Grova Golv (41 Bilder): Enhet I Ett Trähus Och Lägenhet På Stockar Och På Marken, Installation. Vad Det är? Undergolvslip

Innehållsförteckning:

Video: Grova Golv (41 Bilder): Enhet I Ett Trähus Och Lägenhet På Stockar Och På Marken, Installation. Vad Det är? Undergolvslip

Video: Grova Golv (41 Bilder): Enhet I Ett Trähus Och Lägenhet På Stockar Och På Marken, Installation. Vad Det är? Undergolvslip
Video: 86 TIMMAR KVAR I STUGAN!!! VI VILL FLYTTA IN!! 2024, April
Grova Golv (41 Bilder): Enhet I Ett Trähus Och Lägenhet På Stockar Och På Marken, Installation. Vad Det är? Undergolvslip
Grova Golv (41 Bilder): Enhet I Ett Trähus Och Lägenhet På Stockar Och På Marken, Installation. Vad Det är? Undergolvslip
Anonim

Ett undergolv är grunden för ett kvalitetsgolv. Från materialet i den här artikeln lär du dig vad det är, vad det händer, hur det är monterat på olika baser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Undergolv - ett däck med en komplex struktur, läggs ovanpå en golvplatta eller balkar … Det är oersättligt i konstruktionen av olika strukturer. Du kan klara dig utan att bygga ett sommarhus, ett pensionat eller en teknisk byggnad.

I andra fall är det den primära utjämningsbasen eller basen för efterbehandling. Det skiljer sig i typ av struktur, det är tillverkat av olika byggmaterial.

Olika råvaror används vid tillverkning av undergolv, som beror på byggnadstyp och konstruktionstyp … Dessutom utför själva designen ett antal uppgifter.

Bild
Bild

Det minskar värmeförluster, jämnar ut basen och ökar bärförmågan. Den grova pajenheten består av baslager som utför specifika funktioner.

  • Underliggande (nedre) lager behövs så att materialen som ligger ovanpå lastar golvet jämnt. Det utförs i form av en platta eller en förberedd markbas.
  • Nivelleringsskiktet läggs omedelbart efter det föregående . Nivåer befintliga oegentligheter i basen vid behov. Det kan vara klassiskt och snett. I den klassiska formen är den täckt med sand och krossad sten; betong används också för detta.
  • Mellanlagret är ett nödvändigt mellanlager … Dess enda uppgift är att binda de två tidigare skikten i den grova pajen.
  • Isolerande lager utför funktionerna för fuktisolering, ljudisolering, är en värmeisolator. Baserat på vilken typ av material som valts, skiljer det sig i tjocklek och densitet.
Bild
Bild

Enheten med denna design är billigare än en påfyllningsbeläggning. Förutom undergolvet kan undergolvet vara ett kranialskiva som ligger i linje med balkarnas botten.

Arrangemangstekniken består av omfattande åtgärder för att skapa en solid, pålitlig bas för allt material som ska läggas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Typen av konstruktioner skiljer sig beroende på ytmaterialet, belastningskrav och fuktbeständighet. Förutom jorden är grunden grunden för den grova pajen.

Det grova golvet är utrustat med ett bandfundament, stockar, balkar. Utförandestekniken beror på nyanserna i stiftelsen, närvaron av en underjordisk, mikroklimatet i den framtida byggnaden.

Utförandestekniken är torr och våt. I det första fallet använder de sig av att skapa ett prefabricerat torrskikt med expanderad lera eller betong. Dessutom utrustar de justerbara baser med plywood, stock, spånskiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Våta arrangemangsmetoder är att använda bulklösningar och avlagringar. Samtidigt är avrettningar, beroende på tekniken, enkellageriga och flerskiktade.

De mest populära byggmaterialen är betong och trä. Varje installationsmetod har sina egna egenskaper

Betong

Betonggolv i ett tegelhus är ganska jämna och pålitliga. De är gjorda genom att hälla en betongbeläggning. Arbetslösningen blandas av cement och sand.

Arrangemanget är kort, men golven torkar helt på cirka 1 månad. De får styrka och blir särskilt hållbara, inerta mot statiska och aerodynamiska belastningar.

Bild
Bild

Kostnaden för arbetet är låg, vilket förklarar efterfrågan på utrustning från de flesta byggare när de bygger privata hus. Undergolvsteknik utförs på mark- eller plattgolv.

Skillnaden mellan metoderna ligger i arrangemanget av sand och krossad kudde, typen av värme och vattentätning. Höjden på en sådan bas varierar mellan 5-15 cm.

Bild
Bild

Förutom betonglösningen används krossad sten, armering, tråd (för galler och bildning av ramen), värme- och vattenisolatorer i arbetet. Den grundläggande uppsättningen verktyg innehåller en betongblandare, en spade, en murslev, som regel en byggnivå.

En vibrerande stampare används för packning och en nålrulle används för att bli av med bubblor. Förstärkning av ramkonstruktion behövs för att öka hållfastheten och förhindra sprickor på golvet.

Bild
Bild

Trä

Undergolv på stockar är den bästa lösningen för bostadsdelen av huset … Med denna typ av arrangemang läggs golvet på träklossar som vilar på grunden.

Detta byggmaterial är miljövänligt, giftfritt, säkert. Det är hållbart, har en speciell konsistens. Träplankor är materialet för toppen av den grova pajen . Fällning kan göras under eller ovanpå balkar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med det första alternativet är isoleringskiktets mindre tjocklek. Nackdelen med den andra är att höjden på fördröjningen är större än tjockleken på det isolerande membranet.

Vi använder brädor behandlade med brandskyddsmedel och antiseptiska medel. Golven kan tillverkas av olika råvaror (fuktbeständig plywood, kantade brädor, spånskivor, spånskivor, OSB -skivor).

Strukturen hos en handgjord paj består av en stång, en kranialstång, en filning, en vattenskyddare, en värmare, en ångspärr och en bräda.

Bild
Bild

Med det moderna systemet för att lägga det grova golvet tillhandahålls isolering utan motgaller … Brädorna placeras på kanten, ett trådnät läggs på vilket isolerings- och vattentätningsmedlet kommer att förlita sig.

För att eliminera överflödig fukt används ett membran, sedan stenull, ångspärr. Det sista lagret är träskivor.

Bild
Bild

Montering

När man bygger strukturer använder de sig av olika system för att ordna undergolvet. I en lägenhet kan det fylla en grov screed, i ett privat hus - installera brädor på stockar.

Golvbehandlingsteknik kan kombineras. Alternativ för en grov paj i ramkonstruktioner på skruvhögar, hus av luftbetong, trä beror på olika faktorer.

Till exempel kan undergolvet på andra våningen (vind, vind, balkong) fungera som den sista golvytan. Samtidigt är isolering ett obligatoriskt steg i installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När överlappningen av den kalla vinden är utrustad, placeras en ångspärr på filningen, därefter isolering, vattentätning, ventilation tillhandahålls och sedan läggs undergolvet.

På trägolv

Strålarna behandlas två gånger med en antiseptisk lösning. Detta görs i 2 steg. Om ändarna placeras på fundamentet läggs ett par lager takmaterial mellan träet och betongen.

Den rekommenderade steglängden är 0,55 m . Denna bredd eliminerar behovet av att klippa mineralull. Balkarna fästs med metallklämmor.

Efter installation av balkarna, kontrollera höjdnivån: toppytorna måste ligga i samma plan. Du kan styra höjden med en skena eller nivå.

Bild
Bild

Om det behövs måste du jämna ut planet med kilar (helst av plast eller metall) eller genom att klippa av överhöjd. Träkilar ska inte användas för att undvika nedsänkningar och pip.

Därefter måste du ansluta lagren och kranialstängerna .… De behövs för att stödja plywood eller träskivor. Det valda byggmaterialet skärs med hänsyn till strålavståndet.

Vid skärning av arkmaterial reduceras ämnets bredd med 1-2 cm. En perfekt passform behövs inte, eftersom alla hålrum därefter fylls med polyuretanskum.

Den förberedda ramen läggs med en ångspärr . Som det kan du välja ett rullat membran eller vanlig plastfilm. Materialet ska vara fritt från skär eller hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

När de väljer en film försöker de ta tät polyeten. Det eller membranet fixeras med en häftapparat, varefter alla skarvar stängs med konstruktionstejp.

Sedan läggs mineralull på basen .… Om intervallet mellan lagren är mindre än dess bredd, tampas materialet längs kanterna. När det fyller basen läggs ett andra lager.

Vart i golvet flyttas med 1/3 av arket . Isoleringens tjocklek bör väljas med hänsyn till klimategenskaperna för en viss region. För mellersta breddgrader är 10 cm tillräckligt, för norra breddgrader - 15 cm.

Bild
Bild

Efter isoleringen läggs ett vattentätande lager . På balkarnas platser fästs den med en häftapparat, skarvkanterna är anslutna med tejp.

Då är det nödvändigt att fylla trälister med en tjocklek på 2-3 cm. De kommer att bidra till ventilation av det färdiga golvet och kommer att bli en profylax mot mögel.

I detta skede är arrangemanget av det varma golvet nästan klart. Det återstår bara att lägga arkmaterial eller skivor som fungerar som bas för linoleum eller matta.

Bild
Bild

På betong

I ett privat hus är en betongbeläggning särskilt relevant om sannolikheten för hög luftfuktighet är stor. Placeringen av undergolvet börjar med att ta bort den gamla överlacken. Befintliga sprickor, gropar och andra defekter avlägsnas, ytan avlägsnas från damm och grundas.

När den torkar hälls en förberedd cementmurbruk med en tjocklek av högst 4-5 cm på basen. För att göra basen jämn jämnas den ut med regeln.

När avjämningen är helt torr läggs en hydro- och ångspärr på den. Slutmaterial (linoleum, matta, laminat) läggs ovanpå dessa material.

Bild
Bild
Bild
Bild

När stockarna planeras att placeras på en betongbeläggning börjar arbetet med att förbereda basen. Den rengörs från damm, täckt med en djup penetrationsprimer.

Efter torkning läggs vattentätning på basen och alla leder är tätt anslutna. Stockarna är jämna, fixerade på balkarna vid de motsatta väggarna. I framtiden läggs andra stänger med efterföljande fixering.

Vid behov placeras ljudisolerande material under stockarna. Verket använder en stapel med en längd lika med rummets parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha lagt lagren på basen och kontrollerat det horisontella läget fixas de. Därefter läggs isoleringen på samma sätt som när du placerar undergolvet på marken.

En fuktbeständig plywood eller golvbräda läggs ovanpå stocken. Placeringen av arken bör vara förskjuten. De beskärs vid behov. Anslut inte golvet i en rad.

Undergolvet får inte vila mot väggarna. Minsta spelrum är 3 mm. En fin finish läggs ovanpå den. Det kan vara parkett, keramik eller vinylplattor, linoleum.

Bild
Bild

På marken

När man lägger ett undergolv på sand används betong av M 300 och högre kvalitet . Relevansen av högre klasser av byggmaterial förklaras av den ökade belastningen. De tillgrips vid otillfredsställande jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken produceras med skapandet av ett förstärkningsgaller. Den hållbara och pålitliga basen har en flerlagerskonstruktion som består av:

  • tät bas;
  • sand- och grusblandning;
  • betongbeläggning;
  • ångspärrmembran;
  • isoleringsmaterial;
  • filmpolyeten;
  • armeringsbetongskikt.
Bild
Bild

En steg-för-steg-instruktion består av en serie sekventiella steg . Inledningsvis bestäms nollpunkten för en objektiv bedömning av mängden jordarbete.

Marken tampas sedan väl för att minimera marknedgång och sprickbildning av betongen. Därefter hälls en sandkudde på basen, vilket lägger till krympningstjockleken till önskad höjd.

Skiktet fuktas, ramas med en vibrerande maskin till planerad höjd. Ett grus (expanderad lera) hälls över det. Därefter utförs grunden av dragskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleken på den första slipsen är 4-5 cm. Höjdskillnaden bör inte vara mer än 0,4 cm.

Nästa steg är kabeldragning av vattendämparen. Förutom membranet är rullbitumen eller tät polyetenfilm lämplig från polymer.

Ett brett material läggs utan sammanfogning, ett smalt läggs med en överlappning. Fogarna förseglas med konstruktionstejp. Materialet som används får inte ha hål.

Bild
Bild

Marginalen bör vara 15-20 cm på varje sida. Dessa utsläpp placeras på väggarna. Överskottet avskärs efter att det andra golvet har lagts. I vissa fall installeras vattentätning direkt framför den.

Tätskiktet är täckt med glasfiber-, polyester- eller PVC -isolering. Arbetet använder extruderande polystyrenskum, polystyren av märkena PSB50 och PSB35, mineralull.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer skum, är det mantlat med polyeten från 2 sidor. Mineralull är också isolerad med en film så att den inte absorberar fukt från cementskiktet.

Användbara tips

Beräkningen av den högsta tillåtna belastningen utförs när man planerar undergolvet . När beläggningen läggs på stockar är det särskilt viktigt att ta hänsyn till säkerhetsfaktorn.

Baserat på rummets syfte och driftsförhållanden väljs balkarnas tjocklek och steget mellan dem. Standardmaterial är en stång med en sektion på 150x50 mm.

Om timmer med en plan yta väljs fixeras golvet underifrån, uppifrån, från sidan. När rundade balkar används i arbetet är fixeringen nedre eller övre.

Bild
Bild

För att golvet ska uppfylla förväntningarna är det nödvändigt att initialt ta hänsyn till rummets syfte, typen av finish. Detta bestämmer inte bara avståndet mellan balkarna, utan också deras tjocklek och bredd.

För att förenkla ditt arbete är det bättre att utrusta undergolvet med plywood eller OSB -skivor. Tekniken är enkel och låter dig förbereda golvbasen för ytterligare efterbehandling på kort tid.

Bild
Bild

För att undvika vanliga misstag är det värt att överväga några nyanser

  • Köp uteslutande fuktbeständigt arkmaterial.
  • Dockning av byggmaterial utförs strikt längs lagarna.
  • Ark läggs med en liten lucka och drar sig också tillbaka från väggarna.
  • Tomrummen i framtiden måste fyllas med skum.
  • Självgängande skruvarnas längd bör vara 1,5 gånger plattans höjd.
Bild
Bild

Det är omöjligt att spara på byggmaterial, annars kommer kvaliteten på arbetet och golvets tillförlitlighet att drabbas . I avsaknad av reparationskunskaper är det bättre att överlåta arbetet till proffs.

Du kan inte förenkla den teknik som utvecklats under åren på egen hand. Ett oprofessionellt tillvägagångssätt för undergolvskonstruktion kommer att äventyra hela konstruktionen.

Brädorna måste vara torra. Installationen ska göras i bra väder. På grund av vattentätning finns det risk för att träets bärande egenskaper förloras. Tillsammans med torkning minskar den i storlek.

Bild
Bild

När man placerar ett undergolv mellan 2 våningar, stoppas kranialstängerna längs balkarnas längd. Om de stoppas över kommer väggarnas höjd att minska.

När du lägger ånga och vattentätning, läs noggrant instruktionerna för ett specifikt material. Ånga kommer ut i första riktningen, om du väljer det fel kan fukt och fukt inte undvikas.

En ångspärr som består av små bitar får inte installeras . Ett försök att spara pengar får negativa konsekvenser. För att minimera våtförångning är jorden under golvet täckt med takmaterial.

En varm grov paj arrangeras på första våningarna i låga byggnader. Om rummet på översta våningen är ouppvärmt bör du inte lägga pengar på dyra reparationer.

Rekommenderad: