Fanerade Dörrar (55 Foton): Välj Interiörprodukter Från Naturfaner, Vad är Det, Nackdelar Och Fördelar

Innehållsförteckning:

Video: Fanerade Dörrar (55 Foton): Välj Interiörprodukter Från Naturfaner, Vad är Det, Nackdelar Och Fördelar

Video: Fanerade Dörrar (55 Foton): Välj Interiörprodukter Från Naturfaner, Vad är Det, Nackdelar Och Fördelar
Video: Veneered entry door set 2024, Mars
Fanerade Dörrar (55 Foton): Välj Interiörprodukter Från Naturfaner, Vad är Det, Nackdelar Och Fördelar
Fanerade Dörrar (55 Foton): Välj Interiörprodukter Från Naturfaner, Vad är Det, Nackdelar Och Fördelar
Anonim

Dörrar är en mycket viktig del av inredningen. Men du bör inte välja en produkt bara efter dess utseende, eftersom dess kvalitet och styrka spelar en viktig roll. Fanerade dörrar är i trend idag. De lockar uppmärksamhet med sin vackra design, överkomliga kostnad och långa livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och hur produceras det?

Fanerade dörrar består av två huvuddelar: basen av en produkt av trä eller MDF och faner, som presenteras i form av tunna ark av naturligt trä.

Fanertjocklek varierar vanligtvis från 0,5 till 1 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fanering är processen för att limma faner till en dörr.

Det utförs i flera steg:

  • Skapandet av produktens skelett. När du väljer ett material bör du komma ihåg att dess fukthalt inte bör vara mer än 8 procent. Detta krav förhindrar sprickbildning, uttorkning eller deformation av dörren. Träet skyddas på ett tillförlitligt sätt mot risken för mögelutveckling eller råttor. Av denna anledning används massiv tall mycket ofta.
  • Ramen sys på ena sidan med en MDF -panel. Dess tjocklek är bara 4 millimeter. Vidare används ett fyllmedel i form av expanderad polystyren eller kartong, varefter den andra panelen limmas.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förberedelsen av materialet för efterbehandling är att välja ränder som liknar färg och mönster. Man bör komma ihåg att bredden på panelerna inte är mer än 30 centimeter.
  • De utvalda ämnena placeras på en speciell maskin, där de limmas med en sicksacktråd.
  • Vidare rengörs arken längs sömmen, limresterna avlägsnas och arken vänds med hjälp av dörrbladsmallen.
Bild
Bild
  • Beredda fanerark ska limmas på varje produktblad. För att påskynda torkningsprocessen av limmet används en varm press. Med denna metod limmas varje sida, varefter dörrbanden slipas för att få en plan och slät yta.
  • För att förbättra de operativa och estetiska funktionerna är produkten belagd med en speciell lack.
  • Denna teknik kan också användas för tillverkning av ihåliga modeller, medan balkarna limmas ihop för att bilda en enda duk, som kan faneras senare.
Bild
Bild
Bild
Bild

För och nackdelar

Utseende är dörrar med faner mycket svåra att skilja från sina motsvarigheter av trä, eftersom de är täckta med ett naturligt träsnitt.

Sådana dörrar har många fördelar:

  • Produkten är 99% naturlig i sammansättning, eftersom den innehåller massivt trä och ett snitt av värdefullt trä från utsidan.
  • Fanerade dörrar är gjorda av miljövänliga material, så de används ofta inte bara för sovrum eller vardagsrum, utan också för barnrum.
  • Produktens attraktiva utseende uppnås genom användning av naturligt trä, som kännetecknas av ett originellt och unikt tryck och textur.

Idag kan naturfaner ersättas med konstgjord, men skillnaden är alltid märkbar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Trädörrar med faner gör det möjligt att skapa ett bra inomhusklimat. De passerar perfekt luft genom mikroporer.
  • Lättheten hos fanerade modeller gör att de kan installeras även på mycket tunna väggar. Om dörrarna är korrekt installerade kan de i sällsynta fall sjunka.
  • En bra kombination av kvalitet och pris på produkten. Om vi jämför kostnaden för fanerade och trämodeller, är alternativet med faner mycket billigare. Om en modell med naturfaner också är dyr, kan du vara uppmärksam på alternativ med ekfaner eller annat konstgräs.
  • Modeller med faner förmedlar ofta strukturen hos ett värdefullt trä. Körsbär, tall, wenge, mahogny eller askfanér ser vackert ut. Dyra trädslag inkluderar som svart valnöt och madrona.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fanerade modeller kan repareras om duken skadas under transport eller drift. Det är nödvändigt att applicera en speciell komposition för färgning av faner eller polera det skadade området.
  • Produkten med faner kännetecknas av utmärkta ljudisoleringsegenskaper, liksom förmågan att perfekt behålla värmen, om vi talar om alternativ gjorda av massiv furu.
  • Moderna tillverkare erbjuder ett brett utbud av fanerade dörrar, bland vilka du inte bara kan välja material utan även färgprestanda och önskade dimensioner. Dörrarna presenteras i naturliga färger. För att ge fanerets färgdjup görs ofta färgning.
Bild
Bild

Dörrar med faner har också några nackdelar, som du bör bekanta dig med innan du väljer dörrar:

  • Naturmaterial är alltid dyra, varför fanerade modeller är dyra. Tillverkarens popularitet påverkar också priset på dörrar.
  • Naturfaner skiljer sig praktiskt taget inte från konstgjord, vilket gör det möjligt för bedragare att skicka lågfaserad faner som naturligt.
  • För att säkerställa långvarig användning av produkten måste man vara noggrann. För att rengöra dörrarna är det värt att använda specialprodukter utvecklade på basis av vax.

På tal om fördelarna och nackdelarna med en fanerad dörr är det omöjligt att inte göra en jämförelse med andra material. Fanerprodukter är bättre än laminerade dörrar på grund av naturmaterialet och hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av laminerade dörrar används en speciell laminatfilm. Det förmedlar perfekt strukturen i matrisen. Naturligtvis utmärks sådana produkter av överkomliga kostnader, ökad slitstyrka och pålitligt skydd mot fuktinträngning.

Fanertyper

Moderna tillverkare vid tillverkning av dörrar med faner använder olika typer av faner för att möta behoven hos alla köpare:

Naturligt faner gjort av trä. För att få det används hyvling, skalning eller sågning. Sådan faner förmedlar perfekt konsistensen av äkta trä. Naturliga fanerdörrar är billigare än träalternativ, men dyrare än spånskiva.

Sådana modeller kännetecknas av miljövänlighet, vackert utseende och originaltryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett slags naturligt faner är fin linje , som är gjord enligt den ursprungliga metoden. Denna typ av faner imiterar perfekt träets struktur och färger. För att skapa denna sort används de trädslag som växer snabbt. Dörrar med finlinjig faner representeras av ett brett urval av texturer och kännetecknas också av frånvaron av knutar och håligheter.

Men finfiner kännetecknas av bräcklighet, hög porositet och kan inte hänföras till miljövänliga material.

Bland faner av naturligt trä riktas uppmärksamheten på sig själv flerfaner … Detta alternativ kan passa in i vilken inredning som helst tack vare sitt moderna utseende. Den presenteras i olika färger och geometriska mönster. Dess fördelar ligger i mönstrenas unika karaktär, skötsel och långvarig användning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ekofinér förmedlar konsistensen av trä, samtidigt som den är gjord av konstgjort material. Den största fördelen ligger i den överkomliga kostnaden för produkten. Eco-faner är resistent mot extrema temperaturer, är inte rädd för hög luftfuktighet och är också mer motståndskraftig mot mekanisk belastning. I utseende matchar det exakt sin naturliga motsvarighet. Detta alternativ är gjord av sågspån och träavfall, som sedan limmas och pressas för att skapa tunna ark.
  • Konstgjord Euroshpon presenteras i form av ett syntetiskt flerskiktsmaterial. Den är tillverkad av träavfall och lim. För att skapa den används pressning, men i jämförelse med ekfaner tar denna process längre tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ultrafaner är en annan analog av naturlig faner. Det kännetecknas av motståndskraft mot mekaniska skador och hög luftfuktighet, och lockar också uppmärksamhet till en överkomlig kostnad.
  • Självhäftande faner är ett utmärkt val för DIY dörrdekoration. Det liknar ett klistermärke. Innan du klistrar på faner bör du läsa tillverkarens instruktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Beroende på design kan alla fanerade dörrar delas in i två stora grupper (ihåliga och massiva). Hålkärniga alternativ inkluderar en träram som ansluts till fanerpaneler. Tallvirke med en sektion på 3x3,3 cm används ofta.

Om dörrarna är dekorerade med glas är det nödvändigt att använda en annan ram runt glasenhetens omkrets. För att skapa ett extra element används horisontella remsor som sedan täcks helt av en MDF -panel. För att fylla tomrummet används bikakepapp eller expanderade polystyrenplattor. Efter det måste du installera en annan MDF -panel. Således bildas en treskiktsstruktur.

Bild
Bild

Därefter förbereds för fanerfanering. Specialister väljer ark som är identiska i färg och har ett speglat mönster. Alla remsor limmas ihop på maskinen med hjälp av tejp. Redan färdiga ark justeras efter dörrens dimensioner.

Därefter fästs faner på MDF på dörrbladet. Åtgärder bör utföras omväxlande: till fram- och änddelarna. Lim appliceras på MDF och faner fästs. Vid tillverkning av fanerdörrar används metoden för varmpressning. Det återstår att slipa produkten och täcka den med ett skyddande lack ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Massiva modeller kännetecknas av att träramen är fylld med limmat virke. Modellerna är baserade på tallvirke. För denna design används en solid duk, som är gjord av små block. Vidare utförs fräsning, slipning och klistring med MDF -paneler. Efter detta utförs faneringsprocessen, som sker på samma sätt som för skapandet av ihåliga strukturer.

Bild
Bild

Vad är dörrarna?

Moderna modeller av fanerade dörrar överraskar med en mängd, som gör att varje kund kan välja det bästa alternativet, med hänsyn till deras önskemål:

  • Är mycket efterfrågade invändiga trädörrar … Moderna tillverkare erbjuder alternativ med ekfaner som ett alternativ för dem som inte har råd att köpa dörrar från värdefulla träslag på grund av deras höga kostnad. Det här alternativet upprepar inte bara helt och hållet träets utseende utan har också bättre egenskaper än naturligt trä.
  • Smidiga dörrar med faner är ett slags inredningsalternativ. De kombinerar harmoniskt ett överkomligt pris och ett snyggt utseende som inte kan särskiljas från naturligt trä.
Bild
Bild
  • För sovrum föredrar många köpare döva modeller … De hjälper till att komplettera det inre av rummet, men deras huvudsakliga syfte är att stänga rummet från nyfikna ögon. De garanterar utmärkta ljudisoleringsegenskaper.
  • Modeller med två blad ofta installerade för vardagsrum, eftersom de är bra för rymliga rum. Närvaron av två delar av dörren gör att du bara kan använda hälften för daglig användning. För att få in stora föremål i rummet är det tillräckligt att öppna dörrens andra del, och problemet kommer att lösas.
  • Se attraktiv och snygg ut paneldörrar , som är dekorerade med paneler, träinsatser av olika bredd och höjd för att skapa ett fashionabelt mönster. De kan användas för att komplettera interiörer i olika stilar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Faner är tillverkad av olika träslag. Valet är tillräckligt stort så att du kan välja det bästa alternativet, beroende på personliga preferenser, interiör och andra faktorer. Varje träslag har sina egna fördelar, färg och mönsteregenskaper:

  • Många tillverkare använder nöt , eftersom det här träet kännetecknas av hög kvalitet och även presenteras i ett brett utbud av färger: från ljus till mörkbrun.
  • Det mest hållbara är ek fodrad med faner. Det här dörralternativet är inte billigt, men det har en lång livslängd. Valet av nyanser lockar också köpare eftersom det innehåller både beige toner och mörkbruna färger. Körsbär används ofta för förstklassiga dörrfinisher och kan variera i färg från brinnande orange till tegelfärgad.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Faner mahogny lägger till sofistikering och originalitet i produkterna. Det lockar uppmärksamhet med sin unika textur och slående design. Mahognymönstret ser uttrycksfullt ut, innehåller mjukt spel, alternerar glansiga och matta områden.
  • Idag är fanerade dörrar mycket efterfrågade. aska … Med sin skarpa mönstrade struktur sticker dessa dörrar ut från alla andra produkter. Askfaner kräver inte ytterligare bearbetning, eftersom det ser imponerande, presentabelt och snyggt ut.
  • Dörrar med stenfaner presenteras i olika färger. De är populära på grund av ytans grovhet, ursprungliga textur och stenens naturliga skönhet. Dessa dörrar är perfekta för både vardagsrum och ett kontor eller restaurang.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Fanerade dörrar finns i ett brett utbud av färger.

De kan väljas för alla rumsinredning:

  • För små rum bör du föredra ljusa modeller. De kommer att lägga till ljus, göra rummet visuellt mer rymligt.
  • Vitt är mångsidigt eftersom det kan användas i en mängd olika stilar. Dörrar med vitfaner ser elegant ut, ger designen mjukhet och ömhet. Alternativ fanerade med blekt ek ser strikt och återhållsam ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Älskare av naturliga färglösningar bör titta närmare på färgen på milanesisk eller italiensk valnöt. Dessa nyanser ger faner ett naturligt utseende. Sådana dörrar är idealiska för att skapa komfort och mys i det inre av rummet.
  • Wengedörrar presenteras i ett brett spektrum av toner, från gyllene till mörkbruna. Modeller med wengefaner kännetecknas av utmärkt prestanda och moderiktigt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

Moderna fanerade dörrar finns i olika utföranden. Modeller med naturfaner ser vackra och rika ut. De mätband som presenteras på dörrarnas yta gör dem ovanliga och sofistikerade.

För att visuellt förstora utrymmet är fanerdörrar kompletterade med glas en utmärkt lösning. De kan användas i vardagsrummet för att hålla rummet ljust och luftigt. Modeller med glas ser också vackra ut i badrummet. Den största fördelen är praktiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dörrar med glas har varit efterfrågade relativt nyligen, sedan tillverkarna började använda frostat glas som inte syns igenom. Glaset kan dekoreras med smältning. Denna teknik används för att skapa volymetriska element i form av en kvadrat, en cirkel eller en droppe vatten. Närvaron av sådana element på glaset låter dig skapa lyxiga mönster eller mönster.

Modeller med polyuretanemaljmålning ser inte mindre imponerande ut. Det används för att skydda dörrar från olika yttre faktorer. En sådan dörr kan inte bara vara inredning, utan också gatan.

Emaljen skyddar trä mot solblekning, mekanisk påfrestning och väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Idag kräver en mängd olika stilar ett brett urval av fanerade dörrar. Tillverkare erbjuder en mängd olika modeller som hjälper till att betona en viss interiörstil.

Fanerade dörrar är helt enkelt oersättliga i klassikerna. Ett ädelträ låter dig betona komforten och skönheten i ett rum i klassisk stil. För vardagsrum är det värt att välja ljusdörrar med ljus ek eller askfaner. De kommer att se harmoniskt ut med ljusa väggar och golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte mindre populär idag är jugendstilen, som kommer att betonas av fanerade dörrar i wengefärg. Glöm inte kontrasten. Mörka dörrar mot bakgrunden av ljusa väggar ser imponerande ut.

Wengefärg bör också användas vid val av möbler för att komplettera interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Fanerade dörrar måste skötas, precis som alla andra trämöbler. Experter rekommenderar inte att tvätta produkten; det räcker att rengöra den med en fuktig trasa. Om så önskas kan du använda en speciell lösning som innehåller alkohol och vatten i förhållandet 1: 9.

För att återställa finerfinishen måste du använda ett vaxbaserat lack. Det låter dig återställa produktens färg, fylla i små sprickor och garantera ett tillförlitligt skydd av faner från yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att små parasiter kan börja i trädet. För att skydda dörrar från olika insekter är det värt att använda ett antiseptiskt medel. De kan bearbeta dörrar en gång i flera år.

Använd inte produkter med hårda slipande partiklar vid rengöring av faner. Var försiktig med en mjuk trasa eller svamp.

Bild
Bild

Inredning idéer

Fanerade dörrar kan presenteras i en färg, men skiljer sig åt i finish. Även i en korridor kan du installera en blind och glasdörr dekorerad med ett lyxigt tryck. Sådana modeller skapar en utsökt tandem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För älskare av svartvita färger är dörrar med svart faner, kompletterade med frostade glasinsatser, idealiska. De ser rika och lyxiga ut mot de ljusgrå väggarna. Mörka möbler och ljusa inredningselement kombineras harmoniskt med varandra.

Rekommenderad: