Visir För Skorstensröret (44 Foton): Runda Paraplyer För Tegelstenar, Smidda Kepsar Med Och Utan Vädervinge, Ett Paraply Med Vindskydd Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Visir För Skorstensröret (44 Foton): Runda Paraplyer För Tegelstenar, Smidda Kepsar Med Och Utan Vädervinge, Ett Paraply Med Vindskydd Och Andra Modeller

Video: Visir För Skorstensröret (44 Foton): Runda Paraplyer För Tegelstenar, Smidda Kepsar Med Och Utan Vädervinge, Ett Paraply Med Vindskydd Och Andra Modeller
Video: Wonlink 15ft Patio Umbrella with LED lights 2024, April
Visir För Skorstensröret (44 Foton): Runda Paraplyer För Tegelstenar, Smidda Kepsar Med Och Utan Vädervinge, Ett Paraply Med Vindskydd Och Andra Modeller
Visir För Skorstensröret (44 Foton): Runda Paraplyer För Tegelstenar, Smidda Kepsar Med Och Utan Vädervinge, Ett Paraply Med Vindskydd Och Andra Modeller
Anonim

I gamla spishus sågs ofta en stor skorsten på taket. Med tiden började centralvärme utföras i bostäder, och det behövdes inte längre en spis som sådan. Den ersattes av pannor.

Funktionsprincipen förblir densamma, men med mindre ändringar och ytterligare detaljer. Locket eller visiret för skorstensröret tillhör just sådana komponenter.

allmän beskrivning

Skorstenstaket är en viktig del av det, vilket hjälper skorstenen att fungera korrekt, och är också ett valfritt tillbehör för fasaden. Huven utför ett antal specifika funktioner . Till exempel skyddar den kanalen från nederbörd eller skräp, och förbättrar också dragkraften.

Bild
Bild

Visiret på röret liknar oftast ett paraply, svamp eller baldakin . Den är monterad längst upp på röret. Förutom det allmänt accepterade namnet finns det ett mer officiellt namn - en väderflöjel.

Bild
Bild

Det finns ett brett utbud av rörparaplyer på marknaden idag. De klassificeras efter funktion, material, form och utseende. De är alla ganska olika, men funktionsprincipen är densamma. För att förstå hur huven fungerar är det nödvändigt att förstå dess beståndsdelar.

  • Skyddande visir . Det här är själva toppen, taket. Den kan tillverkas i olika former (polyhedron, pyramid, kon) eller i allmänhet ha en plan yta och bilda en kvadrat eller parallellpiped. Detta element skyddar direkt insidan av röret från fukt, snö, skräp, insekter eller fåglar.
  • Förkläde . Det är placerat runt paraplyet och fungerar som ett skydd mot snedregn. Detta är nödvändigt för att undvika korrosion på själva skorstensröret. Detta gäller särskilt om röret är av järn, inte av tegel. Förklädet hjälper till att öka livslängden för strukturen som helhet.
  • Fästen . De är fästelement. Fästena presenteras i form av avlånga plattor av tunn men stark metall. Krävs för att ansluta huven och förklädet. Oftast krävs svetsning för dessa arbeten, men nitar kan också användas i hemlagade installationer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundprincipen för konstruktionen är att det nödvändiga luftflödet kommer in i röret, som tidigare har delats upp i delar på skoveln . Sedan, utgående från fysikens lagar, rusar rök till platsen där frisk luft har kommit in och byter plats med den i densitet. Rök rör sig upp och luft ner.

Bild
Bild

En annan av visirets många funktioner är att det skyddar mot oavsiktlig brand. I vissa modeller är ett speciellt nät installerat, som kallas en gnistskydd. En sådan detalj anses vara ytterligare och finns därför inte i alla varianter . Men den kan köpas separat.

Bild
Bild

Avböjare med turbiner bör vara en del av skoveln, eftersom de ger ökat dragkraft, trots vissa konstruktionsegenskaper hos skorstenen. Men oftast finns de inte i hemlagade modeller.

Oavsett hur bra visiret är i sin funktion finns det ett antal nackdelar som måste beaktas när man väljer. En av dessa anses vara en fara på grund av felaktig installation av enheten. Om du monterar en skorsten eller en klocka med fel kan utkastet märkbart minska eller försvinna helt . Detta innebär att alla förbränningsprodukter inte kommer in i skorstenen, utan kommer att bosätta sig i beläggningen, vilket kan leda till kolmonoxidförgiftning.

Bild
Bild

En annan nackdel som är vanlig bland byborna är att visiret kommer att behöva bytas ut med tiden, eftersom plack och sot kvarstår från förbränningsprodukterna . Och om billiga material valdes, blir paraplyet helt oanvändbart, eftersom det brinner ut eller deformeras av temperaturfallet.

Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns ett stort utbud av skorstenar på marknaden. Du hittar modeller med:

  • vindflöjel;
  • gnistskydd;
  • deflektor;
  • vindskydd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla rökskovlar klassificeras efter typ och yttre egenskaper. Exempelvis är skorstenens form rund, rektangulär och fyrkantig.

Själva väderkranarna är indelade i flera fler typer

Standard . Dessa kepsar har en pyramidform. De är gjorda av en massiv plåt (för små rör). Om skorstenen är stor är det möjligt att svetsa från flera sådana ark. Fäst på förklädet med fästen. Det vanligaste alternativet på marknaden, liksom för självbyggande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyrdubbla munstycken (de kallas också höfttak, eftersom strukturen mycket liknar takets form). Perfekt för en tegelsten, eftersom denna modell har ett stort täckningsområde och är tillgängligt för alla storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett halvcirkelformat paraply . Ett populärt alternativ för hus eller loft i europeisk stil. Sådana skorstenar är mycket vackra och dekorativt inredda. Men denna art är inte särskilt effektiv, och skyddet mot fukt eller annan nederbörd är mycket lägre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platta visir . De skiljer sig åt genom att baldakinen är gjord jämnt, utan hörn som sticker uppåt, i form av en kvadrat eller rektangel. Oftare kan sådana installationer hittas i hus utformade i stil med minimalism. De är lämpliga för murverk, men det rekommenderas inte att använda dem bara för järnrör. På grund av det speciella med platta baldakiner rullar snö inte på vintern, vilket ger en extra belastning på fästena.

Bild
Bild
Bild
Bild

De kan deformeras under stark vikt. Och även om vädret är mycket omväxlande kan is bildas.

Rund med ett konformat paraply . De används för enkla rör med liknande form, till exempel för ett bad. De har bra dragkraft, men försämras snabbt. Och har inte heller dropp.

Bild
Bild

Enstaka lutning är de enklaste designerna . Används för sluttande tak (platta).

Bild
Bild

Gavel . Lämplig för olika takkonfigurationer. De används för både runda och fyrkantiga rökkanaler. Nackdelen med denna design är att det inte finns något skydd mot vindblåsning och droppar som kommer in i röret.

Bild
Bild

Vissa mönster kan ha ytterligare funktioner, till exempel ett öppningsbart omslag . Detta gäller för modeller avsedda för stora skorstenar eller de som är anslutna till en öppen spis. Det gångjärniga locket förenklar underhållet av själva skorstenen och visiret.

Bild
Bild

Material (redigera)

Innan du väljer visir måste du bekanta dig med listan över material som de är gjorda av. Varje alternativ kommer att vara lämpligt för en viss användning. Du måste välja rätt råvara som uppfyller följande egenskaper.

  • Hållbarhet när det gäller drift, särskilt i förhållanden med temperaturskillnader . Och även korrosionsbeständighet måste finnas.
  • Styrka . Det mäts vanligtvis utifrån möjligheten till mekanisk skada. Till exempel kan snö som kommer från taket skrynkla väderskoveln.
  • Livstid . Installationen tar hänsyn till platsen där visiret kommer att stiga (hemvärmesystem eller bastu).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det material som oftast används för att göra en huva är en metallprofil (koppar, rostfritt stål eller galvaniserat stål).

Bild
Bild

Men det är värt att notera att galvaniserat stål anses vara den mest hållbara basen . Den har hög hållfasthet och korrosionsbeständighet.

Bild
Bild

Därefter kommer rostfritt stål. Dess styrka är mindre, men den anpassar sig väl till extrema temperaturer och har ett högt korrosionsbeständighet.

Bild
Bild

Kopparskydd - på grund av sin skönhet och attraktiva finish - är de dyraste av alla alternativ.

Bild
Bild

På alla metallprofiler kan du göra en smidd prydnad eller på annat sätt dekorera skorstenen.

Ofta är skoveln täckt med specialfärg för en lång livslängd . Till exempel, pulver, som tätar ytan, hjälper till att undvika deformation och skapar ett elektriskt isolerande lager. De använder också pural-, plastisol-, polymerfärger. De ska inte användas omedelbart, men efter några år. Före torkning fyller vätskan mikrosprickor och hjälper till att jämna ut lager som har genomgått vissa förändringar.

Bild
Bild

Urvalstips

För att välja rätt visir måste du vara uppmärksam på några funktioner

  • Paraplyet bör vara 1-1,5 gånger storleken på röret eller murverket.
  • Innan du väljer ett material måste du veta exakt vad som kommer att värmas i ugnen. Detta är nödvändigt för att beräkna den ungefärliga temperaturen för den utmatade värmen.
  • Skovelns lock måste vara hållbart och motståndskraftigt mot yttre faktorer, korrosion och extrema temperaturer och får inte vara giftigt.
  • Om strukturen ska installeras på en panna i ett pannrum, är det nödvändigt att tänka på ytterligare en skorsten och ett dropp för fukt. Detta ögonblick är viktigt om detta inte finns i själva visiret.
  • Vid skorsten eller eldstad måste skoveln vara utrustad med en andra botten. Detta kommer att bidra till att minska kondens.
  • Vid installation är det viktigt att välja rätt lutningsvinkel för paraplyet så att nederbörd inte ackumuleras. Detta gäller särskilt på vintern, när snön smälter av värmen och bildar is eller istappar.
  • Höjd och dimensioner beräknas alltid utifrån mängden rök som släpps ut och måste inte fastna i skorstenen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en vädervinge är det mycket viktigt att vara uppmärksam på materialet från vilket strukturen är gjord, särskilt om en lång livslängd på produkten krävs . Butikerna erbjuder ett stort utbud av modeller: från de enklaste, som är mycket billiga, till exklusiva smidda produkter att beställa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Många installerar skorstenstak på egen hand. Men det finns fortfarande en risk för fel under installationen.

Den vanligaste felräkningen är ett extra fågelnät, som monteras på stora skorstenar . Huvudproblemet är att på vintern bildas kondens på detta nät, som inte torkar ut. Och vid låga temperaturer fryser det på strukturen. Det visar sig att kondensatet först skapar en liten blockering, och sedan kan det bilda en hel plugg och förhindra dragkraft genom att frysa mer och mer. Och om det inte finns något drag, går all förbränningsprodukt tillbaka till pannan eller ugnen. Det visar sig att det är nödvändigt att dessutom rengöra väderbladet från is.

Bild
Bild

Det andra misstaget är bristande efterlevnad av avstånd och dimensioner . Dessa två parametrar påverkar luftflödet och dragkraften. Om proportionerna observeras i den nedre riktningen, kan det inte finnas någon dragkraft, om i den större, kommer visiret inte att skydda röret från fuktinträngning.

Bild
Bild

Ett annat populärt misstag är att paraplyet köps i sista stund eller fästs på ett redan installerat rör . Båda dessa fel är inte bara förknippade med felaktig installation utan också med brist på storlek, vilket återigen kommer att påverka dragkraften.

Installation är en mycket mödosam process som kräver ett seriöst tillvägagångssätt. Det är nödvändigt att tänka igenom alla möjliga alternativ och välja det bästa för en given skorsten. Till exempel, för en värmepanna med en verkningsgrad på mer än 85–90%kan den klassiska pyramidhuven inte användas . Det är bäst att välja en konisk vädervinge, eftersom det inte bildas is på den.

Bild
Bild

Alla nödvändiga ytterligare komponenter bör undersökas, särskilt om installationen utförs separat från hela strukturen . Ett lock har till exempel brunnit ut och det bör bytas ut - det är nödvändigt att hitta antingen samma eller ungefärliga egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

I genomsnitt varar en väderflöjel från 3 till 5 år. Strukturen kan hålla upp till 10 år om ytterligare reflektorer gjordes. Men en tjock och tät kopparlock håller i 20-25 år eller mer.

Rekommenderad: