Takhöjd I Ett Privat Hus: Vad Ska Vara Den Optimala Och Standardhöjden I En Tegelsten Och Ramkonstruktion

Innehållsförteckning:

Video: Takhöjd I Ett Privat Hus: Vad Ska Vara Den Optimala Och Standardhöjden I En Tegelsten Och Ramkonstruktion

Video: Takhöjd I Ett Privat Hus: Vad Ska Vara Den Optimala Och Standardhöjden I En Tegelsten Och Ramkonstruktion
Video: Montering av limträ ryggåstak 2024, Mars
Takhöjd I Ett Privat Hus: Vad Ska Vara Den Optimala Och Standardhöjden I En Tegelsten Och Ramkonstruktion
Takhöjd I Ett Privat Hus: Vad Ska Vara Den Optimala Och Standardhöjden I En Tegelsten Och Ramkonstruktion
Anonim

När man bygger ett privat hus och bestämmer sig för takhöjden gör många intuitivt ett val till förmån för det vanliga.

Det kommer att vara möjligt att förstå hur lämpligt detta beslut är först efter att byggandet av huset och boendet har slutförts. Men du kan förstå några av nyanserna, utvärdera för och nackdelar även i planeringsstadiet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Godkända standarder

Tänk först på några befintliga regler och standarder. Förutom rent praktiska normer, beroende på arbetets komplexitet och kostnad, finns det en lagligt formaliserad kod för SNiP (byggkoder och föreskrifter). Detta dokument fastställer den minsta tillåtna höjden för en bostad, baserad på brandsäkerhet och konstruktionens säkerhet.

Enligt honom:

  • höjden på rum och kök bör inte vara lägre än 2,5 m;
  • höjden på korridorerna och hallarna - 2,1 m;
  • vindens höjd beror på lutningsvinkeln och är 1,3 m i en vinkel på 30 ° och är inte standardiserad i en vinkel på 45 ° eller mer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra höjden mindre blir inte bara obehagligt, utan också osäkert.

Minimihöjden som anges i reglerna är inte alltid optimal. Byggare har sina egna standarder, stödda av erfarenhet och kunskap om verksamheten. Det beror naturligtvis på varje enskilt fall.

Till exempel, för en lyxig stenhus bör du inte göra tak i samma höjd som för ett blygsamt trähus i byn, men, baserat på medelstorleken på en tegel- eller trästuga är standardhöjden 2,7-2,9 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta nummer låter dig hitta en balans mellan krossning av lågt i tak och dyra högt i tak. De flesta hus på landet är byggda enligt denna standard. Och av goda skäl: standardhöjden har enorma fördelar som många förbiser.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar med standardhöjd

Medelvärdet för byggandet av ett privat hus på landet är oftast optimalt. När målet är att bygga bekväma bostäder utan onödiga kostnader och krusiduller, då är den bästa lösningen att följa standarderna.

Bild
Bild

Nackdelar med högt i tak

  • Byggnader med högt i tak är mycket dyrare och förbrukar mer material. Detta gäller särskilt för tvåvåningshus, så taket på andra våningen är vanligtvis lägre än på den första.
  • Genom att öka rummets volym ökar också uppvärmningskostnaden.
  • Mycket ofta är det inte meningsfullt: flera tiotals övre centimeter förblir oanvända på något sätt, överhängande med onödigt utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelar med lågt i tak

  • Psykologisk känsla av täthet och obehag.
  • Svårigheter att välja möbler och inredning. Det är nödvändigt att välja möbler på ett sådant sätt att det inte komprimerar utrymmet och inte orsakar besvär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja en standardhöjd kommer att kringgå alla dessa nackdelar och göra din vistelse så trevlig som möjligt.

Särdrag

Det finns olika nyanser, och standardhöjden är inte alltid den bästa. För byggandet av ett enkelt, billigt, men samtidigt bekvämt och mysigt hus - naturligtvis, men i de fall det är viktigt att göra huset också ovanligt, distinkt, invecklat, är det bättre att agera annorlunda.

Standardhöjd är optimal, genomsnittlig i alla avseenden , men detta är också dess största nackdel om målet är att bygga något unikt. Dessutom finns det särskilda tillvägagångssätt för olika specialfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid konstruktion av ett ramhus görs vanligtvis höjden mindre, taket sänks till 2, 3-2, 5 m

Till exempel i Finland är de flesta hus byggda på detta sätt. Detta förklaras av byggandet och ekonomin. Men ändå är livet i sådana hus inte mindre trevligt av detta: när man kommer närmare får bostaden mer komfort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska enkelt att bygga och öka tegelhus med ett par tiotals centimeter, dessutom med rätt isolering kan de enkelt värmas upp, därför kan taket i sådana hus göras högre … Om du höjer höjden till 3-3,2 m kan du locka till intressanta designlösningar och uppnå en modern, vacker inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

I timmerhus kan en höjning öka en snygg slant både vad gäller konstruktion och underhåll .… Därför är det för sådana hus som standardversionen av takhöjden blir den mest ergonomiska. Ett virke är ett svårt material och särskild omsorg behövs, därför är det viktigt att ta hänsyn till dess egenskaper under konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För vind- och tvåvåningshus, som tidigare nämnts, finns det andra standarder. För att spara på konstruktion och uppvärmning görs taket på andra våningen som regel 10-20 centimeter lägre än på det första. Om det finns en vind, beror allt på lutningsvinkeln. Det viktigaste är att det låga taket inte orsakar obehag .och allt annat är en prisfråga. Rummets yta och funktionen i rummet bör beaktas. För stora vardagsrum bör högre tak göras och för badrum och korridorer låga.

Med individuella designprojekt är lagarna helt annorlunda och beror på kundens och designerens personliga önskemål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att göra bostadsutrymmet i ett privat hus mer estetiskt tilltalande finns det många inre lösningar som de flesta helt enkelt inte känner till. För personer som har valt tak med standardhöjd, för att lägga till visuell skönhet och volym i rummet, kan följande rekommendationer ges:

  • det är värt att använda glänsande sträcktak - de sträcker ut utrymmet och mättar det med reflekterande ljus;
  • i väggens dekoration måste du lägga till fler vertikala linjer och speglar - detta kommer att göra utrymmet djupare och visuellt högre;
  • det är lämpligt att måla väggar och tak i samma ton och golvet - en ton lägre, det vill säga mörkare;
  • det är bättre att göra taket ljus;
  • fönster bör placeras närmare taket så att mer ljus faller på det än på golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Valet av tak i standardhöjd öppnar möjligheter för en varierad och billig design: från banala tapeter (det är bättre att föredra tapeter med ränder, eftersom de gör utseendet mer sofistikerat) till invecklade författarmönster som kan ge intressanta idéer till inredningen av rummet. Med en liten stege kan du självständigt nå de högsta delarna av väggarna och dekorera dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett rum med en standard takhöjd kan jämföras med ett vanligt pappersark som är så bekant för kreativiteten. Det finns naturligtvis både stora och små format, men det är standardformatet som är så bekant och bekvämt att skapa något eget.

Bild
Bild

Psykologi

Hus är byggda för människor och människor att bo i dem, deras känslor och intryck av att bo i ett visst hus - det viktigaste att vägledas av. Normal höjd är en som inte ger obehagliga känslor: inte trycker på, inte får dig att känna dig obekväm, men samtidigt inte skapar känslan av att vara på en offentlig plats.

Hem är en plats där du behöver koppla av, känna dig på din plats och vila. Konstigt nog, i det här fallet beror mycket på takets höjd.

Bild
Bild

Kom ihåg att rum kan vara mycket mångsidiga. Bullriga fester behöver en sak, tysta bibliotek en annan. Fördelen med standardhöjden är att den kan justeras till vad som helst . Dessutom är detta absolut ett win-win-alternativ om det exakta syftet med lokalerna är okänt. De känslor som rummet får dig att känna är det viktigaste som rummet kan ge en person.

Bild
Bild
Bild
Bild

Layouten på en lantstuga är en viktig process och det är värt att närma sig det från alla sidor, men först och främst från dina egna känslor. Huruvida man ska göra tak med standardhöjd eller inte är byggmästarens val, som det är viktigt att ta ansvarsfullt och seriöst till, eftersom det sannolikt inte kommer att finnas någon möjlighet att göra om det. Det är nödvändigt att på ett kompetent sätt analysera allt, bedöma utsikterna, så att intrycken efter avslutad konstruktion och avveckling bara är de trevligaste.

Rekommenderad: