Förminska Dörröppningen: Hur Man Minskar Bredden Och Höjden På Den Inre Dörrkarm, Gips Och Andra Material För Att Minska

Innehållsförteckning:

Video: Förminska Dörröppningen: Hur Man Minskar Bredden Och Höjden På Den Inre Dörrkarm, Gips Och Andra Material För Att Minska

Video: Förminska Dörröppningen: Hur Man Minskar Bredden Och Höjden På Den Inre Dörrkarm, Gips Och Andra Material För Att Minska
Video: Hur gör snickaren - Justering av dörr och montering av handtag 2024, Mars
Förminska Dörröppningen: Hur Man Minskar Bredden Och Höjden På Den Inre Dörrkarm, Gips Och Andra Material För Att Minska
Förminska Dörröppningen: Hur Man Minskar Bredden Och Höjden På Den Inre Dörrkarm, Gips Och Andra Material För Att Minska
Anonim

Ofta måste lägenhetsägare bygga om. Processen är allvarlig och mödosam, och att begränsa dörröppningen är inget undantag. Det är nödvändigt att överväga orsakerna till att det kan vara nödvändigt att ändra måtten på de inre öppningarna i lägenheten, samt bekanta sig med beskrivningen av hur du kan minska dörröppningen i dess bredd och höjd.

Anledningar till att ändra öppningens storlek

De främsta orsakerna till att det finns ett behov av att bygga om inre dörröppningar i en lägenhet eller ett hus kan vara följande.

Anpassade storlekar befintliga dörrbågar eller öppningar. I det här fallet finns det betydande svårigheter med installationen av dörrar med standardmått. Att installera en för stor dörr är full av hängande på grund av dess vikt och helt enkelt ett oönskat utseende på grund av dess skrymmande storlek.

Bild
Bild
  • Dekoration av en befintlig öppning i form av en båge. Ofta gör utvecklaren entrén till vardagsrummet eller hallen i form av en stor båge. Detta är inte alltid önskvärt och kanske inte passar den som äger lägenheten. I det här fallet är det nödvändigt att korrigera bågen och minska dess bredd och höjd.
  • Öppningen är i linje med väggen . Detta är ett mycket vanligt layoutalternativ, särskilt i små lägenheter. I det här fallet kan dörren inte öppnas tillräckligt bred, vila mot en intilliggande vägg när den svänger upp. Samtidigt kan dörrhandtaget störa passagen, klamra sig fast vid kläder eller saker. Barn blir ofta skadade och skadade och stöter oavsiktligt på handtaget eller kanten på dörrbladet under utomhuslekar.
Bild
Bild
  • Behovet av att öka väggytan . Ofta finns det ett behov av en större fri yta av angränsande väggar, till exempel för att placera ytterligare möbler som är nödvändiga i vardagen. I det här fallet är det fullt möjligt att offra bredden på dörrutrymmet till förmån för att öka väggens längd.
  • Behovet av att isolera rummet . I vissa fall är alltför stora dimensioner av dörröppningen oönskade på grund av den stora värmeförlusten när man öppnar och stänger innerdörren eller ytterdörren.

Metoder och material

Beroende på rummets egenskaper och själva dörröppningens dimensioner kan följande reduceringsalternativ användas.

Bygga upp sidoytorna med en träbalk . Ett stort plus med denna metod är att trädet lämpar sig bra för bearbetning och måttanpassning. Efter att ha gjort de nödvändiga mätningarna kan du korrigera träblockens dimensioner med maximal noggrannhet. Själva stängerna är fästa vid öppningen med långa självgängande skruvar. Nackdelen ligger i materialets egenskaper. Trots naturligheten och miljövänligheten, vilket är ett plus, tolererar trädet inte förändringar i temperatur- och fuktighetsförhållanden. Med tiden kan en sådan struktur förlora styrka, deformeras eller krångla.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förminska öppningen med skumblock eller tegel . Dessa typer av byggmaterial är lämpliga för inomhusarbete med väggar av betong eller murverk. Viss svårighet är att anpassa storleken till öppningens djup.
  • Dörröppningen kan begränsas med gipslim . Detta alternativ är lämpligt i de fall väggarna i rummet avslutades med gips. Du kan använda gipslim för att begränsa passagen något. Så mycket som möjligt på detta sätt kan du minska öppningens storlek med 25 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Minska utrymmet i den inre passagen med gips. Detta är den mest ekonomiska och ganska enkla metoden som är tillgänglig för att göra det själv. Gips, liksom trä, lämpar sig bra för måttanpassning, så det är inte alls svårt att justera det till önskat djup i öppningen. Men i jämförelse med trä är gips inte utsatt för korrosion, inte känsligt för förändringar i temperatur och luftfuktighet. Designen, trots att den är mer ekonomisk, kommer att vara mer robust och hållbar.

Ombyggnadsstadier

Den allmänna sekvensen av åtgärder som måste utföras vid ändring av måtten på de inre passagerna ges nedan.

Mätning av befintlig öppning . Tillverkad med ett konstruktionsmätband. Det är bättre att ta en sådan mätning tillsammans, så att en person hjälper till att hålla mätbandet. Det kan finnas fel i de horisontella mätningarna när bandet är slappt. Mätningar måste göras på varje sida av öppningen och diagonalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Beräkning och storlek framtida dörrkonstruktion. Utförd på grundval av mätningar av befintlig dörrkarm.
  • Beräkning av förbrukning av nödvändigt material . Förberedelse av verktyg.
Bild
Bild
  • Demontering av den gamla dörrkarmen . Dörröppningens yta måste rengöras ner till tegel eller betongblock.
  • Förlängning av dörröppningen på det valda sättet. Kontrollmätning av konstruktionens dimensioner. Utförande av dörrkarmen.

Verktyg och material

Flera sätt att minska storleken på en dörröppning har kort beskrivits ovan. En av dem kommer att beskrivas mer i detalj nedan. Det är det enklaste, innebär ett minimum av kostnader och är tillgängligt för oberoende implementering av nästan alla. Du kommer att lära dig att begränsa en dörröppning med gips. För att göra detta behöver du några verktyg samt material för att slutföra arbetet.

Bild
Bild

Måttband; Gipsskniv; Byggnadsnivå; Penna eller markör; Sax för metall; Plumb line; Aluminium regel; Konstruktion lim; Metallprofiler; Cementblandning; Gipsskivor; Primer; Spackel; Spackel.

Arbetsprocess

Efter arbete med demontering av den gamla dörrkarmen och rengöring av öppningen kan du gå vidare till nästa steg.

Ändra öppningens bredd . Metallprofilerna som motsvarar måtten är fixerade i fästpunkterna på sidoytorna och på golvet. Beredda gipsskivor, sluttningar och arbetsväggar behandlas med en primer. Ett lager av bygglim appliceras på väggar och gips. Gipsskivor appliceras på metallprofilerna och kanterna på väggarna, pressas tätt över hela ytan. Fogarna mellan gips och sluttningar är täckta med gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höjdförändring . Minska öppningens höjd med gips på samma sätt som ovan. Den allmänna principen för arbete är nästan densamma. Efter att ha bestämt önskad öppningshöjd görs märken på dörrkarmens sidoytor. Om det i framtiden är planerat att installera ett dörrblock med standardmått, bör höjden noteras 205 cm från golvet. Det är nödvändigt att uppmärksamma det faktum att ytterligare 5 cm takhöjd måste lämnas för tröskeln. Så du bör komma ihåg tjockleken på gipset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från profiler enligt mått monteras ramen , till vilka gipsskivorna kommer att fästas i framtiden. För att förbättra strukturens styrka kan du lägga till flera extra hoppare till ramen. Detta måste göras om ramen och gipsskivorna är stora. Ramen fästs på öppningens övre och sidoytor med självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vidare fästs gipsskivor, skurna till önskad storlek, på ramen med bygglim.
  • När limmet torkar väl och gipset är ordentligt fixerat på strukturen kan du fortsätta med ytterligare kosmetisk efterbehandling av dörröppningen och installera dörrblocket.

Avsmalnande utan metallprofiler

Du kan minska bredden och höjden på den inre bågen eller passagen på ett enklare sätt som inte innebär användning av metallprofiler. Detta alternativ kan användas i de fall öppningens dimensioner behöver minskas något, med högst 10 cm. Listan över material och verktyg som krävs för arbete för denna metod reduceras avsevärt. Du behöver gipsskivor, en primer och lim.

Bild
Bild

Gipsskivor skärs i plattor lika med öppningens djup. Dessa plattor behandlas först med en primer. Efter att primern har torkat appliceras lim på båda ytorna. Gipsskivor behandlade med lim appliceras försiktigt ovanpå varandra längs sidoytorna på öppningen. Arken limmas ihop tills ett lager med önskad tjocklek erhålls. På samma sätt reduceras också öppningens höjd genom att limma gipsskivor i lager.

Minska öppningen med skumblock

Om du fortfarande har skumblock efter reparationen kan du använda dem för att ändra öppningens dimensioner. Skumblock av önskad storlek är fixerade på ytorna på den inre passagen med lim, sedan fixerade med ankarbultar eller enkla spikar. Detta görs för att säkra hela dörrstrukturen säkrare.

Bild
Bild

Detta alternativ är mycket ekonomiskt, men kvaliteten på dess implementering beror på utförarens noggrannhet och tålamod. Några svårigheter är korrekt och jämn skärning av skumblocket. Utan erfarenhet av detta är det bättre att träna i förväg och få in handen för exakt och jämn beskärning. När du planterar ett skumblock på lim måste du försiktigt och noggrant applicera det på öppningens ytor så att skumblockets kanter inte går utöver dess djup och inte faller in, annars ytterligare trimning och bearbetning med spackel kommer att krävas.

Rekommenderad: