Skorstenshylsor: Skorstenshylsor Av Tegel För En Gaspanna Med Polymerhylsa, Keramiska Hylsor Och Ett Rostfritt Rör. Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Skorstenshylsor: Skorstenshylsor Av Tegel För En Gaspanna Med Polymerhylsa, Keramiska Hylsor Och Ett Rostfritt Rör. Andra Alternativ

Video: Skorstenshylsor: Skorstenshylsor Av Tegel För En Gaspanna Med Polymerhylsa, Keramiska Hylsor Och Ett Rostfritt Rör. Andra Alternativ
Video: How to Install a Stainless Steel Chimney Liner 2024, April
Skorstenshylsor: Skorstenshylsor Av Tegel För En Gaspanna Med Polymerhylsa, Keramiska Hylsor Och Ett Rostfritt Rör. Andra Alternativ
Skorstenshylsor: Skorstenshylsor Av Tegel För En Gaspanna Med Polymerhylsa, Keramiska Hylsor Och Ett Rostfritt Rör. Andra Alternativ
Anonim

Skorstenshylsa är installationen av ett rör inuti en skorsten av tegel. Detta rör är tillverkat av specialmaterial som är brandsäkra. Till exempel rostfritt stål. Rör för ärmar skiljer sig åt i sektionstyp, och detta beror först och främst på skorstenens storlek. De är rektangulära, fyrkantiga. Men detta är långt ifrån allt du behöver veta för dem som ska hylsa en skorsten.

Bild
Bild

Vad det är?

När skorstenkanalerna av tegel används, börjar sot ansamlas i dem, vilket påverkar hur draget beter sig i systemet. Särskilt i tegelstenar är väggarna grova, eftersom det verkligen kan ackumuleras sot och ganska snabbt . Och den enkla förstörelsen av tegelsystem för avlägsnande av förbränningsprodukter är inte den bästa när det gäller långsiktiga driftsutsikter. De påverkas av termisk chock och kondens (uppträder också på grund av temperaturförändringar) och den aggressiva kemiska sammansättningen som finns i sot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer på grund av ackumulering av sot: utkastet i systemet blir inte idealiskt, uppvärmningsstrukturen börjar fungera sämre, byggnaden värms inte effektivt . Men effekten av omvänd dragkraft kan också fungera, på grund av vilken rök från huset inte är uteslutet. Detta börjar redan bli mycket farligt. Därför uppstår frågan om höljet i skorstenen, annars måste du demontera den gamla kanalen helt och installera en ny skorsten. Uppenbarligen är det första alternativet att föredra i de flesta fall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Och här har ägaren till ett hus med skorsten ett val.

Stålmoduler

Denna process är bra eftersom den inte innebär arbetskrävande demonteringsarbete. Ärmen är väldigt enkel, det vill säga att även någon som inte riktigt förstår alla dessa tekniska kommunikationer kan hantera det. Med hjälp av stålmoduler kan du rekonstruera kaminer och eldstäder, samma skorstenar, oavsett vilken typ av bränsle de använder . Men metoden har också en nackdel - stålmoduler klarar inte av en skorstenskommunikation med lindande typ.

Bild
Bild

Insatser gjorda av polymermaterial

Plaströr installeras inuti tegelröret. Dessa är vanligtvis glasfiberarmerade rör som kommer att vara plastiska vid uppvärmning . Och tack vare dessa plastegenskaper kommer materialet att fylla alla deformationer i lumen, och efter att det svalnat kommer skorstenens inre yta redan att bli ett nästan vanligt slätt rör. Väggtjockleken hos en sådan hylsa är cirka 2 mm. Men denna metod var inte utan dess nackdelar. Till exempel kommer temperaturgränserna att vara mycket strikta: du kommer inte att stiga över 250 grader. Därför är denna metod endast relevant för de värmeenheter som drivs med gas eller flytande bränsle.

En glasfibernäthylsa, tjärad, fungerar så här: en komplett slang förs in i axeln, inga anslutningselement används . Men formade delar kan användas. Den maximala längden på en sådan hylsa är 60 m och tjockleken kan nå 50 cm. Ett liknande system har använts i 30 år. Det är också viktigt vilken panna som används, låg temperatur eller hög temperatur-då kommer hylsans komponenter att vara annorlunda.

Bild
Bild

Ärmlindning är bra eftersom en kanal i ett stycke kan erhållas utan att demontera tegelstenen - detta lockar många . Fodret är osårbart för kondens, det böjer sig bra även vid allvarliga kurvor. Det är sant att denna metod inte kan kallas billig, och du kan inte göra allt med dina egna händer heller.

Det är värt att nämna även keramiska foder, vad gäller styrka och hållbarhet är de tryggt bland ledarna . Om det finns en borrad gruva, och den behöver restaureras, är det keramik som används. Keramiska element kan vara runda eller rektangulära. Elementen är anslutna till ett uttag eller med "thorn + groove" -metoden. Ärmarna används med en diameter på 12-45 cm. Keramik å andra sidan är inte rädd för sotförbränning. Men en sådan konstruktion kostar mycket, och den väger mycket - och det är dess främsta nackdelar. Under installationen måste du oundvikligen demontera gruvan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Korrugerad stålrör

Ett sådant rör av rostfritt stål tas endast när värmaren inte har en mycket hög bränsleförbränningstemperatur. Faktum är att det korrugerade röret i rostfritt stål har tunna väggar, och under den enorma temperaturen kommer de helt enkelt att brinna ut snabbt. Det är absolut omöjligt att använda det här alternativet för en skorsten i ett bad - bränslet i en badkamin brinner vid mycket höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsteknik

Allt börjar med standardförberedande aktiviteter. Först måste du fylla på en kraftfull ficklampa som hjälper dig att utforska gruvan. Det är nödvändigt att exakt bestämma storleken på förstörelsen, måttet på sotföroreningar, bitar av sönderfallande murbruk och tegel . Det finns till och med bon av fåglar (de "sätter sig ofta" i skorstenar). Därefter används järnskrapor, borstar och andra verktyg för att rengöra systemet noggrant. Tegelstenar som sticker ut från murverket tillåter inte att samma foder sätts in, därför slås alla utskjutande delar ner. Vanligtvis gör en pry bar eller en hammare ett bra jobb med detta. Därefter måste du mäta längden och, naturligtvis, skorstenens diameter, överföra det uppmätta till diagrammet med beteckningen av svängar och vinkelgrader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det återstår att rensa botten av gruvan från konstruktion och annat skräp, och vid behov för att jämna ut den. Sedan kan du köpa material till ärmen och gå vidare till huvuddelen av arbetet.

Så här monterar du fodret i en liten axel

  1. Alla delar av fodret är monterade i ett system. Fogarna bör behandlas med ett värmebeständigt tätningsmedel och lindas ovanpå med tejp av aluminiumtejp.
  2. Två bälten, kablar eller bara kraftfulla rep är fästa vid rörets botten med en klämma.
  3. Hylsan släpps försiktigt genom axeln tills den vilar mot bottenzonen. Med en kort skorstenslängd sänks det lätta rostfria röret manuellt, och det behövs inte ens kablar.
  4. Nedifrån måste insatsen fästas på pannans inlopp, varefter en kondensatuppsamlare placeras. Och från gatudelen tas hylsan ut över tegelverket, en skyddskåpa läggs ovanpå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om skorstenen är lång och krökt blir installationen av systemet något annorlunda . Först demonteras rökkanalen vid ingången till pannan, samma är med alla sektioner där de formade lederna är fixerade. Därefter monteras hylsans botten av jämna fragment av röret, som vilar mot det första formade kontakten. Sedan sänks fodret till botten av axeln, där det är anslutet till pannans inlopp eller spis, och en kondensatuppsamlare placeras nedanför. På den andra - medan den är inaktiv - är hylsans spets utrustad med en formad kontakt. Och så ansluter han till den platta delen av rostfritt stål, och detta scenario fortsätter tills en ny gruva vänder. Operationen måste upprepas innan hylsan tas bort från själva axeln.

Sektionen där rören är sammanfogade måste förstärkas med ett tätningsmedel med värmebeständiga egenskaper och sedan ordentligt inslaget med aluminiumtejp. Tja, det återstår att sätta in huvudet ovanpå.

Bild
Bild

Hur man tätar en skorsten med ett keramiskt foder

  1. Ett rullsystem är fäst vid kondensvattentankens öppningar … Keramiken är mycket tung, och du måste sänka dem 30 cm ner, därför är det säkrare att använda en vinsch i detta skede.
  2. Kondensbehållarens övre ände ska behandlas med ett tätningsmedel . En jämn rördel är fäst vid tung-och-spårsystemet (eller klockan).
  3. För att ansluta pannan, till exempel med en universell koppling, måste du göra ett hål i den keramiska hylsan . Ett fragment av fodret drivs av en vinsch och går in i själva axeln. Ett nytt element är också fäst vid änddelen av det första röret. Vid nedstigningsprocessen är det nödvändigt att styra det ögonblick då hylsan inte vrider sig med hålet för kopplingen i den andra riktningen.

När kondensatuppsamlaren vilar mot axelns botten måste du docka den med panninloppet. Och ovanifrån bringas det keramiska systemet fram över tegelstenarna. Överhänget görs lika högt som täckplattan.

Bild
Bild

MEN så att du under konstruktionen, till exempel för att hylsa en skorsten med en polymerhylsa, inte kan klara dig utan specialutrustning . Fodret liknar en slang som rullas in i en spole. Och nu stiger hylsan till taket på byggnaden, leds ut genom kanalen till gruvbotten, levereras till kompressorn, och luft kommer in. Trycket gör att hylsans mjuka sidor blir släta. När hylsan får en kanalform kommer ånga att dyka upp istället för tryckluft. Och då mjuknar polymeren till en början, sedan hårdnar den. Och längst ner samlas en behållare för kondens. På vägen från gruvutgången måste överflödiga hylsor tas bort och ett huvud placeras ovanpå.

Bild
Bild

Oavsett vad skorstenen används till, är det nödvändigt att se till att områdena inuti systemet inte begränsas. Den formade svängen är alltid inställd på stoppet.

Och glöm inte, vid behov, skicka bulkisolering till luckorna mellan gruvväggarna och fodret.

Bild
Bild

Vid byggtiden är installationen av en oval, rund eller annan form av hylsan ofta meningsfull: för husägare är det bra, det kommer inte att finnas några problem med rökavgaser . Att installera en koaxial skorstenshylsa är ett förfarande som ofta föreskrivs av förordningar, och dess frånvaro kan vara belagd med böter. Om det behövs bör du kontakta de företag som är engagerade i hylsan, ge olika alternativ för rehabilitering av skorstenar och ge alla nödvändiga garantier.

Rekommenderad: