Verktygsmaskiner För Skärning Av Skumplast: Med Och Utan CNC, Enheter Från SRP Och Andra Tillverkare. Hur Man Gör En Böjd Skärmaskin Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Verktygsmaskiner För Skärning Av Skumplast: Med Och Utan CNC, Enheter Från SRP Och Andra Tillverkare. Hur Man Gör En Böjd Skärmaskin Med Egna Händer?

Video: Verktygsmaskiner För Skärning Av Skumplast: Med Och Utan CNC, Enheter Från SRP Och Andra Tillverkare. Hur Man Gör En Böjd Skärmaskin Med Egna Händer?
Video: EVA Foam Co2 Laser Cutting Machine 2024, April
Verktygsmaskiner För Skärning Av Skumplast: Med Och Utan CNC, Enheter Från SRP Och Andra Tillverkare. Hur Man Gör En Böjd Skärmaskin Med Egna Händer?
Verktygsmaskiner För Skärning Av Skumplast: Med Och Utan CNC, Enheter Från SRP Och Andra Tillverkare. Hur Man Gör En Böjd Skärmaskin Med Egna Händer?
Anonim

Under de senaste åren har ett stort antal moderna värmeisoleringsmaterial dykt upp på byggmarknaden. Ändå behåller skumplast, som tidigare, en ledande position inom detta segment och kommer inte att medge dem.

Bild
Bild

Om du tänker isolera golvet i ett privat hus, kan skärning av polystyrenskum hanteras med hjälp av enkla verktyg, men om en betydande mängd arbete förväntas krävs speciella maskiner.

Beskrivning av arter

Moderna tillverkare erbjuder specialiserade maskiner för att skära skum i ett brett sortiment. Till salu hittar du modeller för laser, radie, linjär, volymetrisk skärning; i butiker erbjuds enheter för att förbereda plattor, kuber och till och med 3D -ämnen. Alla kan villkorligt delas in i tre grupper:

  • bärbara enheter - strukturellt liknande en kniv;
  • CNC -utrustning;
  • maskiner för skärning horisontellt eller tvärgående.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett modifiering är verkningsmekanismen för alla typer av maskiner i de mest allmänna termerna identiska . Kanten, uppvärmd till höga temperaturer, passerar genom skumbrädan i önskad riktning och skär materialet som en het kniv gör smör. I de flesta modeller fungerar en sträng som en sådan kant. I primitiva enheter finns endast en värmeledning, i de mest moderna verktygen finns det 6-8 av dem.

Bild
Bild

CNC

Sådana maskiner liknar fräs- och lasermaskiner. Vanligtvis används CNC -maskiner för att skapa ämnen av skum samt polystyren . Skärytan representeras av tråd med ett tvärsnitt från 0,1 till 0,5 mm, den är gjord av titan eller nikrom. I det här fallet beror enhetens prestanda direkt på längden på samma trådar.

CNC -maskiner har vanligtvis flera trådar . De är efterfrågade i situationer där det är nödvändigt att skära komplexa 2D- eller 3D -ämnen. Och de används också när det är nödvändigt att producera produkter i stora mängder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bärbar

Sådana maskiner liknar visuellt en vanlig sticksåg eller kniv. Oftast har de en, mindre ofta två strängar. Sådana modeller är mest utbredda för egen produktion i hemmiljö.

Bild
Bild

För skärning tvärs eller horisontellt

Beroende på metoden för bearbetning av skumplattor utmärks verktyg för tvärgående och längsgående skärning av ämnen, liksom installationer för produktion av produkter med en komplicerad konfiguration. Beroende på verktygstyp kan antingen tråden eller själva skummet röra sig under drift.

Bild
Bild

Populära modeller

De mest populära är flera modeller av enheter för skärning av skumplast från ryska och utländska tillverkare

FRP-01 - en av de mest populära enheterna. Den höga efterfrågan på den beror på dess mångsidighet, i kombination med designens enkelhet. Utrustningen låter dig klippa bokstäver, siffror, invecklade former och producera formade element. Den används för att skära isoleringsskivor och många andra strukturer. Kontrollen av enhetsdriften utförs med hjälp av specialprogramvara som ingår i satsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • " SRP-K Kontur " - en annan vanlig modell som hjälper till att utföra alla slags fasaddekorationselement, samt formverk för gjutning av byggnadsblandningar. Styrmetoden är manuell, men detta kompenseras fullt ut av den relativt låga effekten vid en nivå på 150 W. Avser mobilmodifieringar som är praktiska att transportera från en arbetsplats till en annan.
  • " SFR-Standard " - CNC -maskin gör det möjligt att utföra tänkt skärning av polymerplattor och polystyrenskum. Kontrollen utförs via en USB -port, det är möjligt att rotera en eller flera funktionella kretsar. Det handlar om att ansluta upp till 6-8 värmetrådar. Vid utgången kan du få arbetsstycken i både enkla och komplexa former.
Bild
Bild

Följande produkter är något mindre vanliga

" SRP-3420 Sheet " - en anordning för skärning av linjära element av polystyren, kännetecknad av ökad effektivitet och hög snittkvalitet.

Bild
Bild

FRP-05 - kompakt installation i form av en kub. Gör att du kan klippa in 3 plan. Designen ger endast en nikromtråd, om det behövs kan dess tjocklek ändras.

Bild
Bild

" SRP-3220 Maxi " - ett verktyg för att skapa garage, förpackningsprodukter samt skal för stålrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det finns många sätt hur du kan göra en DIY -installation för att skära polystyrenskum. Oftast görs de enklaste handverktygen hemma.

Vid användning av en enkel kniv ges företräde till modeller med hack. Det är lämpligt att smörja in den med bilolja redan innan arbetet påbörjas - detta kommer att optimera skärprocessen, dessutom kommer det att minska ljudnivån avsevärt . Och samtidigt är denna metod den långsammaste.

Därför används det i praktiken endast om det krävs för att bearbeta en liten mängd skum.

Med en obetydlig tjocklek av expanderad polystyren är det tillåtet att använda en vanlig prästkniv . Detta är ett mycket skarpt instrument, men det tenderar att bli tråkigt med tiden. För att öka arbetets effektivitet, under skärprocessen, måste det värmas upp då och då - då kommer det smidigare att passera genom materialet.

Bild
Bild

En speciell kniv med värmeblad kan anpassas för att skära skummet och kan köpas i alla järnaffärer . Allt arbete med ett sådant verktyg måste utföras strikt från dig själv, annars är det hög risk för halkning och skada. Nackdelen med en sådan kniv är att den tillåter dig att skära skummet med en strikt definierad tjocklek. Därför är det nödvändigt att markera skummet så exakt som möjligt för att få jämna ämnen, och det kan ta mycket tid.

Bild
Bild

Som ett alternativ till värmekniven kan du ta ett lödkolv med specialtillbehör . Detta verktyg har en förhöjd uppvärmningstemperatur, så det är viktigt att vara försiktig under drift. Om det smälta skummet kommer i kontakt med huden kan det orsaka brännskador, betydande obehag och ömhet.

Bild
Bild

En stövelkniv med ett förlängt blad upp till 35-45 cm kan användas för att skära frigolitskivor . I det här fallet är det viktigt att spetsen är trubbig och bladet är så brett som möjligt. Slipning ska vara så skarp som möjligt.

Bild
Bild

Råd: det är lämpligt att göra en skärpningsjustering var 2: e m av det skurna skummet.

Förloppet med att skära polystyrenskum med ett sådant verktyg åtföljs som regel av en stark pip. För att minimera obehag är det bäst att fylla på med hörlurar innan arbetet.

Tjocka bitar av polystyren skärs med en hacksåg på trä, alltid med små tänder . Ju mindre tänderna är desto högre blir kvaliteten på den färdiga produkten. Ett perfekt snitt kan dock inte uppnås med denna metod. Oavsett hur snyggt arbetet är så kommer beslag och chips att finnas i alla fall. Detta är dock det enklaste sättet att skära polystyrenskum, vilket inte kräver betydande fysisk ansträngning. Används oftast för att skära långa raka skumbitar.

Bild
Bild

Den mest populära metoden är att klippa plattor med ett snöre . Prestanda för en sådan hemmagjord enhet kan likställas med användning av specialiserad industriell utrustning. I detta fall kan strängen användas för expanderad polystyren med de mest olika graderna av densitet och kornstorleksparametrar.

Det är inte svårt att göra ett sådant verktyg - du behöver bara slå ett par spikar i träplankorna, sträcka en tråd av nikrom mellan dem och ansluta till AC -nätet . Den största fördelen med en sådan teknik är dess ökade hastighet, en meter skum kan skäras på bara 5-8 sekunder, detta är en hög indikator. Dessutom är snittet väldigt snyggt.

Denna metod är dock en av de farligaste och kan skada människors hälsa . För att undvika risken för skada används kalltrådsskärning. I detta fall används en stålsträng, den fungerar på samma sätt som en tvåhandssåg. Denna teknik anses vara en av de mest produktiva.

Bild
Bild

Ibland blir det nödvändigt att använda en kvarn. Det fungerar vanligtvis tillsammans med en tunn skiva. Tänk på - sådant arbete innebär ökad bullerproduktion och bildning av skräp från skumfragment spridda över hela platsen.

Bild
Bild

Det finns också en mer komplex metod för att göra en skumskärmaskin i vardagen. Det används vanligtvis av erfarna hantverkare med goda färdigheter i teckning, elektriska sammansättningar och delar. För att montera en sådan enhet behöver du:

  • en tråd av nikrom med ett tvärsnitt på 0,4-0,5 mm;
  • ett träspår eller annat dielektrikum för att skapa en ram;
  • ett par bultar, deras storlek väljs med hänsyn till ramens tjocklek;
  • tvåkärnig kabel;
  • 12 V strömförsörjning;
  • isoleringstejp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktionen förutsätter följande arbetsfaser

  • En ram i form av bokstaven "P" monteras av skenor eller annat material till hands.
  • En perforering bildas längs ramens kanter, bultar skruvas fast i dessa hål.
  • Nikromtråd är fäst på bultarna från insidan av ramen och en kabel från utsidan.
  • Kabeln på träramen är fixerad med eltejp, och dess fria ände förs till nätaggregatets terminaler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärverktyget för frigolit är klart . Den kan användas inte bara för att skära polystyren, utan också för plastflaskor och andra polymerämnen med reducerad densitet och låg tjocklek.

Bild
Bild

Viktigt: Tänk på att när du skär upp skummet med ett uppvärmt verktyg eller laser börjar flyktiga giftiga ämnen avges. Därför bör allt arbete utföras i ett välventilerat område och bära skyddsmask, annars är det hög risk för förgiftning. Skärning utomhus är den bästa lösningen.

Rekommenderad: