Skorstensborste: Teleskopborste För Rengöring Av Rör Underifrån Och Andra Typer. Hur Man Gör En DIY -borste Av En Plastflaska?

Innehållsförteckning:

Video: Skorstensborste: Teleskopborste För Rengöring Av Rör Underifrån Och Andra Typer. Hur Man Gör En DIY -borste Av En Plastflaska?

Video: Skorstensborste: Teleskopborste För Rengöring Av Rör Underifrån Och Andra Typer. Hur Man Gör En DIY -borste Av En Plastflaska?
Video: Rengöring av vattenlås i köket 2024, April
Skorstensborste: Teleskopborste För Rengöring Av Rör Underifrån Och Andra Typer. Hur Man Gör En DIY -borste Av En Plastflaska?
Skorstensborste: Teleskopborste För Rengöring Av Rör Underifrån Och Andra Typer. Hur Man Gör En DIY -borste Av En Plastflaska?
Anonim

I processen med förbränning av bränsle frigörs mycket sot i kaminen, som lägger sig på skorstenens inre väggar - detta leder till en minskning av drag och en minskning av bränsleförbränningens intensitet. Som ett resultat avlägsnas inte gas från det uppvärmda rummet och kan leda till hushållsförgiftning. För att förhindra detta använder de sig av regelbunden rengöring av skorstenarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Pannor, eldstäder och spisar finns i nästan alla privata bostadskonstruktioner, stugor och sommarstugor, de installeras i bad, liksom i garage. Vanligtvis används kol eller ved till ugnen, men ibland bränns sopor efter reparationer, slitna bildäck och onödiga hushållsartiklar i kaminerna . Alla dessa saker i brinnande process avger en tjock mörk rök i form av fasta partiklar, det sätter sig inuti huven. Gradvis ackumuleras, blockerar sot hela avgaskanalen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra orsaker till skorstensstoppning inkluderar:

  • inträngning av växtpartiklar - blad och grenar;
  • fullständig eller partiell förstörelse av röret på grund av fysiskt slitage eller analfabetism;
  • användning av råbränsle - i detta fall bildas kondensat, som interagerar med förbränningsprodukterna, det bildar en viskös substans.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första tecknet på en blockering i skorstenen är att sotpartiklar faller ned i ugnen, dåligt drag, trög förbränning även med en öppen fläkt.

Det finns många verktyg tillgängliga för att rengöra din skorsten. De mest utbredda är borstarna. Bland deras fördelar är:

  • kompaktitet, låg vikt, rörlighet;
  • frånvaron av några begränsningar för konfigurationen, huvens höjd och parametrarna för dess sektion;
  • förmågan att justera vikten av belastningen och, som ett resultat, den tillämpade fysiska ansträngningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med ruffs är oförmågan att bryta igenom starka och täta blockeringar, dra ut främmande föremål och eliminera kondens.

Utformningen av alla ruffar innehåller flera grundläggande element

  • Huvud - ser ut som en hård hög av plast eller järn, fixerad på basen.
  • Viktningsmedel. Den är tillverkad i form av en cylinder av bly och stål.
  • Rep - fungerar som en bas för att fixa alla andra element. Tillverkad av syntetisk polymerfiber eller stål.
  • Krok - fäst mellan huvudet och belastningen på huvudkabeln.
  • Slang - Designad för att generera maximal dynamisk förstärkning för att trycka ner borsten. Fästs i kabeln.
  • Utbytbara munstycken - används när det är nödvändigt att ta bort täta föremål och bryta igenom svåra hinder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka är anpassningarna?

Moderna tillverkare erbjuder skorstensborstar i många modifikationer. De skiljer sig alla enligt följande kriterier:

  • form - oval, rund, fyrkantig eller polygonal;
  • diameter-kan vara liten (inom 120-160 mm), medium (160-260 mm) och stor (över 300 mm).
  • sjunkvikt - varierar från 5 till 20 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på den metod med vilken ruffen införs i skorstenen, skiljer sig flera modifikationer.

På ett rep / kabel - det fungerar uteslutande ovanifrån, i det här fallet rör sig borsten nerför röret under sänkningens vikt . Detta är ett ganska primitivt alternativ, men det är inte lämpligt för rengöring av horisontella rörsektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

På en flexibel kabel - den här modellen liknar den som används för rengöring av avloppet . Fördelen är att den kan användas både uppifrån och ner samt från botten till toppen. Ger en bra effekt för rengöring av horisontella områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

På stången - förutsätter användning av ett styvt handtag . Det mest effektiva alternativet, en universell lösning som gör att du snabbt kan rensa bort all sot som samlats på skorstenens yta. Ger bra resultat både i vertikala och horisontella områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de mest moderna modellerna är handtaget teleskopiskt, därför kan det vid behov expanderas eller omvänt vikas.

Material (redigera)

För tillverkning av igelkottar används metall, plast eller nylon

Metall . Dessa borstar är de starkaste, mest hållbara och praktiska. Av bristerna utmärks svårigheter under drift. Om borsten fångar något är det inte lätt att släppa dem.

Dessutom är sådana produkter mycket dyrare än plastprodukter. Även om priset i alla fall överstiger 2 tusen rubel. Med tanke på deras hållbarhet är denna nackdel inte så stor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast . Plastborstar är väldigt billiga, du kan köpa dem i vilken butik som helst, och vid behov bygga dem snabbt och enkelt själv. Sådana anordningar slits dock mycket snabbt och misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nylon - i själva verket är det den "gyllene medelvägen" mellan plast och metall. Den har ett optimalt förhållande mellan pris och kvalitet.

Bild
Bild

Recension av de bästa tillverkarna

Idag erbjuder marknaden produkter från en mängd olika tillverkare. Följande märken är mest populära.

Hansa Är ett litauiskt företag som i många år har haft en ledande position inom segmentet produkter för rengöring av skorstenar i OSS -ländernas och Europas territorium. Förutom ruffs erbjuder tillverkaren slangar, VVS, beslag och många andra produkter. Alla är kända för sin höga kvalitet och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sitecn Är en italiensk tillverkare som erbjuder ett brett utbud av skorstensborstar. De har olika former, diametrar och storlekar, så varje användare kan alltid välja det bästa alternativet för sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biltema Är ett svenskt företag som har vunnit erkännande från europeiska användare. Den tillverkar universella borstar, alla presenterade produkter kännetecknas av ett brett sortiment, tillförlitlighet och prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

RCC är ett polskt företag som tillverkar metall- och plastborstar av medeldiameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av de inhemska företagen är de mest utbredda produkterna från företaget "skorstensfejare".

En särskiljande egenskap hos detta märke är en uppsättning med utbytbara tillbehör inkluderade.

Val av hemligheter

Låt oss bo mer detaljerat om kriterierna för att välja en borste för rengöring av huven.

Kabel eller styvt handtag . Det är lämpligt att ha båda modellerna till ditt förfogande, så det blir mycket mer praktiskt att arbeta. Om det inte finns några luckor i röret är en kabel den bästa lösningen. Om skorstenen inte är lång och det finns luckor i den kommer modeller på ett styvt handtag att vara mer praktiska för rengöring.

Bild
Bild

Borstmaterial . För skorstenar av asbest och tegel är det bäst att ta en nylon- eller metallborste. För rör av rostfritt stål är endast plast tillåtet, eftersom det inte kommer att repa beläggningen.

Borstdiameter . Detta kriterium väljs individuellt med hänsyn till rörets storlek.

Bild
Bild

Längd på rep eller handtag . Det väljs också med hänsyn till skorstenens höjd. I det här fallet behöver de inte nödvändigtvis motsvara hela höjden, eftersom rengöring kan utföras inte bara underifrån eller uppifrån, utan också genom luckor i olika delar av huven.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du behöver inte gå till affären för att hålla dina skorstenar rena. Om du har några färdigheter kan du alltid göra en praktisk pensel själv hemma . Naturligtvis kommer effektiviteten av en sådan produkt att vara något mindre än för en specialiserad, därför är denna lösning optimal för rengöring av avgasrör med låg föroreningsgrad.

Bild
Bild

Nedan ger vi tre instruktioner för att skapa en pensel:

  • från en plastflaska;
  • från en vanlig kvast;
  • från en järnkabel.
Bild
Bild

Alla tekniker kräver följande

Stålkabel med en längd som motsvarar rörets höjd eller något mer. Tjocklek 2-3, 5 mm, gärna med karbinhake.

En liten vikt ca 3 kg. Dess storlek måste vara sådan att den lätt kan passera in i skorstenen. Låt oss säga att det kan vara en vanlig flaska sand eller en onödig hantelpannkaka.

Bild
Bild
Bild
Bild

En trådspole med ett tvärsnitt på 2-5 mm eller en stålstift. I den senare versionen bör dess diameter vara 5 mm och längden vara 10-15 cm. Det är önskvärt att klackarna skruvas loss på båda sidor.

Denna artikel kan ge vissa problem . Det är enkelt att hitta tråd, flaska, vikt och kabel - du kan hitta dem i vilket hushåll som helst eller köpa i någon järnaffär. Men att plocka upp en hårnål är mycket svårare, därför används oftast tråd istället.

Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas bör det vridas i flera lager så att tjockleken i slutändan motsvarar 5 mm och längden är 10-15 cm. Sedan formas den till en hårnål och används i arbetet.

Från en plastflaska

För rengöring av en skorsten med ett tvärsnitt på upp till 200 mm är en plastflaska på 1,5-2 liter lämplig. Steg-för-steg-instruktionen innehåller flera steg.

Ett hål bildas i locket och på bottnen av flaskan, vars diameter måste exakt matcha stiftets tjocklek . Det kan stansas, borras eller brännas ut.

Vid flaskan bildas spår på sidorna så att de inte når halsen och botten med 1-2 cm. Steget mellan de enskilda spåren bör också vara 1, 5-2, 5 cm.

Bild
Bild

En nål är gängad i de formade hålen, den ska dra av flaskans båda kanter . I detta fall kommer sidoväggarna att böja sig och bilda en skenbild av en cirkel av vikta band. Det är deras kanter som börjar ta bort sot och sot från huvens väggar.

Ögonen är vridna på hårnålen. En kabel är fäst på toppen, en last hakas underifrån.

Bild
Bild

Från kvasten

Att göra en pensel hemma är enkelt och enkelt från en gammal onödig kvast. En rund modell är lämplig för detta, fibrerna är gjorda av polypropen.

Förfarandet är enligt följande

Kvastens spets skärs eller tas bort. Borsten rätas ut så att alla villi riktas åt olika håll, som en toalettborste.

I blocket som borsten är fästa till bör du göra eller borra ett hål med en sektion på 6-8 mm för tråden.

Själva hårnålen är fixerad i den resulterande perforeringen . En kabel är fastsatt på ena kanten av öglan, och en sänkning på den andra.

Bild
Bild

Från en metallkabel

Detta är den mest sofistikerade tekniken som passar människor som har en svetsmaskin till sitt förfogande. Detta schema låter dig bygga en mycket effektiv borste som inte på något sätt är sämre än att lagra motsvarigheter. För att arbeta måste du förbereda:

  • själva metallkabeln;
  • svetsmaskin;
  • tång och trådskärare;
  • såg för metall;
  • hårnål 8-12 cm i storlek, säkert med tråd;
  • nötter för en hårnål - 5-9 st.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincipen är följande

3-5 fragment klipps från den färdiga stålkabeln så att längden på varje är 5-8 mm längre än kåpan. Trimmarna är ovävda med tång.

En mutter skruvas på ena kanten av tappen så att tråden sticker ut något från den . Det kommer att fungera som ett lägre stöd för villi i den första raden. Om du använder bultar kommer dess huvud att användas som stöd.

Bild
Bild

Ovanpå muttern fästs en tvådel från den distribuerade kabeln och tvinnas tvärs, lindas runt hårnålen. Trådbitarna ska sticka ut något.

Därefter upprepas manipulationerna - nya trådbitar tas och skruvas igen tvärs . Om det görs korrekt bör resultatet vara ett jämnt lager av tätt lager borst i form av en cirkel.

En mutter är fäst på toppen, den fäster tråden ordentligt på muttern eller bulthuvudet . Flera fler borstlager bildas på liknande sätt. Vanligtvis görs 3-5 rader, var och en fixeras med en mutter. Ögonen svetsas uppifrån och nedifrån. De låter dig säkra lasten, för vilken enheten kommer att gå ner i skorstenen.

Bild
Bild

Nybörjare kan göra misstag när de skapar hemgjorda borstar. De vanligaste är sådana.

Kabeln är för kort . I detta fall kommer ruffen helt enkelt inte att nå rörets ände, så det svåraste att nå området nära eldstaden kommer att förbli igensatt.

Tråden är inte tillräckligt tät mellan de enskilda brickorna. I denna situation är det hög risk för att borsten förstörs under rengöringen av skorstenen.

Huvudets bredd är större eller mindre än kanalparametrarna . Samtidigt når den antingen inte väggarna eller passerar helt enkelt inte in i röret.

Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Skorstenen rengörs enligt följande instruktioner.

Innan rengöringen påbörjas är det nödvändigt att noggrant undersöka skorstenen; för detta belyses den med en ficklampa . En preliminär inspektion gör det möjligt att bedöma omfattningen av föroreningar och identifiera de mest förorenade områdena.

Därefter stängs eldstaden och alla skorstensluckor, med undantag för hålet från vilket rengöring kommer att utföras.

Bild
Bild

Om en gnistskydd finns tillgänglig måste den tas bort.

Borsten sänks genom rörutloppet och rengörs med rörelser upp och ner . Om du hittar luckor kan du ta en vikt utan borst för att slå dem.

Så snart du rensar den övre delen av skorstenen kan du gå till det nedre blocket. I det här fallet är det bättre att arbeta genom luckan.

I slutet av rengöringen öppnar du eldstaden och tar bort allt skräp som har fallit uppifrån från den . Eftersom huven endast kan nås från ett högt tak bör särskild uppmärksamhet ägnas åt säkerheten.

Bild
Bild

När du utför jobbet måste skorstensfejaren använda ett beläge. Det kommer att vara användbart att sätta upp ett tillfälligt staket. Det är strängt förbjudet att arbeta på ett halt tak efter regn.

Det är lämpligt att rengöra innan värmesäsongen börjar, helst årligen för att förhindra blockeringar . Detta är det enda sättet du kan vara helt säker på att ugnen fungerar smidigt under den kalla årstiden.

Skorna måste vara halkfria, kläderna måste vara stängda, slitna, vilket inte kommer att vara kränkande att bli smutsig och slänga . Även om rengöringen görs så noggrant som möjligt, kommer sot fortfarande på kläderna.

Använd skyddsglasögon och andningsskydd för att hålla sot ur ögonen och andningsorganen. Naturligtvis kommer sotet som kommer på slemhinnorna inte att orsaka allvarlig skada på en person, men det kommer att medföra märkbart obehag.

Rekommenderad: