Dörröppningsdekoration (83 Bilder): Dekoration Och Dekoration Efter Installation Av Järndörren

Innehållsförteckning:

Video: Dörröppningsdekoration (83 Bilder): Dekoration Och Dekoration Efter Installation Av Järndörren

Video: Dörröppningsdekoration (83 Bilder): Dekoration Och Dekoration Efter Installation Av Järndörren
Video: Dekoration Gips und Stuck 2024, April
Dörröppningsdekoration (83 Bilder): Dekoration Och Dekoration Efter Installation Av Järndörren
Dörröppningsdekoration (83 Bilder): Dekoration Och Dekoration Efter Installation Av Järndörren
Anonim

Att zonera ett bostadsutrymme med en dörr är en välbekant och nödvändig sak. En stängd dörr hjälper till att bevara integritet eller buller.

Men ibland är rummet eller korridoren så liten att dörren kommer i vägen, och i andra fall är dörröppningen så stor att dörrbladet blir besvärligt och det behövs inte. I hus med tjocka väggar ser dörren ointressant ut på grund av de stora tomma backarna.

I dessa fall uppstår frågan om den estetiska attraktionen hos en sådan båge, vilket innebär att du måste tänka på hur du ska ordna dörröppningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

I en typisk lägenhet, väggar mellan rummen ofta, därför är dörröppningar placerade under fogarna på takplattorna. Sådana väggar kallas bärande väggar. De kan inte flyttas eller rivas. I detta fall måste öppningen försiktigt förstärkas med balkar.

Läget är enklare i en studiolägenhet. De bärande väggarna är antingen ytterväggar eller de som zonar badrummet. I resten av utrymmet kan partitionerna placeras godtyckligt.

I ett privat hus, under konstruktionen, har de nödvändiga öppningarna redan bestämts. Om huset genomgår renovering beror deras placering också på takplattor, balkar och bärande väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Således kommer det första inslaget i utformningen av dörröppningar att vara anpassning till de bärande strukturerna.
  • Det andra särdraget är associerat med närvaron eller frånvaron av ett dörrblock i öppningen.
  • Den tredje - med en önskan att visuellt kombinera eller dela intilliggande rum.
  • Den fjärde funktionen är en mängd olika material, geometriska former i utformningen av ett dörrlöst utrymme.
  • Den femte är förknippad med avsaknaden av behovet av att ta hand om dörrbladet i ett dörrlöst utrymme.
  • För det sjätte - spara pengar på köp och installation av ett dörrblock.

Alla dörrar går dock inte att ta bort. Och det här är den sjunde funktionen - behovet av att bevara personligt utrymme, ett stängt badrum med en stationär dörr

Detta innebär att dörröppningar kan utrustas med ett dörrblock eller vara fritt framkomliga. Valet av material och belysning för dekoration och dekoration beror på denna faktor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

För att utforma öppningen används olika alternativ för bygg- och dekorationsmaterial. Den förra kommer att ge en ny form, förädla utrymmet, den senare hjälper till att dekorera den.

Plåster . Det är med henne som det grova arbetet börjar när man skapar en ny öppning eller reparerar en befintlig. Det kan vara grunden för framtida beklädnad, eller det kan själv bli en dekorativ design med texturerat gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsvägg är grunden för framtida skönhet. Med sin hjälp kan du skapa vilken form som helst, dölja brister på väggar och sluttningar. Gipsskivor kan böjas på oväntade sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plastpaneler - mycket bekvämt och praktiskt material i en mängd olika färger. Inga specialister behövs för installationen. Fanering är snabbt och enkelt. Och de kräver minimal vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sidospår . Det kommer inte att vara svårt att etablera sådan inlösen, och i monetära termer är det ett mycket ekonomiskt alternativ. Det är bekvämt att dekorera entrégruppen med sidospår, eftersom det är lätt att ta hand om det, det är fuktbeständigt och inte fryser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träpaneler - inte mindre vacker, men dyrare. Plankorna kan ordnas horisontellt, vertikalt, diagonalt, fiskbens. För ökad säkerhet och skönhet är trädet täckt med möbellack. En sådan finish kommer att se vacker ut i ett trähus, där själva trädet är ett element av inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -paneler blir mer och mer populär på grund av deras utseende, låga kostnad, enkel installation. Att möta sådant material kan göras oberoende.

Bild
Bild

Målning . Det mest prisvärda sättet. Det enklaste sättet att arbeta är med vattenbaserad akrylfärg. Nitrofärg appliceras med en sprutpistol (och detta är obekvämt att göra i ett vardagsrum). Oljefärg används allt mindre. Emaljen kommer att ge hållbarhet och glans till öppningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutgips i polyuretan representerar en mängd olika lister, pelare och halvkolonner, plattband för inramning av bågar och dörrar. Lätta detaljer och enkel installation med lim gör stuckaturer mycket populära. Den produceras i vitt, men färgas lätt.

Graciösa sandstenar, fästen, prydnader i kombination med mosaik kommer att göra dörröppningen till ett konstverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligt stuckatur - inte billigt material. Det kommer att bli mycket svårare att arbeta med det, eftersom det är mycket tyngre än polyuretan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstgjord eller natursten . I privata hus i södra Ryssland, där sandsten, skalsten, kalksten praktiskt taget ligger under fötterna, är detta material prioriterat. Men på byggmarknaderna kan du köpa imitationsstenar (skiffer, porslinsgods, granit, marmor, klinkerplattor). Det rikaste urvalet av dekorativ sten hjälper till att dekorera alla väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakgrundsbilder av olika texturer och färger - ett av de enklaste sätten att designa en dörröppning. Nästan alla kan tapetsera backarna och angränsande väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lamineringsfilm . Den största variationen av färger och typer gör att du snabbt och billigt kan dekorera öppningen. Men backarna måste vara släta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gardiner - ett utmärkt alternativ för textildesign av öppningen. Ett oändligt stort urval av tyg, färgintervall, prisklass gör att du kan utföra alla design av det inre utrymmet med eller utan dörr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lambrequins kan komplettera gardiner eller vara självutbetalande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Macrame eller annan vävning . Den kan tillverkas i valfri färg och kvalitet på tråden. En sådan ram kan vara gjord av samma längd eller i form av ett flernivåmönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kiseya eller gardiner-hängande, gardin - ett annat alternativ för utformningen av öppningen. Och det här är ett bra sätt att demonstrera dina färdigheter, eftersom du kan göra en muslin med egna händer. Sådana gardiner kan vara gjorda av bambu, trä, plast, pärlor, buglar, pärlor, skal och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur adlar man?

Det finns många sätt att förbättra invändiga öppningar. Det viktigaste är att välja rätt form.

Det finns flera av dem:

  • rektangulär,
  • trapetsformad,
  • välvd,
  • pseudobågad,
  • asymmetrisk.

Det enklaste sättet är att göra en rektangulär entré. Om den är gjord i stället för den gamla dörren måste dörrblocket, tillsammans med kassan och sluttningarna, demonteras. En öppning utan dörr kan avslutas med valfritt material som nämns ovan. Öppningar i ett trähus skärs för att säkert fixa stockarna och tallrikarna.

Därför kan ytterligare stöd och distanser för hörnen av strukturen installeras här, som kan vara intressant dekorerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eventuell utbetalning kan också användas för trapezform. Efter formning av trapetsformen kommer öppningen att ha fler hörn, och därför kommer det att ta mer tid att installera backarna av fasta material. Och detta är den enda stora skillnaden.

Det finns olika valv: klassisk, elliptisk, gotisk.

Valet av en specifik form beror på rummets stil och syfte, önskade material för dekoration

  • MDF-bågen kan köpas färdig. Detta kommer att ta cirka 3 000 rubel. Plus cirka 200 rubel. på polyuretanskum.
  • Bågen kan inte göras av en solid MDF -duk, utan av förlängningar och plattband. Denna metod låter dig designa en öppning av valfri bredd. Ekonomiskt sett är detta ett mycket lönsamt alternativ. Dessutom är en sådan ram lätt att använda på en tegel- och betongvägg, eftersom skum används för installation, och inte pluggar med skruvar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En välvd struktur gjord av gipsskivor (GKL) är ett ämne för ytterligare dekoration. I det här fallet behöver du inte rikta in väggen i öppningen: den kommer att döljas under gipsskivan.
  • PVC - beklädnad rekommenderas att appliceras, uppvärmd med en byggnad eller hem hårtork. Detta måste göras snabbt för att hålla beläggningen intakt. Om du tvivlar på dina egna förmågor är det bättre att bjuda in en proffs.
  • Med hjälp av mjuka material är det mycket lättare att förfina de halvcirkelformade välvda formerna.

Pseudobågen är en rektangel med gipsskivor med rundade hörn. En sådan båge ser verkligen mer ut som en rektangel än en halvcirkel.

Gips hjälper till att ge en asymmetrisk form till öppningen. Med dess hjälp kan du skapa vilken design som helst: med skär, öppningar och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vetter mot järndörrens öppning

Entrédörrar kräver speciell design. De måste vara varma, icke-märkta, nötningsbeständiga, säkra. Detta gäller särskilt för en metalldörr, som den kallaste.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF kommer att klara denna uppgift perfekt. Tillägg från detta material hjälper dig att installera dina egna kontanter. Teleskopisk inlösen anses vara det enklaste sättet på grund av enkel installation. Den är tillverkad enligt foder-foderprincipen: den är försedd med ett spår på ena sidan och en kam på den andra. Genom att sätta in kammen i spåret kan du göra en sköld av valfri bredd.

Ett annat designalternativ är klädsel, till exempel konstläder. Först måste du beräkna om det kommer att störa själva dörrens rörelse. Dessutom kan skapandet av ett tjockt lager avsevärt minska öppningen. Därför är det opraktiskt att använda detta alternativ i smala rum.

Men kontanter med konstgjord tegel eller sten kommer att göra öppningen vacker och stjäl inte utrymme. Det är lätt att hålla fast det med egna händer.

Bild
Bild

Fanering är idealisk för att vända mot entrégruppen, eftersom faner är stark och hållbar.

Typer av fästelement

Beroende på det valda materialet kommer fästelementen att vara olika. I modern konstruktion används polyuretanskum inte bara som tätningsmedel, utan också som fästelement. Därför planteras till exempel MDF -paneler på skum. Efter fullständig torkning skärs resterna av med en vass kniv.

För att lösa in träöppningar använder experter efterbehandlingsspikar. Deras bekvämlighet ligger i det faktum att efter inkörning är locken praktiskt taget osynliga på materialet. För tegel- och betongväggar är det bekvämt att använda flytande spik. Detta lim appliceras från baksidan av det fasta materialet, varefter det fixeras på lutningen och pressas tätt mot väggen.

Du måste göra det noggrant, eftersom flytande naglar tar tag i mycket snabbt, och det är svårt att demontera remsorna och panelerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivorna kan också monteras på självgängande skruvar. I träöppningar måste du först göra små hål med en borr och först sedan skruva i en självgängande skruv. Annars kan trädet spricka. Dowels måste drivas in i tegel- och betongväggar (med tidigare borrade hål för dem) och skruvar måste skruvas in i dem.

Det enklaste sättet att fästa är med näbbspärrar. Det är enligt denna princip som teleskopiska plattband fästs. Nackdelen med denna metod är skiktningen av själva höljet med frekvent demontering. Men dörren installeras bara en gång. Och om det är dags att demontera det, så behövs det inte, precis som de gamla plattbanden.

Därför ska du inte vara rädd för för tidig förlust av kontantens utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur jämnar man ut ytan att arbeta med?

Efter att ha bestämt material och form måste du förbereda sluttningen för dekoration. Om detta inte är så viktigt för vidare dekoration med olika typer av paneler, bör ytan vara idealisk för tapeter, målning, laminat. Nivellering kan göras med gips eller gips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plåster

Du måste börja med att ta bort ett lager gammalt gips. Ju bättre detta arbete utförs, desto mindre problem med lutningen blir senare. Därefter måste du täta groparna och sprickorna med cementbruk. Små sprickor gnids med kitt, och avståndet mellan dörrkarmen och väggen fylls med skum.

Bild
Bild

I beredningsprocessen är det nödvändigt att ta bort stötarna av gammalt cement och härdat överskott av polyuretanskum från väggen. Därefter behandlas ytan med en primer, vilket kommer att öka vidhäftningen av gipset och väggarna.

Lutningar kan putsas med cementbruk (cement, vatten, sand) eller gips (cement, sand, kalkbruk). I butiker säljs en färdig gipslösning, liksom en cementkomposition, till vilken du bara behöver tillsätta vatten.

Det finns flera sätt att applicera lösningen på väggen, men med någon av dem måste du installera vertikala fyrar för att göra ytan jämn. Det kan vara lameller som fästs i sluttningen med alabaster. Efter att fyrarna har torkat appliceras en lösning på väggen och jämnas med en spatel. Det är bekvämt att gipsa vertikala sluttningar på detta sätt, med taklutningar är det svårare att göra det. Efter att gipset har torkat helt dekoreras det på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gipsvägg

Detta material kan användas för att förfina öppningar i alla konfigurationer. Och detta är fördelen med GCR. Kanske kan inget annat material klara en asymmetrisk form.

Efter att ha valt strukturens form måste du skapa en skalad ritning på papper. På den, på en kartong eller annat hårt papper, görs en mall av naturliga storlekar, som överförs till väggens gips. Antalet kopior beror på om formen är symmetrisk.

Därefter installeras en metallprofil i dörröppningen. För att ge profilen en välvd form måste den trimmas med en speciell sax för metall var tionde centimeter. Metallprofilen är fäst vid öppningen. För att skapa valvbågen behöver du en takgipsskiva - den är tunnare och kan böjas enligt en mall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta görs med en speciell nålrulle. Gipsskivämnet fuktas rikligt med vatten och rullas med en rulle. Arbetsstycket mjukas, får önskad form och får torka i tio timmar.

Efter torkning fixeras alla element i bågen med självgängande skruvar på metallprofilernas ram. Vidare, med hjälp av en serpyankatejp, tätas plåtarnas leder och spåren från de självgängande skruvarna gnids med gipsspackel. När detta lager är torrt är hela strukturen kitt och slipas sedan med sandpapper. Vid detta är det förberedande arbetet slutfört, sedan väntar finishen på strukturen.

När du skapar en asymmetrisk flerkomponentsdesign kan det finnas fler delar. Och inte alla hantverkare kan hantera den här typen av arbete. För att få en högkvalitativ och pålitlig design är det bättre att anförtro arbetet åt proffs.

Bild
Bild

Dimensioner

Den mest tillförlitliga mätningen av dörröppningen där dörren ska installeras anförtros en specialist. Men på grund av omständigheter eller din egen önskan måste du ibland mäta detta utrymme själv.

Hur man gör det rätt:

  • Mät bredden, det vill säga avståndet mellan väggarna. I detta fall, vid ingångsöppningen, kommer bredden vid dörren att vara mindre än på väggens insida. På grund av en konstruktionsfel kan avståndet vid olika punkter dessutom skilja sig åt. Att hitta flaskhalsen är viktigt.
  • Mät höjden, det vill säga avståndet från tröskeln till den lägsta punkten för luftöppningen.
  • Mät djupet, det vill säga väggens tjocklek. Detta måste göras i botten, i mitten och på toppen av öppningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

GOST definierar de typiska måtten på dörrar och öppningar. Du kan se dem i tabellen nedan. Detta görs för att förenkla beräkningar vid utformning av lägenheter. Dessa storlekar används inte alltid i privata hus. Men i det här fallet kommer dörrblockets projekt att vara individuellt, vilket kommer att öka kostnaden avsevärt.

Mätningar av öppningen utan dörr är viktiga för att korrekt beräkna materialbehovet. Mycket ofta är ett fel på 5 eller till och med 10 cm inte grundläggande här. Men ju mer noggrant mätningarna görs, desto mindre överraskningar kommer det att finnas under installationen.

Bild
Bild

Hur överför man?

Att flytta en dörröppning är kanske den svåraste frågan. Speciellt när det gäller en lägenhet i ett flerfamiljshus.

Tänk på följande för att undvika dödliga fel:

  • vilket material väggen är gjord av;
  • vad är husets utformning;
  • om denna vägg är bärande;
  • hur öppningens dimensioner förhåller sig till den bärande väggen;
  • hur är golvets tillstånd;
  • vad är tjockleken och skicket på väggarna.
Bild
Bild

Efter att ha beslutat om projektet måste du göra en teknisk undersökning och sedan komma överens i olika kommittéer. Detta följs av att erhålla tekniska specifikationer, tillstånd att utforma och godkänna själva projektet. För att lösa alla dessa problem finns det särskilda organisationer, eller så bestämmer ägaren på egen hand.

Möjliga alternativ för att flytta öppningen:

  • Dörröppning med standardmått i den bärande väggen. Den kan genomborras från grunden. Eftersom det finns en omfördelning av belastningen på tak och väggar, är det viktigt att avgöra frågan: kommer den tidigare passagen att förbli eller kommer den att läggas.
  • Ett mer tidskrävande alternativ är en båge. Om det skärs ut i en betongvägg, används en mer komplex teknik i en tegelvägg, som bara en professionell kan hantera.
  • En liten förskjutning eller breddning av öppningen på samma ställe är det säkraste alternativet. Bygeln är förstorad eller förskjuten. Den onödiga delen av passagen ska mantlas med gipsskivor eller muras. Å andra sidan skärs en del av väggen med önskade dimensioner ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Framgångsrika exempel och alternativ

Värdet på denna båge ligger i dess funktionalitet. Detta är inte bara ett exempel på vacker design, utan också en kombination med hyllor som aldrig är överflödiga.

Bild
Bild

Detta designalternativ är möjligt i ett stort rum med högt i tak. Ett utmärkt exempel på rymdzon med naturlig stuckatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av moderna material kommer att bevara en sådan öppning under lång tid, och den inbyggda belysningen hjälper till med detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Entrégruppens utformning och korridoren i samma stil är en utmärkt lösning för korridoren. Den dekorativa stenen hjälper till att behålla sitt utseende.

Bild
Bild

Du kan göra en sådan båge av trä själv. Hon zonerar perfekt och markerar utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare den inbyggda belysningen gjorde denna glaspärlemuslin passagen ovanligt vacker

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots de ovanliga färgerna ser en sådan asymmetrisk båge bra ut och döljer rummets icke-standardmått.

Rekommenderad: