Skumglas För Orkidéer: Plus Och Nackdelar Med Att Plantera I Skum. Hur Transplanteras Och Vattnas? Hur Man Planterar I Smulan? Hur Använder Man Skumglas Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Skumglas För Orkidéer: Plus Och Nackdelar Med Att Plantera I Skum. Hur Transplanteras Och Vattnas? Hur Man Planterar I Smulan? Hur Använder Man Skumglas Korrekt?

Video: Skumglas För Orkidéer: Plus Och Nackdelar Med Att Plantera I Skum. Hur Transplanteras Och Vattnas? Hur Man Planterar I Smulan? Hur Använder Man Skumglas Korrekt?
Video: Styrofoam Peanuts: What Not to Do When Using Styrofoam as an Orchid Potting Medium 2024, April
Skumglas För Orkidéer: Plus Och Nackdelar Med Att Plantera I Skum. Hur Transplanteras Och Vattnas? Hur Man Planterar I Smulan? Hur Använder Man Skumglas Korrekt?
Skumglas För Orkidéer: Plus Och Nackdelar Med Att Plantera I Skum. Hur Transplanteras Och Vattnas? Hur Man Planterar I Smulan? Hur Använder Man Skumglas Korrekt?
Anonim

Orkidéer är känsliga och vackra tropiska växter som växer naturligt i varma, fuktiga klimat. För att skapa liknande förhållanden i vanliga stadslägenheter krävs ett underlag som ständigt kan behålla värme, fukt och luft vid rotsystemets plats. Skumglas är ett relativt nytt underlag, men det har redan visat sig bra . I artikeln kommer vi att prata om dess fördelar och nackdelar, förklara hur man förbereder och planterar en orkidé med den, hur man tar hand om den.

Bild
Bild

Särdrag

Enligt rötternas egenskaper är orkidéer indelade i 2 grupper:

  • epifyter - med ett luftrotsystem;
  • geofyter - med rötter i jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

För den första gruppen behövs lätta ventilerande substrat inte bara för att behålla fukt och luft, utan också för att fixera de spridande rötterna i krukutrymmet. För markarter som växer i normal jord måste substraten vara tyngre och mer vattenkrävande.

Epifytter växer bra i skumglas utan tillsats av andra komponenter, även i ett mycket torrt rumsklimat

För geofyter används skumglas som dräneringsskikt eller blandas med andra tunga jordkomponenter.

Bild
Bild

Materialet är tillverkat av silikatglas, skummande bokstavligen vid en temperatur på 1200 ° . Resultatet är ett cellulärt material med hög hållfasthet, luftighet, som behåller konstant värme och inte låter vatten passera igenom. Som sådan används den för konstruktionsändamål.

Bild
Bild

För blomsterodlarnas behov ändrades produktens formel och skumglaset fick en ytterligare förmåga: att absorbera fukt. Resultatet är en mycket effektiv produkt som förbättrar markens struktur och ökar produktiviteten. Materialet smulas inte, det blandas lätt med andra komponenter. Därför används inte skumglas för konstruktionsändamål för att odla blommor, utan endast det specialiserade substratet GrowPlant. Värdet av skumglas som material för odling av orkidéer ligger i dess egenskaper.

  • Produkten har utmärkt vattenabsorbering. Skumglas (GrowPlant) mättas omedelbart med vatten vid bevattning, till skillnad från trädbark, som måste blötläggas i timmar. Substratet absorberar upp till 70% av vätskan baserat på sin egen vikt. Arrangemanget av porösa celler (mikro- och makroporer) gör det möjligt att upprätthålla den horisontella fördelningen av vattenbalansen, vilket bidrar till en enhetlig dosering av fukt till varje rot.
  • Tillsammans med vattnet kommer mineraler (kalcium, natrium) som finns i själva substratet in och växten får näring.
  • På grund av materialets porositet bibehålls luftning i blomkrukan, gasutbytet som krävs av blommorna utförs. Det förhindrar vattendragning av jordblandningen och hjälper till att utesluta rotröta.
  • Mångsidigheten hos skumglas ligger i ett brett spektrum av applikationer. Det kan användas som ett oberoende fyllmedel eller som avlopp. Den kombineras bra med olika underlag och är fylld med både vatten och vätska med näringsämnen. Till exempel, för små orkidéer, är en blandning av skumglas med expanderad lera lämplig, och för stora orkidéer kan sphagnumoss och ek- eller tallbark läggas till samma komposition.
  • Materialet är hållbart, försämras inte från fukt, tid, kemikalier, smulas inte, tårta inte. Det kan användas upprepade gånger.
  • Skumglas påverkas inte av svamp och patologisk mikroflora, insekter och gnagare gillar det inte.
  • Substratet är miljövänligt, innehåller inte skadliga föroreningar, giftiga ämnen, flyktiga ångor.
  • En blandning av skumglas med jord leder inte till alkalisering eller salthalt.
  • Materialet är inte bristfälligt och är tillgängligt för alla blomsterhandlare.
  • Substratet ser estetiskt tilltalande ut och bildar en enda komposition med orkidén.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se har substratet många fördelar, men det är dags att prata om nackdelarna

  • Granulat har inte en slät yta, deras grovhet kan störa velamen -skiktet på rötterna.
  • Själva underlaget innehåller få mineralelement.
  • I torra och varma lägenheter måste du ofta bevattna skumglas.
  • Små och stora celler i granulaten är inte sammankopplade, så det finns ingen allmän kapillärkommunikation.
  • En orkidé kanske inte direkt uppfattar material av artificiellt ursprung, det kommer att ta tid att anpassa sig.
  • Skumglas väger relativt mycket.
  • Produkten är dyr på grund av dess höga kvaliteter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Substratet produceras i ojämlika fraktioner från 5 till 30 mm . För orkidéer används en blandning av ingredienser av olika storlekar.

Produkten kan vara i form av granulat, krossad sten eller grus. GrowPlant -skumglasförpackningar ska förvaras oöppnade på en torr plats. Hållbarheten är inte begränsad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man underlaget?

Orkidéer planteras endast i ett fuktigt skumglasunderlag. Materialet absorberar vätska väl, men det finns ett sätt att ytterligare öka dess fuktkapacitet . För att göra detta kokas den krossade stenen och kyls sedan kraftigt genom att placera den i kallt vatten. Detta gör det möjligt för porerna att helt frigöra sig från närvaro av luft och absorbera så mycket fukt som möjligt.

Om skumglaset inte kokas måste granulaten fortfarande sköljas med rinnande varmt vatten för att frigöra dem från för små fraktioner . Efter rengöring av substratet ska det lämnas utan uppsikt i en dag, och först sedan fortsätta det förberedande arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att plantera en orkidé är det bättre att köpa en kruka med transparent plast, då blir det lättare att fördela substratet bland rötterna och det är mer bekvämt att observera deras utveckling och tillväxt.

För att förhindra uppkomsten av svamp- och bakteriesjukdomar i orkidéer måste du använda det flytande preparatet "Fitosporin-M ", späd den med varmt vatten. I den resulterande vätskan är det nödvändigt att blötlägga skumglaset under en dag. Du kan gå åt andra hållet: håll växtrötterna i "Fitosporin-M" -lösningen i 2 timmar och plantera dem sedan i ett substrat mättat med fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det skulle inte vara överflödigt att kontrollera vätgasindexet för vätskan (pH) innan du planterar blomman . För att göra detta, fyll på testremsor. Den normala indikatorn är 5,8 pH -enheter. Med en ökning av indikatorn måste bakpulver tillsättas till vattnet med 1 msk. l. för 1 liter. Efter en dag, analysera pH igen.

Bild
Bild

Hur man planterar?

När skummet har behandlats med "Fitosporin" och sedan mättats med fukt är det dags att starta transplantationen. Du kan transplantera en orkidé på ett visst sätt.

  • Blomman ska försiktigt avlägsnas från den gamla krukan eller det organiska underlaget, rötterna ska sköljas och undersökas noggrant.
  • Ta bort torra och skadade delar med en sekatör.
  • Skurna platser kan behandlas med aktivt kol.
  • Sänk växten i en lösning av "Fitosporin" eller ett annat antiseptiskt medel i flera timmar.
  • Krukans botten måste läggas ut med fint grus, smulan bildar mindre tomrum.
  • Sänk orkidén i en behållare för transplantation och håll den i vikt, fördela rötterna jämnt över hela krukans volym.
  • Då är det nödvändigt att noggrant fylla utrymmet med medelstort skumglas, var försiktig så att du inte skadar rötterna. För att materialet ska komprimera måste du lätt knacka på behållarens väggar.
  • Sammanfattningsvis är det bättre att lägga ett lager grov spillror högst upp på blomkrukan.
  • Luftrötter kan sticka ut från ytan och ge växten ett magiskt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Vid vård av orkidéer är det viktigaste att inte torka ut rötterna. Det finns många sätt att vattna växten.

  • Vid normal bevattning samlas överskott av vätska i en kastrull, krukan nedsänks i den med 2-3 cm. När det torkar drar substratet på det avdunstande vattnet och håller plantans rötter fuktiga. Med denna metod utförs nästa vattning endast när vätskan i sumpen tar slut i hålrummet.
  • Den andra metoden innebär att en behållare nedsänks med en orkidé med två tredjedelar i varmt vatten. Du behöver bara hålla krukan i några sekunder, och det räcker för att mätta substratet med fukt.
  • Vattning kan också göras hydroponiskt. Även i det skede av att lägga substratet i grytan installeras en veke i den. Spetsen av veken ska alltid ligga i vatten, vilket stiger högre och ständigt håller fukt i skumglasgranulerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör vara uppmärksam på orkidéns luftrötter. Om de börjar silver, har växten inte tillräckligt med fukt, och det är dags att ge näring åt underlaget.

Rekommenderad: