Storlekar På Dörröppningar: Standarder För Bredd Och Höjd På Innerdörrar I Enlighet Med GOST, Funktioner För Installation Av Standarddukar

Innehållsförteckning:

Video: Storlekar På Dörröppningar: Standarder För Bredd Och Höjd På Innerdörrar I Enlighet Med GOST, Funktioner För Installation Av Standarddukar

Video: Storlekar På Dörröppningar: Standarder För Bredd Och Höjd På Innerdörrar I Enlighet Med GOST, Funktioner För Installation Av Standarddukar
Video: Hur gör snickaren - Montering av innerdörr 2024, April
Storlekar På Dörröppningar: Standarder För Bredd Och Höjd På Innerdörrar I Enlighet Med GOST, Funktioner För Installation Av Standarddukar
Storlekar På Dörröppningar: Standarder För Bredd Och Höjd På Innerdörrar I Enlighet Med GOST, Funktioner För Installation Av Standarddukar
Anonim

Dörrarna i huset är oerhört viktiga, särskilt hur de är placerade. Öppningen är inte mindre viktig. Du måste kunna beräkna dess dimensioner korrekt.

Byggfunktioner

Själva öppningen innebär att det finns tomt utrymme i väggen.

Dörröppningar har sina egna byggfunktioner

  • Som regel har öppningar redan parametrar i enlighet med vissa standarder, och dörrar väljs också enligt dem.
  • Öppningarna användes när den gamla dörren installerades. Detta innebär att nästan alla är resultatet av eliminering av föregående dörrkarm. Men det finns situationer när det måste ändras till vissa parametrar.
  • Öppningar kan skäras i massiva väggar. Deras skapande i en vägg av trä eller betong är inte svårt. Det rekommenderas att beräkna i förväg om byggnadens styrka kommer att drabbas.

Av ovanstående följer slutsatsen: det är nödvändigt att identifiera de önskade måtten på öppningen med fokus på dörrarna som installeras.

Bild
Bild

Skillnader mellan dörrtyper

Husets ägare bör ta hänsyn till att dörrarna klassificeras i flera typer efter material och funktionella värden.

Dörrar är entrédörrar, de har ökat motstånd mot yttre påverkan och innerdörrar används för att separera rum. Hur som helst sätts dörren in i öppningen med hjälp av en låda.

Båda typerna skiljer sig i sin tur på flera sätt, vars uppdelning hjälper till att undvika onödiga kostnader för förvärv av ett nytt prov, dess installation och installation.

  • Efter plats i byggnaden: externt och internt.
  • Genom att öppna metoden: gångjärn, glidande (till exempel dubbelfack), vikning ("dragspel"), roterande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Av materialet från vilket de är gjorda: trä, PVC, aluminium, stål, metall, järn, glas.
  • Med antalet dukar: unisexual, bipartite, one-and-a-half.
  • Med antalet blad: enkelblad, dubbelblad.
  • Genom att fylla dörrbladet: döva och glaserade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höjd- och breddstandarder enligt GOST

Det är viktigt att vara uppmärksam på vilka parametrar för öppningen som ska vara när du installerar en dörr eller under konstruktion. Medelhöjden är 200 cm, och i vissa fall - 230 cm, minsta bredd är 60 cm, genomsnittet är 70 cm och max är 80 cm. Men för extraordinära produkter kan bredden vara 55 cm och höjden är 190 cm. 7,5 cm. Öppningen ska vara 5-10 cm större än dörren. Detta är nödvändigt så att det finns plats för trä-, metall- eller monteringssömmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljudisolering och dörrbladets tillförlitlighet beror på dörrtjockleken. Det bestäms i sin tur av öppningens djup.

Denna egenskap kan ha följande dimensioner:

  • 3,5-4 cm för en standarddörr;
  • 2-4 cm för en gångjärnsstruktur;
  • 3, 5-4, 5 cm för en produkt av massivt trä, med ett fyrdubbelt urval;
  • 4,5-5,5 cm för färskvedsdörr.

Om hyresvärden vill att brandsäkerheten ska vara som bäst rekommenderas att du bekantar dig med tabellen med specifika storleksförhållanden.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att förlita sig på GOST -standarder, eftersom det finns ett alternativ - utländska produkter. De kräver specifika parametrar för öppningarna. För att förstå dem rekommenderas att du bekantar dig med denna tabell:

Bild
Bild

Viktiga parametrar för installation

Kunskap om standarderna för öppningshöjder och -bredder är inte tillräckligt.

Det är viktigt att ta hänsyn till andra nyanser som berättar vad du ska göra under installationen

  • Förekomsten av onödiga element i öppningsutrymmet, till exempel partitioner som kommer att störa under installationen;
  • användning vid installation av beklädnad för väggar eller gipsskivor;
  • behovet av en mellanvägg av gipsskivor som kan återskapas vid behov;
  • väggmaterial;
  • vägg tjocklek;
  • plattbandets bredd.

Om du uppmärksammar ovanstående punkter kan du undvika svårigheter när du installerar dörren för att komma in eller mellan rum.

Bild
Bild

Hur man räknar rätt

De optimala parametrarna för dörrbladet måste beräknas i förväg. Det finns ett enkelt sätt att göra egna mått. För detta tas dörrbredden, sedan läggs lådans tjocklek, multiplicerad med två. Till de resulterande beräkningarna måste du lägga till ytterligare 4 cm (parametrar för luckorna för installation och sömmar). När höjden har beräknats måste lådans tjocklek läggas till.

I avsaknad av en tröskel läggs tjockleken till en gång, och i dess närvaro, två gånger. Men det finns situationer när du behöver plocka upp en låda som måste installeras i en tidigare använd öppning.

Bild
Bild

I det här fallet finns det en viss handlingsplan:

  • eliminera onödiga element vid mätpunkterna. Du måste ta bort inte bara den föregående rutan, utan också plattbanden.
  • Städa upp huvudväggen. Det är nödvändigt att ta bort ojämna ytor. Då måste du mäta dimensionerna på det största och minsta stället. Varje indikator måste registreras.
  • Mät måtten på minst två olika punkter i öppningen, särskilt om den är vinklad.
  • Avgör om öppningen behöver korrigeras, till exempel när den är sned eller om den är för smal.
  • Testa hårdheten på de städade ytorna. Om det behövs måste de stärkas.
Bild
Bild

Att rengöra öppningens ändytor går inte alltid smidigt, särskilt om öppningen har använts tidigare.

Du kan ta reda på dörröppningens höjd med ett tröskelvärde (med andra ord med den nedre stången, som också är en del av lådan), med följande formel: två lådtjocklekar läggs till dörrens höjd blad, läggs ett gap för installation av 13 mm till för fri drift av dörren uppifrån, samt 5 mm fördjupning för dörrmanövring underifrån.

Beräkningen av dörröppningens höjd utan den nedre lådbalken (utan tröskel) utförs enligt ett annat schema: bladets höjd och lådans tjocklek summeras, 1 cm av avståndet från det färdiga golv läggs till dem för fri användning av dörren, 3 mm avståndet från toppen och 10 mm läggs till monteringssömmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig nyans: mätningar måste göras flera gånger om en översyn eller ombyggnad nyligen har gjorts i en lägenhet eller ett privat hus.

Väggen studeras noggrant och avgör var det är säkrast att montera dörren. Inte mindre noga bör du inspektera sluttningarna på sidorna, ta reda på vad deras geometri är. Det är möjligt att de kan böjas eller skapa andra svårigheter.

Det kommer inte att vara möjligt att göra mätningar med ett måttband ensam, du måste tillämpa en byggnivå, i extrema fall - en laserbyggare. Mätningar utförs på öppningssidan från botten till toppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Det finns några finesser som kommer att vara användbara för både mätningar och installation.

  • Det rekommenderas att göra mätningar när golvet är täckt med något. Mattans tjocklek hjälper till exempel att avgöra om dörrhöjden ovanför golvet kommer att ändras efter att installationen är klar.
  • Öppningens sidor måste vara parallella. För att spåra detta rekommenderas att regelbundet mäta spelrummet på olika punkter: i mitten, under och ovan.
  • Du kan mäta öppningsdjupet med hjälp av ett linjal eller en tjocklek. Minsta antal poäng för mätning är 3. Detta måste göras och gå 20 cm tillbaka från öppningens nedre, övre och centrala delar. Du måste ta den största djupparametern som grund. Från det kan du ta reda på om du behöver använda ytterligare delar till lådan. Lådans djup får inte överstiga väggens djup.
  • När dörrkarmen är framgångsrikt installerad finns det vanligtvis luckor kvar mellan blocket och väggen. De kan tas bort med polyuretanskum och sedan användas som en pricken över i: et.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om lägenheten inte har svårt att demontera möbler kan du minska öppningen och sätta dörrarna 70 cm breda. För att göra detta måste du bygga en gipsöppning, du måste bygga upp en metallram, men först måste du måste ta bort den gamla dörren med lådan och trimma lutningen. Du kan montera vertikala ställ för lådan, fyll det lediga utrymmet med hjälp av gipsskiva.

Detta är praktiskt under rätt förhållanden:

  • Backarna är sneda, och det är svårt att upprätta en profil på dem.
  • På gipset är det nödvändigt att jämna ut gipsskivan, och samtidigt är det inte nödvändigt att minska väggdjupet.
  • Du kan sänka passagen med högst 10 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta bort gipsskiktet på installationsplatsen och sedan ta de nödvändiga mätningarna för ramen.

Sedan måste du placera profilerna så att de står i ett jämnt vertikalt läge. Öppningens storlek måste vara tillräcklig för installation av lådan. Flera bitar måste klippas ut från gips och fästas på väggen med speciellt lim och skruvas på profilerna. De överbryggas tillsammans för att upprätthålla frigång.

Om öppningen är för hög kan detta orsaka problem med installationen av det övre plattbandet. Lämpliga alternativ är att klistra in tapeten så lågt som möjligt eller välja högkapital. Den mest effektiva lösningen är att sänka öppningens övre kant med gipsskiva och träbjälkar och sedan täcka den med tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av anpassade dörrar är något annorlunda

Orsaken ligger i frånvaron av lådor i dessa exemplar, och därmed de ökade kraven på kvaliteten på arrangemanget av ändöppningssidorna. Dessutom måste du noggrant övervaka parametrarna för öppningarna.

  • Svängdörren går att fälla. Observera: när dörren öppnas avviker den vertikalt i alla riktningar i området 1,5 mm.
  • Vid installation av ett fack bör lådans bredd vara 10 cm större än dörrens.
  • Svängdörren kan röra sig till öppningens sidor, men luckorna måste vara inriktade runt hela omkretsen.

Proven ovan har inga plattband som kan eliminera defekter. Varje spricka kan förstöra estetiken i alla, även den mest attraktiva dörren. Det finns vissa svårigheter när man arbetar med öppningar för pendel och roterande prover.

Om du överskrider öppningens djup med 14 cm kommer det att behövas offset -system för installation av beslag för infästning. Om vi talar om glidprover, bör öppningstjockleken vara 2 gånger större än skärmens djup.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med standardvärden

Naturligtvis är husets ägare inte skyldig att följa standardvärdena, men standarderna har vissa fördelar som bör uppmärksammas lite.

  • Stor variation . De flesta tillverkare skapar kopior med standardparametrar, så det finns inga svårigheter att köpa en dörr av högsta kvalitet.
  • Sparande . Till skillnad från vanliga dörrar är extraordinära dörrblad dyrare. Ovanliga mönster beställs individuellt. Som ett resultat krävs det ytterligare investeringar för att skapa en ny inredning.
  • Lätt att installera . Om öppningens parametrar överensstämmer med standarden, blir det mindre svårigheter under installationsprocessen.
Bild
Bild

Skillnader i storlek efter hustyp

Det är värt att notera några av nyanserna i storlek i olika typer av byggnader. Vanligtvis i ett "Khrushchev" eller panelhus är väggtjockleken 75 mm och dörrkarmen är gjord med lämplig tjocklek. Men om detta faktum ignoreras uppstår svårigheter. Det är nödvändigt att installera en annan expander eller ta bort ett extra lådelement.

Att göra det här hemma blir inte lätt. I nya byggnader varierar den typiska öppningshöjden från 217 till 220 cm. Detta beror på att de flesta ägare gör ett "varmt golv" -system, och öppningens höjdnivå i slutet av installationen blir nära standarden.

Öppningen skapas i enlighet med SNiP: s normer. För en tegelvägg bör höjden vara i området 188-225 cm och bredden vara från 63 till 176 cm. För ett prov från en monolit bör höjden vara 187-225 cm och bredden vara 62-175 cm. Höjd-185-197 cm och bredd-57-170 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om du avviker från standarden och utökar provet med ett par centimeter, kommer skumsömmen inte längre att vara tillförlitlig. Det är nödvändigt att skummet för installation är starkt. Annars kommer den inte att kunna befria den installerade dörren från luckor och hjälpa den att motstå belastningar. Vi måste minska öppningens bredd med en träbalk, vars tvärsnitt är 5x5 cm. Det finns ett annat alternativ - att använda ett skumblock och lim för kakel.

Om lådans parametrar inte överensstämmer med väggarnas dimensioner, kommer installationen av plattbandet åtminstone att orsaka komplikationer. I värsta fall är installationen utesluten, och detta kommer att påverka dörrgruppens utseende avsevärt. Därför görs mätningar på tre olika punkter. Om de resulterande parametrarna skiljer sig något från varandra och är identiska med de vanliga behöver du inte köpa ovanliga dörrar. Det finns dock ingen garanti för att du efter installationen av en typisk dörr inte behöver installera förlängningar eller ta bort ramens längsgående element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast, i tegelbyggnader, är väggarna långt ifrån idealiska, och en stång för färdigställande är ibland nödvändig. Om du inte monterar detta element kommer plattbandet bara att böja väggen starkare, och detta undviks bäst, eftersom utseendet på rummet kommer att lida, för att inte tala om dörrkompositionen som helhet. Om vi pratar om nya typer av byggnader måste vi nämna krympning och andra förändringar i geometri som kan inträffa. Montera inte dörren för tidigt. Väggen kan vridas och dörren kan fastna.

Den längsta krympningen sker i nybyggda timmerhus. När limmade balkar torkar ut finns det ett par centimeter krympning för varje meter i huset och cirka 15 cm när stockarna torkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den längsta krympningen är 4 månader. Det är problematiskt att förutsäga storleken i förväg, och mätningar av öppningar i detta skede är inte meningsfulla. Klyftor i träbyggnader behöver inte justeras med plattband de första åren. De är ett slags fyrar med vilka du kan beräkna förändringen i husets dimensioner.

Val av parametrar för öppningen, med hänsyn till platsen

Öppningar öppnar passagen från ett rum till ett annat. Öppningens parametrar (bredd, djup) beror på om ägaren till lägenheten planerar att sätta in dörren i den eller den öppningen. Närvaron av dörrar beror på platsen. Öppningen som leder till badrummet, toaletten eller badrummet måste vara utformad så att det finns en dörr. Dessutom är en av dess funktioner att förhindra att främmande lukt sprider sig i lägenheten. Dörrar ska inte vara transparenta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att dörrarna i en lägenhet eller i ett privat hus öppnas inåt. Tänk på detta när du skapar en ny öppning. I stora rum placeras de i mitten av väggen för estetiska och praktiska ändamål. Om husets ägare tänker installera en balkongdörr, måste han fundera över var öppningen ska placeras. En öppen dörr ska inte komma i vägen på själva balkongen. Som regel är öppningen monterad på sidan, men samtidigt är det bättre för själva dörren att vara i mitten av rummet, eftersom den måste öppna inåt. Samma exemplar rekommenderas för en terrass eller utgång till innergården.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du mäter en dörröppning bör du vara uppmärksam på dörrstandarderna i vissa delar av huset. Bredden på dörrar för badrum i små bostäder bör vara cirka 55 cm, för köksprover - 70 cm och för att komma in i ett barnrum eller sovrum - cirka 80 eller 90 cm.

Det rekommenderas inte att installera alltför breda bastudörrar, eftersom de inte kan hålla önskad temperatur i ångrummet. Den optimala öppningsbredden anses vara 80 cm, men den kan utökas om du behöver byta möbler eller utrustning inuti badet.

Hantverkare ger några tips för att installera en dörröppning i ett träbad. Dörrarna skärs med motorsåg efter att huset har krympt ett och ett halvt år efter bygget. Kronorna gjorda av en stock eller en stång måste vara bundna med en inbyggd stång så att de inte delar sig. För att göra detta görs ett spår i väggen, detta element hamras försiktigt i det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att fästa dörrkarmen på en bar, vilket är användbart för ett gäng kronor. Det är troligt att en struktur av en stock eller en stång har avtagit under flera år, därför måste ett tekniskt mellanrum lämnas mellan det övre elementet i lådan och väggen. Monteringsluckor i träbad fylls med material som används för tätning.

På interna skiljeväggar (till exempel i ett vardagsrum) bör gapets bredd vara 60-70 cm. För ett badrum, ångbad, dusch är en öppning med en minsta bredd önskvärd.

Rekommenderad: