Skorstensport: Fjärrventiler Och Andra Grindventiler, Deras Installation. Vad Det är? Portar För överlappning Av Bastuugnens Rör

Innehållsförteckning:

Video: Skorstensport: Fjärrventiler Och Andra Grindventiler, Deras Installation. Vad Det är? Portar För överlappning Av Bastuugnens Rör

Video: Skorstensport: Fjärrventiler Och Andra Grindventiler, Deras Installation. Vad Det är? Portar För överlappning Av Bastuugnens Rör
Video: HARVIA SKOLA - Bastu interiör 2024, April
Skorstensport: Fjärrventiler Och Andra Grindventiler, Deras Installation. Vad Det är? Portar För överlappning Av Bastuugnens Rör
Skorstensport: Fjärrventiler Och Andra Grindventiler, Deras Installation. Vad Det är? Portar För överlappning Av Bastuugnens Rör
Anonim

Att utforma moderna värmepannor för pannor eller spisar kräver att man tänker igenom alla komponenter - ingen av dem, inte ens den minsta vid första anblicken, är överflödig. Säkerheten för invånarna i ett lanthus beror på överensstämmelse med byggkoder och regler för att ordna ett värmesystem. I artikeln kommer vi att överväga vad grindar till en skorsten är och hur man installerar dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett skorstensspjäll eller, mer enkelt, ett spjäll används för att reglera dragningen. Därefter kommer vi att prata mer detaljerat om varför det behövs och hur det utnyttjas.

För att ett lanthus med kaminvärme ska vara extremt bekvämt under vintern krävs ordentlig skötsel av värmesystemet . I lantliga och privata stadshus, där uppvärmning med ved eller organiskt avfall används, försöker de justera utkastet så mycket som möjligt så att eldstaden eller kaminen fungerar med full effektivitet.

Förbränningsintensiteten regleras av ett spjäll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det säregna med att använda grinden är att den försvagade dragkraften utesluter effektiv tändning av bränsle, oavsett vad det består av, vare sig det är till och med ved blandat med plastflaskor och påsar. Ofullständig förbränning leder till försämrad uppvärmning av rummet där kaminen är installerad . Dessutom är ineffektiv dragkraft en brandrisk. För att utesluta brandrisken många gånger används ett glidspjäll som installeras i skorstenen.

Portenheten är enligt följande . Detta är en platta av gjutjärn eller rostfritt stål. Den infällbara enheten gör det möjligt att ställa in optimal dragkraft. Till exempel, när målet är att överföra kaminen till ett läge för lång bränning (ulmande) av ved, blockeras lumen av mer än hälften eller 2/3 (eller 3/4) av skorstenens ursprungliga parametrar. Om du lämnar klyftan helt öppen, brinner veden snabbt, inom max en timme värms kaminen upp och värmer snabbt upp rummet där den är byggd, men lika snabbt svalnar den när det är frost och vind utanför fönstret. Genom att blockera klyftan nästan helt kommer ägaren att försvaga dragkraften. Grindspärren placeras inuti rummet där kaminen ligger, på ett avstånd (till exempel en meter) från eldkammarens övre kant. Det är en nödvändig del av skorstenen. Spjället gör att rök kan avlägsnas. Som ett resultat säkerställs en säker användning av värmesystemet.

Bild
Bild

Porten tillåter, genom att blockera det mesta av avgasflödet, att förhindra utsläpp av exempelvis sotrester i skorstenen . Användningen av porten är betingad och motiverad i förhållandena i en ugn som arbetar på gaser, flytande och halvfasta oljeprodukter, brännbara bulkmaterial. En sådan komponent styrs manuellt eller med hjälp av hydraulik / el. Portspjället används ofta vid konstruktion av skorstenar och luftkanaler (ventilationskanaler). Ett särdrag från andra komponenter är den slutliga frånvaron av ett öppet rör inuti denna komponent.

Denna anordning ger lite motstånd mot det kvarvarande gasformiga innehållet, vilket tenderar att slutligen lämna skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Porten är gjord i form av en stål- eller gjutjärnskomponent. Tjockleken på det ark som används vid tillverkningen är högst 1 mm . Det övre lagret av spjället är polerat till ett extremt slätt tillstånd, vilket gör det lättare att rengöra elementet från sotavlagringar. Rostfritt stål och gjutjärn tål fritt uppvärmningstemperaturer upp till 900 grader. Den extremt plana ytan gör det möjligt för drivkraften att förbli på en hög nivå, medan gaserna som används under förbränningen av bränsle fritt passerar genom skorstenen utanför huset. Portkomponenten motstår korrosion väl, är stark och pålitlig, expanderar minimalt vid uppvärmning till samma 900 grader. Den låga specifika expansionen minimerar temperaturfluktuationer som annars skulle leda till för tidig "trötthet" av metallkomponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En stål- eller gjutjärngrind är mycket värmeledande, vilket gör det möjligt att använda den som en del av en av komponenterna i ugnsvärme. Implementeringen av ramsömmar på spjäll i en skorsten med en diameter på 110 till 150 mm utförs med en rullningsmetod . En vanlig järnklaff, tillverkad av rostfritt stål, blockerar rökgapet med cirka 86%, vilket gör det möjligt för kolmonoxid att helt brinna ut till koldioxid. Säkerheten för människor som till exempel kom för att ta ett ångbad kommer att öka avsevärt. Andra material än rostfritt stål och gjutjärn är olämpliga för användning av råmaterial för tillverkning av grindar. När det gäller hållbarhet, hållfasthet, korrosionsbeständighet är det rostfritt stål som ligger i täten. Gjutjärn är utsatt för korrosion, men jämfört med enkelt roststål, till exempel svart, ligger det betydligt före det när det gäller motståndskraft mot snabb oxidation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gjutjärnsportar är tunga, men de ligger före rostfritt stål när det gäller livslängd . Faktum är att med betydande överhettning - upp till 900 grader - bildas rostfritt stål, precis som vilket stål som helst, på ytan, varför det blir tunnare med tiden. Om du överhettar kaminen och överför den till ett läge, till exempel att bränna spillgummi, som avger mycket värme vid förbränning, kommer rostfritt stål i glidporten med en kraftig temperaturökning, säg över 1300 grader, att förlorar sina egenskaper och kan bli enkelt rostigt stål, och gjutjärnet smälter helt enkelt, och ingenting kommer att finnas kvar av din grind. Den ökade vikten av gjutjärn gör det möjligt att installera en sådan port på de mest massiva skorstenarna, eftersom efter installationen utövas ett märkbart tryck på hela strukturen under dess egen vikt av portkomponenten.

En gjutjärnsgrind är att föredra att använda i rör, till exempel vikta från högtempererade tegelstenar eller från keramiska block.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Korrosionssäkra" spjäll är mycket mer efterfrågade - de är mycket lättare att installera i ett rör . Deras installation är förenklad - liksom drift, underhåll. Värmen de tål är ganska stor: du kan värma kaminen till märkbara gränser, så att ditt hem värms upp snabbt under de hårda vinterdagarna. Samtidigt når värmesystemets effektivitet 90% - detta är en solid indikator, eftersom 40% av värmen, som vid drift av en enkel spis utan grind, inte flyger ut. För att göra plattan (slutaren) lättare att rengöra, kontrollera den vid köpet: den ska vara så slät som möjligt, utan repor och skåror.

Personliga preferenser när du väljer en port spelar ingen märkbar roll. I grund och botten är valet gjort på grundval av skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av portventiler

Valet av lämpligt spjäll görs enligt klassificeringskriterierna. Det kan svetsas eller automatiskt (styrs av en hydraulisk eller elektrisk drivkrets). Designen i sig delar dessa komponenter i två huvudtyper.

Infällbar

Den infällbara konstruktionen möjliggör justering när spjället förlängs. Det kommer att leda till en förändring av skorstenens lumen . Den placeras horisontellt i rör av brandbeständiga tegelstenar. Vissa typer av infällbar grind används som specialanordningar i kombination med skorstenar i rostfritt stål. Hål skärs i plattan på den utdragbara grinden, vilket gör att avgaserna delvis kan passera, även när spjället är helt stängt. Enligt SNiP och PPB är en sådan funktion tillåten - en blindspjäll ska inte användas , eftersom det finns risk att oavsiktligt blockera klyftan helt, med 100%, och elden i bästa fall slocknar, i värsta fall - hyresgästerna i lanthuset kommer att kvävas på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotary gas

Denna sort skiljer sig från en enkel manuell (infällbar) grindplatta genom närvaron av en svängningsmekanism. Själva porten är fixerad på en roterande axel och har en struktur som roterar i rörets lumen. På distans liknar en kulventil - enligt driftsprincipen finns emellertid partitionen inte en boll med ett hål, utan en rund partition, som nästan vidrör kanterna på rörets lumen med sina kanter.

Det är inte nödvändigt att trycka in och ut från detta spjäll.

Bild
Bild

Fjärilsventilen har emellertid också ett eller flera hål för att förhindra kolmonoxidförgiftning när den, utan att hitta någon väg ut, börjar ansamlas i röret och spisen och sjunker. Fjärilventilen är enkel att montera - allt är färdigt på fabriken, och du behöver inte söka efter och installera ytterligare komponenter . Nackdelen med ett roterande spjäll är ett roterande fäste som försvagades från periodisk överhettning, med åren roterar det sämre. Det är förbjudet att sätta det i badet - det släpper delvis in i skorstenen från ångrummet. Den andra nackdelen är att den roterande grinden inte reglerar skorstenens inre spel, utan bara öppnar och stänger den så mycket designen tillåter. Går det naturligtvis att göra det? omsättning, stänga gapet bara hälften, men i fabriksmonteringar finns det ingen sådan bekvämlighet: gasreglaget fungerar uteslutande som en ventilventil. Slutligen är det mycket svårare att rengöra skorstenen på grund av den roterande portventilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Att installera en grind på skorstenen är endast möjlig med ett av tre möjliga alternativ:

  • i eldstaden;
  • genom metoden att sätta in ett rör i ett annat;
  • i ventilationskanalen.

I eldstaden. Portstrukturen kan byggas in i utloppet. Spjället ligger inte mer än en meter från ugnens galler. Detta förenklar kontrollen av spjället: kaminens eller kaminens ovansida och portal stöter inte på justeringsknappen. Ytterligare övergångselement används inte här: en sektion passar tätt in i en annan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Porten kan också installeras i ventilationskanalen . En fläkt är placerad vid kanalens utlopp. I startskoveln är fläkten och spjället installerade samtidigt. Porten blir liksom en skyddsplugg som hindrar motorn från att överhettas när fläkten startar. Du kan starta motorn med grinden låst - om du gör det motsatta, kommer den körande motorn att genomgå en betydande belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I närvaro av den ursprungligen rätade skorstenen tillåter inte spjället att snabbt, snabbt ta bort den ackumulerade sot. Ett spjäll som inte har möjlighet att öppna automatiskt kräver att fläkten eftermonteras med en långsam start.

Införandet av en sektion i en annan används vid användning av en metallkonstruktion som skorsten . Ytterligare stödpunkter behövs inte - skorstenen i rostfritt stål hålls på detta sätt.

Efter köp av hyllkomponenter, placera spjället utan att avvika från produktleverantörens råd.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att själv göra en grind med dina egna händer behöver du följande verktyg och material:

  • kvarn med en uppsättning skärskivor för stål;
  • borr med en uppsättning borrar som är nödvändiga för arbete;
  • kranar för gängning och maskinolja;
  • hammare, tång, linjal och markör för bandtyp;
  • kompass;
  • svetsomvandlare och en uppsättning elektroder;
  • låssmedskruv (det är önskvärt att de redan var monterade i din arbetsbänk);
  • slip- och sliphjul med elektrisk slipmaskin;
  • konstruktionsmarkör, kärna;
  • inhemsk eller utländsk rostfri plåt (minst 2 mm tjock);
  • 6 mm rör av rostfritt stål;
  • bultar М8;
  • metallstav för tillverkning av ett ramelement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan hitta färdiga ritningar av grinden, eller skapa din egen version. Mått från ritningen tas med extrem noggrannhet och undviker ett fel på mer än 1 mm. Om felet överskrider denna gräns fungerar skorstenen inte tillfredsställande. Gör nu följande.

  1. Mät skorstenens inre omkrets med ett måttband - och beräkna skorstenens tvärsnittsarea.
  2. Lägg till resultatet (längd) i genomsnitt 2,5 cm - detta kommer att vara ramens yttre längd.
  3. Skär ett gap i det färdiga spjället för rökgasutloppet.
  4. Markera svetshålens position.
  5. Skriv ner de erhållna måtten på porten separat - du behöver dem.
  6. När du lägger ett tegelrör markerar du platsen för porten - på en genomsnittlig höjd av cirka 7 rader med tegel, med hänsyn tagen till sömmarna mellan raderna och elementen i själva layouten. Samtidigt kommer ramen att ligga rak, utan att täcka skorstenens lumen med sin kontur. Om du arbetar på en skorsten i rostfritt stål, installeras porten i skorstenen, monterad stabilt från sektionerna i den senare. Matcha spjällets storlek med rököppningens innerdiameter. Spjället måste installeras på en oskyddad del av skorstenen. Ventilens höjd från golvet är cirka 1, 8 m, inte högre, detta är nödvändigt för att enkelt justera grinden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

12 bilder

Grinden i spårhålen ska röra sig utan större ansträngning. Om du lägger spjället på det isolerade röret, kommer strukturen inte att avge överskottsvärme, och denna skiljevägg kommer slutligen att hänga, inte ge efter för försök att veva eller flytta den. Installationsfel är följande:

  • ett roterande spjäll får inte installeras i en skorsten av stål;
  • tunt stål - mindre än 1 mm - brinner snabbt ut på några månader;
  • icke-släta kanter på grinden kommer att göra det svårt att rengöra dem;
  • avsaknaden av ett hål för utsläpp av kolmonoxid är fylld av förgiftning av husets ägare.

För att enkelt kunna använda grindstrukturen bör handtagen vara så bekväma som möjligt - en person som reglerar dragkraften ska inte bli bränd när han försöker flytta eller vända spjället.

Bild
Bild
Bild
Bild

Service

Porten kan servas enligt följande

  1. Den horisontella skoveln rengörs genom att ta bort den och applicera ett sotlösningsmedel. Rostfritt stål kan dock tvättas fritt.
  2. Den roterande grinden rengörs med en borste.
  3. Kontrollera regelbundet glidventilens fria spel. Guiderna ska inte fånga den, vilket kan leda till papperskvadd. Guiderna måste också rengöras och smörjas - detta kommer att ge hela grindstrukturen enkel rörelse.
  4. För att spisen ska svalna snabbare efter att lågan har slocknat kan spjället delvis öppnas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du använder en värmepanna, kan du i moderna modeller klara dig utan grind: designen av modeller som släpptes under 2010 -talet ger automatiska deflektorer. I andra fall är det nödvändigt att installera en grind.

Rekommenderad: