Inomhusväxter (72 Foton): Namnen På Blommor I Krukor För Huset, Snabbt Växande Och Andra Hur Påverkar Ljus Deras Tillväxt? Vårdtips

Innehållsförteckning:

Video: Inomhusväxter (72 Foton): Namnen På Blommor I Krukor För Huset, Snabbt Växande Och Andra Hur Påverkar Ljus Deras Tillväxt? Vårdtips

Video: Inomhusväxter (72 Foton): Namnen På Blommor I Krukor För Huset, Snabbt Växande Och Andra Hur Påverkar Ljus Deras Tillväxt? Vårdtips
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Inomhusväxter (72 Foton): Namnen På Blommor I Krukor För Huset, Snabbt Växande Och Andra Hur Påverkar Ljus Deras Tillväxt? Vårdtips
Inomhusväxter (72 Foton): Namnen På Blommor I Krukor För Huset, Snabbt Växande Och Andra Hur Påverkar Ljus Deras Tillväxt? Vårdtips
Anonim

Om du vill göra din lägenhet till ett mysigt grönt hörn måste du välja rätt växter. Endast friska blommor, som du ger optimala levnadsförhållanden, kommer att växa bra och glädja dig i många år. Låt oss bekanta oss med de mest populära kulturerna, deras namn, beskrivningar och vårdregler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest opretentiösa inomhusväxterna

Bland stadsborna njuter snabbväxande inomhusväxter, som inte kräver särskild uppmärksamhet, stor kärlek. De är lätt anpassningsbara hemma, allt som tar hand om dem kommer till traditionella aktiviteter - vattning, sprutning och periodisk plantering i en ny kruka när de växer.

Gardenia jasmin

Inomhusväxt från familjen tokigare, som finns i den naturliga miljön i Kina, Indien och Japan. Hemma växer busken upp till 50 cm, den utmärks av mörkgröna glänsande löv. Blommar från juli till oktober, riklig blomning, dubbla blommor, med en behaglig doft.

Det utvecklas framgångsrikt även under förhållanden med brist på belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hamedorea

Denna krukväxt är klassad som ett palmträd. Att ta hand om honom är inte särskilt svårt. För att hålla bladen ljusa och frodiga, på sommardagar måste det gröna husdjuret sprutas och sköljas under duschen. Denna kultur uppfattar dock smärtsamt direkt solljus, därför är det lämpligt att skugga busken när den placeras på södra fönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rapis

En skuggälskande inhemsk palm i sin naturliga miljö kan vara hög och underdimensionerad, hemma kan den växa upp till 1,5 m. Blomman är ganska kompakt. Växten kräver inte bra belysning och tolererar normalt rumstemperatur. Under den varma årstiden kan raps visas på en balkong eller terrass . Det enda kravet för skötselvård är regelbunden fukt.

Marken ska inte torka ut, men dess träsk ska inte tillåtas.

Bild
Bild

Begonia

En av de vackraste och samtidigt opretentiösa inomhusväxterna. Vilket underlag som helst är lämpligt för det. Begonia tål lätt temperaturfluktuationer. Men för en frodig blomning behöver hon solljus. På sommaren kan dessa blommor tas ut och till och med lämnas där över natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spathiphyllum

Denna blomma är populärt känd som "kvinnlig lycka". Det kännetecknas av stora spetsiga löv och stora vita blommor som liknar ett segel. Optimal för odling på norra fönster och i svagt upplysta hörn av rum.

Men kulturen är känslig för vattning - om du vill uppnå vacker blomning måste växten förses med regelbunden bevattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bästa blommande arter

Det finns många olika typer av krukväxter. Kulturer med ljusa blomställningar och en behaglig lukt är särskilt förtjusta i.

Abutilon

Denna blomma är känd som "inomhuslönn" på grund av dess stora löv. Anläggningen är krävande att ta hand om. Allt han behöver är bra dagsljus och regelbunden, skonsam vattning. För att uppnå frodig blomning är det bäst att använda en blandning av gräs, humus, gödsel och sand som ett underlag . En bra effekt ges genom att gödsla med saltpeter och superfosfater. Kräver beskärning på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hibiskus

Ytterligare ett kräsigt grönt husdjur, som kan växa upp till 1, 5-2 m i hus. Riklig blomning, från tidig vår till höst. Blommor kan ha olika nyanser - rosa, vita och ljusröda. Växter behöver bra vattning och mycket sol. Ett lämpligt underlag är en blandning av torv, torv och flodsand.

För att bilda en buske på våren beskärs blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anthurium

En mycket vacker växt med röda blommor. Föredrar temperaturer under +20 grader, bra belysning och måttlig vattning . Marken måste vara väl dränerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clivia

Ett särdrag hos denna växt är dess rika mörkgröna blad. Vid blomningen bildas långsträckta pediklar med stora orangegula knoppar på dem. Växten tål skuggning bra, och om du använder toppdressing blommar clivia även i ett mycket mörkt rum.

Den optimala jorden är en blandning av lövmark och torv med tillsats av sand.

Bild
Bild

Inomhus rosor

Det är en buskig, blommande och doftande växt. Tål inte dålig belysning. Inomhusrosor kan ha en mängd olika färger. För att blomningen ska bli lång, omedelbart efter köpet, måste växten transplanteras till ett näringsrikt underlag.

Med förbehåll för vårdreglerna kan en rumros blomma under hela året med mindre avbrott. Växten reagerar bra på vattning, och det är mycket viktigt att inte låta jorden torka ut. Toppdressing bör göras varannan vecka. Alla torra grenar och vissna knoppar måste tas bort i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelargonia

Denna växt blommar i 9 månader, det enda undantaget är vilande perioden från november till februari. Totalt finns det cirka 300 sorter av denna blomma. Pelargonium är inte bara vackert, det är också användbart - de eteriska oljor som utsöndras av det hjälper till att förbättra luften i huset och förstöra patogen mikroflora.

För att blomningen inte ska stanna måste växten förses med bra belysning, regelbunden måttlig vattning och beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalanchoe

En av de mest fantastiska husblommorna, den tillhör succulenter. Blommar i flera månader . För att stödja honom i detta skede är det nödvändigt att ge honom sällsynt men riklig vattning och en optimal temperaturregim (på vintern - 15-17 grader, på sommaren - 20-25 grader).

Bild
Bild
Bild
Bild

Saintpaulia

Denna växt är bättre känd som uzambar violett, den kallas exotisk. Blommande är året runt, och för att det ska vara rikligt och frodigt bör måttlig vattning bibehållas, helst i en kastrull . Optimala temperaturindikatorer är + 16 … 25 grader, luftfuktighet - 60-70%.

Men utkast och sprutning av denna kultur är kontraindicerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av klätterväxter

Klätterväxter används för att dekorera vertikala ytor i huset. De kan krypa och klättra. Låt oss bekanta oss med de mest intressanta färgerna.

Cissus

En opretentiös växt, det är en släkting till vinstocken. Kulturen utmärks av täta gröna blad med silverfärgade prickar, på baksidan kan de ha en rosa nyans. De växer mycket snabbt och klamrar sig fast på vilken yta som helst . För att förhindra att piskorna går sönder är det lämpligt att installera stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Clerodendrum

Stammarna på denna buske är lockiga och når 4 m i längd. Täckt med ovala sammetblad med uttalade ådror.

Under blomningen ser växten väldigt dekorativ ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mandeville

Klättrande vintergröna med gröna blanka blad. Blommor kan vara crimson, mjölkiga, snövit, ljusrosa . Bättre känd som den bolivianska rosen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syngonium

En exotisk lianliknande växt. Beroende på sort kan bladen vara hela, djupt dissekerade och ha formen av spjut och hjärtan. Färgen varierar också, oftast är bladplattorna brokiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Scindapsus

En opretentiös klätterhusväxt som kan trivas under alla förhållanden. Bladplattan är mättad grön med ljusa fläckar, bladens form är hjärtformad . Tillväxttakten är hög.

För att göra växten mer frodig måste buskarna ibland nypas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Philodendron håller fast

En växt med tunna krypande stjälkar som når en längd av 3 m eller mer. Bladbladen är gröna, hjärtformade . Längd från 10 cm. Busken måste vara bunden till ett stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lockig murgröna

Lockig kultur med dekorativa löv, populär bland våra landsmän. Används för att dekorera fönster och dörrar. Bladplattor kan vara vanliga eller mönstrade.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sin dekorativitet liknar klätterväxter ampelösa växter.

Den mest populära av dessa är purpurea netcreasia . Detta är en flerårig, saftig skott som växer upp till 1 m. Bladen är breda, lansettformade, upp till 10 cm långa. Bladplattan är grönlila, den sömlösa sidan är lila, med en uttalad kant. Den blommar från mitten av våren till sensommaren med små rosa och lila blommor, samlade i blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalskriterier

Även de friskaste vackra blommorna från pålitliga leverantörer kommer inte att växa och utvecklas framgångsrikt om mikroklimatet i ditt hem är olämpligt för dem. Liksom alla andra levande saker har gröna husdjur sina egna krav på sin miljö. Inomhusväxter kommer att glädja dig bara om du kan behålla den temperatur och ljusförhållanden som är optimala för dem.

Här är några riktlinjer som hjälper dig att välja rätt grön vän

Belysning

Till och med från botanikens skola vet alla att växtens vitala aktivitet är fotosyntesprocessen. Husdjur är inget undantag - belysningsnivån är mycket viktig för dem. Även de mest nyansälskande exemplen behöver ljus, det påverkar deras utveckling, så mörka smala nischer och korridorer med konstgjord belysning är inte lämpliga för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt blomma för dig själv måste du först och främst ta hänsyn till platsen för fönstren . Så, om de vetter mot väster eller öster, anser dig själv ha tur. Ägarna till sådana lokaler kan köpa vilka blommor som helst. Rummet är väl upplyst, men det finns inga direkta strålar från middagssolen. Alla grödor växer på fönstren, upplysta av den stigande och nedgående solen. Men på fönsterbrädorna mot norr utvecklas dekorativa lövväxter väl - ficus, bougainvillea, hibiskus och strelitzia.

Glöm inte att krukväxterna som presenteras i butiker kommer från hela världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel är succulenter och kaktusar infödda i öken- och torra regioner, i den naturliga miljön växer de i ett starkt upplyst område, respektive i hus får de ljusa platser. I sin naturliga livsmiljö växer ormbunkar i regnskogar, de behöver diffust ljus, som det som tränger igenom det täta lövverket av höga träd.

Växter med köttiga blad, som björnbär, behöver intensiv belysning . Inomhus lind och andra gröna husdjur med mjuka, men stora löv, föredrar ljus skugga, de läggs på bordet bort från fönstret. Variegated och fläckiga blad behöver också starkt ljus, på vintern behöver de ytterligare konstgjord belysning med en lampa. Ju fler skilsmässor på lakan, desto mer intensiv bör belysningen vara. Exempel på sådana grödor är Croton och Codiaum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Temperaturregimen i rummet och luftfuktigheten, särskilt under den kalla årstiden, spelar en viktig roll vid valet av växter. Till exempel, exotiska representanter för tropisk flora älskar värmen, så de fryser när temperaturen sjunker . Om en sådan blomma finns på balkongen, när det blir kallt, måste du ta hem den. Men azaleaer och succulenter föredrar svalka vid + 10 … 15 grader. Det är oönskat att placera sådana växter nära radiatorer, eldstäder och andra värmekällor, eftersom detta snabbt kommer att torka ut rötterna.

Naturliga temperaturfluktuationer uppstår under dagen . Krukväxter anpassar sig till förändringar i värmen på olika sätt. Till exempel tolererar grödor från regioner med ett tempererat klimat temperaturfluktuationer utan problem. Men blommor av tropiskt ursprung reagerar extremt negativt på dem, därför har exotiker en mer uttalad vilande period.

Stora temperaturhopp tolereras lättast av aloe, aspidistra, clivia, sansevier och ficus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra egenskaper

Blomsterbutikerna erbjuder ett stort urval av växter - klättring, blomning, små och stora. Ofta bland dem finns det sjuka exemplar. Innan du köper ett grönt husdjur, undersök därför noggrant alla prover som erbjuds dig. Fokusera på några viktiga parametrar.

Form . En frisk växt bör ha flera starka skott. Växter med bara stjälkar vid basen lämnas bäst i affären.

Bild
Bild

Löv . Föredra växter med starka, friska bladblad. Köp inte blommor med torra bladspetsar och fläckar.

Bild
Bild

Knoppar . De ska vara många och välutvecklade. Köp inte en blomma med blommor i full blom - de kan falla av i en ny livsmiljö.

Bild
Bild

Skadedjur . Var noga med att inspektera krukväxter för skadedjur. Vänd och rör vid bladplattorna, var noga med att inspektera skottens spetsar - vanligtvis är det här bladlöss sitter. Alla misstänkta mörka eller gulbruna fläckar bör varnas.

Bild
Bild

Säkerhet . Oleander, Dieffenbachia, Anthurium, Adenium, Plumeria och några andra kulturer är farliga för barn. Forskare rekommenderar inte att man placerar sådana blommor i plantskolan - lämna dem på kontoret.

Bild
Bild

Vårdtips

Det är svårt att föreställa sig ett mysigt hem utan inomhusväxter. De glädjer ögat och fräschar upp interiören. Inte konstigt att de kallas gröna vänner. Att ta hand om dem tar vanligtvis inte mycket tid, för detta måste du känna till de grundläggande reglerna.

Mått . Växten måste anpassas till rummets storlek. Till exempel bör du inte välja stora växter i ett litet rum; det är bättre att ge dem en plats i en rymlig hall.

Bild
Bild

Ljus . Varje kultur, även den mest skuggtoleranta, behöver ljus. Middagssolens ljusa strålar kan dock skada de känsliga löven hos gröna husdjur - diffus belysning är att föredra för dem. Dessutom bör färgernas egenheter beaktas. Vissa "gillar" en ljus nyans, andra mår bra av fönstren i söder och öster.

Bild
Bild

Temperatur . Inte bara människor blir kalla. Det är också viktigt för inomhusväxter att få värme. Dessutom växer de flesta djur i naturen under mildare klimatförhållanden. Försök därför skydda din hemblomma mot drag och nedkylning. Men de måste också skyddas från värme, eftersom att placera växter nära ett batteri är inte mindre farligt för dem än kyla.

Bild
Bild

Vattning . Regelbunden bevattning är lika viktig för hemblommor som belysning. De måste vattnas med sedimenterat vatten vid rumstemperatur, överflödig fukt bör fritt komma ut genom dräneringshålen. Försök att undvika vattentätning och att torka ut underlaget.

Bild
Bild

Besprutning . Vatten behövs inte bara av rötterna, utan också av de gröna delarna av växten. Sprutning ska utföras efter behov. På vintern är det lämpligt att göra denna procedur oftare, eftersom värmeenheter torkar luften i lägenheten. Du kan också ordna ett riktigt bad i duschen för blomman. Det är dock viktigt att vattnet är svalt, inte varmt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Substrat . Jordens sammansättning och struktur bör väljas individuellt för varje växttyp. Marken kan köpas färdig eller tillverkad på egen hand, i alla fall måste den passera vatten väl.

Bild
Bild

Överföra . När den växer växer kulturens rotsystem. Därför måste blommor en gång var 1-3 år transplanteras i en större behållare, det är bäst att använda omlastningsmetoden för detta.

Bild
Bild

Skadedjur . Du kan aldrig vara försäkrad mot skadedjur. Om du märker tecken på en attack, försök omedelbart bli av med de skadade delarna av växten och behandla kulturen med ett medicinskt preparat.

Bild
Bild

Lossar . Detta är ett obligatoriskt steg i att lämna. Regelbunden lossning gör det lättare för fukt och syre att komma in i jorden.

Bild
Bild

Gröna husdjur behöver uppmärksamhet och omsorg inte mindre än fyrbenta husdjur.

Vattna dem, ta bort torkade löv och blommor, plantera dem, ordna luftbad, torka bladen tills de lyser och mata dem med vitaminer . Om plantorna börjar falla måste du bygga ett solidt stöd för dem. Och för att bevara dem och lämna semestern i en månad måste du använda automatiska vattningssystem. Endast korrekt och harmonisk vård garanterar ditt växtfels felfria utseende.

Rekommenderad: