Retrolampor (28 Bilder): Antika Kransar Med Vintage Edison -lampor, Vackra Interiörer

Innehållsförteckning:

Video: Retrolampor (28 Bilder): Antika Kransar Med Vintage Edison -lampor, Vackra Interiörer

Video: Retrolampor (28 Bilder): Antika Kransar Med Vintage Edison -lampor, Vackra Interiörer
Video: 30 вещей, которые стоит сделать в Лиме, Путеводитель по Перу 2024, April
Retrolampor (28 Bilder): Antika Kransar Med Vintage Edison -lampor, Vackra Interiörer
Retrolampor (28 Bilder): Antika Kransar Med Vintage Edison -lampor, Vackra Interiörer
Anonim

Fram till för några decennier sedan fungerade Edison -lampor endast som ljuskälla, de var ett nödvändigt element i vardagen. Men med tiden förändras allt. Livet för de välbekanta sakerna omkring oss förändras också. Nu kallas de "retro" lampor.

Under deras existensperiod har en ny runda dykt upp, nu är deras huvudsakliga funktion inte att avge ljus, utan att tjäna estetik, att fylla utrymmet med en annan värme, inte mekanisk, men mysig och hemtrevlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Redan 1879 gjorde Thomas Alva Edison ett tekniskt genombrott genom att skapa en sådan glödlampa som kan hålla länge, pålitligt och vara tillgänglig för alla. Framstegen har gått långt framåt och nu kan du hitta LED, halogen, lysrör i butikshyllorna. I den moderna världen brukar lampor i "retro" stil kallas för Edison -lampan, till ära för sin uppfinnare.

De används för följe och skapar en viss atmosfär, inte bara i lägenheter, utan också på kaféer, barer, hotell, restauranger, butiker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Antika lampor tillverkas av många företag i Schweiz, Danmark, Kina, Holland och i andra länder:

  • Danskt märke Danlamp specialiserar sig bara på högkvalitativa produkter, denna tillverkares livslängd är 3 gånger längre än för andra företag. En egenskap hos detta märke är en varm, naturlig glöd.
  • Righi Licht AG tillverkar vintage lampor i Schweiz, har företaget varit verksamt sedan 1906. Produkterna är hållbara. En särskild egenskap hos detta företag är att de viktigaste elementen fortfarande monteras för hand på fabriken, vilket garanterar en lång livslängd.
  • Nytt holländskt märke Calex tillverkar designlampor med ny teknik, använder färgat glas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det största företaget i Ryssland för tillverkning av "retro" lampor och tillbehör till dem är en fabrik med elektriska varor " Gusev " … Du kan beställa sådana originella inredningsartiklar i nästan vilken elektronisk butik som helst på nätet.
  • Ett stort sortiment representeras av webbplatser Kinesiska tillverkare , lockande med ett lågt pris, medan kvaliteten på varorna är mycket låg.

När du köper dessa vintage -bitar bör du vara uppmärksam på märkningen, det indikerar den optimala spänningen som bör observeras när du använder dem. Med en ökad spänning, även genom obetydliga indikatorer, reduceras livslängden för antika lampor avsevärt.

När du använder lampor eller golvlampor måste du vara uppmärksam på det faktum att när du flyttar dem medan de är på, ofta slås på och av förkortas deras livslängd och kan till och med inaktivera dem helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Lampor i "retro" stil är inte nödvändigtvis "hängande päron", de kan vara helt olika: långa, fatformade, runda, ovala, rektangulära och andra. Glasögon har också olika nyanser, de kan vara med olika inneslutningar, gyllene damm, dekor. Standardglasfärgen för Edison -lampor är gul.

Huvudhöjdpunkten för de gamla lamporna är volframtråden, som vid böjning skapar ett speciellt mönster inuti glasets "kupol" på enheten. Grundläggande former av volframtråd:

  • spiral;
  • Julgran;
  • ark;
  • ekorre bur;
  • hårnål;
  • En slinga.

Det kan finnas ett obegränsat antal volframtrådar i en Edison -lampa, men lampans effekt beror inte på detta, bara priset ökar med deras antal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Produkter i retrostil, liksom andra produkter, har sina fördelar och nackdelar. Så att vissa stunder inte är en överraskning för de framtida ägarna av dessa vintage saker, är det värt att förstå deras fördelar och nackdelar.

Fördelar:

  • moderna energisparlampor innehåller kvicksilver, men det saknas i Edison-modeller;
  • LED -lampor behöver en transformator, men "retro" -lampor behöver det inte;
  • högt färgåtergivningsindex;
  • motstånd mot temperatursteg (både mot värme och kyla), de tolererar kondens väl;
  • tack vare volframtråden har de en otrolig glöd;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • en standardpatron är lämplig för deras användning;
  • med växelström är flimmern inte så märkbar (detta är viktigt för arbete i fabriker);
  • tillverkad för en mängd olika spänningar (från fraktioner och upp till hundratals volt);
  • när det fungerar på växelström finns det inget brum;
  • Edisonlampor orsakar inte radiostörningar;
  • har ursprungliga former.
Bild
Bild

Brister:

  • inte den längsta livslängden, bara 3500 timmar;
  • ytan värms mycket, så lamporna bör inte dekoreras med plast eller lättsmältande föremål, särskilt halm, det kan omedelbart blossa upp av överhettning;
  • de har en hög strömförbrukning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idéer för design

Sju sätt att skapa ovanlig inredning med begagnade vintage Edison -lampor:

  • Kunglig lyx . För att måla de använda lamporna med sprayfärg eller annat, dekorera med konstgjorda pärlor, strass, band eller andra vackra bagateller. Kan användas som julgransdekorationer, bröllopsdekorationer och andra fester.
  • Menageri i glas . För att göra detta måste du försiktigt ta bort basen, sänka ner en djurfigur inuti lampan, till exempel en sköldpadda från semester, du kan hälla sand under den, sätta torkade alger, detta kommer att fungera som en påminnelse om en fantastiskt spenderad semester i ett avlägset, hett land. Eller så kan du omge isbjörnen med bomullsbitar beströdda med glitter. Sätt tillbaka sockeln med ett blått satinband.

Det kommer att bli en bra present till det nya året. Du kan lägga allt du vill ha i lampan, till exempel utsökta växter, och därmed ordna ett mini-herbarium.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Samtida konst: galgarlökar . Ta bort basen från lampan, trä in en skruv så att dess spets är utanför, fixera skruven med lim och sätt tillbaka basen i lampan. Doppa lampan i cementmurbruk och låt torka. Borra ett hål för skruven i väggen där hängaren ska placeras, sätt in en plastpinne och skruva fast din hänglampa i den. Den ursprungliga designen på din lägenhet är klar: det här är inte bara en galge, utan ett riktigt konstverk.
  • En doftande fackla från medeltiden . Ta bort basen från lampan, häll olja (essensiell, aromatisk) inuti lampan, gör ett hål i basen, sträck veken (den kan tillverkas av ett sjörep eller rep). Fäst basen (du kan fixa den med lim eller fästa en kant som är limmad på basens kant och på lampan för att hålla den) så att den ena kanten är i olja och den andra är utanför (som ett ljus). Facklan är klar att använda, du behöver bara sätta eld på den och känna den subtila graciösa doften som kommer att omsluta hela ditt utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vårkyss . Gör ett hål i basen, lim graciösa kedjor och rep så att du kan hänga denna struktur som en krans. Häng denna struktur i din lägenhet, på landet, häll vatten i lamporna och sätt blommor i dem. Våren har kommit för att besöka dig.
  • Det finns ett päron - du kan inte äta det . Slå in den gamla glödlampan med garn (ett rep som användes för att knyta kakor under sovjettiden), gör svansen på "päronet" från en gren av ett träd, fäst det på lim. Innan lindningen påbörjas bör glashöljet också smetas med lim, du måste börja linda från botten, göra en krulning i lampans botten och sedan, enligt principen om en snigel, stiga högre till svansen. Detta inredningselement kommer att ge krydda till ditt kök.
  • Lampskulpturer . De kan limmas ihop och bildar bollar, stjärnor, djurfigurer. Dekorera med strass, färg, band, rosetter, du kan skapa komfort och en atmosfär av magi i ditt hem.

En retrolampa är ett mångsidigt föremål i inredning; den kan målas, hängas, fyllas med flera av dessa föremål i vaser och användas för hushållsbehov.

Kreativitet begränsas endast av din fantasi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om retrolampor i följande video.

Rekommenderad: