Utöka En Dörröppning: Hur Man Bygger Ut En öppning I En Tegel- Och Betongvägg, Hur Man Får Tillstånd Att öka I Ett Panelhus

Innehållsförteckning:

Video: Utöka En Dörröppning: Hur Man Bygger Ut En öppning I En Tegel- Och Betongvägg, Hur Man Får Tillstånd Att öka I Ett Panelhus

Video: Utöka En Dörröppning: Hur Man Bygger Ut En öppning I En Tegel- Och Betongvägg, Hur Man Får Tillstånd Att öka I Ett Panelhus
Video: Hur man drar ut en plugg och spacklar hålet 2024, Mars
Utöka En Dörröppning: Hur Man Bygger Ut En öppning I En Tegel- Och Betongvägg, Hur Man Får Tillstånd Att öka I Ett Panelhus
Utöka En Dörröppning: Hur Man Bygger Ut En öppning I En Tegel- Och Betongvägg, Hur Man Får Tillstånd Att öka I Ett Panelhus
Anonim

Reparationsarbete i ett privat hus innebär ofta ombyggnad av lokaler. Ett sätt är att byta dörröppning för att förbättra det praktiska eller dekorativa i rummet. Denna process är inte alltid enkel eftersom den kräver att många regler följs. Du kan ta reda på hur du utökar dörren korrekt endast från en specialist som kommer att utföra alla nödvändiga beräkningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Expansion av en dörröppning innebär en ökning av dess grundläggande dimensioner med vissa värden. Sådana operationer utförs inte så ofta, eftersom alla dimensioner är anpassade till standardmåtten på dörrblad. Men ändå är det ibland nödvändigt att vidga hålet. Det finns flera huvudorsaker som leder till sådana åtgärder:

  1. Ombyggnad av lokaler . Denna process innebär att ändra de grundläggande positionerna eller dimensionerna för husets huvudstrukturelement. Det utförs ganska sällan, eftersom det i de flesta fall kräver samordning med olika statliga organisationer.
  2. Dörrinstallation . Många ägare av lägenheter eller privata hus dekorerar sina lokaler med vackra breda dörrblad. Detta ger dessutom flera fördelar, eftersom det vid behov gör det möjligt att bära stora föremål genom dörrarna.
Bild
Bild

Design egenskaper

Väggutbyggnadsteknik är ganska komplex och kan inte alltid göras manuellt. Mycket ofta används hjälpverktyg för detta. Beroende på förstörelsestekniken kan sådana operationer delas in i flera typer:

  1. Manuell . Att ändra måtten på en öppning i en skiljevägg eller en bärande vägg utförs med hjälp av en persons fysiska ansträngningar. För detta används flera typer av mejslar, skrot, hammare etc. En av fördelarna med denna metod är att den utförs praktiskt taget utan damm, men samtidigt under relativt lång tid.
  2. Mekanisk . Detta tillvägagångssätt innebär användning av ett elverktyg, vilket förenklar förstörelsen av material kraftigt. Sådana operationer utförs med hjälp av bergborrar, slagborrar och slipmaskiner av olika kapacitet och storlek. Med deras hjälp kan du snabbt öka bredden i både tegel- och betongväggar.

Tekniken för att expandera dörröppningen beror också på väggmaterialet:

Bild
Bild
Bild
Bild

Panelhus

Ofta är alla element armerade betongväggar. Proceduren för att demontera en del av detta material börjar med att markera öppningen med krita eller en markör. Efter det, med hjälp av en kvarn, görs en tråd längs den ritade konturen.

Denna operation utförs på båda sidor av väggen. Detta gör att betongen kan skäras helt.

Men en sådan operation kräver ett kraftfullt verktyg som inte alla har. Du kan förstöra väggen med en stansare och en borr. För att göra detta görs hål runt omkretsen av den framtida öppningen på ett avstånd av cirka 5 cm från varandra. Därefter hackas betongpartiklar successivt av med en perforator. Om förstärkning hittas kan den skäras försiktigt med en slipmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelhus

Tegel är mycket lättare att demontera än betong. Men det finns en nyans här. Den övre delen av dörröppningen förutsätter förekomst av en metallinteckning (stöd).

Om du ökar bredden på öppningen måste en ny stödbalk installeras. Den ska vara 10 cm bredare än den nya dimensionen på varje sida. Demonteringsarbeten på en tegelvägg utförs efter installation av ett nytt stöd.

För att ta bort tegel kan du använda både en kvarn och en vanlig hammare och mejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trähus

Ökningen av öppningar i sådana strukturer innebär konventionell skärning. För att göra detta kan du använda både en motorsåg och en slipmaskin med en speciell cirkel.

När sådana operationer utförs med bärande väggar (oavsett material) bör nya strukturer förstärkas ytterligare. För detta kan både metallhörn (träbyggnader) och stora kanaler användas, som är fixerade runt hela omkretsen av det nya hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bygger man upp?

Mycket ofta har dörröppningar icke-standardmått som måste reduceras. Här är det redan nödvändigt att applicera materialuppbyggnad på en av ytändarna. Detta kan göras på flera huvudsakliga sätt:

Murverk . Denna metod innebär att man sätter upp en liten ram på väggens sida. För att hålla strukturen hög kvalitet kan du ansluta den till stödelementet med hjälp av betong och armering.

Observera att du bara kan öka bredden på detta sätt, men det är inte lämpligt för att ändra höjdparametrarna.

Bild
Bild

Gips och trä . Detta alternativ innebär konstruktion av en ram inuti öppningen. Om gips används, är en metallram förbyggd som den är fäst vid. Detta tillvägagångssätt gör att både bredd och höjd kan minskas. Men om du planerar att installera dörrar, bör gipsskivkonstruktionen inte vara placerad på sidan där gångjärnen är placerade, eftersom det är hög belastning här. När det gäller trädet, för att ändra öppningen, täcker de helt enkelt omkretsen. För detta används en träbalk med en viss tjocklek. Det kan fixeras med självgängande skruvar eller ankare. Allt beror på vilken typ av vägg som de är fästa till.

Bild
Bild

Plåster . Detta tillvägagångssätt används när du behöver begränsa öppningen med en liten mängd. Detta ämne kan appliceras både på tegel och betong och på trä. Det är viktigt att använda speciella förstärkningssystem för detta.

Bild
Bild

Hur ökar man höjden?

Att expandera en dörröppning innebär inte alltid en förändring i dess bredd. Mycket ofta behöver bara systemets ovansida demonteras, vilket ökar höjden. Effekter av detta slag är inte alltid lätta att genomföra. Detta beror på att en metallöverliggare ofta installeras ovanför dörröppningen, vilket tar all huvudbelastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Algoritmen för att öka höjden innebär att flera sekventiella operationer utförs:

  1. Inledningsvis installeras stöd, som vid demontering inte tillåter materialet att falla på en persons huvud.
  2. Efter det, med hjälp av en kvarn, görs skärningar i betong eller annat material på rätt ställen. I det här fallet måste du också skaffa bygeln.
  3. När allt är klart slår materialet ner med en hammare och mejsel. Du kan också använda en slipmaskin, borrmaskin etc. Efter att väggen har tagits bort måste en ny överligg installeras högst upp i den nya öppningen. Det är fixerat med en betongbeläggning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur försonas?

Expansion av dörröppningar kan ibland störa väggens strukturella egenskaper. Detta gäller ofta bärande konstruktioner som bär byggnadens huvudbelastning. Om en förändring av parametrarna i detta system påverkar väggens egenskaper väsentligt, betraktas detta som en ombyggnad, som måste komma överens med relevanta myndigheter.

All arkitektonisk dokumentation finns i BTI, där du måste ansöka om tillstånd för att ändra öppningens dimensioner.

Observera att om sådana operationer utförs på icke-bärande strukturer kan du starta expansion utan samordning med BTI.

Det är bara viktigt att ange information om det erhållna resultatet så att organisationen kan göra ändringar i motsvarande plan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ombyggnaden (förstoring av dörröppningen) utförs i den bärande väggen, startar den först efter preliminärt avtal. För att göra detta måste du skicka in en ansökan till BTI, varefter specialister analyserar tillståndet för hela strukturen. Därefter görs beräkningar för att förstå om en väsentlig belastning kommer att skapas på väggen.

Om allt är i ordning utfärdas tillstånd och demonteringsarbete kan utföras enligt den tidigare överenskomna planen.

Bild
Bild

Framgångsrika alternativ i interiören

Den utökade öppningen med ovanliga glasdörrar, dekorerad med naturligt trä med sniderier, ser bra ut.

En enorm öppning som leder från vardagsrummet till köket är en mycket framgångsrik teknik inom inredning.

Och i det här fallet är öppningen gjord speciellt för skjutdörrar i glas, som om de rör sig isär utrymmet i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om hur du utökar en dörröppning i följande video.

Rekommenderad: