Gör-det-själv-baddörr (44 Bilder): Hur Man Gör, Isolerar Och Installerar Trä- Och Glasstrukturer I ångrummet Steg För Steg

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-baddörr (44 Bilder): Hur Man Gör, Isolerar Och Installerar Trä- Och Glasstrukturer I ångrummet Steg För Steg

Video: Gör-det-själv-baddörr (44 Bilder): Hur Man Gör, Isolerar Och Installerar Trä- Och Glasstrukturer I ångrummet Steg För Steg
Video: DIY Rebuild storage/Ombyggnation förråd 2024, April
Gör-det-själv-baddörr (44 Bilder): Hur Man Gör, Isolerar Och Installerar Trä- Och Glasstrukturer I ångrummet Steg För Steg
Gör-det-själv-baddörr (44 Bilder): Hur Man Gör, Isolerar Och Installerar Trä- Och Glasstrukturer I ångrummet Steg För Steg
Anonim

Badet har många användbara egenskaper som har en fördelaktig effekt på hälsan, så alla som har en förort har funderat på att bygga sitt eget bad minst en gång. Detta kan göras inte bara genom att använda tjänster från byggare och erfarna hantverkare, utan också med egna händer.

Vad ska vara en hemmagjord produkt

Ingångsdörren till ett blockbad ska vara enkelbladig, smal och låg, den ska inte ta mycket plats. Ingångsdörrarna till badet har som regel metallgångjärn som ligger inuti själva rummet och öppnas utåt. Dessutom krävs en liten tröskel, motsvarande golvytans övre kant. Rollen som den erforderliga huven spelas av gapet som bildas mellan tröskeln och dörren.

Det är lämpligt att installera en baddörr av trä ., eftersom det kännetecknas av låg värmeledningsförmåga, vilket resulterar i att värmeförlust och energiförbrukning reduceras avsevärt. Det ska vara stoppat med värmeisolerande material och behandla det med konstläder. Dessutom måste ingångsdörren till badet uppfylla sådana krav som värmebeständighet, motståndskraft mot sönderfall och mögelbildning, hållbarhet, miljövänlighet och naturligtvis hög hållfasthet och god kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar dörren till omklädningsrummet bör företräde ges till en sådan design där dörren från ångrummet öppnas in i omklädningsrummet, och inte tvärtom, vilket hjälper till att undvika ansamling av fukt. Dörren bör väljas med fokus på motståndskraft mot höga temperaturer och karakteristisk värmebeständighet, vilket är en av de viktigaste aspekterna. Det är bättre att stoppa den med isolering som inte är rädd för ånga för att säkerställa största hållbarhet.

Material (redigera)

Baddörrar kan vara gjorda av olika material.

Glas

Glasdörrar är populära av turkiska och andra bastur av en anledning. Detta material tål lätt höga temperaturer, är inte rädd för fukt och innebär inget nyckfullt panelunderhåll. Glaset som används för att göra dörren måste vara värmebeständigt, slagtåligt och härdat. Glasdörrar levereras alltid med silikontätningar, som är nödvändiga för att säkerställa täthet vid stängning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att glasdörren ser helt vacker ut och kännetecknas av sin inneboende attraktivitet, har den en nästan obegränsad livslängd, vilket inte är ett karakteristiskt drag för trädörrar. Processen för sönderfall, deformation och frisläppande av skadliga ämnen är inte inneboende i glas, men det är mycket svårt och oöverkomligt dyrt att installera en glasdörr på egen hand så att den uppfyller säkerhetsstandarder.

Bild
Bild

Trä

Ett annat lika populärt material som används för tillverkning av bastudörrar och anses vara traditionellt och mest funktionellt är trä. Den klarar väl alla förändringar i temperatur och luftfuktighet. Det mest pålitliga alternativet när du väljer ett material för en dörr till ett badhus med egna händer och föredraget av erfarna hantverkare är tätt stickade brädor av asp och lind. Dörrar, som är särskilt massiva, är vanligtvis gjorda av breda och räfflade brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dörrar som är installerade vid ingången till ångbadet anses tvärgående balkar eller, som de ofta kallas, pluggar, som är nödvändiga för att säkert fästa brädorna och förhindra deras deformation, obligatoriska element. Det rekommenderas att välja balkar och tvinga inte från barrträd, utan från lövträd, eftersom annars harts kommer att släppas vid uppvärmning. När du dekorerar en dörr med plåt, var uppmärksam inte bara på dess ganska acceptabla kostnad, beklädnadens relativa lätthet, utan också på dess låga fuktbeständighet. Som en konsekvens är periodisk behandling med skyddande lackbeläggningar oundviklig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga material

För att bygga ett drömbad med egna händer är det första du behöver verktyg, utan vilka inget företag kan göra under konstruktionen:

  • En spishammare som används för att skära tegel och hammare i spik.
  • Kirochka. Skillnaden mellan en plockning och en ugnshammare är att båda ändarna är kraftigt vässade och tjänar till att klippa tegel.
  • Trowels är blad med banor av olika former som behövs för att samla och lägga lösningen, vilket ger den den tjockaste konsistensen och, om det behövs, homogenitet.
  • Skurborste. Används för att injektera ugns murverk, samt torka det och ge ytan ett jämnare utseende.
  • Plumb line, som är en vikt nära en cylinder. Detta verktyg används för att kontrollera hur vertikal ugnsmuren är. Dessutom används lodet för att utföra dimensionskontroll med hjälp av en speciell sladd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nivå. Detta verktyg ser ut som en trä-, metall- eller stålstång. Nivåerna bör hanteras med största försiktighet, eftersom de befintliga glasrören, det vill säga siktanordningarna som utgör en integrerad del av hela strukturen, lätt kan brytas.
  • En träpaddel används för att röra lösningar.
  • Träspaden används främst för att förbereda lerbruket.
  • En stålspade behövs mest när du rengör skräp och blandar lösningar.
  • Cykel. Detta verktyg är tillverkat av stål, en av sidorna på plattan som är väl vässad, varefter denna vassa ände är insvept i ett tåligt material som gummi och läder för att inte skada sig.
  • Stukalese är en rund stålskärning. Det är bekvämt för dem att slå med en kniv istället för en hammare, för att utesluta möjligheten till en miss.
  • Betongblandaren kommer att vara en utmärkt assistent för att utföra grundarbeten.
  • Motorsågen är ett måste och oersättlig när man arbetar med stockar.
  • En skruvmejsel är ett lika nödvändigt verktyg i alla verksamheter som rör konstruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bestäm måtten

Att bestämma dimensionerna är ett av de första och viktigaste stegen i att bygga ett bad. Det bör noteras att det inte finns några universella storlekar. Allt beror bara på din fantasi och ännu mer på dina preferenser. Detta inkluderar också det antal rum som du tycker är mest optimalt, eftersom badhuset kan utformas inte bara för en familj, utan också för ett helt stort företag eller för en enda person.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Omklädningsrummet behöver inte tilldela ett stort utrymme för det, eftersom vistelsen i detta rum inte är lång, men omklädningsrummet är det största rummet i hela badet, som ofta tar upp nästan hälften, eller kanske mer. Tvättrummet upptar oftast ungefär en tredjedel av den totala ytan, men glöm inte att lokalernas dimensioner i större utsträckning beror på hela badets totala yta.

Det kommer att vara tillräckligt med 2 * 2 meter för ångrummet, så att tre eller till och med 4 personer enkelt får plats i det.

Bild
Bild

Steg för steg tillverkning

Planen enligt vilken badet byggs är enligt följande.

  • Varje konstruktion, som du vet, kommer från konstruktionen av grunden, som är grunden. När de nödvändiga dimensionerna på badet redan har beräknats görs skyttegravar och fylls med allt som behövs, varefter det redan är möjligt att knåda lösningen.
  • Nästa och lika viktiga steg är konstruktionen av väggar, för vilka materialet oftast är trä. Stockarna läggs över varandra exakt tills konstruktionens avsedda höjd har uppnåtts.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Därefter kan du göra ett tak. Detta är en komplex process som börjar med installationen av takbjälkarna, följt av installationen av själva taket, som inkluderar mantel, där du måste fästa brädorna, strandpromenaden, ångspärren, isolering och slutligen vattentätning.
  • Därefter kan du fortsätta med installationen av golvet och värmespisen. Installationen av golvet, liksom tillverkningen av taket, utförs på balkar. I slutet av golvkonstruktionen är det dags att gå vidare till installationen av kaminen. Det är bäst att i förväg bestämma platsen för installationen av pannan. För att förenkla temperaturkontrollen bör du välja den intilliggande väggen mellan omklädningsrummet och ångrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installerar jag en glasprodukt?

Installation av en glasdörr i ett bad är inte en mödosam process som kräver mycket kunskap för det. Det är nödvändigt att lyfta duken och sätta in den, skära den i dörröppningen, säkra den med kilar, fäst skruvarna på den övre delen av dörrkarmen från gångjärnssidan. För att förhindra att skruvarna faller isär kan du samla dem med en magnet. Detta kommer att placera alla detaljer på ett ställe.

När dörrbladet är fixerat i öppningen bör avståndet mellan väggen och själva dörren fyllas med skum, som har egenskapen fuktbeständighet. Komprimera bitarna ordentligt, men låt dem inte sticka utåt. Men om detta inte kan undvikas, helt enkelt klippa bort överskottet.

Bild
Bild

När du installerar en glasdörr måste du göra bottenfrigången upp till 5 mm. En speciell silikontätning är en integrerad del av dörrinstallationen om du räknar med god värmehållning.

För att undvika risken för mekanisk skada på kanterna på baddörrens massiva glas, kom ihåg de trälister som måste placeras för att fixera glaset på båda sidor.

Värmeisolering av ett bad från kylan

Isolering från insidan är en obligatorisk aspekt när man bygger ett bad. Detta steg hjälper till att minska uppvärmningskostnaderna, bibehålla önskad temperatur och påskynda uppvärmningen av rummet.

Värmeisoleringsmaterial är vanligtvis indelade i två typer:

  • organiskt ursprung;
  • oorganiskt ursprung.
Bild
Bild

En mycket viktig faktor anses inte bara isoleringsmaterialets värmeisolerande och fuktbeständiga egenskaper, utan också dess miljövänlighet. För att förhindra att värme släpper ut utsidan, är sockeln ofta mantlad med skumplattor, fästa med lim. För att isolera badets väggar används en låda med stänger. Om det behövs läggs isoleringen ibland inte i ett lager, utan i flera samtidigt. Clapboard -mantel är det sista steget i vilket ett litet gap kvarstår för att förhindra att materialet ruttnar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takisolering bör inte ignoreras, annars går 15% av all värme förlorad. Taket i badet är isolerat med skumskivor, vilket minskar värmeförlusten avsevärt. Efter att sömmarna har förseglats med speciellt skum och ångspärrmaterial har använts kan du börja planka.

Alternativ för efterbehandling

När du ordnar ett bad bör du inte glömma dess dekoration och mantla det.

Materialet som ditt val kommer att falla på kan vara annorlunda och uppfylla ett antal nödvändiga krav:

  • Hygien;
  • Styrka;
  • Varaktighet;
  • Motstånd mot giftiga utsläpp vid höga temperaturer;
  • Bra yttre egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många föredrar foder, eftersom det har många positiva egenskaper, till exempel medicinska egenskaper och fullständig säkerhet för materialet. Plywood används också ofta för att dekorera badet. Förutom sin obestridliga attraktivitet har detta material ett antal fördelar. Det är mycket hållbart, starkare än gips, har en låg kostnad och träffar inte plånboken, har också ljudisolerande egenskaper och är lätt. En av parametrarna för ett plywoodark är betyget, som är indelat i 4 typer. Om inredningen med plywood görs korrekt, kommer det inte att orsaka några problem på mycket lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad och hur man målar rätt?

När du väljer en färg bör du vara medveten om huruvida den valda produkten uppfyller vissa utvärderingskriterier. Färgen måste skydda träytan från aggressiva mekaniska påverkan, samtidigt som den bibehåller integriteten, klarar de rådande höga temperaturerna och dessutom säkerställer ytornas estetiska utseende. Vid val av färg bör du definitivt ta hänsyn till vilken träslag som används.

Bild
Bild
  • Innan du börjar måla, förbered området för arbete genom att förbereda nödvändiga penslar, stegar, pallar och andra nödvändiga saker.
  • Slipa träet så att ytan är tillräckligt slät med din handflata för att en splint inte ska skada din hand.
  • Applicera ett tunt lager av önskad färg och vänta tills det är helt torrt, slipa ytan igen med sandpapper.
  • Du kan nu belägga väggen med en andra ytbeläggning, helst med en sprutpistol.
Bild
Bild
Bild
Bild

Istället för färg kan du också använda ett speciellt lack, som har sina egna särdrag och fördelar. För älskare av trästruktur kommer detta alternativ att föredras, eftersom lackytan kännetecknas av egenskapen att betona det. Dessutom, om du använder lack för att täcka väggarna, kommer risken för mögel, svamp och bakterier att minska avsevärt. En ytterligare bekvämlighet är det faktum att det kan appliceras i ett nytt lager utan förhandstvätt från det föregående.

Bild
Bild

Tips

Experter har utarbetat flera användbara rekommendationer.

  • För den största komforten i badrummet bör du vara uppmärksam på några av rekommendationerna från erfarna mästare. Till exempel är det bättre att installera ett badhus på södra sidan, eftersom det på vintern, när du ibland vill ta ett ångbad, kommer att bli lättare att komma till ingången på grund av den snabbaste snösmältningen på sidan närmare södern. Dessutom är det att föredra om fönstren vetter mot väst, eftersom rummet på kvällen kommer att belysas av strålar mycket längre.
  • Det rekommenderas också att bygga en bastu av trä stockar för konstant luftcirkulation och utmärkt värmeunderhåll. När du bygger en grund är det bättre att ge företräde åt en tejpstruktur, eftersom den med den högsta styrkan inte bara tål lätta, kompakta men också massiva strukturer.
  • Under inga omständigheter ska du täcka träet med lack eller färg, annars kommer en obehaglig lukt att avges.

För att undvika risken för brännskador, täck över toppen av naglarna så att de sitter djupt. I det här fallet, när skruvarna värms upp, kommer du inte att bränna dig.

Bild
Bild

Intressanta idéer för ett bad

Det inre av ett bad är en komplex fråga som kräver ett speciellt förhållningssätt och god fantasi. Den mest populära idén för att dekorera ett bad är en ren rysk stil med ett massivt bord och runda trä stockar. För att dekorera väggarna tillgriper de en mängd olika smidda element eller ek, björkkvastar. Detta kommer att ge en betydande färg till badets inre och föra dess syn närmare antikens ansikte. Modernitetens fans kan installera ett biljardbord, utrusta ett "rökrum" eller till och med en pool, vilket direkt beror på badets totala yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en mängd olika material för efterbehandling av badet, som måste uppfylla följande krav:

  • Motstånd mot extrema temperaturer och hög luftfuktighet, vilket är den viktigaste aspekten när man väljer material för konstruktion och arrangemang av badrum.
  • Hypoallergen, hälsosäkerhet. Material måste väljas ut som inte lämnar brännskador på huden, orsakar skada och släpper ut giftiga ämnen.
  • Attraktivitet. Den estetiska utformningen av lokalerna och den väl valda interiören kommer att locka ögat och glädja ögat.
  • Hygien. Det valda materialet ska vara lätt mottagligt för rengöringsmedel, utan att det kommer in i kemiska reaktioner med dem.
  • Styrka och hållbarhet. Material måste vara dyra och av hög kvalitet för att badet ska förbli i utmärkt yttre och funktionellt skick under en lång tid.
Bild
Bild

När det gäller ångrummet rekommenderas lövträd för dess design, som inte värms upp så att du lätt kan bli bränd. Dessutom torkar de snabbt så att ingen svamp utvecklas på ytan.

  • Ett bra exempel är Lind … Detta material har en relativt låg värmekapacitet och som ett resultat värms det upp snabbt, men vid kontakt med huden kan du inte bränna dig.
  • Asp - starkt, hållbart och högkvalitativt material, som kännetecknas av bakteriedödande egenskaper.
  • Al mycket behaglig för känsliga känslor, den är resistent mot vatten vid olika temperaturer - både kalla och varma. Detta material tenderar inte att reagera med varken alkaliska eller sura rengöringsmedel, så det kan kallas opretentiöst att underhålla.
  • Ett annat rekommenderat material är abash … Detta träd är hemma i heta Afrika, från dess tropiker. Abash är praktiskt taget inte benägen att värma upp även vid mycket höga temperaturer och bli mörkare under påverkan av olika faktorer.
Bild
Bild

För dörrar från timmerhuset till omklädningsrummet kommer barrträd att fungera som ett utmärkt material, eftersom rummet inte är varmt, men behåller värmen.

  • Till exempel är ett av de mest populära materialen som används för att dekorera snidade dörrar i omklädningsrummet Tall … Även om den kan ändra färg lite över tiden kommer dess fördelar att förbli effektivitet, hög hållfasthet och miljövänlighet.
  • Gran och gran - praktiskt taget oskiljbara material. En av de gemensamma funktionerna, förutom hållbarhet, är att inget harts frigörs från dem.

Paneldörrar, som är en av de mest populära typerna av dörrar, passar också bra in i ett bondebad. En panel är en del av ett dörrblad som skiljer sig i bredd eller material. Trä är inte lämpligt för tillverkning av denna typ av dörrar. Använd björk, ek eller lönn, som är trämaterial av högsta kvalitet.

Rekommenderad: