Trähus Från Kelo (36 Bilder): Timmerstugor Av Död Tall, Projekt Av Färdiga Hus Från Polarträ, Vedfunktioner

Innehållsförteckning:

Video: Trähus Från Kelo (36 Bilder): Timmerstugor Av Död Tall, Projekt Av Färdiga Hus Från Polarträ, Vedfunktioner

Video: Trähus Från Kelo (36 Bilder): Timmerstugor Av Död Tall, Projekt Av Färdiga Hus Från Polarträ, Vedfunktioner
Video: Hede Timmerhus 2024, April
Trähus Från Kelo (36 Bilder): Timmerstugor Av Död Tall, Projekt Av Färdiga Hus Från Polarträ, Vedfunktioner
Trähus Från Kelo (36 Bilder): Timmerstugor Av Död Tall, Projekt Av Färdiga Hus Från Polarträ, Vedfunktioner
Anonim

Idag kommer du inte att överraska någon med ett timmerhus - i vårt land, där det finns tillräckligt med skog, växer sådana byggnader bara med åren. Men även i byggandet av timmerstugor kan du hitta en trendig och mycket dyr trend som gör att du kan sticka ut mot bakgrunden av andra liknande bostäder. Vi pratar om byggandet av hyddor från kelo, det vill säga död tall, som inte fälldes levande, utan torkade upp och stod i denna form i många år. Experter övervakar tillståndet för varje sådant träd i flera år och tar sedan försiktigt bort det direkt från rötterna och bygger hus av dem som imponerar med deras nordliga brutalitet och kännetecknas av en mängd fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Kelo trähus byggs som regel i polarregionerna, för bara där har det gamla trädet en verklig chans att inte ruttna, utan att bosätta sig i sin nya image. I vårt land kan sådant trä skördas, till exempel i Karelen, känd för sina täta skogar.

Genom att bestämma sig för att spendera pengar på ett dödshus kommer en klient att dra många fördelar

  • Miljövänlighet … Ändå - vi pratar om naturmaterial som producerades av naturen själv i en region som praktiskt taget inte påverkas av mänsklig aktivitet.
  • Dekorativitet … Låt oss vara ärliga - inte alla konsumenter uppfattar utseendet på kelo -stockar, särskilt oförädlade, som en fördel. Men om du inte gillar interiören kan träets yta slipas, och då ser den färdiga ramen nästan ut som en vanlig trä, men med de praktiska fördelarna med en död. Om du är en sann finsmakare kan du lämna torr tall i sin ursprungliga form, och när takarbeten är gjorda av naturmaterial kommer bostaden att se mycket mer trovärdig ut än många utställningar av friluftsmuseer.
  • Densitet … Åsikten är felaktig, enligt vilken tall, när den har torkat, förlorar sina byggkvaliteter. Allt händer precis tvärtom: hartset från träet går inte någonstans - det kristalliseras gradvis i det döende trädet, vilket gör det särskilt tätt och hållbart, liksom en otroligt stark luktande skog.
  • Ogenomtränglig för förfall . Kelo -stockar torkas i naturen på ett naturligt sätt - efter att ha stått i skogen i många år ger de absolut all fukt. Ruttnande är endast möjligt i rått virke.
  • Sprickmotstånd … Ett sådant problem kommer inte att uppstå under genomförandet av projektet, eftersom sprickor är resultatet av ett brott mot torkningstekniken. Kelo skördas redan torrt - experter väljer varje tall först efter att de har utvärderat dess skick fullständigt.
  • Ingen krympning . Eftersom trädet inte fortsätter att tappa fukt (eller absorbera det) efter att ha blivit en produkt, observeras inga krympningsprocesser med det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med kelo är relativt färre, och ofta ses de bara av de människor som i princip inte riktigt vill bo i ett timmerhus . Ändå är vi skyldiga att överväga dem så att läsaren får en fullständig och heltäckande förståelse för detta material. I själva verket finns det bara ett möjligt minus - varje stock ser extremt naturlig ut, därför skiljer den sig inte i vare sig en stabil konsistens eller jämnhet eller ens en fast färg. Om detta är ett problem kan det delvis lösas genom slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan information om kostnaden för att bygga från en kelo vara en chock för en oförberedd konsument, men man måste förstå att varje stock är speciellt utvald i skogen.

Separat bör det sägas att kelos estetik inte är för alla, och dess uppfattning är mycket beroende av leverantören och hans samvetsgrannhet . I nästan alla fall slås döda stammar av trämaskar, och vissa specialister, särskilt den äldre generationen, anser att det är orimligt och oacceptabelt att bygga sådana byggnader ur sanitär synvinkel. I Ryssland byggdes faktiskt inga hus av död ved, men trenden sprider sig över hela världen, och uppenbarligen skrämmer vissa av dess funktioner inte alla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det vore mer korrekt att kalla byggandet av hus från kelo -produktion, eftersom leverantören av råvaror samtidigt är tillverkaren av den färdiga produkten . Detta är inte förvånande, eftersom lämpliga döda tallar måste letas efter i ett stort område av skogen, och inte alla är också lämpliga för genomförandet av planen - det vill säga upphandlaren måste ha en mycket konkret idé funktioner i den framtida strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således, Ett kelo timmerhus är vanligtvis ett helt projekt med implementering, som säljs till konsumenten i ett paket . Samtidigt finns det minst 4 olika metoder för att utarbeta ett projekt, som var och en tillskrivs ett av de nordliga länderna.

Bild
Bild

Finska

Finländare är ett mycket praktiskt folk - demonstrativitet är främmande för dem. Du bör inte bli förvånad över detta, eftersom Finland ligger i norr, i ett ganska tufft klimat, så lokalbefolkningen har alltid försökt att först och främst förse sig med komfort, utan att tänka för mycket på designen, vilket helt enkelt inte gör det ha tid och ansträngning. Ingen säger att finska hus från kelo är fula eller oattraktiva, de är bara bra först och främst för sina egna accentuerad minimalism.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projektet kommer definitivt att ha alla lokaler som är nödvändiga för livet, men som regel finns det inga "promenader" lediga utrymmen.

Ryssar

Tillhörigheten till ett dödt timmerhus till den ryska typen bestäms av specifika arkitektoniska drag som omedelbart fångar ögonen på en person som känner … Först och främst väljs stockarna för en sådan byggnad i tjocklek för att vara ungefär likvärdiga - detta är definitivt inte en hydda som piskas upp i bråttom.

Dörrar och fönster är massiva, stockarna på vilka veranda, tak eller balkong hålls måste tas bort. Till skillnad från den finska trenden finns det på ryska redan en viss oro för estetisk design - åtminstone finns det geometriska snidade mönster på pelarna, hackade pediment observeras ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Norska

Vikingarnas ättlingar har sin egen uppfattning om byggandet av hyddor från kelo. Först och främst använder de inte rena stockar för detta - de gör så kallade vagnar av dem och skär originalmaterialet från två motsatta sidor … Högt i tak för sådana byggnader är helt okarakteristiska - tvärtom verkar de knäböjda.

Utanför ser föremålet väldigt ovanligt och pittoreskt ut, eftersom väggarna vanligtvis är målade i de mörkaste färgerna som kan locka solljus och värme, fönstren är mycket små för att inte släppa ut samma värme under den kalla årstiden och taket är gjort extremt naturligt - gräs växer på det eller till och med blommor. Inuti ser den norska kojan ut som en rysk, eftersom båda är trimmade med stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanadensisk-amerikansk

För vårt land är detta en fullständig innovation, eftersom den radikalt skiljer sig från de stilar som beskrivs ovan med sitt ökade fokus på modernitet. Det är vanligt att bygga hus i Nordamerika från de tjockaste stockarna som är möjliga, särskilt eftersom det relativt milda klimatet gör att träd kan växa till sådana storlekar. Samtidigt kommer ingen ens i närheten av att jaga samma diametrar - Tvärtom ligger tyngdpunkten på de stammar vars rottjocklek är mycket större än diametern vid kronan, eftersom detta skapar en känsla av hemlagad konstruktion, och ägaren kan vara stolt över detta.

Samtidigt, vid närmare granskning, blir det uppenbart att ägaren ensam inte kunde ha byggt sin bostad, för på grund av de höga träkostnaderna i denna region är det billigare för honom att installera stora fönster på platser för att utföra beklädnad med andra dyra och svårbearbetade material som samma sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det var dock närvaron av panoramafönster i en träram byggd mitt i skogen som gjorde sådana bostäder extremt populära i sociala nätverk, vilket orsakade en ökad efterfrågan på genomförandet av sådana projekt.

Byggteknik

För att bygga ett hus behöver du först ett projekt, och det samordnas vanligtvis med upphandlaren av tall så att han vet hur mycket och vilken storlek det behövs. De flesta konsumenter väljer ett färdigt standardprojekt, men de ber upphandlingspersonalen att göra några justeringar så att objektet överensstämmer mer med kundens behov . Samtidigt är företag vanligtvis redo att genomföra ett enskilt projekt i strikt överenskommelse med kunden. Den senare godkänner den slutliga versionen av planen, och på grundval av detta görs en uppskattning med de exakta kostnaderna för genomförandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projektet innehåller inledningsvis funktionerna på platsen där huset ska byggas, därför rekommenderar utvecklarna själva typen av grund, och de bygger det också . Som regel väger ett kelohus inte så mycket att en solid plattfundament behövs för det - istället avstår man från lättare fundament i form av högar eller tejp, särskilt eftersom implementeringen tar mycket mindre tid och ansträngning. Samtidigt genomförs i de norra skogarna sökning och skörd av död ved, lämplig för projektets krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den överväldigande majoriteten av utvecklare har en tjänst inte bara för att montera en hydda, utan för att bygga den på en nyckelfärdig basis . - med full förflyttning av byggnaden till en bostadsstat. Detta servicealternativ förutsätter en fullvärdig invändig och utvändig efterbehandling av huset, liksom anslutning av alla verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid leverans av det färdiga objektet kan ägaren faktiskt redan vara bebodd, eftersom listan över tjänster kanske inte innehåller möbler.

Rekommenderad: