Trädgårdsblommor (78 Bilder): För Sibirien Och Andra Regioner. Vad Kan Odlas I Krukor I Landet? Vackra Sommarblommor

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsblommor (78 Bilder): För Sibirien Och Andra Regioner. Vad Kan Odlas I Krukor I Landet? Vackra Sommarblommor

Video: Trädgårdsblommor (78 Bilder): För Sibirien Och Andra Regioner. Vad Kan Odlas I Krukor I Landet? Vackra Sommarblommor
Video: Sommarblommor 2024, Mars
Trädgårdsblommor (78 Bilder): För Sibirien Och Andra Regioner. Vad Kan Odlas I Krukor I Landet? Vackra Sommarblommor
Trädgårdsblommor (78 Bilder): För Sibirien Och Andra Regioner. Vad Kan Odlas I Krukor I Landet? Vackra Sommarblommor
Anonim

Alla kan skapa en vacker blomsterträdgård på en sommarstugas eller ett lanthus . För att göra detta behöver du bara välja rätt växtsorter och ge dem rätt vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Trädgårdsblommor för deras webbplats väljs vanligtvis utifrån flera grundläggande parametrar.

Med förväntad livslängd

Till att börja med är det värt att notera att alla växter är indelade i tre kategorier, beroende på deras livslängd

Årliga . Denna grupp inkluderar blommor som går igenom alla utvecklingsstadier under en vegetativ period. De flesta av dem är opretentiösa. Ettåriga med kort blomningstid sås direkt i marken på våren. Efter uppkomsten av plantor tunnas raderna ut. Blommor med en längre utvecklingsperiod odlas vanligtvis i plantor. Årgångar är bra för dem som älskar ständiga förändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biennaler . Växter av denna typ utvecklas inom två år. Under det första året efter plantering i marken utvecklar de en rosett av löv. Under det andra året börjar de blomma och bära frukt. Denna kategori inkluderar malvor, prästkragar och klockor. Biennaler planteras oftast i blandade rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perenner . Blommor som tillhör denna kategori lever i mer än två år. Fleråriga grödor kan överleva under hårda förhållanden. Denna grupp inkluderar pioner, liljor, gladioli, rosor och iris. Fleråriga blommor används för att skapa långlivade rabatter i sommarstugor.

När du dekorerar en webbplats kan du använda olika typer av växter. Det viktigaste är att ge dem alla rätt vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter ansökan

När du väljer blommor för en plats, beaktas också typen av rabatter

Monoclumba . En sådan blomsterträdgård består av växter av samma art. Det ser ljust och färgstarkt ut. Denna typ av rabatt kan dekoreras med asters, rosor eller petunior. I det här fallet är det inte nödvändigt att välja blommor med knoppar av samma nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ringformig . Växter för en sådan rabatt väljs i höjd. Först planteras höga blommor och först sedan låga. En ringformad rabatt kan omge ett träd, ett lusthus eller en trädgårdskulptur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matta . En sådan säng är tätt planterad med dvärgväxter med färgat lövverk. För att dekorera platsen kan du använda oxalis, gnafalium eller sedum. Sådana rabatter måste vårdas noggrant. Trots allt kommer flera växters död att leda till en kränkning av mönsterets klarhet och förstöra utseendet på hela rabatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikal . Långa vertikala rabatter placeras vanligtvis längs staketet eller mot en av husets väggar. Växter som petunia, lubelia och sutera är bra för vertikal landskapsarkitektur. Trädgårdsmästare använder också vertikala sängar för att plantera jordgubbar, mynta och basilika.

När du dekorerar en webbplats kan du använda flera olika typer av rabatter. Detta kommer bara att göra det vackrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över vårens trädgårdsblommor

För att få platsen att se vacker ut från de första dagarna på våren är det värt att plocka upp flera typer av primula för dess dekoration.

Sibirisk Proleska

Dessa blå blommor kallas av många som vårens budbärare. De utmärks av sin anspråkslöshet och förmåga att växa och reproducera under nästan alla förhållanden . Den sibiriska skogen växer i en fast matta. En flerårig behöver inte transplanteras. Det är därför nybörjare trädgårdsmästare är mycket förtjust i honom. Den blommar i slutet av mars. Du kan plantera graciösa blommor längs stigar, i rabatter och alpina rutschbanor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krokus

Graciösa krokusar blommar från mitten av april. För att dekorera din webbplats kan du välja blommor med vit, gul, lila eller lila färg. De kan planteras både i solen och i skuggan. Det är värt att komma ihåg att dessa växter inte tål stillastående vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Muscari

Dessa blommor älskar solen och tål lätt hårda vintrar. De blommar vanligtvis i slutet av april. Blomställningarna är vita, blåa och lila. För att en perenn ska kunna växa i ett område flera år i rad måste gödningsmedel regelbundet appliceras på jorden . Detta görs vanligtvis mitt på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vesennik

En flerårig örtväxt blommar tidigt på våren. Knopparna är vita eller ljusgula. Vesenniki är ljusälskande blommor . Därför är det värt att plantera dem på höga och väl upplysta platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snäcka

Dessa hämmade blå blommor med mörkgröna blad kryper längs marken i en tät matta. Den värmeälskande periwinkle trivs bäst i skugga eller halvskugga. Även nybörjare trädgårdsmästare kan odla dessa blommor på sin webbplats.

Periwinkle behöver inte vattnas och är inte rädd för ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm mig inte

Låga växter pryds av mörkgrönt lövverk och många blå, blå eller rosa blommor . Glöm mig inte älskar skuggiga platser. De börjar blomma i slutet av april. Klippa glömma-mig-inte kan stå i en vas med kallt vatten i 3-4 veckor. Därför används de ofta för att komponera vårbuketter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anemoner

Denna växt är också känd som anemonen. Det finns många olika sorter av dessa blommor. Deras knoppar kan vara vita, lila, lila eller rosa. Anemoner är ganska nyckfulla blommor. De behöver regelbunden höstmatning och vattning . För vintern bör anemoner täckas med torra löv för att ge dem ett bra frostskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

jordviva

Dessa växter börjar blomma så snart snön smälter. Primros kommer i gult, blått och till och med rött . Trots sin ljusa färg passar de bra med de flesta trädgårdsväxter. Dessa blommor är ljuskrävande. Men i halvskugga blommar de längre och har en ljusare färg. Växter är hårda och övervintrar bra utan skydd. Du kan till och med odla primula i Sibirien.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sommarvarianter

Utbudet av sommarblommor är mycket stort. Därför kan det vara mycket svårt för en nybörjare att välja bara några sorter för att dekorera sin webbplats.

Dicenter

Dessa doftande blommor har en ovanlig form och ljus färg. De växer upp till 1 meter i höjd. Dicentrar är opretentiösa och kan växa både i solen och i skuggan. Växter föredrar ljusa, lätt sura jordar med stor näringstillförsel . I värmen mults rabatter med dessa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rudbeckia

Denna typ av blomma är också känd som den gyllene bollen. En flerårig växt växer upp till två meter i höjd under en säsong . Den är dekorerad med dubbla gula sfäriska blommor.

Oftast planteras dessa växter bredvid lusthus, pergolor eller brunnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Astrantia

Dessa fleråriga växter tillhör paraplyfamiljen. De är väl anpassade till livet i skugga och halvskugga. Dessa blommor växer på vilken jord som helst. Blommar hela sommaren. Astrantia knoppar kan vara vita, lila eller röda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sparsamhet

Prydnadsplanter blommar från juni till slutet av augusti. Att ta hand om en armé är väldigt enkelt. Det viktigaste är att applicera gödselmedel i tid och rensa området för ogräs. I det här fallet kommer blommorna att se lyxiga ut under flera säsonger. Armeria kan planteras i rabatter eller alpina kullar. Sommarblommor som kamomill, kamomill, delphinium, matiola, penséer och liljor är också populära bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växter blommar till sen höst

För att få blomträdgården att se vacker ut tills den första frosten är det värt att plantera växter med en höstblommande period på den.

Höst Gelenium

Denna fleråriga börjar blomma från mitten av sommaren och behåller sin attraktivitet till mycket frost. Buskväxter föredrar soliga platser. Dessa blommor behöver inte matas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerårig aster

Eftersom dessa blommor börjar blomma i september kallas de ofta för santbrinks. De är starka och spänstiga växter. Bladen på sådana asters är mörkgröna. Knopparna kan vara lila, rosa, röda eller vita . Att plantera asters är på höjder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gerbera

Denna växt tillhör familjen Asteraceae. Gerberor kan odlas både i krukor och i trädgården. Blommor är ljusa och rika på nyanser. Ljusälskande växter ska inte växa i för fuktig jord.

Överskott av fukt leder till utvecklingen av olika sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colchicum

En flerårig växt med stora blad blommar från september till oktober. Växten är opretentiös. Det finns ingen anledning att vattna den. Men för att det ska glädja ägarna till platsen med riklig blomning måste jorden på platsen regelbundet lossas och rengöras från ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exotiska och sällsynta blommor

Erfarna trädgårdsmästare köper ofta ovanliga exotiska växter för sina platser. De kan bli en riktig trädgårdsdekoration.

Tigridia . Dessa lökväxter glädjer trädgårdsmästare med sina livfulla färger. De är lätta att ta hand om och opretentiösa. Tigridia blommar från juli till början av höstens frost. De måste planteras på soliga platser. Så att höga exemplar inte böjer sig till marken med tiden är de vanligtvis bundna till stöd.

Bild
Bild

Sparaxis . Denna exotiska växt finns naturligt i Sydafrika. Det bör bara odlas i väl upplysta områden. Dessutom är det värt att komma ihåg att växten inte tål frost. Så det måste noggrant täckas med löv vid ankomsten av kallt väder.

Bild
Bild

Oxalis . Detta är en populär växt som kan odlas i sommarstugor. Oxalis löv liknar klöver i utseende. Det är därför det ofta kallas "lyckans blomma". Eftersom växten är opretentiös kan både nybörjare och erfarna odlare klara sin odling.

Bild
Bild

Cannes . Denna växt växer upp till två meter i höjd. Dess blad är mörkgröna, bruna, brons eller brokiga. Stora burkar blommor ser också lyxiga ut. De finns i vitt, orange och rött. Växten blommar kontinuerligt under hela sommaren.

Bild
Bild

Alstroemeria . Native till Sydamerika, denna blomma är också känd som den peruanska liljan. Dess små, doftande blommor liknar en flock fjärilar som ligger på en grön gren. Alstroemeria är opretentiös. Den växer väldigt snabbt och blir sällan sjuk.

Några av dessa blommor kommer att se vackra ut både i ett stort område och i en liten rabatt.

Bild
Bild

Vilka krukor kan odlas utomhus?

Många trädgårdsmästare planterar växter inte bara i öppen mark, utan också i stora krukor eller krukor. De odlar både underdimensionerade blommor och rikliga. Följande växter är bäst lämpade för plantering i krukor.

Ahimenes . Växten är dekorerad med stora blommor av blått, rött och vitt. Växten blommar i flera veckor. Du måste odla den på ett väl upplyst ställe.

Bild
Bild

Balsam . Denna blomma är lämplig för nybörjare. Den är anspråkslös och blommar hela sommaren.

Bild
Bild

Begonia . Denna blomma är mycket vanlig på balkonger och verandor. Dvärgbegonier är bäst lämpade för odling i krukor. De växer upp till 15 centimeter i höjd.

Bild
Bild

Bident . Den ljusa blomman är ljuskrävande och opretentiös. Ju mer ljus på platsen där den växer, desto rikligare blomning.

Bild
Bild

Dichondra . Denna växt med långa hängande grenar ser vacker och graciös ut. Dichondras växer bra både i solen och i skuggan. Längden på deras skott kan nå 1 meter. Sådana växter blommar från tidig vår till sen sommar.

Du kan placera krukor och krukor på terrassen, lusthuset eller i trädgården.

Bild
Bild

Urvalsfunktioner

När du planerar plantering av växter i trädgården är det mycket viktigt att ta hänsyn till platsens funktioner.

Jorden

Kvaliteten på blommor beror till stor del på vilken mark de odlas på. Medelviskös jord är lämplig för de flesta trädgårdsväxter . Men de gillar inte sur och vattentät jord. Du kan kontrollera jordens surhet med ett lakmusprov, som kan köpas i en vanlig blomsterbutik. Jordar med ett pH -värde på mindre än 6 enheter är sura.

För att minska jordens surhet måste den blandas med kalk . Om jorden är för lerig kan den mulkas med sågspån. Växter som Gaillardia, Goldenrod, Oregano, Sedum och Meadowsweet kan användas för att skapa rabatter i dålig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av fukt

Alla växter som planteras i trädgården kan också delas in i fuktälskande och torktåliga. För utformning av torra sluttningar och arrangemang av stenhagar kan du använda följande växter:

  • iris;
  • echinacea;
  • Bysantinsk purist;
  • krokosmia;
  • snäcka;
  • lager-ros.

I fuktiga och träskiga områden odlas ängsöta, ringblommor, buzulnik, mjölkväxter och loosestrife.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behov av sol

När du väljer växter måste du se till att de har tillräckligt med solig färg. Skuggälskande växter kan inte växa i solen, och ljusälskande växter kan inte växa i skuggan. De mest populära skuggtoleranta blommorna är hosta, hortensia, aquilegia, trädgårds pelargon och dicentra . För en solig rabatt kan du välja vallmo, lavendel, pioner, purslane eller kamomill.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra kriterier

När du väljer växter till en blomsterträdgård är det också viktigt att vara uppmärksam på hur väl de kombineras med varandra. Du kan välja både nära i skugga och kontrasterande blommor. Både lågväxande och höga växter placeras på samma rabatt. De planteras så att de inte stör varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man dekorerar en rabatt?

För att få blomträdgården att se vackrare och original ut kan den dekoreras med olika dekorativa detaljer

Vaser och stativ . De är vanligtvis placerade i mitten av rabatten och omgiven av lågväxande växter. Vaserna kan användas som en blomkruka eller fågelmatare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Figuriner . Olika figurer ser också bra ut i deras sommarstuga. För att göra dekorationerna mer synliga mot bakgrunden av ljusa färger bör de placeras på taket. För att dekorera rabatter används vanligtvis figurer av trädgårdstomtar eller olika djur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa stenar . Med krossad sten eller småsten kan du skapa en vacker bild på platsen. Dessutom läggs färgade stenar ofta i kanterna på blomträdgården och bildar snygga stigar.

Du kan också använda handgjorda figurer för att dekorera rabatter. Det viktigaste är att ta hänsyn till deras kompatibilitet med växter på webbplatsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på vackra kompositioner

När du planerar landskapsdesign på din webbplats kan du använda färdiga exempel som inspirationskällor.

Vacker rabatka

Växter i olika färger används för att dekorera denna rabatt. De utgör ett vackert mönster. Även en nybörjare trädgårdsmästare kan hantera utformningen av en sådan rabatt. Det är bäst att använda fleråriga växter för att dekorera det.

Bild
Bild

Rabatt i en blomkruka

En original rabatt av denna typ kan placeras bredvid stigen, terrassen eller konversationen. Vanligtvis planteras årliga inköpta blommor i blomkrukor. Efter vissning byts de snabbt ut mot nya. En sådan original rabatt är en riktig dekoration av platsen.

Bild
Bild

Flerlagrad rabatt

En sådan blomsterträdgård är perfekt för ett litet förortsområde. De flesta växterna finns i vackra krukor och blomkrukor. Blommor stör inte varandra. Dessutom kan webbplatsens ägare när som helst byta plats. Om du närmar dig designen av en blomsterträdgård med fantasi och väljer lämpliga växter, kommer trädgården att vara bra när som helst på året.

Rekommenderad: