Eco-faner-dörrar (55 Foton): Vad Det är, Fördelar Och Nackdelar, Alternativ För Inredningsmodeller I Vitt Och Wenge I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Eco-faner-dörrar (55 Foton): Vad Det är, Fördelar Och Nackdelar, Alternativ För Inredningsmodeller I Vitt Och Wenge I Interiören

Video: Eco-faner-dörrar (55 Foton): Vad Det är, Fördelar Och Nackdelar, Alternativ För Inredningsmodeller I Vitt Och Wenge I Interiören
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Skruv för Gipsvägg 2024, April
Eco-faner-dörrar (55 Foton): Vad Det är, Fördelar Och Nackdelar, Alternativ För Inredningsmodeller I Vitt Och Wenge I Interiören
Eco-faner-dörrar (55 Foton): Vad Det är, Fördelar Och Nackdelar, Alternativ För Inredningsmodeller I Vitt Och Wenge I Interiören
Anonim

Trä är en unik råvara, det är perfekt för både konstruktion och möbelproduktion. Idag används den inom olika industriområden som huvud- och hjälpmaterial. En av riktningarna är möbelproduktion, där allt hämtas från trä och dess derivat: från skåp till skiljeväggar. Och dörrar av eko-faner är en av de mest lovande produkterna som är miljövänliga. Den moderna marknaden är fylld med många modeller som har olika tekniska parametrar och utförande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de och hur är de gjorda?

Många industriprocesser genererar en viss mängd träavfall, från vilket högkvalitativa sekundära material kan erhållas. Eco-faner är en produkt av just en sådan produktion. Den erhålls från naturliga träfibrer och speciella syntetiska hartsbindemedel.

Ekologisk faner produktionsteknik består av följande sekventiella operationer:

  • Inledningsvis lämpar sig träråvaran för preliminär rengöring. Detta gör att du kan ge ämnet de nödvändiga egenskaperna, så att du kan få en högkvalitativ och hållbar struktur. Om avfallet har betydande dimensioner, utsätts det för slipning för att få en homogen massa.
  • Nästa steg är att färga träfibrerna. Det bör noteras att sådana processer är välkontrollerade. Detta gör att du kan få material av samma färg och nyans i en specifik sats. Ibland kan flera färgnyanser kombineras i ett ark, vilket gör att du kan få en original och unik ritning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen avslutas med att pressa fibrerna. För att göra detta tillsätts hartser till de resulterande råvarorna, som blandas med trä för att få en homogen konsistens. Som bindemedel används flera typer av konstgjorda blandningar som gör det möjligt att limma träfibrer på rätt nivå. Tillverkningen av ekfaner sker i specialpressar, där råvarorna värms upp till höga temperaturer och pressas under enormt tryck. En egenskap hos denna process är användningen av vakuumteknik. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att avlägsna nästan hela gaskomponenten från råvaran

Bild
Bild
Bild
Bild

Externt liknar ekfaner mycket naturligt faner, men samtidigt är strukturen lite som plast.

Materialet är mycket flexibelt, så tillverkarna tillverkar det i speciella rullar. Plåtens tjocklek beror på presstekniken och de erforderliga egenskaperna hos den resulterande produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fanerade material av denna typ används ofta för tillverkning av innerdörrar, där de appliceras som ett övre skyddande lager. Externt imiterar produkterna strukturen i trä, och produktionstekniken låter dig ge den önskade nyanser.

Bild
Bild

Ekofinerade och fanermodeller: skillnader

Eco-faner är en konstgjord film som appliceras på dörren för att skydda den och ge den ett unikt dekorativt utseende. Denna produkt är ett alternativ till naturlig faner.

Skillnaden mellan dessa material ligger i flera egenskaper:

Faner är ett tunt snitt av naturligt trä. Efter särskild förberedelse kan dessa ark klistras över dörrämnen. Ekofinér erhålls genom pressning av träfibrer

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Faner är ett helt naturligt material. Den har inte bara konsistensen hos en specifik träslag, utan är också helt säker för människors hälsa. I sin tur är ekfaner en syntetisk produkt som innehåller naturliga träfibrer. Utåt är det en vanlig plast som upprepar träets struktur. Samtidigt tillåter produktionstekniken dig att imitera nästan alla träslag.
  • Eco-faner tål perfekt fukt och fysiska påverkan. I detta förlorar naturligt faner lite, även om naturliga produkter inte exfolierar och tjänar länge med rätt vård.
  • Den största skillnaden mellan ekfaner är dess låga pris. Den höga kostnaden för naturfaner beror på dess naturliga ursprung, liksom den träslag som det kommer från.

I sin tur besitter dessa skillnader också dörrar som är trimmade med denna typ av ark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att miljöfaner, även om det är ett säkert material, fortfarande erhålls från syntetiska komponenter. Därför har dess säkerhet för människokroppen ännu inte bevisats fullt ut.

Fördelar och nackdelar

Eco-faner dörrdesigner är ganska populära idag, eftersom de har många fördelar:

  • Miljövänlighet . Denna faktor gäller främst ekofenern själv. Men den appliceras på arbetsstycket, som kan vara tillverkat av material av låg kvalitet. Därför är denna funktion relativ.
  • Hypoallergen . Ämnet är inte orsakande för allergier och avger inte obehagliga och skadliga lukt i luften. Perfekt för alla vardagsrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fuktmotstånd . Eco-faner i sin struktur liknar plast, därför påverkar vatten praktiskt taget inte det. Materialet behåller sin form länge och sväller inte heller eller spricker, som MDF -dörrar eller laminerade produkter.
  • Låg vikt . Detta gör det möjligt att installera dörrblad i nästan alla ramar, liksom på väggytor av olika material.
  • Styrka . Eco-faner tolererar perfekt temperaturförändringar, liksom minimal fysisk stress. Detta gör att du kan behålla dörrbladets struktur länge.
Bild
Bild
  • Bär motstånd och hållbarhet . Materialets struktur förutsätter närvaron av en speciell skyddsfilm, som inte bara förhindrar sprickbildning, utan också behåller strukturen och färgen under lång tid, vilket inte alltid är relevant för massiva träprodukter.
  • Lågt pris . Detta är särskilt märkbart jämfört med dörrblad av massivt trä eller metall.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa avseenden är miljöfanerprodukter mycket bättre än PVC-strukturer, som är mycket populära idag.

Men ändå är sådana produkter inte universella, eftersom de har sådana nackdelar:

  • Eco-faner överför ljud mycket bra. Därför ger dörrar från den inte de nödvändiga ljudisoleringsparametrarna. Det är inte alltid praktiskt att använda sådana konstruktioner.
  • Minsta nivå av fuktöverföring. Därför måste rum med sådana dörrar ständigt ventileras för att minska koncentrationen av vatten i luften. Detta gäller särskilt för köket och badrummet, där dess mättnad är betydande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Minsta hållfasthet jämfört med massiva trädörrar. Om du vill kommer det inte att vara svårt att skada en sådan produkt. Därför används de bara som mellanrum och inte som entré.
  • Komplex restaurering. Om strukturen på sådana dörrar är skadad är det nästan omöjligt att reparera dem. För att utesluta dessa fenomen måste du använda dessa konstruktioner mycket noggrant.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Eco-faner dörrblad är gjorda av trä, som fungerar som ramelement. Det bör förstås att det konstgjorda faneret här endast är ett dekorativt skydd som appliceras på strukturens översta lager. Beroende på de yttre funktionerna kan dörrblad i ekfaner delas in i flera typer:

Döv . Dörrbladet är en rejäl sköld, som är täckt med en ekofinér. De enklaste och vanligaste dörrmodellerna, som är kända för sin låga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasad . För att dekorera strukturer lägger experter till flera glasinsatser i ramen. Detta gör att du kan ge dem ett unikt och vackert utseende. Själva miljöfaner appliceras direkt på träkonstruktionerna. Dörrar med glas kan passa in i en mer sofistikerad inredning, vilket ger en märklig twist till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panelerad . Dörrblad av denna typ kompletteras med speciella skär som dekorerar dess yta. Det finns många designlösningar av denna typ, som låter dig välja produkter för önskad interiör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla typer av sådana dörrar är fuktbeständiga, eftersom ekofenern är mycket dåligt genomtränglig för vatten.

Många typer kan också användas i badrummet eller köket.

Tekniskt består dörrbladet till en sådan dörr av flera strukturella element:

  • Ram. I de flesta fall är den tillverkad av barer av billiga träslag (tall och liknande).
  • Inför. Detta är det mellersta lagret som direkt täcker själva ramen. För detta används speciella MDF -skivor.
  • Dekorativ beläggning. Det är en miljöfaner som ger dörrbladet skönhet och praktik. Materialet böjer sig mycket bra, vilket gör att det kan lindas runt nästan alla strukturella detaljer och får en bättre beläggning.
Bild
Bild

Storlekar och former

Ekofaserdörrar är en slags klassiska strukturer gjorda av MDF eller trä. Formen på dessa produkter skiljer sig praktiskt taget inte från andra modeller. Ofta är det rektangulärt med olika dekorativa skär. Men om köparen önskar kan tillverkaren komplettera produkten med flera typer av valv.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller dimensionerna finns det också en stor variation.

Klassiska modifieringar har flera standardstorlekar:

  • Höjd. Standardkonstruktioner produceras med denna parameter högst 2 m. Men om köparen önskar kan dörrbladets höjd ökas med 20-30 cm.
  • Dörrens bredd är ofta minst 60 cm. Denna storlek kan nå maximalt 90 cm. Om dörröppningen har icke-standardmått, justeras produkterna endast efter specialbeställning.
  • Tjocklek. Tekniskt sett kan detta värde också variera över ett brett intervall. Men standardmodellerna är 44 mm tjocka.

Färger och material

Ekofinerade dörrar har en utmärkt design, som praktiskt taget inte går att skilja från naturprodukter. Samtidigt kan tillverkarna styckvis ändra färg- och strukturegenskaperna hos det övre skyddsskiktet.

Idag på marknaden kan du köpa produkter i flera färger:

  • brun;
  • pärla;
  • vit;
  • cappuccino;
  • svart och många andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör förstås att tillverkarna inte är begränsade till dessa färgnyanser. Med hjälp av speciella metoder kan du simulera nästan alla färger och nyanser. Det viktigaste är att välja den rätta för rummets huvuddesign.

Produktionstekniken med ekologisk faner låter dig inte bara ändra färgen utan även strukturen på det översta lagret. Detta uppnås på grund av det faktum att materialet har ett särdrag hos reflekterande ljus, vilket ger det en tredimensionell struktur. Tillverkare producerar ekfaner för många träslag.

Flera typer av strukturer anses vara de mest populära:

  • wenge;
  • vit aska;
  • rökig ek;
  • lärkträd;
  • Italiensk valnöt och mycket mer.

Särskilt populära idag är produkter med en lätt beläggning, vilket är perfekt för både moderna och klassiska rumsstilar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en lägenhet?

Ekofaserdörrar är ett bra alternativ till massiva träkonstruktioner, som är mycket dyrare. Därför föredrar många att installera sådana produkter i sina lägenheter.

När du väljer sådana produkter bör du överväga några enkla rekommendationer:

  • Var uppmärksam på dörrbladets kvalitet. För att göra detta måste du bedöma det för skador. Om du hittar ens minimala brister bör du vägra ett sådant köp. Det är också viktigt att utvärdera beslagets kvalitet. Hon måste inte bara vara vacker, utan också pålitlig.
  • Kontrollera dörrbladets brandklass. Säkerheten beror på detta vid en brand, där dörrar kan orsaka brandspridning. Om produkten innehåller glas bör du ta reda på hur stark den är. Var uppmärksam på att det inte finns några marker eller vassa hörn på ändarna av detta element, som kan skadas.
  • Designen väljs endast beroende på personliga preferenser. Här är det viktigt att välja dörrar som matchar interiörens stil och möbler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utvärdera toppskiktets skick. Det ska inte finnas några repor på ytan på ekfaner, inte ens de minsta. Många säljare gömmer sådana brister under prislappar eller andra element (klistermärken, förpackningar, etc.). Dessa platser bör kontrolleras särskilt noggrant. Liknande uppmärksamhet bör ägnas åt lackbeläggningens struktur, om sådan finns.
  • Geometri. Dörrar av denna typ är inramade, vilket inte alltid tillåter dig att få produkter av hög kvalitet. Observera att dörrbladet ska vara en jämn rektangel med minimala avvikelser (endast 1 mm fel är tillåtet).
  • Var uppmärksam på paketpaketet. Detta är viktigt om du vill ha kompletta dörrar med lås, handtag och lister.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att köpa pålitliga och hållbara produkter bör du också vara uppmärksam på kundrecensioner. Detta gör att du kan välja en produkt med ett optimalt förhållande mellan pris och kvalitet. Experter rekommenderar att man köper dörrblad endast från kända tillverkare som huvudsakligen använder naturliga material som är säkra för människor

Bild
Bild

Köp inte varor med leverans över Internet, utan möjlighet till förhandskontroll. Många företag försöker sälja skadade modeller på detta sätt, vilket snabbt kommer att misslyckas.

Vad kan tvättas?

Trots tillverkarnas påståenden att eko-faner är motståndskraftigt mot repor och skador är detta inte alltid fallet. Allt beror främst på materialets kvalitet och dess tillämpning på dörrkarmen. Därför, för att förlänga livslängden för dessa strukturer, bör de skötas ordentligt. Först och främst måste du följa alla rekommendationer från tillverkaren, som bör råda allt: från metoden till sättet att rengöra dessa ytor.

Det bästa alternativet för att ta hand om en ekofinér är speciella tvättmedel som kan köpas i specialaffärer. Tvättar bort smuts perfekt med en lösning av alkohol och vatten i förhållandet 1 respektive 9. När du har torkat dörren ordentligt med dem behöver du bara torka bort överflödig fukt med en torr trasa.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att använda flera produkter och material för rengöring av sådana ytor:

  • Tvättpulver och diskmedel. De är inte avsedda att ta hand om trädet och kan förstöra dess struktur. När det gäller pulvret kan dess partiklar helt enkelt fysiskt skada det övre lagret av ekofenern. Detta kommer att leda till repor, genom vilka fukt redan kommer att tränga in under klistermärket. Om detta händer, kommer det översta lagret helt enkelt att skala av.
  • Skrapor och svampar. Deras yta är mycket hård, vilket också kan leda till repor.
  • Aggressiva lösningar. Ofta inkluderar denna grupp alla blandningar som innehåller syror, alkalier och slipande komponenter. Alla korroderar enkelt det övre skiktet i ekofenern och minskar dörrbladets dekorativa egenskaper.

För att förlänga dörrarnas livslängd, torka dem då och då med en torr eller lätt fuktad trasa. Det är inte heller lämpligt att installera dem i badrummet eller utomhus. Förändringar i luftfuktighet och temperatur leder till snabb avskalning av det översta dekorativa pälsen.

Bild
Bild

Vackra idéer i inredningen

Fanerade dörrar i klassisk stil kommer perfekt att komplettera den strikta, men mycket chica designen i rummet. Kombinationen av blå tapeter, vitt golv, dörrar och matchande väggfaner får verkligen interiören att se bra ut. Stiliserad som en gammal bankett passar den också bra in i den.

Bild
Bild

Fantastiska, färdiga dörrar accentuerar överflödet i ett elfenbenstonat utrymme. En elegant fåtölj och ett bord kompletterar interiören.

Bild
Bild

Den mörka badrumsdörren passar bra med grafitplattorna på väggar och golv. Den vita inredningen är den första som ger resonans med färgen på sömmarna på beläggningar, möbler och sanitetsartiklar.

En beige dubbel svängdörr med frostade glasinsatser och en liknande stil med ett blad ser vackert ut mot bakgrunden av mörka parkettskivor, ljusa och mörka väggar.

Rekommenderad: