Ginnals Lönn (26 Bilder): Beskrivning. Riverine Lönn I Landskapsdesign. Omvårdnad Och Sjukdom. Lönnhöjd, Beskärning Och Utomhusplantering

Innehållsförteckning:

Video: Ginnals Lönn (26 Bilder): Beskrivning. Riverine Lönn I Landskapsdesign. Omvårdnad Och Sjukdom. Lönnhöjd, Beskärning Och Utomhusplantering

Video: Ginnals Lönn (26 Bilder): Beskrivning. Riverine Lönn I Landskapsdesign. Omvårdnad Och Sjukdom. Lönnhöjd, Beskärning Och Utomhusplantering
Video: Beskärning av barrväxter och rhododendror 2024, April
Ginnals Lönn (26 Bilder): Beskrivning. Riverine Lönn I Landskapsdesign. Omvårdnad Och Sjukdom. Lönnhöjd, Beskärning Och Utomhusplantering
Ginnals Lönn (26 Bilder): Beskrivning. Riverine Lönn I Landskapsdesign. Omvårdnad Och Sjukdom. Lönnhöjd, Beskärning Och Utomhusplantering
Anonim

Ofta försöker de välja ett träd för en personlig tomt, som är mycket dekorativ och kräver minimal vård. Ginnals lönn tillhör sådana sorter av trädgårdsträd. Experter noterar artens höga frostbeständighet, den tål torka och värme väl, känns bra på alla typer av jord.

Bild
Bild

Beskrivning

Ginnals lönn är ett annat namn för flodlönn . En buskeväxt av familjen sapindaceae dök upp i Ryssland i mitten av 1800 -talet. De första proverna fördes till Sankt Petersburgs botaniska trädgård från Fjärran Östern.

Relaterat till den tatariska lönnen, ibland hänvisas de till samma underarter.

Ginnal lönn är ett litet lövträd som växer från 3 till 10 m i höjd, stammen är kort, 20-40 cm i omkrets, grenarna är raka och tunna . Trädets rötter ligger nära ytan, mycket grenade och täta, vilket ger riklig tillväxt. Barken är brun med en gråaktig nyans, i unga växter är den tunn och slät och mörknar med åldern, ytliga sprickor uppträder på den. Kronan är i form av ett tält, nära låga buskar berör den nästan marken. Krondiametern är ca 6 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen är ordnade i par vid varje nod, enkla i strukturen, 4-10 cm långa, 3-6 breda, starkt skurna fläktformade med 3-5 tandade lober, rosa bladblad. Bladets yta är blank, smaragdgrön till färgen, blir gul eller skarlet i oktober.

Den blommar på våren (i slutet av maj) efter att bladen öppnats, blommorna är små gulgröna och doftande, 0,5-0,8 cm stora, samlade i blomställningar om 15-20 bitar. Blomningen varar 2-3 veckor. Sorten anses vara en utmärkt honungsväxt. Under ett varmt år samlar en bi-koloni 8-12 kg högkvalitativ honung från en växt. Krämig honung med mandelsmak och delikat doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

I början av hösten mognar frukterna i stället för blomställningar: frukten är ett litet frö med ett blad på cirka 2 cm, beläget i par på en bladblad. I början av hösten har bladen med frön en ljusröd nyans och blir sedan bruna.

Arten växer enskilt eller i små grupper nära floder, bäckar, på våta ängar eller på låga kullar, men inte i bergen. Föredrar väl fuktad jord, är frostbeständig. Förökas av frön, rotskott och överväxt från stubben. Det växer snabbt, mycket unga växter kännetecknas av en hög tillväxt, de lägger till 30 cm per år.

Träd anses vara hundraåriga - de växer på ett ställe från 100 till 250 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spridning

Under naturliga förhållanden växer den i östra Asien: från östra Mongoliet till Korea och Japan, i norr - till floden Amur i väster - till dess bifloder: Zeya och Selemdzhi. I öst växer den i Primorye och Amur -regionen.

De planteras i dekorativ form i norra Europa och Nordamerika. I Japan används det ofta för att skapa bonsai.

På Rysslands territorium odlas den överallt, inklusive i Leningrad, Tula, Sverdlovsk, Omsk, Novosibirsk, Irkutsk -regionerna, i Burjatien.

Bild
Bild

Landning

Planterade på hösten i slutet av september eller på våren i april . Arten föredrar en solig plats utan nära grundvatten. Kommer att växa i ett område som är skuggat i flera timmar under dagen eller i halvskugga. Ginnala lönn är inte särskilt kräsen när det gäller jordens sammansättning, men den tolererar inte salt salt och närliggande grundvatten, liksom träskiga områden. Den växer bäst på lätt sur och neutral mark. I jordar med hög kalkhalt rekommenderas torv som mulch.

Plantor kan köpas från plantskolan. Dessa är små träd 2 år gamla, placerade i en behållare med jord, vilket är bekvämt för transport. Det är bekvämt att plantera dem även på sommaren.

Du kan klippa en lönnskott och rota den själv, eller odla plantor från frön.

Bild
Bild

Planteringsgropar eller skyttegravar förbereds i förväg 2 veckor eller till och med 1 månad före avstigning: jorden bör komprimeras och inte sjunka . Humus, torv, flodsand och mineralföreningar måste tillsättas till den borttagna jorden. Planteringshålets yta bör vara tre gånger storleken på trädets rotsystem.

Både en buske och ett träd kan odlas från en Ginnal lönnplanta. Resultatet beror på hur rotsystemet och kronan initialt börjar bildas.

För en enda plantering placeras plantan på ett avstånd av 2-4 meter från andra växter. Med en nära placering av grundvatten installeras dränering. Ett lager av krossad sten ca 20 cm hälls i gropen för plantering i botten, sedan bördig jord med organiska och mineraltillsatser. En planta placeras vertikalt, rötterna sprids över markens yta. Rotkragen är placerad jämnt med markytan. Strö över ett lager jord, lätt ram, vattnas rikligt och mulas med sågspån eller torv.

Bild
Bild

Efter plantering 2 månader vattnas plantorna varje vecka. När du skapar en häck planteras busken ganska tätt med ett intervall på 1-1,5 meter; för en kantsten reduceras avståndet till 0,5 m.

För att plantera en dekorativ häck grävs en dike 50 cm djupt och brett, en blandning av humus, sand och lövjord hälls på botten, per 1 kvm. m tillsätt 100 g superfosfat. Plantorna placeras i en urtagning, täckt med jord, vattnas, mullas med torv.

Unga träd är knutna till pinnar, för skydd mot direkt solljus, för första gången är de täckta med en jordbruksduk. Ytterligare vård krävs under årets tre första år.

Bild
Bild

Vård

Som vuxen behöver den praktiskt taget inte vård . Under perioden med aktiv tillväxt rekommenderas att vattna, lossa, ta bort ogräs och mata. Sorten är vindbeständig, tolererar urban gasföroreningar, smog, värmer väl.

Unga träd i öppen mark under de första 2-3 åren efter plantering behöver ett särskilt skydd. Ginnal lönnar som odlas på en stam är de mest sårbara för frost. På hösten måste rötterna och stammen av unga träd täckas.

Bild
Bild

Vattning

Sorten föredrar fuktig jord: en vuxen växt på hösten och våren vattnas en gång i månaden med cirka 15-20 liter vatten. Ett vuxet träd tolererar torka bra, men med regelbunden vattning blir kronan frodig och bladen är gröna och stora.

På sommaren, särskilt i varmt väder, ökar vattningen upp till 1-2 gånger i veckan. Med optimal vattning fuktas jorden med en halv meter. Regelbundenheten för vattning beror på jordens sammansättning; i lösare och sandiga jordar bevattnas de oftare.

Det är viktigt att uppmärksamma det faktum att fukt inte stagnerar i marken - ett överskott av det har en dålig effekt på trädet

Dessutom rekommenderas trädgårdsmästare att vattna inte bara rötterna, utan också kronan och stammen. Detta görs tidigt på morgonen så att den ljusa solen inte lämnar brännskador.

Bild
Bild

Toppdressing

Om gödsling infördes i marken när du planterade, kan du inte gödsla det under det första året. Nästa säsong befruktas i maj eller början av juni.

För detta är följande kompositioner lämpliga:

  • superfosfat - 40 g per 1 kvm. m;
  • urea - 40 g per 1 kvm. m;
  • kaliumsalt - 20 g per kvm. m.

På sommaren används komplexa mineralkompositioner, till exempel "Kemira-universal". På hösten, när du gräver en tomt, hälls humus eller kompost under träden, per 1 kvm. m göra 4 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ogräs

Efter vattning rensas ogräs ut under träden och avlägsnas, jorden lossas försiktigt.

Bild
Bild

Lossar

Området i nära stammcirkeln lossnar då och då, eftersom en hård skorpa bildas på jordytan efter regn eller vattning. Proceduren utförs noggrant och fördjupas inte mer än 5-7 cm för att inte skada rötterna som ligger nära ytan.

Stamcirkeln är muldd och gräsmatta kan planteras runt trädet.

Bild
Bild

Beskärning

Beroende på odlingstekniken kan du få ett träd eller en buske . Den önskade formen ges genom trimning. En vuxen växt rekommenderas att beskäras en eller två gånger om året. Därefter börjar nya grenar och löv växa. Det utförs under den varma årstiden: på våren innan knopparnas uppvaknande eller på hösten efter att lövverket blir rött.

Första gången de beskärs nästa år efter plantering - det stimulerar tillväxten av nya grenar. Speciell sax används för proceduren. Grenarna skärs med en liten vinkel, några millimeter kvar mellan knoppen och snittet, förkortade med ungefär hälften eller en tredjedel.

Bild
Bild

Frisyralternativ är följande

  • Klassiker med en sfärisk krona på stammen . Stammen är helt befriad från vegetation, och sidogrenarna riktas att växa i en vinkel på 45 grader. Unga skott kläms en gång i månaden, varefter de börjar förgrena sig. Grenar som växer rakt upp skärs också av.
  • Naturligt i form av ett tält . Växten bildas på en rak stam eller flera sidogrenar är kvar, alla rotskott tas bort. Den nedre delen av kronan trimmas mer intensivt. I själva kronan skärs långa grenar och för förtjockade områden - detta är vanligtvis cirka 35% av förra årets underväxt.
  • Häck . För att bilda en tätare och tätare häck rekommenderas växter att klippas flera gånger under säsongen: på våren före knoppbrytning, på sommaren efter uppkomsten av unga skott och på hösten efter att lövverket har fallit av. För att uppnå önskad höjd på busken vid skärning, lämna inte mer än 7-10 cm tillväxt. Jag formar det ofta i en trapetsform.
  • Gräns … För att skapa en sådan plantering bör lönnbusken inte överstiga en halv meter i höjd. Ofta används en lutande metod så att den nedre delen av busken inte blir utsatt. Dessutom måste sanitär beskärning utföras på våren och ta bort svaga, torra, sjuka skott.
Bild
Bild

Vintrar

Unga träd rekommenderas att isoleras för vintern - särskilt rotsystemet, för att täcka jorden runt stamcirkeln med sågspån, löv och grangrenar, på snöfria vintrar är det bättre att täcka hela rotsystemet. Stammen och rotkragen, särskilt i standardsorterna, är inslagna med agrofiber eller säckväv.

Mogna träd har en hög grad av frostbeständighet och tål temperaturer ner till -40 grader.

Bild
Bild

Fortplantning

Ginnal lönn förökas av frön och sticklingar . Fröna skördas på hösten, de torkar och blir bruna. I slutet av oktober begravas fröna i bördig jord till ett djup av 5 cm. På våren kommer starkare växter att gro. Om fröna planteras bara på våren, läggs de i en behållare med våt sand och kyls i 3 månader. I april-maj överförs de till öppen mark.

Under det första året sträcks skotten till en höjd av 40 cm. Skotten måste regelbundet vattnas, lossas och ogräs avlägsnas. I värmen är plantorna skuggade från solens direkta strålar. Efter 3 år kan de transplanteras till en permanent plats.

Förökas av sticklingar på våren omedelbart efter blomningens slut . Ett starkt skott väljs och skärs av med en längd på cirka 20 cm, det måste ha axelknoppar på sig. Bladen avlägsnas, det skurna stället behandlas med ett tillväxtstimulerande medel. Stjälken är nedsänkt i våt sand, täckt med en burk eller plastflaska och lämnas för att slå rot tills knopparna vaknar. De transplanteras till en permanent plats först efter ett eller två år.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oftast visas de första tecknen på sjukdomen på bladen: de börjar bli svarta på sommaren, torra och smula, flerfärgade fläckar faller på dem. Det betyder att trädet är sjukt eller skadedjur attackerade det.

Typer av sjukdomar

  • Mjöldagg - ser ut som en liten mjölliknande plack på arket. Växten behandlas med slipat svavel blandat med kalk i ett förhållande på 2 till 1.
  • Korallplats - visas som röda fläckar på barken. De sjuka områdena måste tas bort, sektionerna smörjs med trädgårdslack och trädet besprutas med kopparsulfat.
  • Vit fläck - sjukdomen uppträder vanligtvis i slutet av sommaren, många små vita fläckar bildas på bladen, det finns en svart prick i den centrala delen av varje fläck - det här är platsen där svampinfektionen sprider sig. Bordeaux -vätska används för behandling.
  • Svart prick - svarta fläckar med en karakteristisk gulaktig kant börjar dyka upp på bladen. De sprutas med preparat: "Hom", "Fundazol", "Fitosporin-M".
Bild
Bild

Av skadedjur är följande attacker vanligare: vitfluga, vivel, mjölk. När de första tecknen på skadedjur uppträder måste de fallna bladen och grenarna samlas upp och brännas. Kronan och stamcirkeln sprutas.

Whitefly gömmer sig på bladets nedre del, matar på saften från unga skott . Lövverket torkar och börjar falla av under vilken säsong som helst, om det finns många insekter börjar alla drabbade löv bli gula. Whitefly sprutas med insekticider: Aktellikom, Aktaroy, Amphos … Stammcirkeln sprutas flera gånger med dinotefuan eller imidakloprid - medlet kommer in i trädsaften genom rötterna, som insekterna livnär sig på.

Bladet är mer skadligt för unga träd; det nibblar blommor, knoppar och övre skott . Kronans yttre dekorativa effekt går förlorad. Droger hjälper bra Chlorofos och Fitoferm.

Mjölken, en nära släkting till skalinsekten, suger saften från bladen och knopparna och bromsar därmed trädets tillväxt . Vita fläckar uppträder på grenarna och bladen på baksidan, unga skott krullar. Innan njurarna öppnas behandlas de med " Nitrafen", och på sommaren - "Karbofos ".

Bild
Bild

Ansökan

Mycket ofta används Ginnal lönn för att skapa olika alternativ för trädgårdskompositioner i landskapsdesign. Utsikten har flera fördelar:

  • vackert ristat ljusgrönt lövverk, som blir rödbrunt på hösten;
  • tolererar en frisyr väl, den kan ges nästan vilken form och höjd som helst;
  • krävande i vården och passar bra med olika typer av växter.

De används för enstaka planteringar nära huset eller på gräsmattan, skapar en häck, en kant i en eller flera rader, för gruppkompositioner. Planteras ofta i kombination med barrträd, berberis, magnolia, syren, hundros, kornel, snöbär. Ofta placerad på stranden av en damm eller flod, här skapas de mest gynnsamma odlingsförhållandena för arten.

Ginnals lönn ersätter perfekt den mer värmeälskande japanen i landskapskompositioner i orientalisk stil … Det används för att skapa alpina rutschkanor och stenhuggningar. På hösten ser den vacker ut mot enbär och gran. Det går bra med alpint ängsgräs. Var uppmärksam på att sorten inte kan komma överens med granen.

Rekommenderad: