Design Av Ett Litet Rum (96 Bilder): Exempel På Reparation Av En Liten Lägenhet Med En Yta På 9 Kvm. M, Idéer-2021 För Inredningen I Ett Litet Sovrum I Chrusjtjov

Innehållsförteckning:

Video: Design Av Ett Litet Rum (96 Bilder): Exempel På Reparation Av En Liten Lägenhet Med En Yta På 9 Kvm. M, Idéer-2021 För Inredningen I Ett Litet Sovrum I Chrusjtjov

Video: Design Av Ett Litet Rum (96 Bilder): Exempel På Reparation Av En Liten Lägenhet Med En Yta På 9 Kvm. M, Idéer-2021 För Inredningen I Ett Litet Sovrum I Chrusjtjov
Video: Att inreda på liten yta - IKEA Heminredarna 2024, April
Design Av Ett Litet Rum (96 Bilder): Exempel På Reparation Av En Liten Lägenhet Med En Yta På 9 Kvm. M, Idéer-2021 För Inredningen I Ett Litet Sovrum I Chrusjtjov
Design Av Ett Litet Rum (96 Bilder): Exempel På Reparation Av En Liten Lägenhet Med En Yta På 9 Kvm. M, Idéer-2021 För Inredningen I Ett Litet Sovrum I Chrusjtjov
Anonim

I moderna bostäder kan ett rum samtidigt vara ett sovrum, ett arbetsrum, ett kök och ett vardagsrum. För att kombinera alla dessa funktioner, även i renoveringsstadiet, är det nödvändigt att noga överväga utformningen av rummet. När man planerar inredningen i en liten lägenhet bör man inte bara ta hänsyn till storleken, utan också formen på det befintliga rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regler för utformning av små rum

Det vanligaste alternativet att bygga ut ett litet utrymme är att kombinera två små rum med en yta på 10-12 kvm. m i ett genom att riva väggar och inre skiljeväggar. Ibland utvidgar ägarna gränserna för bostadsutrymmet på grund av den befintliga balkongen eller loggian - de river balkongblocket och isolerar dem. Detta är dock inte alltid möjligt av flera skäl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därför återstår att behandla ett mycket litet område. Det är bra om rummet är 9-10 kvm. m, från vilket det är nödvändigt att pressa ut det maximala användbara utrymmet, har en kvadratisk form.

Det är något lättare och bekvämare att planera situationen i den, eftersom väggarnas längd är densamma överallt. Därför kan möblerna ordnas som du vill.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi har att göra med ett rektangulärt rum är det bättre att lägga sängen längs en lång vägg. Infällbara möbler, om sådana finns, får inte störa fri rörlighet. Om rummet har en nisch kan du utrusta ett omklädningsrum eller en sovplats där.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundregeln för att dekorera ett litet rum är att inte använda mer än tre färger i dekorationen . Dessutom måste de kombineras med varandra. För huvudtonen som kommer att användas på väggar och tak är det bättre att välja dämpade lugna toner.

Om det finns tillräckligt med solljus i rummet kan du experimentera med svala nyanser - från ljusblå och känslig syren till smaragdgrön. Om vi har att göra med ett rum där det finns ett litet fönster och det saknas naturligt ljus i det, är det bättre att välja varma färger för dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra nyansen som används i interiören anses vara valfri. Det behövs för att lägga till volym i rummet, för att göra det djupare. Det kan vara samma grundläggande, bara mer intensivt. Det kan manifestera sig i möbler eller vissa detaljer i dekoration.

Men den tredje färgen kan skilja sig radikalt från de två föregående. Detta är en slags kontrast. Det kan manifestera sig i dekorativa element - kuddar, en matta nära soffan, gardiner, vaser etc. Det kan också vara dekorativ belysning. Huvudsaken är att det inte ska vara för många sådana detaljer och att de inte ska vara för stora.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur visuellt förstora utrymmet?

Ett litet rum ska inte vara mörkt. För att göra detta är det nödvändigt att tillhandahålla så många ljuskällor som möjligt i rummet. En ljus ton bör vara den viktigaste i inredningen - tapeten på väggarna, taket och, om möjligt, ser även golvet mycket rymligare ut i detta ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Helst ska väggarna ha en enfärgad finish - tapeter eller dekorativt gips. Det är bättre att vägra stora tryck och ljusa färger för väggar - de kommer visuellt att "äta upp" ett redan litet utrymme. I ett smalt rum kan en lång vägg dekoreras med en vertikal remsa, och den korta kan lämnas slät. En lång vägg kan göras mörkare, dekorerad med fotomural, limmad med dekor eller dekorerad med familjefoton.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en uppfattning att en för stor teckning inte är lämplig för små rum. Men i vissa fall ger det en helt motsatt effekt - uppmärksamhet på sig själv, trycket distraherar liksom uppmärksamheten från den omgivande rymdens blygsamma storlek.

Om vi har att göra med ett smalt och långt rum bör vi inte avgränsa det med blinda skiljeväggar .- så en del av rummet kommer att tappa dagsljus helt och hållet och kommer att verka ännu mindre än det faktiskt är. Om fönstret ligger på en kort vägg kan du hänga en stor spegel framför det eller installera ett skåp med spegeldörrar.

I allmänhet är alla glas- och spegelelement lämpliga när du skapar ett designprojekt för ett litet utrymme. De utvidgar visuellt dess gränser och tillför ljus och luft till det, gör interiören ljusare. För att göra detta kan du använda glaspaneler eller bakgrundsbelysta hyllor, spegelplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller taket - om den vita färgen verkar för tråkig för dig kan du måla den i väggens färg, men göra den några toner ljusare, och för att förhindra att utrymmet smälter samman kan du avgränsa det med lätta taklister. På så sätt kan du visuellt förstora det låga taket.

Designers rekommenderar inte att göra ett komplext tak i flera nivåer i ett litet utrymme. Du kan helt enkelt sträcka ut en glansig duk - den reflekterar ljus från lamporna och ger ytterligare belysning. Om du fortfarande vill ha kreativitet bör den lägre nivån göras i kanterna, och mitten ska lämnas djupare.

Bild
Bild
Bild
Bild

En skrymmande ljuskrona bör också överges - det är bättre att göra diffus belysning. Takmonterade strålkastare är idealiska för detta. Samtidigt är det bättre att röra dem målmedvetet: ovanför ett bord, ovanför en säng eller en soffa, ovanför en tavla eller en panel på väggen.

Golv kan också visuellt förstora utrymmet . Det finns också några regler här. Om du väljer parkett eller laminatgolv rekommenderas att du installerar det diagonalt. Samtidigt skulle det vara ett misstag att lägga en mörk matta med ett komplext mönster på golvet. Det är bättre att begränsa dig till en liten matta i samma färgschema som golvbeläggningen. Dessutom ska golvets färg kontrastera med möblernas färg. Annars kommer hela utrymmet att gå samman.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Indelning i zoner

Det finns flera sätt att zonera ett rum. Det enklaste är att dela rummet med en gardin. Det räcker med att fixa en tunn taklist i taket och hänga en gardin på den. Samtidigt bör för tunga gardiner undvikas - hela interiören ska vara lätt.

Ren voile eller trådgardiner kan användas för att separera ett litet utrymme. Du kan visa lite fantasi och göra det med egna händer från improviserade material - från buglar, pärlor, virkade eller med hjälp av makrame -tekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En garderob eller "bild" kan fungera som en skiljevägg. Denna vägg har mycket öppet utrymme och kan vara dubbelsidig. Dessutom kan det också fungera som ett nattduksbord - du kan lägga din telefon, fjärrkontrollen för TV eller en bok som du läser innan du lägger dig på den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också beskriva gränserna i rummet med hjälp av en gipsskivvägg. I den kan du göra nischer för att lagra olika föremål, och för större effekt kan du dekorera dem med inbyggd belysning eller LED-remsa. Skiljeväggen kan också göras i form av skjutdörrar av typen "fack" eller i form av en mobil skärm på hjul.

Ett annat sätt att dela in ett rum i zoner är belysning på flera nivåer . Om de till exempel lagar mat, äter kvällsmat och sover i samma rum, kan en lampa hängas över köksbordet, vilket kan ändra dess höjd - den kan sänkas genom att göra bordsbelysningen mer intensiv eller höjas högre med lägga ljus till det gemensamma rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strålkastare kan monteras ovanför sängen eller soffan, och den ovan nämnda LED -remsan kan hängas ovanför TV: n. Det kan limas inte bara i taket, utan också på väggen. Med dess hjälp kan du göra bilden på tapeten volymetrisk.

Med hjälp av efterbehandlingsmaterial för golvet kan du också avgränsa rummet. Till exempel kan kakel läggas i köket, och ett sovrum eller vardagsrum kan dekoreras med matta eller laminatgolv.

Oavsett vilken lösning du väljer för zonindelning av utrymmet, bör du hålla interiören i en enda färg. Frihet är endast tillåten i nyanser av en färg. Man bör komma ihåg att en färg kan ha både varma och kalla nyanser, och de ska inte blandas i samma rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en stil

Det nämndes redan ovan hur viktigt det är att inte överbelasta interiören med onödiga tillbehör. Därför, för små rum, är praktisk minimalism oftast valt, när interiören idealiskt kombinerar nödvändigt minimum av föremål med sin maximala bekvämlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilket syfte rummet är avsett, finns det flera regler som bör följas i minimalistisk stil:

  • Brist på komplicerad inredning. Det finns ingen plats för invecklade mönster, olika lockar och ett överflöd av onödiga detaljer.
  • Möbler är extremt lakoniska och enkla. Det är önskvärt om hela inredningen är i en enda färg.
  • Brist på onödiga inredningsdetaljer. Varje möbel ska ha en specifik funktion. Små rum har ingen plats för massiva golvvaser och konstgjorda träd. Varje centimeter borde vara användbar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att välja en garderob med skjutdörrar, eftersom svängdörrar tar för mycket plats. Och i hörnet kan du sätta en golvlampa eller en klädhängare. Bokhyllor kan placeras ovanpå sängen. Istället kan du välja en bäddsoffa.

För klassisk design du bör välja möbler av naturmaterial - trä eller rotting. Den högteknologiska stilen kännetecknas av ett överflöd av metall och glas, så att du kan plocka upp ett aluminiumprofilställ med glashyllor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Interiör loftstil ger inga partitioner - undantaget är de som inte kan rivas enligt projektet och de som stänger av badrummet från vardagsrummet. Denna riktning kännetecknas generellt av bristen på dekoration.

Grov väggbehandling är tillåten - bar betong eller tegel. Om denna finish verkar för brutal kan du dekorera väggarna med dekorativt gips som imiterar metall eller läder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots de inneboende stilarna Land och Provence ett överflöd av söta prydnadsföremål, de kan användas i ett litet utrymme. Det räcker med att passa ljusa möbler, hänga ljusa genombrutna gardiner på fönstren och sätta flera blomkrukor och lägga samma duk på bordet och huset fylls med rustik komfort och värme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi väljer det inre av rummet

Innan du väljer möbler för ett rum, bör du besluta om dess funktionella syfte. Om du bestämmer dig för att utöka utrymmet och göra en studio av en enrumslägenhet, är en hörnsoffa som kommer att skilja köket från vardagsrummet ganska lämplig för dessa ändamål.

En stor soffa är knappast lämplig för en studie. Mer strikta möbler kommer att vara lämpliga här, till exempel ett vackert bord och en bekväm stol eller fåtölj. I en sådan inredning finns det ingen plats för floristiska motiv - interiören bör anpassa sig till arbetsstämningen, så designen ska vara extremt lakonisk. Det kan till exempel spädas något med en bild på väggen eller en ovanlig designklocka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

För ett rum där ett ungt par med ett litet barn bor är döva skiljeväggar oacceptabla - barnet kan vakna på natten och bli rädd om han inte ser sin mamma i närheten. Det är bättre att avgränsa zonerna med en genomskinlig gardin. Du kan hänga reostatlampor ovanför föräldrarnas säng och ovanför spjälsängen. Deras ljusstyrka kan justeras - det här är mycket bekvämt, särskilt om du ofta måste gå upp på natten.

Om du dekorerar ett rum för en tonåring kan du använda bönsäckar eller kuddar istället för stolar. De är perfekta för en vänlig ungdomsfest, och efter att gästerna har lämnat kan de vikas i ett hörn eller läggas i en garderob.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fönsterdekoration

I ett litet rum är långa mörkläggningsgardiner som sprider sig över golvet inte särskilt lämpliga. Förutom att de kommer att skapa besvär vid rengöring, kommer de visuellt att minska höjden på rummet. Det blir mycket bättre om du hänger små ljusridåer upp till fönsterbrädan.

Om du utrustar ett rum som en balkong eller loggia kan du välja persienner som ett alternativ till tyggardiner. Tyggardiner är lämpliga för en klassisk inredning och horisontella metallgardiner för en technostil eller någon annan minimalistisk inredning. Romerska eller kinesiska gardiner är en universell lösning för alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är den lyckliga ägaren till stora panoramafönster med en låg tröskel, kan den användas som en ottoman. Ibland är det så häftigt att sitta nära fönstret och se hur livet kokar bakom honom. Det är särskilt intressant att göra detta om lägenheten ligger på höga våningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, på en höjd är det inte nödvändigt att hänga gardiner alls. Grannar tittar inte in i fönstren, och på natten kan du sänka rullarna eller de ovannämnda persiennerna.

Små knep

Du behöver inte vara en designer för att få ut det mesta av ditt utrymme. Ibland ligger intressanta idéer på ytan, du behöver bara titta närmare.

Så, till exempel, med hjälp av en panel gjord av rester av gammal tapet, kan du diversifiera även den mest insipida och tråkiga interiören. Om fantasin inte räcker kan en sådan panel köpas färdig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är extra bostadsutrymme utrustat på en balkong eller loggia, om de har en tillräcklig yta. Samtidigt är det inte alltid möjligt att ta bort den inre partitionen, men du vill ändå ha ett rum. I det här fallet är vägen ut att isolera loggian.

Oftast är bredden på det resulterande rummet sådan att endast en säng eller ett bord får plats där. I det här fallet kommer en transformerande säng till undsättning. På natten är detta en plats att sova, och under dagen fälls sängen upp och förvandlas till ett skrivbord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designtekniker

Det finns många tekniker för att lägga till variation i ett litet utrymme. Till exempel kan du experimentera med möbler - i synnerhet en garderob. Hörnversionen kommer att ta mycket mindre plats än en kupé, och när det gäller kapacitet är den inte sämre än den.

Om fönstret i rummet är litet eller helt saknas, kan du med hjälp av fototapeter skapa ett falskt fönster eller en dörr. Ett utmärkt mottagande - bilden av en skog eller ett havslandskap på väggen som passerar in i dörröppningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Undvik massor av föremål på golvet. Allt som kan lyftas bör placeras över golvnivå. Använd öppna hyllor aktivt. De bör placeras i olika höjder så att designen inte ser platt ut.

Vackra exempel och alternativ

Ofta i en liten lägenhet tar sängen upp nästan allt ledigt utrymme i rummet. Mycket ofta finns detta i det gamla "Chrusjtjov". När de skapar en inredning för små utrymmen spelar designers ofta upp idén om rymdzon, inte bara horisontellt utan också vertikalt.

Genom att lyfta sängen till pallen och göra lådor i den kan du skapa ytterligare förvaringsutrymme under. Du kan gömma allt där - från vinterkläder och sängkläder till barnleksaker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eller, till exempel, kan sängen i sig själv vara flerskiktad när den ena kåpen dras ut under den andra. Denna lösning är mycket viktig om du behöver utrusta till exempel en dagis för flera barn. Genom att höja sängen över golvnivå kan du organisera en arbetsyta nedanför.

Moderna butiker erbjuder ett stort antal alternativ för loftsängar med inbyggd garderob och bord. Genom att använda alla ovanstående tekniker och komplettera dem med dina egna idéer kan du skapa en moderiktig och original design även i ett blygsamt utrymme.

Rekommenderad: