Frigolit Lim: Hur Man Limer Frigolitet Till Betongen På Väggen? Skumlim Och Andra Typer Av Produkter. Hur Kan Du Hålla Dig Till Plast, Metall Och Trä?

Innehållsförteckning:

Video: Frigolit Lim: Hur Man Limer Frigolitet Till Betongen På Väggen? Skumlim Och Andra Typer Av Produkter. Hur Kan Du Hålla Dig Till Plast, Metall Och Trä?

Video: Frigolit Lim: Hur Man Limer Frigolitet Till Betongen På Väggen? Skumlim Och Andra Typer Av Produkter. Hur Kan Du Hålla Dig Till Plast, Metall Och Trä?
Video: NM epoxilim 250 - Limning av metall, stål, trä, betong, glas och plast 2024, April
Frigolit Lim: Hur Man Limer Frigolitet Till Betongen På Väggen? Skumlim Och Andra Typer Av Produkter. Hur Kan Du Hålla Dig Till Plast, Metall Och Trä?
Frigolit Lim: Hur Man Limer Frigolitet Till Betongen På Väggen? Skumlim Och Andra Typer Av Produkter. Hur Kan Du Hålla Dig Till Plast, Metall Och Trä?
Anonim

Expanderad polystyren, som de flesta kallar frigolit, är ett vattentätt, lätt byggmaterial som har goda värmeisoleringsegenskaper. Det har varit populärt och utbrett i decennier. Mycket ofta används det för front-, interiör- och golvisolering. Kvaliteten på installationen och prestandan hos panelerna beror dock direkt på val och användning av lim. Det är därför det är viktigt att veta hur och hur man limar skummet på olika ytor korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över materialtyper

Erfarna hantverkare som arbetar med stora byggprojekt upplever inte svårigheter att välja förbrukningsmaterial. Om du vill välja och använda skumlim hemma, rekommenderas det starkt att studera relevant information. Förresten, de beskrivna plattorna används ofta för att dekorera inte bara den yttre (fasaden), utan också insidan av väggarna i olika lokaler, inklusive bostäder. Ibland limmas tapeter till och med på skummet med hjälp av fiberduk.

De material som finns tillgängliga för installation idag kan delas in i följande typer:

  • torra blandningar, inklusive kakellim;
  • flytande formuleringar;
  • polyuretanlim;
  • polyuretanskum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt, oavsett typ av expanderad polystyren själv, liksom egenskaperna hos basen att arbeta med, är det nödvändigt att komma ihåg följande nyckelegenskaper för alla limkompositioner:

  • styrka;
  • fuktmotstånd;
  • frostbeständighet;
  • torkning eller polymerisationstid;
  • livstid;
  • konsumtion;
  • värde för pengar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper och använder lim för att limma plattor och andra skumprodukter rekommenderas det att vara uppmärksam på egenskaperna hos en viss typ. Och i synnerhet pratar vi om blandningens sammansättning.

Torra blandningar

Under lång tid har sådana pulverformiga blandningar använts i stor utsträckning och framgångsrikt i både externa och interna efterbehandlingsarbeten. Nyckeln till kompositionens kvalitet och själva föreningen kommer att vara riktigheten av dess beredning. Det är viktigt att noggrant följa tillverkarens instruktioner. När du väljer torrlim är det nödvändigt att fokusera på följande viktiga punkter.

  1. Hög hållfasthet egenskaper.
  2. Hållbarhet för anslutningar. Med förbehåll för proportionerna, liksom korrekt applicering av den färdiga lösningen på skumplåtarna, kan de hålla i minst 30 år.
  3. Möjligheten att använda för ett brett utbud av jobb.
  4. Relativt överkomlig kostnad.

I processen att välja och köpa torra limblandningar är det viktigt att fokusera på hållbarheten. I en situation med högkvalitativa produkter från kända tillverkare är det högst 1 år. En annan viktig punkt är korrekt förvaring av pulverlimmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanskumlim

Denna typ av lim, speciellt utformad för expanderad polystyren och levererad av tillverkare i cylindrar, dök upp på byggnadsmarknaden för inte så länge sedan. Samtidigt blir limmet allt populärare i rekordfart och används nu av både proffs och hantverkare. När du analyserar dess prestandaegenskaper är det värt att överväga följande nyckelfunktioner.

  1. Enkel användning . Det är bäst att använda en spik för att applicera föreningen på de ytor som ska fogas.
  2. Mångsidighet . Polyuretanbaserat skumlim har visat sig vara effektivt för att klistra in med skum på nästan vilken yta som helst, samt att foga samman paneler.
  3. Ökad styrka och hållbarhet för fixering.
  4. Konkurrenskraftig kostnad och maximal tillgänglighet.

Fogens kvalitet beror på enhetligheten i appliceringen av polyuretanlimet. Detta avser ungefär samma avstånd mellan punkterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

PVA

Den största fördelen med polyvinylacetat är dess tillgänglighet och låga kostnad. I vissa fall används detta lim även vid installation av extruderat polystyrenskum. Man bör dock ta hänsyn till anslutningernas relativt låga tillförlitlighet.

Med tanke på dessa prestandaegenskaper används PVA oftast i handarbete. Om det används när det är nödvändigt att fästa skumpaneler på en viss yta, appliceras kompositionen i två lager och speciella pluggar installeras också för att förbättra fixeringskvaliteten.

Nu är de mest populära exemplen på blandningar baserade på polyvinylacetat följande

  1. PVA-MB - lim, som innehåller mjukgörare, vilket gör det enklare att använda och förbättra vidhäftningskvaliteten.
  2. " Moment Joiner " - ett universellt verktyg som aktivt används för reparationsarbete. Limmet säljs i förpackningar om 0, 1-30 kg. Denna komposition kännetecknas av minimal torktid och pålitliga sömmar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, vissa hantverkare fäster skumplast till PVA även på metallbaser. I princip är detta möjligt, men här är det viktigt att ta hänsyn till behovet av att använda ett säckliknande mellanlager, liksom den ökade limförbrukningen.

Polyuretanskum

Det är omedelbart värt att notera att denna komposition inte är avsedd för limning av det aktuella materialet. Men idag använder många hantverkare polyuretanskum som lim, inklusive vid fastsättning av expanderade polystyrenplåtar till olika baser. Dess främsta konkurrensfördelar inkluderar:

  • styrka och varaktighet för fixering;
  • enkel användning;
  • tillgänglighet;
  • pris-prestanda-förhållande.

Trots skumets mångsidighet rekommenderas det dock starkt att du studerar instruktionerna i detalj innan du använder det för skumarbete. Det är viktigt att ta hänsyn till att denna typ av limkomposition kan användas både för utvändig och invändig dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande naglar

Först och främst är det nödvändigt att fokusera på tillgängligheten och relativt låga kostnader för sådana lim. Samtidigt är de sämre än konkurrenterna när det gäller anslutningssäkerhet och hållfasthetsegenskaper. För tillfället är Moment flytande naglar av rekordpopularitet. För att öka fixeringsgraden och säkerställa anslutningernas hållbarhet tillåter installationen under installationen av pluggar.

Det är värt att notera att detta tillvägagångssätt också väsentligt minskar materialförbrukningen och därmed finansiella kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du limma ihop arken?

Ofta när de isolerar fasader och olika strukturer, liksom vid utförande av annat arbete med skumplåtar och kakel, måste de kopplas ihop. I sådana situationer kan frågan uppstå om vilket lim som är bäst för detta. I praktiken föredrar erfarna hantverkare att använda speciella formuleringar för dessa ändamål, som skiljer sig åt i följande egenskaper.

  1. Fixeringens styrka och hållbarhet.
  2. Fuktmotstånd.
  3. Mångsidighet
  4. Motståndskraft mot skarpa temperaturfluktuationer och andra negativa påverkan från en aggressiv miljö.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest praktiska och rationella alternativet skulle vara att välja polyuretanlim, som är utvecklade specifikt för skum . En av deras viktigaste fördelar är frånvaron av komponenter som kan förstöra materialets struktur. Dessutom pratar vi om bildandet av snygga, men samtidigt de mest hållbara sömmarna. En lika viktig punkt är användarvänligheten, polymerisationshastigheten och följaktligen utförandet av installationsarbetet.

Den genomsnittliga förbrukningen av lim baserat på polyuretan är från 200 till 350 g per kvadratmeter . Det är viktigt i urvals- och inköpsstadiet att göra preliminära beräkningar och lägga till cirka 20% för aktien. Som praktiken visar hjälper bearbetning av de sammanfogade ytorna med ett slipmedel med finkorn att minska förbrukningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På polyuretanföreningar slutar dock inte listan över medel för limning av skumelement där. Så, till exempel, om maximal styrka inte krävs, är en relativt billig PVA ganska lämplig . I sådana fall är den största nackdelen långsiktig torkning av limmet. Mycket ofta använder mästare det populära titanmärket Lim, som utmärks av god styrka. Polyuretanskum och till och med smältlim kan också användas. Allt bestäms av kraven för installationen och de förhållanden under vilka motsvarande arbete utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man limar på trä och papper?

Ett exempel är situationer där du vill limma bokstäver och andra föremål av skum på plywood, kartong och till och med papper. Den mest rationella lösningen här skulle vara användningen av polyvinylacetat . Faktum är att PVA är idealiskt kompatibel med alla listade material.

Men det är viktigt att komma ihåg att detta lim torkar ut under lång tid, och därför kan lederna inte vidröras under dagen.

Ett annat sätt att ansluta polystyrenskum till en träbas är att använda trälim. Den kan skapa den mest tillförlitliga kopplingen och är samtidigt säker för skummet i sig, det vill säga det korroderar inte det. Förresten, ett av dess alternativ är kaseinlim, som du kan göra med egna händer baserat på fettfri keso.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limning med andra material

Vid limning av expanderade polystyrenpaneler är det viktigt att undvika allvarliga misstag, vilket ofta kan få allvarliga konsekvenser. I det här fallet är en av de viktigaste punkterna egenskaperna hos materialet på vilket skummet måste fixeras . Med hjälp av moderna lim kan de beskrivna plåtarna idag fästas säkert på betong, tegel och andra byggmaterial, samt på järn, aluminium, trä och till och med plast. Naturligtvis kommer varje installationsalternativ att ha vissa funktioner. Inklusive rätt val av lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med metall

Ofta krävs det att isolera olika metallkonstruktioner, vars lista till exempel innehåller garage, byt hus och andra strukturer. Å ena sidan, efter minsta motståndets väg, kan du fixa skummet med vanlig tråd. Men som praktiken visar är detta långt ifrån den bästa lösningen. Ett av de mest effektiva installationsalternativen är användningen av säckväv som ett slags packning. När du avslutar små ytor inne i lokalerna är det möjligt att använda även högkvalitativ dubbelsidig tejp.

Korrekt och noggrann behandling av basen kommer att vara nyckeln till en stark anslutning. Det rekommenderas starkt att rengöra metallytan från rost, färg och andra föroreningar samt avfettning. Direkt för limning av skum kan du använda:

  • aerosollim;
  • silikonbaserade tätningsmedel;
  • montering och polyuretanskum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa alternativet är oftast användningen av enkomponent polyuretanföreningar.

Detta val är mest relevant när du fäster ark på en lutande eller ojämn metallbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tyg

Flera moderna föreningar hjälper till att limma olika typer av tyg till expanderad polystyren eller fixa ett rep (ulltråd) på den. Så, sådana föreningar kommer att göra det möjligt att göra PVA eller smältlim, vilket nu är populärt. Det är viktigt att ta hänsyn till att den första torkar mycket längre, men ger samtidigt en starkare koppling. Överskott av lim vid lederna och sömmarna i båda fallen kan tas bort med en vass kniv så att de blir nästan osynliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med plast

Fixering av skum på plastunderlag utförs i överväldigande majoritet av fallen med användning av polyuretanskum, liksom epoxilim parallellt med speciella fästelement i form av pluggar. När du väljer ett lim är det viktigt att vara uppmärksam på frånvaron av komponenter som kan interagera med både expanderad polystyren själv och med plast. Listan över ytor i fråga som är olämpliga för parning innehåller följande.

  1. Formler med närvaro av aceton, som endast får användas i förberedelsestadiet för avfettning.
  2. Derivat av petroleum, det vill säga bensin, dieselbränsle, fotogen, xylen och ämnen som är deras analoger.
  3. Alkoholer, som finns i lim, primers och bearbetningsvätskor.
Bild
Bild

Med betong

Du kan fästa expanderad polystyren till en sådan bas utan att utrusta lådan, det vill säga bara hålla fast den. Detta kan göras både utanför huset och inomhus. Förresten, de gör detsamma med väl utförda murverk. För att slutföra arbetet behöver du en primer, utrustning för att späda blandningen (mixer med ett munstycke), själva limet, samt en spatel för att applicera den.

I överväldigande majoritet av fallen, när de avslutar betongytor, gör de ett val till förmån för torra blandningar . Späd sådana pulver med vanligt vatten i proportioner som anges i tillverkarens instruktioner. Efter beredning får den resulterande lösningen bryggas lite. Nyckeln till högkvalitativ vidhäftning är korrekt förberedelse av betongunderlaget.

Förutom pulverprodukter använder hantverkare i vissa fall tätningsmedel och flytande naglar.

Bild
Bild

De bästa limtillverkarna

Idag produceras limblandningar för olika konstruktions- och efterbehandlingsarbeten av många tillverkare. Detta gäller naturligtvis även kompositioner för fixering av polystyrenskum. En av de ganska populära är Produkter från Soudal … I det här fallet talar vi om ett belgiskt familjeföretag som bland annat specialiserar sig på tillverkning av tätningsmedel och aerosolskum baserade på polyuretan. I mer än ett halvt sekel har denna tillverkare presenterat en högkvalitativ produkt på marknaden i 130 länder.

Enligt många recensioner är en av de obestridda ledarna i branschen Ceresit -märke … Företagets katalog innehåller ett ganska brett utbud av blandningar avsedda för limning av skumplåtar till varandra, liksom deras pålitliga fastsättning på olika baser. De viktigaste konkurrensfördelarna med produkterna från detta märke inkluderar följande.

  1. Snabb härdning (med hänsyn till typen av limkomposition 2-3 timmar).
  2. Ökat motstånd mot temperaturfluktuationer och frost. Till exempel kan Ceresit -skum tål droppar i intervallet från -20 till +40 grader.
  3. Bra fuktbeständighet.
  4. Mångsidighet.
  5. Kan användas på vilken yta som helst.

Tillverkaren erbjuder den potentiella konsumenten ett stort urval av lim. Vi pratar om högkvalitativa torrblandningar, aerosoler och skum för både utomhus och inomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa populära märke är Knauf . Nu presenteras en rad produkter på marknaden, som kännetecknas av:

  1. styrka och hållbarhet av anslutningar;
  2. frostbeständighet;
  3. ökat motstånd mot de negativa effekterna av fukt;
  4. möjligheten att använda när du utför arbete av vilken komplexitet som helst, oavsett driftförhållanden;
  5. snabb stelning.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan välkänd tillverkare är Tytan … Företaget tillverkar flera typer av lim, kännetecknade av styrka och användarvänlighet. Produkterna av detta märke används ofta av hantverkare för att limma skum och fixera det på olika material. Lim är relevanta för externt och internt arbete. Idag har Tytan Styro-753 blivit den mest populära, vilket har så viktiga fördelar:

  1. polymerisationshastighet;
  2. enkel applicering på ytan;
  3. motståndskraft mot både höga och låga temperaturer;
  4. bra styrka;
  5. optimalt förhållande mellan kostnad och kvalitet;
  6. överkomligt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild

I många år har de ledande positionerna inom popularitetsbetyg upptagits av produkter under varumärket "Moment " … I detta fall menar vi flytande lim och torra blandningar för arbete, inklusive med expanderad polystyren. Dessutom innehåller tillverkarens katalog högkvalitativt polyuretanskum, kännetecknat av ökad prestanda. Den viktigaste konkurrensfördelen med formuleringar från alla kategorier kan med säkerhet kallas det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Också i topp 5 mest efterfrågade märken är Technonikol … Detta företag i det relevanta marknadssegmentet producerar skum av hög kvalitet, vars prestanda redan har uppskattats av många specialister. Det har bevisat sig uteslutande på den positiva sidan när man utför arbete av varierande komplexitet, inklusive limning av skum på tegel, betong, trä, plast och andra ytor. Skum för vintern och sommarsäsongen säljs.

Bild
Bild

Allmänna regler för val av verktyg

För att välja den mest lämpliga limlösningen i en viss situation är det nödvändigt att uppmärksamma studien och analysen av både sökandens egenskaper och basens egenskaper. Det är viktigt att komma ihåg att en av de viktigaste parametrarna är styrkan och hållbarheten hos lederna. Lika viktigt är att limmet följer gällande standarder och föreskrifter.

Och först och främst är det värt att se till att det inte finns några ämnen i blandningen som är potentiellt farliga för expanderad polystyren:

  • aceton och keton lösningsmedel;
  • nitrobensen såväl som nitrometan;
  • klor;
  • fotogen och bensin;
  • andra brandfarliga ingredienser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att även minimihalten av de listade ämnena kan ha en extremt negativ effekt på strukturen hos skumplåtar och andra produkter av detta material.

En annan viktig punkt är syftet med limmet . Det betyder att detta eller det där limet är inriktat på inre eller yttre arbeten. När det gäller yttre dekoration är huvudkarakteristiken motståndskraft mot fluktuationer i temperatur och frost. Du bör också förtydliga vilka typer av ytor blandningen är avsedd för.

Rekommenderad: