouten bör vara detaljerad så att även små ljuskällor kan markeras på den.

Bild
Bild

Det inkluderar:

  • Alla typer av belysningsarmaturer, förutom oberoende.
  • Rutten för att bära elektriska kablar längs väggarna.
  • Platsen där kopplingsboxen kommer att installeras.
  • Strömställarnas placering. När du väljer genomströmningsbrytare är det viktigt att ta hänsyn till kabeldragningens funktioner så att ljuset kan slås på och av från båda. Ett vanligt misstag för nybörjare är att de ansluter kontakterna på ett felaktigt sätt. Som ett resultat visar det sig att du bara kan stänga av lampan med vippströmbrytaren som den var tänd med.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder för installation

När projektet är klart är det dags att köpa tillbehör och verktyg. Denna etapp inkluderar val av glödlampor efter typ, storlek, form, ljusstyrka och färgtemperatur och lämpliga lampor och ljuskronor.

Du måste också bestämma vilken typ av installation som ska användas, detta påverkar direkt valet av armaturmodeller, en uppsättning omkopplare eller en fjärrstyrd belysningsenhet.

Bild
Bild

Montering

Det tredje steget är själva installationen. Att utföra det själv utan specialträning är farligt för liv och hälsa.

Det rekommenderas att kontakta en specialist, samtidigt som du följer två viktiga regler:

  • Att spara på material innebär att man sparar på säkerheten. Alla förbrukningsvaror måste vara av hög kvalitet och i tillräcklig mängd.
  • Arbetare utan erfarenhet är inte lämpliga för utförande av konstruktions- och elinstallationsarbete, eftersom detta är en av de svåraste typerna av installation under reparation. Du bör inte heller lita på säkerheten i ditt hem för nybörjare och för dem som styrs av förra seklets normer. Det elektriska systemet i huset måste vara modernt och felfritt.

I närvaro av brister, i bästa fall kommer det att kosta pengar att ringa en mer kompetent medarbetare, och i värsta fall - hälsan hos en av familjemedlemmarna. Och de första som är i riskzonen är barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska ljusstyrkan vara?

Ljusare betyder inte bättre. Detta är den gyllene regeln när du väljer belysning i ditt hem. Det räcker inte att välja de ljusaste lamporna för att lösa problemet med högkvalitativ belysning. Men för svag belysning påverkar också kroppen negativt. Det orsakar dåsighet och försämrar syn och mental hälsa.

Felaktig belysning är särskilt farlig i barnrum och arbetsrum, där det finns en ökad belastning på ögonen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggkoden, som är baserad på läkares rekommendationer, indikerar styrkan i belysningen i sviterna.

För varje zon i rummet har man utvecklat sina egna optimala indikatorer:

  • Vindar och källare, liksom vindar utanför bostäder, behöver inte starkt ljus. Deras norm är 20 Lx;
  • Ett angränsande badrum, separat toalett och badkar eller bastu behöver 50 Lx. Samtidigt är detta minimivärdet för badrummet och för kosmetiska procedurer (rakning, applicering av masker och smink), dubbelt så mycket krävs - 100 Lx;
  • 50 Lx är också normen för korridorer, korridorer och hallar;
  • Omklädningsrum eller belysning i en rymlig garderob - 75 Lx;
  • I poolen eller badet är normal belysning 100 lux;
Bild
Bild
  • Sovrum - 150 Lx, förutsatt att det finns mindre ljusa ljuskällor i form av en sänglampa eller en lampa;
  • Kök och bar - 150 Lx;
  • Barnrum - högst 250 och inte mindre än 200 Lx;
  • Ett kontor med en dator - 300 Lx. Samtidigt rekommenderas det att öka tillgängligheten för naturligt ljus;
  • Kontoret där ritning, skärning, sömnad, design utförs - upp till 500 lux.

För att inte bli förvirrad i olika indikatorer (Lux, Watt, Lumen), som kännetecknar ljusflödet, kan du använda formeln. Det hjälper till att översätta vissa betydelser till andra, mer praktiska och bekanta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så 1 Lux är 1 Lumen per 1 kvadratmeter av rummet. För att beräkna belysningshastigheten för varje rum måste du multiplicera figuren från SNiP -tabellen med områdets yta och sedan dividera den resulterande mängden med det antal som anges i kolumnen "ljusflöde" på förpackningen med lampa. Det resulterande antalet betyder det antal lampor som krävs per rum.

Det finns också ett annat tillvägagångssätt. Derivatet av SNiP -normen för rummets yta kan divideras med antalet glödlampor som du vill installera i en lampa eller i en ljuskrona. Det resulterande numret ska anges på glödlampans förpackning. Värdet kan avrundas. Till exempel finns det inga lampor med ett ljusflöde på 245 eller 255 lm, så du kan välja det närmaste värdet på 250 lm.

För olika typer av armaturer gäller olika regler, men alla är baserade på SNiP -data.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man förbättrar?

Ibland är det inte tillräckligt att noggrant planera inredningen i huset. Även välplacerade belysningselement i interiören kanske inte klarar sin uppgift. Som regel händer detta vid höst-vinterunderskott i solen, eller om lägenheten misslyckas, när fönstren har utsikt över grannhuset och bokstavligen springer in i dess vägg.

Det finns flera tekniker för att förbättra belysningen i en lägenhet:

  • Ge mer tillgång till naturligt ljus. Det är inte nödvändigt att tillgripa radikala metoder som att ordna ytterligare fönsteröppningar eller öka befintliga; du kan slå fönsterdesignen och invändigt fylla rummet. Först och främst är det värt att ta bort alla täta och tunga gardiner från fönstren, ersätta dem med vertikala persienner med tyll, ljusa genomskinliga gardiner eller rullgardiner (horisontella persienner, romerska persienner, österrikiska, korrugerade, engelska).
  • Den andra tekniken är att använda transparenta och genomskinliga skiljeväggar istället för tomma väggar. De kan vara gjorda av tätt frostat glas, då kommer ingenting att synas genom dem, och ljudisoleringen kommer att förbli på nivån, men materialet kommer fortfarande att överföra mycket ljus, vilket kommer att ge luftighet och lätthet till rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Använd kvalitetslampor med ett ljusspektrum som är tilltalande för ögat. Imitation av naturligt ljus verkar alltid vara det bästa alternativet, men naturligt ljus är vitt, och på frågan vilken färg solen har svarar alla - gult. Ögonen är mer vana vid varma, lite gulaktiga nyanser. I mörka, tråkiga lägenheter, särskilt under höst-vinterperioden, är ljus med en liten gulhet relevant eftersom det skapar en varm, mysig atmosfär och liknar solljus.
  • Välj moderna typer av lampor, smarta mekanismer och dimmare för belysning. Med deras hjälp är det mycket lättare att justera önskad belysning beroende på tid på dagen och tid på året.
  • Använd i inredningsmaterial med blanka och reflekterande ytor som sprider ljus (PVC, sidospår, glas, slät tapet, keramiska plattor, speglar, krom) och ljusa, varma färger (vit, beige, persika, mjölkaktig, pastellfärger, naturlig naturpalett).
  • Välj nyanser och lampskärmar av "rätt" form, genomskinlig, tunnväggig, med reflektorer inuti.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Intressanta lösningar för att ordna belysning i en lägenhet kan ses i färdiga designprojekt:

Använd icke-triviala ljuskällor. Dessa är ljuskronor, lampskärmar, lampskärmar, ovanliga i form och material, och LED -remsa, vilket ger stora möjligheter till dekoration, och olika linjära lampor, lampor och fläckar

Bild
Bild
Bild
Bild

Ompröva platserna för installation av belysningsenheter. Kanske saknade badrummet en fullvärdig ljuskrona hela tiden, eller så var det värt att lyfta fram pallen för sängen i sovrummet länge

Bild
Bild
Bild
Bild

Var inte begränsad till naturligt ljus. I vissa rum är gul, röd, grön eller blå lampa lämplig

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd belysning på flera nivåer (flerlagers): taklampor, lampor och strålkastare

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Direkt bakgrundsbelysning mot accentobjekt. I det här fallet bör belysningen tydligt falla på en bild, vas eller annat föremål och "rycka" den ur skymningen. Resultatet är en vacker "teater" effekt

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om typerna och funktionerna för inomhusbelysning i följande video.

Rekommenderad: