Frigolitbåt: Hur Gör Man Det Själv Från Frigolit Och Glasfiber? En Ritning Av En Hemlagad Skumbåt. Tillverkning Utan Glasfiber

Innehållsförteckning:

Video: Frigolitbåt: Hur Gör Man Det Själv Från Frigolit Och Glasfiber? En Ritning Av En Hemlagad Skumbåt. Tillverkning Utan Glasfiber

Video: Frigolitbåt: Hur Gör Man Det Själv Från Frigolit Och Glasfiber? En Ritning Av En Hemlagad Skumbåt. Tillverkning Utan Glasfiber
Video: Lektion i glasfiber 2024, April
Frigolitbåt: Hur Gör Man Det Själv Från Frigolit Och Glasfiber? En Ritning Av En Hemlagad Skumbåt. Tillverkning Utan Glasfiber
Frigolitbåt: Hur Gör Man Det Själv Från Frigolit Och Glasfiber? En Ritning Av En Hemlagad Skumbåt. Tillverkning Utan Glasfiber
Anonim

Att beskriva frigolitbåtar och bygga dem är mycket viktigt. Många människor är starkt intresserade av hur man gör dem med egna händer av skum och glasfiber. Förutom att bekanta dig med ritningarna av en hemlagad skumbåt är det viktigt att ta reda på allt om dess tillverkning utan glasfiber.

Funktioner i en hemlagad båt

Tro inte att skumbåten bara är en demonstrationsmodell. Faktum är att det kan visa mycket bra prestanda. Skumkonstruktionernas lätthet är obestridlig. Detta material kommer att förbli på ytan under lång tid.

Hembakat hantverk kan användas för fiske och för resor på sjöar, floder, kanaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frigolit är lätt att hantera . Det lyckas ge det nästan vilken form som helst, vilket utökar flexibiliteten vid användning av mönster. Det kända isoleringsmaterialets inertitet är tillräckligt stor för att interagera bra med trä och glasfiber. Det är också neutralt i förhållande till epoxiharts. Med förbehåll för korrekt, kompetent beräkning och intelligent tillverkning bör driftsproblem inte uppstå.

Bild
Bild

Projektförberedelse

Att rita upp ett diagram är ett mycket viktigt steg. Alla delar av strukturen och deras dimensioner är genomtänkta i förväg. De tar hänsyn till hur många som kommer att resa, hur stor lasten som är planerad för transport är. Det är nödvändigt att på förhand avgöra om båten kommer att vara utrustad med en motor eller inte. Utrustning med en motor är endast möjlig med strukturell förstärkning av vissa delar.

Ritningen ska återspegla:

  • näsa och bakre akterspegel;
  • bakre segment av sidor och bottnar;
  • huvudkort;
  • huvudbotten;
  • bågen på båtkanten;
  • ark för kindbenet.
Bild
Bild

Ritning är lämpligt att utföra i nära verkliga dimensioner . Detta minskar sannolikheten för felberäkningar. Det är också användbart att kroppsdelarna med detta tillvägagångssätt kan markeras direkt. Schemat överförs till plywood (detta arbetsstycke kallas plaza). Torget innehåller en indikation på alla delar som bildar skelett på fartyget som skapas.

Bild
Bild

Det finns sällan tillräckligt med utrymme på torgarna, och detta problem står hela tiden inför alla skeppsbyggare. Det hjälper till att rädda det genom att dra utsprången på sidorna och halvbredderna ovanpå varandra. För att inte förvirra någonting används linjer i olika färger. Varje nämnt projektion ska visa sektionerna av ramen på de två sidorna, anslutna i enheten bak och fram. Det är mycket viktigt att hålla reda på rätt placering av teoretiska linjer, till exempel:

  • fodralets främre yta;
  • material lagt på däcket;
  • ramperimetrar;
  • kanter på stringers och carlengs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmetoder

Det finns flera alternativ för hur man gör en vattenskotrar av hög kvalitet.

Klassisk

Det är fullt möjligt att göra en enkel hopfällbar båt av skumplast för konstruktionsändamål med egna händer. När ritningen är klar och allt material är förberett kan du omedelbart börja arbeta . De börjar med bildandet av ramen. Klädseln är fäst vid den. De försöker göra huvudkroppen så stark som möjligt, eftersom egenskaperna hos det hemgjorda flytande fartyget och dess tillförlitlighet på vattnet i olika situationer beror på det. Trimdelarna måste justeras och limmas så tätt som möjligt.

Bild
Bild

Manteln bildas både inifrån och utifrån . I båda fallen är mekanisk styrka viktig för henne, vilket garanterar båtens säkerhet. Båtens skelett är skapat av träblock. Den är tillverkad i delar, ansluten med spikar eller skruvar. Ytterligare förstärkning av skelettet görs genom att fästa plattor och hörn, och ramdelens ribbor är bäst av plywood.

Bild
Bild

Nästa steg i konstruktionen är bildandet av huvudhuden . Det skapas med förväntan på att behålla flytkraften. Klädseln är gjord av skumplåtar 5-10 cm tjocka. Dessutom behöver du epoxilim. Eftersom frigolitskivor inte kan böjas skapas varje hörn av 3 delar. Diagram och mätlinjer överförs till panelen.

Strukturerna är limmade på ramen . Istället för lim kan du använda naglar med breda platta huvuden. Invändig beklädnad är vanligtvis gjord av plywood. De monteras på samma sätt efter varandra för att göra allt rätt. Det är absolut nödvändigt att se till att plywoodblocken inte böjer sig, eftersom de kan skada basmaterialet.

Bild
Bild

Använd glasfiber

Tekniken för att använda glasfiber är attraktiv genom att den låter dig utrusta båten med en motor. Materialet som förstärker strukturen måste skäras i dukar. De måste vara lika långa som kroppen. Eventuella leder är kategoriskt oacceptabla. För att göra en glasfiberstruktur måste den ibland sys ihop.

Bild
Bild

I det här fallet används glasfibertrådar som dras ut från avfallet som genereras från det. Ett alternativ är vanlig lintråd, men den måste impregneras med torkolja i förväg . Fibermaterial bör behandlas noggrant med polymerharts. Syrullar är bäst lämpade för detta ändamål. Allt ska göras så att även mindre luftbubblor inte finns kvar.

Bild
Bild

I sig är de inte skadliga, men detta är ett tecken på förekomsten av tomrum . Och varje tomrum försvagar strukturen mycket markant. Varje tyglager installeras på samma sätt. Det är tillåtet att använda 1-5 lager glasfiber.

Vi rekommenderar att du använder glasduk 300. Den appliceras i 2 lager.

Tygmängden väljs i förväg . Innan du limmar den förbereds botten av båten mycket noggrant. Denna förberedelse görs genom att fixera en stålvinkel som liknar den som används vid kittarbete. Som ett resultat blir hörnen starkare och deras form bevaras bättre. Tillfällig fixering av hörn (inklusive för montering) kan göras med små skruvar.

Glasfiber måste brännas innan limning . Lämplig bearbetning utförs ofta över en eld genom att dras genom en låga med hjälp av en följeslagare. En blåslampa och till och med en gasbrännare kan också användas. I de två sista fallen hänger tyget upp och hanteras noggrant. Tyget förbättrat på detta sätt placeras på ramen längs båten.

Bild
Bild

Varje nästa avsnitt läggs med en överlappning av det föregående med 15 cm . Alla måste noggrant utjämnas och pressas mot ytan. Skikten läggs ömsesidigt vinkelrätt för att väva fibrerna och bildar en stark beläggning. Du måste jämna ut alla lager, oavsett hur det går. Efter att ha förberett båten bör du låta den vara ifred för att påbörja hartspolymerisationsprocessen.

Rekommenderad: