Skimmer (53 Bilder): Vad är Det? Monterade Dammskummare, Flytande Och Andra Rengöringsanordningar. DIY -skapande. Hur Skummaren Fungerar

Innehållsförteckning:

Video: Skimmer (53 Bilder): Vad är Det? Monterade Dammskummare, Flytande Och Andra Rengöringsanordningar. DIY -skapande. Hur Skummaren Fungerar

Video: Skimmer (53 Bilder): Vad är Det? Monterade Dammskummare, Flytande Och Andra Rengöringsanordningar. DIY -skapande. Hur Skummaren Fungerar
Video: THIS EASY 5 MINUTE TV REPAIR WILL FIX MOST VIDEO PICTURE PROBLEMS!!! 2024, Mars
Skimmer (53 Bilder): Vad är Det? Monterade Dammskummare, Flytande Och Andra Rengöringsanordningar. DIY -skapande. Hur Skummaren Fungerar
Skimmer (53 Bilder): Vad är Det? Monterade Dammskummare, Flytande Och Andra Rengöringsanordningar. DIY -skapande. Hur Skummaren Fungerar
Anonim

För att hålla vattnet i poolerna rent används nu olika modern utrustning. Och listan över de mest effektiva enheterna inkluderar skummare. I det här fallet pratar vi om en rationell, praktisk och, viktigast av allt, den mest prisvärda lösningen som gör att du snabbt kan bli av med sopor i olika storlekar.

I stort sett är en sådan anordning ett slags tandem av grova och fina filter. Men det kommer inte vara överflödigt att ta reda på vad moderna skummare är och hur de ska användas korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Tyvärr dyker partiklar av damm, löv, alger och föremål av artificiellt ursprung konstant upp i pooler, både på ytan och ofta i vattenpelaren. De finns i helt olika storlekar, från mikroskopiska till synliga med blotta ögat. I kampen mot dem hjälper en skimmer effektivt, vilket är filtreringsanordning . Det ser ut som en ganska kompakt behållare, kombinerat med ett grenrör, inuti vilket det finns vattenintagshål, samt nät som förhindrar igensättning av systemet.

Det är värt att notera att skumaren i sig själv fungerar som ett hinder på vägen för stora skräp in i rörledningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I den klassiska versionen är funktionsprincipen för den beskrivna anordningen följande

  • Genom speciella hål i kroppen kommer vatten in i behållaren.
  • På grund av närvaron av ett speciellt separeringselement visas endast ett övre skikt, det vill säga ett förorenat lager, i systemet.
  • De största proverna av skräp fångas upp av ett nät installerat nästan i början.
  • Filterelementet kvarhåller suspenderade partiklar.
  • Strömmen renad på detta sätt riktas till den desinficerande delen av systemet.
  • Om det finns ett sådant behov passerar vattnet genom ett speciellt termoblock och matas tillbaka till tanken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är anmärkningsvärt att moderna modeller av den aktuella utrustningen, som presenteras på marknaden av ledande tillverkare i branschen, kan utföra funktionerna för inte bara en rengörings- och desinfektionsmodul. Denna lista innehåller också:

  • integration av en vattendammsugare;
  • kontroll och reglering av poolspegelns nivå;
  • bibehålla den inställda vattentemperaturen;
  • tillsats av reagenser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att helt förstå hur sådana enheter fungerar och vad de exakt behövs för i moderna pooler är det nödvändigt att uppmärksamma deras design. I standardversionen består en sådan enhet av följande element:

  • inloppsmunstycke;
  • nät i form av en korg för stora skräp;
  • pumpenhet;
  • kontrollsystem;
  • dränera.

En av de definierande egenskaperna hos en skimmer, som bör beaktas när du väljer en enhet, är designkraften. Det bestäms i sin tur av volymen och dimensionerna av själva behållaren.

Bild
Bild

Visningar

Idag finns det ett ganska brett utbud av system som är utformade för att rengöra inte bara simbassänger . På marknaden finns också akvarieutrustning och utrustning inriktad på kampen mot föroreningar av dammar och andra vattendrag. Till exempel används en oleofil skimmer och ett speciellt skumsystem av vakuumtyp med framgång för ytinsamling av olja.

Om vi pratar specifikt om strukturer för pooler, är det också värt att fokusera på olika system. Så det finns universella modeller med påfyllning (automatisk påfyllning) och överflöd i form av speciella kammare och rännor. Men samtidigt klassificeras de typer av skummare som är tillgängliga för försäljning huvudsakligen enligt tre huvudparametrar:

  • installationsmetod;
  • tillverkningsmaterial;
  • storleken.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att helt förstå vad det är, hur den beskrivna enheten för rengöring av vattenytan fungerar, ser ut och fungerar, är det nödvändigt att uppmärksamma nyckelfunktionerna i dess modifieringar. I detta sammanhang kan följande typer särskiljas:

  • inbyggt;
  • gångjärn;
  • flytande.

Alla dessa sorter skiljer sig förutsägbart från varandra i utseende, design och driftsprincip.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inbäddad

Denna stationära version av systemen som övervägs är integrerad i poolens kropp. Det är viktigt att notera att en sådan skimmer endast kan installeras i tankbyggnadsstadiet och detta kan göras på ett av följande sätt:

  • under plattorna;
  • i en monolit;
  • under filmen.

En annan viktig punkt är att måtten (längden) på filterelementet måste motsvara tjockleken på poolens väggar. Men i praktiken är det långt ifrån alltid möjligt att välja modell, och då kommer munstycken till undsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av den infällda skimmern är enkel och lätt att göra enligt tillverkarens instruktioner. Trots enkelheten i installationsprocessen rekommenderas det dock att ha följande viktiga regler i åtanke.

  • Endast de fästelement, specialfästen och andra tillbehör som medföljer enheten ska användas.
  • Innan skimmern installeras direkt måste öppningen i tankväggen jämnas så mycket som möjligt, justeras i storlek och rengöras noggrant.
  • Enheten måste placeras strikt horisontellt.
  • Strukturen som täcker enheten kan höjas med högst två ringar.

Det är också värt att notera att när du installerar integrerade skummare i utomhuspooler är det extremt viktigt att tänka på vindrosen. Detta eliminerar bildandet av stagnationszoner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gångjärn

Sådana filtreringssystem är mångsidiga eftersom de lika framgångsrikt kan användas för vattenrening i prefabricerade och stationära pooler. Men det är viktigt att komma ihåg att det måste vara reservoarer utan vattenförnyelse . En annan viktig egenskap är att den gångjärniga skimmern kan arbeta i två riktningar på grund av det inbyggda omvända vattenröret.

Kropparna på sådana enheter är gjorda av hållbar plast. För installation på bassängens sida finns särskilda fästen med justering. Det är dessa designfunktioner som avgör funktionaliteten och omfattningen av de upphängda modellerna av den aktuella utrustningen. De kommer att vara den optimala lösningen vid utrustning av en stationär skål, om det under konstruktionen och konstruktionen av en eller annan anledning inte fanns en öppning för ett inbyggt filterelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande

Denna typ av skimmer kan med säkerhet beskrivas som den enklaste vad gäller design, installation och användning. Flytande modeller är dock de minst effektiva. De kommer att vara relevanta i pooler, som kännetecknas av en konstant förändring av vattennivån. Dessa inkluderar ram och uppblåsbara alternativ.

Huvuddragen är närvaron av en sensor och speciella fästelement . Tack vare dem justeras filtret automatiskt med hänsyn till poolspegelns nivå. I de flesta fall kan sådana reningsanordningar bearbeta från 20 till 45 kubikmeter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhetens material och dimensioner

Som redan nämnts klassificeras anordningar för ytvattenrening, inklusive att ta hänsyn till det material från vilket de är tillverkade. För närvarande använder tillverkarna:

  • rostfritt stål för tillverkning av integrerade skummare, som är ganska dyra;
  • plast, som regel talar vi om PVC, ABS-plast och polypropen, som utmärks av god hållfasthet, praktisk och, viktigast av allt, tillgänglighet;
  • brons är ett material för tillverkning av inbyggda modeller av utrustning som hör till premiumsegmentet, den största fördelen är en lång livslängd och nackdelen är det höga priset.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om storleken är det värt att notera att denna parameter bestämmer utrustningens genomströmning. Det är klart att en smal rörformig enhet kommer att ha motsvarande egenskaper.

I praktiken varierar just denna förmåga i intervallet från 2 till 7,5 kubikmeter. m / h. System med ökad prestanda kan ta bort skräp upp till 25 "rutor" av vattenytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reservdelar och komponenter

De beskrivna enheterna har den enklaste designen, vars element sällan misslyckas och behöver bytas ut. Men tyvärr är inte ens den mest pålitliga utrustningen och produkterna försäkrade mot haverier. Så, i processen med intensiv drift av skimmern kan du behöva:

  • flytande gardin;
  • korg-nät;
  • dekorativt överlägg;
  • rörgren;
  • pumpslang (pump).

Förutom allt ovan, glöm naturligtvis inte behovet av underhåll och periodiskt byte av filterelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topptillverkare

Med hänsyn till effektiviteten och populariteten för skummare, nu i motsvarande marknadssegment, erbjuds en hel modell av sådan utrustning av många framstående tillverkare. Med hänsyn till statistik och recensioner kan vi särskilja de tydliga ledarna.

Kripsol - ett företag som representerar Spanien och i tre decennier intar en ledande position bland tillverkare av högkvalitativ utrustning för pooler. Inbyggda modeller av skummare av detta märke utmärks av sin tillförlitlighet och livslängd till ett överkomligt pris.

Bild
Bild

Emaux - en tillverkare från Mellanriket, som specialiserat sig på system för rening av poolvatten. Varumärket har blivit känt främst för sina inbyggda skummare. Enligt användare och experter talar vi i det här fallet om ett bra förhållande mellan kostnad och kvalitet.

Bild
Bild

FitStar Är ett tyskt varumärke från det kända företaget Hugo Lahme GmbH, vars historia började redan 1945. På marknaden presenterar tillverkaren rengöringssystem för stationära pooler. Dessa produkter är av premiumklass och är oftast gjorda av högkvalitativt rostfritt stål eller brons.

Bild
Bild

Intex Är ett världsberömt amerikanskt märke. Företaget är specialiserat på tillverkning av uppblåsbara pooler och utrustning för dem. Listan över de senare innehåller särskilt upphängda (overhead) skummare, som på grund av sina överkomliga priser och höga kvalitet är bland de mest populära för tillfället.

Bild
Bild

Bästa vägen - Företaget, vars skapande var resultatet av ett samarbete mellan amerikanska och kinesiska specialister. Specialiserar sig på utveckling och produktion av uppblåsbara pooler och ett brett utbud av tillhörande utrustning. Ytskummare av detta märke är efterfrågade och tävlar ganska framgångsrikt med liknande Intex -produkter.

Bild
Bild

MTN Är en annan tysk tillverkare vars poolrengöringssystem har vunnit sin plats på marknaden tack vare deras effektivitet, samt enkel användning och underhåll. Tillbehör är till exempel utrustade med både en korg och ett extra fint filter.

Bild
Bild

Urvalstips

Först och främst är det nödvändigt att betona att valet av denna utrustning direkt beror på egenskaperna hos själva poolen. Det enda undantaget är universella flytande enheter. Om vi talar om ram och uppblåsbara versioner av tankar, är det bara gångjärnsskummare som är relevanta för dem, när du väljer vilken det rekommenderas att överväga följande viktiga punkter.

  • Enhetens prestanda , bestäms av poolens storlek.
  • Bredd på fästets klämdel , väljs beroende på tjockleken på skålens väggar. Denna parameter är mest relevant för uppblåsbara pooler.
  • Täthet i hela strukturen … Detta innebär först och främst närvaron av högkvalitativa O-ringar mellan behållaren, filtret och flottören, vilket förhindrar inträngande av smutsigt vatten och skräppartiklar i skålen.
  • Förekomsten och kvaliteten på det inre finfiltret . Det bör noteras att inte alla modeller av upphängda skummare är utrustade med ett sådant element. Samtidigt kommer dess närvaro i systemet att vara önskvärt, särskilt för pooler där vattenbyten sällan görs.
Bild
Bild

Om den beskrivna rengöringsanordningen under konstruktionen av en stationär pool inte installerades som en inbäddad del, måste en överliggande enhet väljas för den. I detta fall bör man vägledas av ovanstående kriterier. När det gäller att bygga en skål är den enda rätta lösningen att välja en inbyggd modell, med hänsyn till följande parametrar:

  • pärltjocklek;
  • enhetens material, som direkt avgör dess livslängd (modeller av rostfritt stål och brons är praktiskt taget eviga, deras motsvarigheter i plast håller cirka 10 år);
  • tankbehandlingsfunktioner, som skimmerns designegenskaper beror på;
  • systemfunktionalitet (nivåjustering och vattenuppvärmning, tillsats av reagens);
  • Utrustning.

Förutom allt som redan har listats bör man naturligtvis inte glömma en så viktig egenskap som utrustningens prestanda. I synnerhet pratar vi om matchningen av skimmerns genomströmning till cirkulationssystemets prestanda.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Med lämpliga verktyg och färdigheter kan du snabbt skapa din egen externa skimmer från avloppsrör. Detta kommer att kräva:

  • PVC -rör med en diameter på 32, 50 och 110 mm - 400, 550 respektive 550 mm;
  • anslutningshylsa med en diameter på 110 mm;
  • tee 100x110x55 mm;
  • plugg med en diameter på 110 mm - 2 st.;
  • excentrisk adapter 110x50 mm;
  • adapterhylsa 50x32 mm;
  • metall-plaströr med standardgänga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Proceduren för att montera en hemgjord poolrengöringsenhet kommer att vara följande

  • I mitten av pluggen, gör ett hål med högst 52 mm i diameter under gummiadaptern.
  • Montera botten av det framtida skimmarsystemet … Det kommer att vara nödvändigt att sätta in en anslutningshylsa i tee och stänga dess motsatta sida med en andra plugg. En övergångshylsa bör placeras i sidoutloppet.
  • En flottör görs . Det kommer att krävas en cirkel från skummet, vars ytterdiameter ska vara något mindre än huvudrörets diameter, det vill säga 110 mm, vilket säkerställer en smidig glidning av delen. Flottans innerdiameter är 50 mm.
  • Den färdiga flottören läggs på ett rör med motsvarande diameter … Detta strukturelement är fixerat cirka 2 cm ovanför mitten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i en sådan hemlagad enhet är dess ganska låga vikt. Med detta i åtanke kommer strukturen att flyta förutsägbart i poolen. Det är möjligt att eliminera sådana risker genom att placera en last i botten av den tillverkade rengöringsanordningen, vilket förhindrar att den rör sig i vattnet. Efter att viktningsmedlet har tagit platsen fortsätter montering enligt följande schema.

  • Ett tunt rör sätts in i botten på 110 mm röret med en flottör fäst vid den.
  • Ytterligare trådar klipps av på den övre kontakten . Denna modifiering är nödvändig för att sedan kunna installera metallröret, vilket är nödvändigt för sällsynt luft i systemet vid sugning av vatten. Det är viktigt att komma ihåg att vätskan inuti enheten måste röra sig uppåt, över spegelns nivå i poolen, så att luft kan komma ut.
  • En slang placeras i den nedre delaren , i den andra änden måste du sätta på en adapter.

I det sista steget återstår att ansluta den monterade enheten till filterpumpen. Vid behov kan en värmekrets också ingå i denna krets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Naturligtvis beror funktionerna på driften av den aktuella utrustningen direkt på dess typ. I fall, till exempel med miniapparater eller en skimmer för ett marint akvarium, kommer vissa nyanser att ske. Men i standardfall måste du först och främst vara uppmärksam på installationen av enheter. Om det är nödvändigt att använda en monterad modell kommer proceduren att vara följande.

  • Montering av systemet enligt tillverkarens instruktioner … Det är nödvändigt att placera en maskkorg, ett tätningselement (ring) och en trattflotta i behållaren. Ett undantag skulle vara en hemmagjord rengöringsenhet.
  • Fixera skimmer på sidan av skålen med hjälp av en konsol och klämmor, fungerar som en klämma … I närvaro av fästelement i form av vanliga krokar hängs enheten helt enkelt på poolen.
  • Slangkoppling till fina filtrerings- och cirkulationssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av inbyggd utrustning bestäms av själva tanktypen. Installation under konstruktionen av en betongpool inkluderar följande steg.

  • Lådan är tillverkad i enlighet med enhetens dimensioner.
  • Produkten installeras i formen och fixas.
  • Betongblandning hälls.
  • Efter att betongen har stelnat helt sätts skummaren in i den resulterande öppningen.
  • Enheten är fixerad med pluggar med obligatorisk installation av gummitätningar.

I situationer där en stationär akrylskål är utrustad, skärs en öppning ut i den enligt de tidigare gjorda markeringarna. I detta fall utförs fixeringen av enheten med speciella självgängande skruvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ingen hemlighet att effektiviteten och hållbarheten hos någon utrustning direkt beror på hur den fungerar korrekt, samt i tid och kompetent underhåll. I detta sammanhang handlar de viktigaste förfarandena om följande åtgärder:

  • regelbunden rengöring av maskkorgen enligt tillverkarens rekommendationer och motsvarande instruktioner för en viss modell;
  • periodisk avlägsnande av plack, som oundvikligen bildas både på insidan och utsidan av fodralet.

Det är viktigt att ta hänsyn till att frekvensen av eventuella förebyggande åtgärder beror på intensiteten i användningen av själva poolen. En lika betydande omständighet här är förekomsten av yttre faktorer. Men i vilket fall som helst bör det rekommenderade intervallet inte överstiga 3 veckor.

Rekommenderad: