Blomkrukor: Trädgårdsplanter För Växter Och Plastkar, Andra Blomkrukor. Vilken Typ Av Växter Kan Du Odla?

Innehållsförteckning:

Video: Blomkrukor: Trädgårdsplanter För Växter Och Plastkar, Andra Blomkrukor. Vilken Typ Av Växter Kan Du Odla?

Video: Blomkrukor: Trädgårdsplanter För Växter Och Plastkar, Andra Blomkrukor. Vilken Typ Av Växter Kan Du Odla?
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, April
Blomkrukor: Trädgårdsplanter För Växter Och Plastkar, Andra Blomkrukor. Vilken Typ Av Växter Kan Du Odla?
Blomkrukor: Trädgårdsplanter För Växter Och Plastkar, Andra Blomkrukor. Vilken Typ Av Växter Kan Du Odla?
Anonim

Vad kan bäst förmedla atmosfären och skapa ett korrekt, trevligt och rent klimat i vardagsrummet och dekorera närområdet? Naturligtvis är det olika växter: blommor, små prydnadsbuskar eller träd. Allt oftare används vackra och ovanliga krukor idag för att plantera växter, med vilka du till och med kan ändra rummet proportionellt och ge landskapsdesign en speciell glädje.

I den här artikeln kommer vi att berätta allt om blomkrukor. Vi kommer att definiera betydelse, omfattning, typer och urvalskriterier. Och detta är mycket viktigt, vi kommer att berätta vilka blommor som kan odlas i krukor av detta slag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En blomkruka är en speciell konstruktion för att odla växter, mestadels med trä.

Alla erfarna blomsterodlare föredrar idag att använda badkar för att odla sina växter.

De har följande fördelar och funktioner:

  • varje växt är individuell och den behöver en viss typ av jord för korrekt tillväxt, badkaret är en sluten struktur, du kan hälla exakt jorden i den som är att föredra för en viss typ av kultur, och den kommer inte att blandas med jorden i rabatten;
  • växter är mindre benägna att attackeras av olika insekter och skadedjur;
  • om blomman är sjuk är det tillräckligt att helt enkelt isolera den från andra och transplantera den i en ny, mer lämplig jord, vidta alla förebyggande åtgärder;
  • vattning och individuell utfodring är lättare att producera;
  • växttillväxtaktivitet kan kontrolleras;
  • förmågan att flytta en blomma till någon annan plats utan att behöva transplantera;
  • badkar passar perfekt in i absolut alla typer av landskapsdesign. Med deras hjälp kan du skapa nya, intressanta kompositioner utan att skada växten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att notera att på den moderna marknaden finns ett brett urval och utbud av liknande produkter i olika former, storlekar och färger.

Bild
Bild

Var används den?

Eftersom badkar är väldigt olika kan de användas var som helst. Det finns speciella utomhusbadkar för hemmet. Om du till exempel bor i en liten lägenhet kan du enkelt plantera en blomma i en liten behållare. Ett litet badkar med blommor kommer att se bra ut på en loggia eller på en balkong.

Konstruktionens installationsplats påverkas av dess storlek, tillverkningsmaterial och utseende. När du väljer ett badkar är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till exakt var det kommer att installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Utbudet av sådana behållare för växter är ganska varierat. De kan skilja sig åt i storlek, form, design och naturligtvis materialet från vilket de är gjorda.

I form är blommönster:

  • rektangulär;
  • runda;
  • fyrkant;
  • konisk;
  • cylindrisk;
  • triangulär.

Storleken kan vara liten, medelstor och stor. När det gäller klassificering efter tillverkningsmaterial är det värt att bekanta dig med det mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glasfiber

Karet, tillverkat av glasfiber, kännetecknas av funktionalitet och snyggt utseende. Det används oftast för att odla växter utomhus. Glasfiber är ett hållbart och väderbeständigt material . En speciell bearbetningsmetod gör det möjligt att få en yta med en speciell struktur som har ökad hållfasthet.

Bild
Bild

Zink

Zinkblomkrukor kännetecknas av sin funktionalitet och eleganta utseende, därför är de ett utmärkt designtillägg, både inomhus och i rabatten. De kännetecknas av sin låga vikt, vilket gör dem lätta att transportera och motståndskraftiga mot väderkatastrofer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rotting

Detta är en extremt vacker behållare, liknande i struktur och utseende som trä. Platsen där den installeras omvandlas omedelbart, blir bekväm och varm.

Rotting är ett miljövänligt och säkert material, så ett badkar av sådant material kan installeras i en lägenhet utan rädsla.

När det gäller nackdelarna är det värt att notera det faktum att rotting inte tål hög luftfuktighet. Under påverkan av fukt börjar mögel bildas på den . Det är därför en sådan behållare inte rekommenderas att installeras utomhus. Naturligtvis kan ett rottingkar installeras i trädgården, men du måste övervaka vädret och vid behov flytta strukturen.

Bild
Bild

Trä

Detta är en riktig klassiker. Trä är ett naturligt naturmaterial som "andas" och därmed mättar växten planterad i en träkruka med den nödvändiga mängden syre.

Träkar utmärker sig genom sitt utmärkta utseende, de är i god harmoni med vilken design som helst och passar alla typer av interiörer . De finns i olika färger, det beror på vilken träslag som användes för tillverkning av strukturen. I tillverkningsprocessen täcks materialet dessutom med olika färger och lacker, vilket skapar ett extra skyddande lager på trädet, tack vare vilket badkaret kan installeras utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramisk

Denna typ av blomkruka kommer säkert att fylla ditt hem eller din trädgård med en otrolig och unik medelhavs charm. Växter som lavendel, basilika, persilja och andra gröna är de vanligaste invånarna i keramiska krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Blomkrukor av plast är inte särskilt populära. Anledningen till detta är materialets låga stabilitet. Det är bäst att installera en sådan kruka uteslutande inomhus, eftersom utomhus, troligtvis, den snabbt kommer att få mekanisk skada.

Endast de växter vars rotsystem är litet och inte växer snabbt bör planteras i en plaststruktur

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Betong är ett starkt, segt, hållbart och motståndskraftigt material som också är ganska tungt. Med tanke på allt ovan kan vi dra slutsatsen att ett betongkar är ett idealiskt alternativ för placering i en vinterträdgård eller på en rabatt, utomhus.

En grundläggande betongtank är inte rädd för någonting alls. Men växten kommer inte att vara tillräckligt bekväm i den.

Detta beror på att materialet inte tillåter luft att passera väl, så du måste vara uppmärksam på närvaron av ventilationshål i botten av strukturen. Betongkrukan är svår att transportera och är ganska tung.

Som du kan se är sortimentet av badkar riktigt stort, det finns mycket att välja mellan. Det viktigaste är att förstå vilken växt som ska planteras i en kruka och var den ska installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

För att badkaret ska se harmoniskt ut i interiören och att växten ska vara bekväm måste du vara mycket seriös när det gäller valet. Vissa kriterier bör beaktas.

  • Dimensioner av strukturen . Du borde veta exakt vilken sorts blomma du ska plantera. Det är nödvändigt att krukans storlek är proportionell mot blomman, dess rotsystem och krona.
  • Behållarens designfunktioner, nämligen om det finns ett dräneringshål i den . Dess närvaro kommer att ge konstant cirkulation av luftmassor och avlägsnande av överflödig fukt.
  • Design . Det är mycket viktigt att badkaret, dess form och färgdesign perfekt matchar rummets övergripande interiör.

Experter rekommenderar också att man tar hänsyn till växttillväxtens aktivitet. Om den växer snabbt är det bäst att överväga stora strukturer, annars kan du välja medelstora och små i storlek.

Bild
Bild

Vilken typ av växter kan du odla?

Karet är en universell behållare, det vill säga det är lämpligt för nästan alla växter. Oftast placerar de i den:

  • underdimensionerade träd;
  • rikliga växter;
  • citrus;
  • alla slags blommor och buskar.

Ganska ofta på sistone kan du se rosor, hortensior, gladioli, ficus, petunia, ormbunke, purslane eller hibiskus i badkar.

Inomhusblommor kan också odlas i ett badkar . Absolut alla grödor som vintrar i det öppna fältet kommer att kännas bra i frost och i ett badkar. För utformningen av det lokala området används badkarväxter väldigt ofta, bland vilka du kan observera den vintergröna thujaen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter i ett badkar är idealiska för trädgårdsarbete i en rabatt . Med en sådan, vid första anblick, enkel och okomplicerad design kan du enkelt ge din tomt eller ditt hem charm, individualitet och sofistikering.

Rekommenderad: