Hur Lindar Man Skorstensröret? Hur Isolerar Man Metallrör? Material För Isoleringsrör På Husets Tak Och Vind

Innehållsförteckning:

Video: Hur Lindar Man Skorstensröret? Hur Isolerar Man Metallrör? Material För Isoleringsrör På Husets Tak Och Vind

Video: Hur Lindar Man Skorstensröret? Hur Isolerar Man Metallrör? Material För Isoleringsrör På Husets Tak Och Vind
Video: DMH–Effektiv och snabb isolering som sparar tid och utrymme! 2024, April
Hur Lindar Man Skorstensröret? Hur Isolerar Man Metallrör? Material För Isoleringsrör På Husets Tak Och Vind
Hur Lindar Man Skorstensröret? Hur Isolerar Man Metallrör? Material För Isoleringsrör På Husets Tak Och Vind
Anonim

Vid utformningen av ett värmesystem måste många detaljer beaktas, inklusive att inte glömma skorstenens isolering. Sådana åtgärder skyddar själva röret från för tidig förstörelse och huset eller badhuset från eld. Olika erbjudanden på byggmarknaden låter dig välja ett isolerande material som är lämpligt för dess egenskaper för att linda en skorsten.

Behovet av ett förfarande

Skyddet syftar till att eliminera påverkan av två destruktiva faktorer som direkt påverkar rörets tillstånd: överhettning och fuktighet. Badhuset är vanligtvis byggt av ett timmerhus eller andra trämaterial, och i ett privat hus eller på vinden finns brandfarliga strukturelement, även om taket på denna struktur är gjord av metallplattor. Värmeisolering förhindrar överdriven uppvärmning av rören och efterföljande brand . Isoleringen skyddar också systemet från de skadliga effekterna av kondens: fukt kan ackumuleras i mikrosprickor, frysa och skapa tryck inifrån, vilket leder till att skorstenen snabbt förstörs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Närvaron av isolering ger flera fördelar samtidigt:

  • det fungerar som en förstärkningsram och ökar styrkan hos rökutblåsningsstrukturen och skyddar den från mekaniska skador;
  • temperaturskillnaden mellan varm gas och kylda rör minimeras, vilket förlänger deras livslängd;
  • på grund av lindningen bibehålls en optimal värmebalans, därför avdunstar sönderfallsprodukterna helt utan att de sätter sig på väggarna i form av aggressiva syror som förstör metallen;
  • på grund av dess energibesparande egenskaper förbrukas bränsle mer ekonomiskt.

Det är lämpligt att tillhandahålla lindning med isolering i byggnadens konstruktionsstadium för att minska eventuella olägenheter vid arbete. Om detta inte görs kan taket behöva demonteras delvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka material används?

Det finns olika metoder för isolering. Du kan använda mjuk, brandsäker isolering för att linda skorstenen och skydda träväggarna från eld. Vissa hantverkare föredrar att bygga speciella lådor som inte tillåter överdriven uppvärmning . I vilket fall som helst är det nödvändigt att välja ett obrännbart och värmebeständigt material som inte avger skadliga ämnen. Stenull, mjuk mantel av ark med folie, expanderad lera och armerade betongplattor används ofta.

För vattentätning stängs rörets spets på gatan med ett speciellt lock och ett förkläde installeras runt det för att skydda det från vatten . Vanligtvis används metall- eller polymermaterial för att skapa sådana strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Basaltisolering

Tillhör kategorin mineralisolering. De erhålls genom bearbetning av berg, som smälts i speciella installationer och dras i tunn glasfiber. Denna typ av material kallas basaltull, ibland kallad stenull. Bland fördelarna kommer att vara följande.

  • Låg värmeledningsförmåga . Detta eliminerar ytterligare en värmekälla och håller en optimal temperatur, med mindre bränsle.
  • Hydrofobicitet . Materialet med en fibrös struktur tillåter inte att fukt passerar igenom, så det kan användas som en lindning även utomhus.
  • Ej brandfarligt . Bomull tål temperaturer upp till 1114 grader, varefter det kan börja smälta, men kommer inte att antändas, så även direkt exponering för lågan leder inte till eldens spridning.
  • Styrka . Fibrerna tål höga belastningar; under drift förlorar isoleringen inte sin form och deformeras praktiskt taget inte.
  • Lätthet . Bomull väger inte för mycket och tynger inte skorstenen, så du behöver inte använda en extra stödram.
Bild
Bild
Bild
Bild

Basaltmaterial finns i olika former. Dessa kan vara cylindriska skal för isoleringsrör, isoleringsskivor, kartong baserade på mineralfibrer.

Kostnaden för dessa byggmaterial är inte den lägsta på grund av den komplexa produktionstekniken, men de tjänar länge och gör att du kan utföra högkvalitativ isolering.

Hölje i rostfritt stål

Du kan göra ett metallhölje som också är lämpligt för utomhusskydd. Vanligtvis används rostfria plåtar för detta, eftersom de inte utsätts för fukt . Det är inte svårt att montera en sådan struktur; den är monterad runt röret. Mellanrummet är fyllt med isolering, och vanligtvis är det samma basaltull som nämns ovan.

Metallhöljet kan målas eller en speciell polymerbeläggning appliceras på det, så att strukturen ser mer estetiskt tilltalande ut och inte sticker ut mot takets bakgrund . Detta alternativ skyddar inte bara från fukt, utan också från mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träsköldar

Liksom metallhöljet fungerar de som en ram som rymmer huvudisoleringen. En låda monteras av träelement som installeras runt skorstenen . Väggarna ska vara fasta, utan luckor. Det inre utrymmet kan fyllas med mineralull eller specialfyllning: expanderade lergranulat, trasigt tegel och sand. Löst fyllmedel är billigare än basaltisolering, och trä är billigare än rostfritt stål, vilket gör att du kan spara pengar under konstruktionen av strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slaggförstärkta betongisoleringsplattor

Sådana block är tillverkade av säkra material som inte avger skadliga element vid uppvärmning, så de kan också användas för att göra en ram runt röret. Det finns plattor med ett texturerat mönster, målade i olika färger, vilket gör att du inte bara kan få funktionell utan också en vacker design. Slaggbetong har flera fördelar:

  • överkomlig kostnad;
  • hög styrka;
  • fuktmotstånd.

Plattkonstruktionen måste förstärkas med ett metallnät, som är installerat på insidan. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt hörnfogar. En lösning av gips, lera och sand hälls som fyllmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur isolerar man ordentligt?

Innan arbetet påbörjas måste du se till att skorstenen uppfyller lagkrav

  • Den tillåtna rörhöjden är 5 meter eller mer. Detta gör att du kan uppnå bra drag, där alla förbränningsprodukter helt lämnar skorstenen.
  • Vissa takmaterial är brännbara och kräver därför ytterligare brandskydd. För takmaterial, skiffer, ondulinbeläggningar krävs installation av en gnistskydd. Det är ett finmaskigt metallnät som passar över rörets ovansida.
  • Det är nödvändigt att hålla ett visst avstånd mellan skorstenen och andra element i byggnaden: väggar, takbjälkar, tak, vilket lämnar ett utrymme på 250 mm eller mer.
  • För en tegelsten bör en ludd tillhandahållas - en förtjockning på den plats där strukturen passerar genom taket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla föreskrifter om skorstenen anges i SNiP 2.04.05-91 dokumentet. Om konstruktionen inte uppfyller dessa krav är det nödvändigt att göra korrigeringar av konstruktionen.

Arbeta med tegelrör

Skorstenar från detta material värms inte för mycket, så i det här fallet kan du klara dig utan ett extra lager isolering. Ett budgetalternativ är att putsa med en speciell lösning. För framställning används cement som bas, liksom kalk och sand. Slaggflis kan också läggas till.

Proceduren kommer att vara följande

  1. Förbered en lösning genom att fylla alla komponenter med vatten och blanda noggrant. Kompositionen måste användas inom 5 timmar vid sval temperatur eller inom 1-2 timmar vid arbete i varmt väder, annars hårdnar den. Med detta i åtanke är det bättre att göra lösningen i små portioner.
  2. För det första lagret behövs en krämig konsistens. Blandningen appliceras på den rengjorda ytan utan utjämning. En tjockare murbruk behövs för att lägga det andra lagret. Det sprids försiktigt och spacklas tills en enhetlig yta erhålls.
  3. Om det finns märkbara oegentligheter kommer en stor mängd förening att krävas, så ett metallnät kan användas för förstärkning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste gipsa röret i hela dess längd utan att lämna öppna områden. Lösningen är inte farlig och avger inte giftiga ämnen, därför är den lämplig för användning i bostadslokaler.

Tegelkonstruktioner kan också mantlas med asbestcementplåt . Detta material har högre energibesparingshastigheter, men det avger skadliga ämnen, därför är det endast lämpligt för byggnader utanför bostäder.

Bild
Bild

Arbetar med metallrör

Det första steget är beredning av isolering . Stenull är lämplig, med vilken du kan linda ett metall skorstensrör och installera skydd ovanpå. Det är bättre att skära isoleringen i förväg i erforderlig mängd, så att du senare inte blir distraherad av dessa åtgärder.

Skikten av bomullsull bör vara minst 5 cm tjocka för att ge en tillräcklig isoleringsnivå . De läggs med en överlappning, lämnar inga luckor och skarvar, fästs och fixeras dessutom med ståltråd. Tunna metallplåtar används som hölje för skydd mot yttre påverkan: de måste lindas runt och nitas av lederna.

Du kan göra en fyrkantig låda, men i det här fallet behöver du en extra ram där alla element kommer att hållas . En liknande struktur är monterad av metallplåtar, delarna är anslutna med fästelement. Mineralull placeras inuti.

Skorstenen i badet kan skyddas på liknande sätt, men det är bättre att göra lådan inte av stål, utan av trä, så att materialet inte blir för varmt av ångan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Isolering av passager

Dessa platser bör ägnas särskild uppmärksamhet, oavsett om det är en tegelsten eller metall skorsten. Det är viktigt att komma ihåg några punkter:

  • hålen måste göras på ett sådant sätt att det alltid är ett fritt avstånd mellan röret och väggarna (minst 30-35 cm);
  • metallplåtar installeras vid kanterna, som kommer att fungera som en ram för isoleringslådan;
  • ledigt inre utrymme är fyllt med isolering;
  • träkonstruktioner som ligger i närheten kommer att behöva behandlas med en speciell brandsläckningsförening.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Högkvalitativ isolering är nyckeln till korrekt drift av systemet och skorstenens säkerhet . Samtidigt måste rören tas om hand genom snabb rengöring från bränning och sot. Bränn inte heller föremål i ugnen som inte är avsedda för sådant avfallshantering.

Rekommenderad: