Lampskärm (79 Foton): Ramalternativ, Rottingmakram Och Tygmodeller För En Hängande Lampa, Antik Och Modern

Innehållsförteckning:

Video: Lampskärm (79 Foton): Ramalternativ, Rottingmakram Och Tygmodeller För En Hängande Lampa, Antik Och Modern

Video: Lampskärm (79 Foton): Ramalternativ, Rottingmakram Och Tygmodeller För En Hängande Lampa, Antik Och Modern
Video: FLOS Kap Surface Ceiling Install 2024, April
Lampskärm (79 Foton): Ramalternativ, Rottingmakram Och Tygmodeller För En Hängande Lampa, Antik Och Modern
Lampskärm (79 Foton): Ramalternativ, Rottingmakram Och Tygmodeller För En Hängande Lampa, Antik Och Modern
Anonim

Lampskärmar behövs inte bara för att skydda mot för ljusa färger. Ofta spelar de en mer dekorativ funktion, till exempel när elitrottingmodeller väljs eller ett rum är inrett i en viss stil. Det är nödvändigt att inte bara ta hänsyn till de möjliga variationerna av lamporna, utan också de valfunktioner som är kopplade till tillverkaren och den nödvändiga vården för lampskärmen.

Bild
Bild

Vad betyder det och varför är det nödvändigt?

En lampskärm är en speciell keps som bärs över en lampa. Från franska översätts detta ord med "dimmer", vilket omedelbart indikerar dess direkta syfte: spridning av ljusflödet, mjukning genom det ogenomskinliga materialet i lampskärmen. Förutom huvudfunktionen har en sådan huva nyligen alltmer använts för dekorativa ändamål.

Olika material och former där lampskärmar kan tillverkas gör att du kan välja rätt modell för absolut vilken stil som helst, från raffinerad barock till avsiktligt grov rustik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att bryta ljuset kan en lampskärm helt förändra atmosfären i ett rum. Det sprider inte bara belysningen, utan ändrar ibland ljusflödets färg och passerar strålarna genom sig själv. I vissa fall ser detta mer än ovanligt ut, till exempel när det gäller snidade lampskärmar. De sänder ljus ojämnt och skapar intressanta höjdpunkter. De är inte lämpliga som huvudljuskälla, men de är bäst för att skapa en ljus accent.

Således utför lampkåpan många funktioner som var och en kompetent kompletterar den andra och lämnar lampskärmar bland favoriterna när de väljer belysning. Trots besväret, som ofta kan skrämma en kräsna köpare, betalar sådan funktionalitet fullt ut för de relativt stora storlekarna på lampskärmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Uppdelningen av lampskärmar utförs enligt flera kriterier, vars huvudsakliga är konstruktionens placering.

Så det finns tak-, bord- och golvalternativ:

  • Upphängd taklampa - lampans enkla och begripliga form. Oftast används en sådan ljuskrona som huvudkälla för belysning och kompletteras med LED -bakgrundsbelysning på grund av oförmågan att skapa den nödvändiga mängden ljus. Sådana modeller utförs i olika konfigurationer, inklusive designade för en kristallkronljuslampa.
  • Bordsskivor skiljer sig åt i en mängd olika storlekar och former, men oftast använder de medelstora amforaformade versioner. De hindrar ljus från att träffa ögonen, även om en bordslampa används som en sänglampa vid sängen. Förresten, när det gäller sänglampor, kan man inte låta bli att nämna att en lampskärm-klädnypa för en lampa ofta används. Den fästs med en klämma på själva lampan.
  • Golvprover är en komplett ersättning för sconces för att skapa lokal belysning. De kan vara så höga och stora som du vill. Nyanser av nyanser skiljer sig också åt, men modeller som är breda i botten används oftast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Indelningen efter prisnischer i ekonomi-, elit- eller medelklassmodeller baseras på de material som användes för att skapa lampskärmarna. Till exempel är modeller gjorda av naturliga tyger a priori till den övre prisgränsen på grund av den höga kostnaden för de använda råvarorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

En indikator på lampskärmens storlek är dess diameter. Det finns stora, medelstora och små modeller:

  • Stora konstruktioner används som undertak eller golvmodeller. De spelar ofta en accentroll och lockar uppmärksamhet till sig själva. När du installerar ett stort golvprov är det viktigt att uppmärksamma hur harmoniskt storleken på plattan matchas med basen. Du måste definitivt fokusera på en känsla av balans.
  • Medelstora lock väl lämpad för installation under tak, bord och golv. Om du väljer ett prov med en lämplig form kommer det att vara möjligt att diversifiera interiören med hjälp av en ovanlig nyans. Praktiska medellampande lampor installeras huvudsakligen i funktionella rum: kök, badrum, korridorer.
  • Mini lampskärmar kompletterar antingen flerspåriga takkronor eller används som inramning för små läslampor. Små lampskärmar är de mest”nyckfulla” eftersom de kräver noggrann övervägning av valet av belysningselement. Det lilla locket ligger nära glödlampan, så det bör av säkerhetsskäl inte tillåtas värmas upp snabbt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar interiören i ett rum kan du kombinera lampor med lampskärmar av olika dimensioner. En sådan teknik kommer att bidra till att göra utseendet på rummet mer intressant, få betraktarens ögon att stanna kvar vid detaljerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Enligt deras designdetaljer delar de de broderade lampskärmarna på ramen och modellerna på ett plastunderlag.

  • I det första fallet finns det mycket utrymme för experiment med formuläret. Det kommer att visa sig att designa inte bara enkla geometriska modeller, utan också komplexa. Dessa alternativ är dock inte utan nackdelar: närvaron av ett stort antal sömmar kan inte döljas av någonting, och i vissa fall tillåter detta inte att skapa den nödvändiga atmosfären i rummet.
  • När du utformar en lampskärm på en baksida behöver du inte ha en komplex järnram, eftersom baksidan helt uppfyller sin roll. Detta är både en fördel och en nackdel, eftersom det inte finns någon möjlighet att skapa en modell med en komplex form. För locket görs endast en självhäftande söm på underlaget, och metalldelarna-cirklar för fixering av lampskärmen fästs endast vid baserna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusa lampskärmar kan fästas med en klämma på själva glödlampan, men det är mycket vanligare att hitta alternativet när infästningen utförs till den övre ringen. Fästning på den nedre ringen är mycket mindre vanligt på grund av att den används för jämna former: en platt cylinder-trumma, en kub och liknande.

Tunga modeller av kepsar fästs samtidigt på både de nedre och övre ringarna så att lampskärmen sitter fast så tätt som möjligt. I grunden används det dubbla fästet för stora golvlampor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Utbudet av konfigurationer är fantastiskt. Tillsammans med typiska former, såsom en cylinder eller en kub, finns ovanliga sådana också överallt: en konkav imperiumstil, ett halvklot med en kant och andra. Klassiska former har rundade hörn. Dessa inkluderar:

  • cylinder;
  • konkav cylinder;
  • runda;
  • coolies;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • krinolin;
  • direkt empirestil;
  • rak oval;
  • konkav empirestil;
  • Tiffany (med eller utan kammusslor) och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fler rektangulära modeller och geometriska 3D -former används ofta i moderna interiörer:

  • fyrkantigt alternativ;
  • kub;
  • boll;
  • lång cylinder och så vidare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett alternativ i en eller annan form måste du definitivt fokusera på inredningsstilen, dess modernitet och anda. Hela situationens slutliga utseende beror till stor del på detta.

Kom också ihåg att modeller på olika trådramar öppnar olika formvariationer. För klassiska interiörer är det att föredra att välja syade mössor med revben, för moderna sådana - på en plastbaksida. Formerna som öppnas när du använder dessa trådramar är optimala för dessa två huvudsakliga stilistiska grupper.

Det bör noteras att den mest mångsidiga idag är cylinderns form. Det kan återskapas med en enkel ram eller med en plast, men det slutliga utseendet blir påfallande annorlunda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vid tillverkning av delar av lampskärmen används en mängd olika material:

  • Ram oftast gör metall , i vissa fall kan det också spela rollen som dekoration. I sådana situationer täcks inte smidesjärnramen av något ovanifrån. För dekorativa ändamål, välj koppar, brons, svarta material.
  • Baksida i plast det kan inte heller täckas med någonting, i så fall är det samtidigt en lampskärm. Det är möjligt att forma enkla geometriska former, men du kan välja en dubbelsidig färg, till exempel göra lampskärmen orange på insidan och grå på utsidan.
  • När vi talar direkt om kepsarna kan det noteras att de vanligaste modellerna är från tyg … De kan antingen vara lyxiga eller prisvärda. De dyraste modellerna inkluderar en tygskärm i siden. Trots det utmärkta initiala utseendet tappar det snabbt färg och kräver ofta byte.
  • Det är lite bättre med Linné trasa. Den passar perfekt i nästan vilken inredning som helst på grund av sin ovanliga konsistens, samt höga slitstyrka.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I orientaliska interiörer används den organza … När du väljer ett tyg bör du komma ihåg att lampskärmar är gjorda av tyg som behandlats med brandskyddande ämnen, och det är absolut nödvändigt att leta efter en liknande märkning i egenskaperna.
  • De mest intressanta modellerna inkluderar spets lampskärmar. De släpper in ljuset så att invecklade skuggor bildas och skapar därmed en extraordinär atmosfär.
  • Korg locket kan vara tillverkat av flera material. Oftare finns det en korgmodell tillverkad med makrame -teknik, men rottingprover är också utbredda nyligen.
  • Glas plafond är en klassiker i genren. Den kan vara gjord av transparent eller frostat glas, kompletterat med en mängd olika snidade detaljer eller bubblor. Beroende på hur frostat glaset är, skiljer sig också spridningskraften åt.
  • Trä Lampskärmen används inte bara i ekologiska interiörer. Du kan ofta hitta en sådan modell i en bastu eller ångbad. Särskilt ovanliga exemplar är gjorda med Himalaya -salt, vilket resulterar i att de ser ut som stora saltkristaller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Både dämpade modeller av neutrala färger och ljusa är i trend.

De mest populära färgerna inkluderar följande:

  • Orange;
  • Violett;
  • grön;
  • Röd;
  • djupröd;
  • gul;
  • svart;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vit;
  • turkos;
  • grädde;
  • ljusgrön;
  • blå;
  • beige;
  • transparent;
  • silver;
  • vinrött.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Det är vanligt att göra metallsmidda nyanser i fasthållna färger: svart, silver och liknande. De kombineras vanligtvis med glaskupor. Om en tygmodell väljs för metall är det inte nödvändigt att se till att de båda är gjorda i samma färg.

Ibland ser kontrasterande kombinationer mycket mer intressanta ut, till exempel en svart metallbas och guldtyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta väljs inte vanliga lampskärmar, utan gjorda av tyg med mönster. I sådana fall är det viktigt att samma tyg upprepas i andra detaljer i inredningen, till exempel kan gardiner, klädsel av stolar och liknande sys av det. För att kombinera olika utskrifter måste du ha en subtil konstnärlig känsla, annars ger den resulterande duetten inte önskad effekt och ser löjligt ut.

Om du inte är säker på dina förmågor är det bättre att helt överge användningen av en brokig keps i rummets inredning.

Bild
Bild

Dekor

En enkel lampskärm ser ofta tråkig ut. Du kan skapa ett intressant och unikt prov själv. Det mest ovanliga sättet är att uppdatera en uttråkad lampskärm med decoupage. Med denna teknik blir det möjligt att skapa de mest ovanliga mönstren, eftersom valet av färdiga alternativ är enormt. Decoupage -inredning utförs ofta hemma utan att köpa ytterligare utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lägga till ett glamoröst utseende på din lampskärm genom att lägga till lugg i nederkanten. Samtidigt kan luggen vara vilken som helst, oavsett typ, lampskärmar med fransar ser festliga och eleganta ut.

Kom ihåg att denna typ av dekorativ finish är mer att föredra för traditionella interiörer. I de flesta moderna rum kommer sådana modeller att se löjliga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationerna broderade med band över en vanlig platta ger den en touch av rustik romantik. Mestadels används blommotiv, men rosetter kan också användas.

I allmänhet kan du dekorera lampskärmar med vad som helst: spetsar, backstage, rosetter, applikationer, decoupage, stencilerade inskriptioner, penslar. Valet av lämpliga alternativ begränsas endast av ägarens fantasi och smakpreferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Varje stil har sina egna föredragna lampskärmsmönster. För vissa stilar kan de överlappa varandra eller till och med nästan duplicera varandra.

Vi bör bo på flera av de mest populära områdena:

  • Provence eller shabby chic valet av "halvantika" modeller välkomnas. I allmänhet, för lantstilar såväl som för retro, är valet till förmån för äldre modeller, liknande dem som ärvdes från äldre släktingar. För Provence och shabby chic väljs tygkonformade modeller av ljus krämfärg med ett stort blommönster. Det finns många finish att välja mellan: spetsar, fransar, bandbroderi, backstage och liknande. Lampskärmen ska se så hemlagad ut som möjligt.
  • För modeller i orientalisk stil ett överflöd av färg är karakteristiskt. Tiffany lampskärmar, som består av många flerfärgade fragment, ser intressanta ut. Tygmodeller är gjorda av genomskinliga flerfärgade sjalar, som om de var draperade över ramen. Användningen av lyxiga tyger i ljusa mättade färger är att föredra.
  • För loftstil det är lämpligt att helt överge användningen av lampskärmar, och om du verkligen använder några modeller bör du välja tenn- eller trähalvkulor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

På den moderna marknaden kan du hitta produkter från olika tillverkare.

  • Favoriterna på lampskärmsmarknaden erkänns med rätta Europeiska modeller … Italien, Spanien, Belgien tillhandahåller utmärkta komponenter, inte bara kepsar, utan också baser. Separat är köpet av sådana element mycket billigare, samtidigt garanterar designmetoden skapandet av din egen författares modell av lampan.
  • Kinesiska prover ofta skiljer de sig inte åt i hög kvalitet, men det finns ett undantag för varje regel. Fabrikskinesiska lampskärmar, tillverkade i enlighet med alla regler och med ett intyg om överensstämmelse, är ganska acceptabla i kvalitet, samtidigt som deras pris är betydligt lägre än för europeiska modeller.
  • Turkiska lampskärmar kan sällan hittas separat från baserna, främst levereras armaturen som en uppsättning. Det bör påpekas att satserna är genomtänkta, av hög kvalitet och ett rimligt pris. Turkiet finns på listan över ledande länder inom tillverkning av belysningsarmaturer, så turkiska tillverkare gör sitt bästa för att leva upp till en så hög rang.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Kåpan för armaturen måste väljas efter reparation, när alla detaljer i situationen redan har tagit plats. Faktum är att en förköpt golvlampa helt enkelt inte passar in i den färdiga interiören, och användningen av en olämplig modell kommer att upphäva alla konstruktionsansträngningar.

Om du står inför problemet med att välja en huva för möbler, var uppmärksam på de ljusa stoppade möblerna i ditt rum. Normalt passar en solid nyans av samma nyans perfekt.

Det spelar ingen roll om det är i taket, på golvet eller på bordet - denna regel fungerar lika bra i alla situationer.

Bild
Bild

För barnkammaren bör du välja ljusa mönster med teckningar, till exempel med karaktärerna i barnets favorit -tecknad film. Du kan limma applikationer med olika djur, stjärnor, bilar på lampskärmen.

För sovrummet är det bäst att välja neutrala modeller som inte distraherar från sömnen. Lampskärmar med låg kontrast är det bästa valet. Till exempel, i ett grå-citronrum, kommer både grå lampskärmar och produkter med en ljus citronfärg att se bra ut. Det är viktigt att vila ögonen när du tittar på lampskärmen.

Var uppmärksam på huvens ljusgenomsläpplighet, särskilt om den används för ett sängbord: ljuset ska inte vara för starkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Olika lampskärmsmaterial kräver olika omsorg:

  • Det enklaste är att ta hand om glasmodeller. Det räcker med att bara torka av dem med en mikrofiberduk, och stark smuts kan avlägsnas med en fuktig trasa. För fullständig rengöring är det tillräckligt att ta bort nyanserna, "bada" dem i en lösning av vatten och diskmedel och polera dem med en våffelfri handduk.
  • Lampskärmar i trä rengörs med träpolish. Vanligt vatten är destruktivt för trä, eftersom det leder till försämring av ett så känsligt material. Du kan inte heller använda slipande svampar: de kommer att lämna fula repor på den lackerade träytan, därigenom skadas skuggan hopplöst.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tygalternativ kräver ett mer känsligt tillvägagångssätt. De måste dammsugas regelbundet för att avlägsna damm. Det är nödvändigt att använda enheten med minimal effekt efter att ha lagt våt gasväv på röret: på detta sätt kommer det uppsamlade dammet inte att spridas runt i rummet och kommer inte att sätta sig igen på lampskyddet.
  • Grundlig rengöring av tyghuven utförs med en svamp doppad i varmt tvålvatten. Platser med stark smuts bör om möjligt torkas rent utan att vidröra ramens fästpunkter. Det skyddas inte av en korrosionsskyddande beläggning, så det kan rosta.
Bild
Bild

Vackra interiörer

När golvlampan är gjord av samma tyg som några av trimdelarna får hela rummet ett mer färdigt utseende. En ottoman, dekorativa kuddar på en vanlig, diskret soffa och en golvlampa på en intressant snidad bas är en underbar trio.

Bild
Bild
  • I interiörer i skandinavisk stil är det ofta lampskärmen som är en accentdetalj, men det är viktigt att se till att den inte kommer ur vägen. Var uppmärksam på hur den hängande modellen kombineras med bordsskivan: huven matchas med basens färg.
  • Nyligen har det blivit på modet att skydda stora pompösa kristallstrukturer med enkla cylindriska lampskärmar. Färger kan dock variera, oftast används vita, beige, svarta, lila nyanser.

Rekommenderad: