Träd, Buskar Och Blommor I Landskapsdesign (77 Foton): Kompositioner Med Bergaska Och Tamarix, Enbär Och Flickaktiga Druvor

Innehållsförteckning:

Video: Träd, Buskar Och Blommor I Landskapsdesign (77 Foton): Kompositioner Med Bergaska Och Tamarix, Enbär Och Flickaktiga Druvor

Video: Träd, Buskar Och Blommor I Landskapsdesign (77 Foton): Kompositioner Med Bergaska Och Tamarix, Enbär Och Flickaktiga Druvor
Video: Trädgårdsdesign -20 smarta genvägar för din trädgård 2024, Mars
Träd, Buskar Och Blommor I Landskapsdesign (77 Foton): Kompositioner Med Bergaska Och Tamarix, Enbär Och Flickaktiga Druvor
Träd, Buskar Och Blommor I Landskapsdesign (77 Foton): Kompositioner Med Bergaska Och Tamarix, Enbär Och Flickaktiga Druvor
Anonim

Varje ägare till en privat tomt drömmer om att få sitt hus begravt i grönska och blommor. I ett försök att gömma oss från stadens problem och rörelse i naturens tystnad försöker vi på något sätt organisera en grön yta på vår webbplats, så att det gläder ögat, är bekvämt och användbart för alla. När allt kommer omkring kan vi bara koppla av och vara ensamma med naturen och med oss själva utanför staden.

För att en personlig tomt ska skapa ett gott humör är det nödvändigt att ordna det med hänsyn tagen till enskilda växters kompatibilitet, reglerna för deras harmoniska arrangemang och kombinationen av färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du fortsätter med valet av växter för trädgården måste du bekanta dig med deras typer.

Typer av prydnadsbuskar

Både lövträd och vintergröna buskar kan hjälpa till att dekorera trädgården estetiskt och attraktivt. De senare gör det möjligt att göra webbplatsen attraktiv inte bara på sommaren, utan också under den kalla årstiden.

Bild
Bild

Vintergröna buskar kan vara lövfällande och barrträd. I de centrala regionerna i Ryssland med kalla vintrar används barrträd oftast för landskapsarkitektur, såsom enbär, idegran, gran, cypress, mikrobiota, Mugus tall, dvärggran, cypress, kanadensisk gran.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika typer av enbär har varit särskilt populära inom landskapsdesign den senaste tiden:

  • Vanlig enbär - en stor buske med blåaktiga taggar. I landskapsdesign används vanligtvis kolumner och dvärgformer av denna buske. De senare är perfekta för att dekorera alpina rutschbanor, de förra - för bildandet av häckar. De mest utbredda sorterna är: Green Carpet, Compressa, Repanda Sentinel.
  • Enbarkossack - det mest opretentiösa. Den har fjällande nålar och växer upp till en och en halv meter. Dess huvudsakliga tillämpning är dekoration av gräsmattor och stenarter. De mest populära formerna är Glauca, Tamariscifolia, Variegata.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Enbär har en smal krona med en skarp pilformad krona och mjuka blå nålar. Den maximala växthöjden är cirka 2,5 m. En sådan buske är mest lämplig för att skapa gränder och häckar. De mest populära steniga enbärsorterna är Moonglow, Blue Arrow, Blue Carpet och Blue Chip.
  • Enbär kinesiska - en buske med en höjd av upp till 10 m gulaktig eller grönaktig färg används oftare i stenhagar eller i kompositioner från grupper av växter. Kända sorter - Olympia, Strickta, Blue Alps.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Enbär är horisontell . Detta är en lågväxande krypväxt. Nålarna kan vara gröna (Andorra Compact), gula (Lime), grågröna (Alpina, Bar Harbor), blågröna (Ice Blue, Wiltoni), blå (Prince of Wales) eller blå-silver nyanser (Jade River, Gray Pärla). Denna typ av enbär används för att dekorera steniga trädgårdar, gränser och sluttningar.
  • Enbär fjällig - en långsamt växande buske med hängande, nästan krypande grenar. Buskens maximala höjd är 3-4 meter. Populära sorter - Meyeri, Blue Carpet, Holger, Dream Joy, Hannethorpe, Blue Swede, Blue Star. Används vid utformning av stenträdgårdar.

Alla typer av enbär är otroligt vackra. Men ändå är närvaron av denna växt inte lämplig i varje trädgård.

Busken kommer mest organiskt att passa in i landskapsdesignen i skandinavisk stil med sin naturlighet, rymlighet och korrekta geometri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enbär kommer att se särskilt bra ut mot bakgrund av ljung, mossor och lavar.

Bild
Bild

Den engelska stilen föreslår också förekomsten av denna vintergröna barrbuske, men i höga arter med gröna eller blå nålar. När man dekorerar en trädgård i engelsk stil är busken inte mitt i kompositionen (som i skandinavisk stil), utan ett slags sista ackord som ger kompositionen ett färdigt utseende.

Vintergröna lövbuskar används oftare i landskapsdesign i områden som ligger i en varm klimatzon, där det inte finns några snöiga och frostiga vintrar. Sådana växter inkluderar: kamelia, rododendron, vanlig järnek, boxwood, callistemon, bambu, aucuba, cordilina och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland olika prydnadsbuskar utmärks blommande och prydnadsväxande lövväxter. Deras namn talar för sig själva. Vackert blommande buskar kännetecknas av ljusblommande och dekorativa lövfällande - med en intressant lövfärg. De är utformade för att skapa färgfläckar i olika nyanser i landskapet vid olika tidsperioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drottningen bland de blommande buskarna är rosen. Vårstämningen bestäms av rosa vargbollar och gula vattenfall av forsythia -blommor. Sedan ersätts de av snövit och lila-rosa laviner av syren, spirea, hagtorn och viburnum buldenezh.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sommaren inleds med blomning av rododendron, trädpioner och chubushnik. Potentillabuskar prickade med gula, röda eller orange blommor skapar en speciell stämning i trädgården.

Sommarträdgårdsdesignen använder också bergaska med sina vita paniklar-blomställningar, tamarix med rosa moln av kransar av små blommor, olika typer och sorter av hortensior, colquicia och action med sina frodiga blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten fortsätter cinquefoil och hortensior, rosor och snöbär, budley och euonymus, rödrot och småstensträd att glädja ögat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landskapsdesigners är mycket förtjusta i att använda dekorativa lövbuskar när de dekorerar tomter.

De förtjänar sin speciella kärlek:

  • dogwood är vit med sina ljusa vitgröna, rosa-gröna eller gulgröna lövverk;
  • vesikel av gula, crimson och lila blommor;
  • berberis med ljusgrönt, gyllene eller rödlila lövverk;
  • fältpriser;
  • aralia;
  • mahonia.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För vertikal landskapsdesign används oftast olika typer av busk vinstockar. Bland dem är särskilt populära: vilda druvor, jungfrutruvor, klätterros, blåregn, klättring kaprifol, clematis, actinidia.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter av träd

En mängd olika trädslag kan användas vid utformningen av en personlig tomt. Det viktigaste är att träden är lämpliga för en given plats i höjd, i sin känslighet för ljus och näringsämnen, i färg och växande förhållanden.

Bild
Bild

Lövträd är platsens främsta reliefplatser på grund av en uttalad skelettaxel och en spridande krona. De bör väljas av:

  • Kronform.
  • Lövverk. Var uppmärksam på bladens form, deras storlek, färgförändringen under säsongen.
  • Av blomningens natur. Vissa träd kännetecknas av närvaron av stora blommor (till exempel magnolia), andra har oansenliga, nästan osynliga blommor (lönn, bergaska, pil), och vissa blommar så omärkligt att det är svårt att säga om dessa träd blommar eller icke-blommande (björk).
  • När blommorna blommar. Så, hassel, pil, dogwood blommar före någon annan i trädgården.
  • Av fruktens dekorativitet. Rowan och viburnum ser särskilt vackra ut i landskapet, som lockar uppmärksamhet på grund av sina ljusröda bär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fruktträd används också aktivt vid bildandet av trädgårdssammansättningen. Deras namn är kända för alla: päron, körsbär, äpple, aprikos, plommon, söt körsbär. Fördelarna med att plantera dem är uppenbara - på våren förvandlar de hemmaplan till ett doftande blommande moln, och på sommaren och hösten glädjer de ägarna med utsökta frukter.

Och vilken typ av landskapsdesign skulle göra utan barrträd. De är ett bra komplement till lövträd och fruktträd och gör trädgården mer exotisk och utsmyckad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer barrträd bör du vara uppmärksam på:

  • Nålfärg . Färgpaletten för dessa växter innehåller olika nyanser av grönt, blått och gult;
  • Trädets form . Det kan vara sfäriskt eller koniskt. Geometriskt strikta former av dessa växter ger landskapet en speciell harmoni;
  • Barkens färg och struktur . Denna parameter kan också tillföra sin egen smak till den allmänna uppfattningen om det naturliga rummet runt huset;
  • Arom . Enskilda barrträd producerar eteriska oljor med en märkbar behaglig doft. Så i sommarvärmen kan du andas in den trevliga doften från tallarna, och på våren kan du njuta av doften av lärk;
  • Förekomsten av kottar . Kottar ger också sin egen smak till landskapsdesignen. Så unga granar har kottar av en intressant rödaktig eller lila färg, medan de i gran ser ut som ljus på ett nyårsträd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ovanlig design kan skapas på platsen med hjälp av träd som ympas på en stam. Dessa är små träd (vanligtvis upp till 2 m), som odlas genom ympning. En lockig, gråtande eller sfärisk krona ympas på en jämn stam. Som ett resultat erhålls miniatyrvide, alm, päron. Växter som tillhör samma släkte används vanligtvis för ympning.

Bild
Bild

Blommor

Blommor är ett av de viktigaste attributen för bakgårdens landskapsinredning. Utan dem kommer webbplatsen att verka tom och livlös. Närvaron av blommor som ersätter varandra under hela säsongen skapar en festlig stämning, ger färg till sajten.

Blommor är en slags länk mellan träd och buskar. Detta gäng utförs genom att arrangera kanter, rabatter, parterres, alpina rutschbanor eller enstaka placering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att dekorera platsen används en mängd olika typer av blommor: fleråriga och årliga, långa, underdimensionerade och marktäckare, skuggtoleranta och ljusälskande, ädla, vilda, blommor med dekorativt lövverk och andra.

Bild
Bild

Arrangemang av träd

I landskapsdesign finns det flera alternativ för att placera träd på platsen.

Bild
Bild

Häck

Med det här alternativet används träd som ett slags staket, som bör utföra ett antal funktioner: att skydda platsen från vind, buller, snö, nyfikenhet hos grannar och förbipasserande, för att markera gränserna för territoriet, till maskera oestetiskt utseende föremål.

För att bilda en häck planteras träd i en rad på ett minimum avstånd från varandra. Lövträd med pyramidala täta kronor eller träd vars grenar börjar växa längst ner på stammen (lindar, lönnar, popplar - kanadensare och Berlin) är perfekta för att fungera som en häck.

Låga häckar kan tillverkas av filt eller vanliga körsbär. Om platsens storlek tillåter kan du skapa ett staket med flera nivåer, varav en kommer att innehålla höga träd (aska, alm, korgpil, Ussuri -päron, prydnadsväppna äppelträd) och i den andra - buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gränder

En gränd är en slags väg, på båda sidor av vilka träd eller buskar planteras med en viss frekvens. Träd kan planteras tillräckligt nära så att de på toppen av sina kronor sammanflätas med varandra och bildar ett enhetligt valv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att placera träd i gränder är bara motiverat över stora områden. På en liten personlig tomt kommer att planera en gränd skapa en känsla av kaos, eftersom gränden inte kommer att synas på grund av bristen på territorium runt den.

För att skapa gränder används växter som är resistenta mot ogynnsamma naturliga faktorer, till exempel björk, ek, lind, alm, lönn, lila, hornbock, bok, cypress, gran, lärk och gran.

Bild
Bild

Grupp

Detta arrangemang av träd används när en sammansättning av flera träd och buskar skapas i trädgården. Växter planteras enligt vissa regler för att kombinera färger, storlekar och former.

Vid en gruppplantering måste principen om långlinor iakttas. Om en grupp växter ligger nära en häck eller vägg, planteras de högsta träden i bakgrunden och de förkrossade i förgrunden.

När gruppen placeras i ett öppet utrymme ska de högsta elementen vara i mitten och de högsta elementen ska vara i kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste sättet att plantera träd. Men samtidigt är det nödvändigt att vara särskilt försiktig när du väljer ett träd, eftersom det ska vara lika attraktivt när som helst på året. Därför är prydnadsväxter med en ovanlig krona, intressant lövfärg, vackra blommor eller färgglada frukter lämpligast för sådana planteringar.

Om platsen är liten, planteras bara ett träd på den, som kommer att vara centrum för hela landskapssammansättningen. Gran eller vanlig tall, ek, hästkastanj, dekorativa äppelträd, scumpia, svart poppel och andra används vanligtvis som bandmaskar.

Bild
Bild

Skapa kompositioner

Grupper av träd, buskar och blommor bör skapas med hänsyn till reglerna för kombination av former, färger och storlekar på växter. De kan placeras på en mängd olika platser på platsen: längs staketet, bredvid byggnader, rekreationsområden, längs stigar, i öppna utrymmen.

Varje komposition bör bestå av växter med olika höjder, former och färger. Men ibland, när man dekorerar ett landskap, grupperas växter enligt någon funktion: till exempel en sammansättning av kantbuskar med en rund krona eller en grupp träd av samma art, men i olika åldrar, eller en sammansättning av olika buskar, träd och blommor av samma färg (silver eller röd) …

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar kompositioner bör träd harmoniskt korrelera med platsen för andra växter, deras storlek och färg. När du skapar en grupp växter måste du titta på den från sidan från olika platser i trädgården.

Glöm inte den planerade placeringen av växter - från den högsta till den lägsta. På södra sidan finns vanligtvis ljuskrävande växter.

När du gör en grupp växter är det nödvändigt att ta hänsyn till blomningstiden för var och en av dess element. Detta låter dig behålla kompositionens dekorativitet under hela säsongen. Och för att behålla attraktiviteten på vintern bör gruppen innehålla vintergröna träd eller buskar.

Och försumma inte införandet av ettåriga, spannmål, örtväxter, dekorativa element till kompositionen. Detta gör banden mer originella och dynamiska.

Bild
Bild

Vackra lösningar för gården

Gården med en stenig trädgård är inredd i indisk stil. Dekorativa lövbuskar och olika sorters barrträd betonar husets ägares individuella stil.

Landskapsarkitekturen på denna innergård är främst baserad på vertikal landskapsarkitektur. För detta användes pergolor med vackert blommande klematisrankor och en häck med geometriskt regelbundna former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorerad med dekorativa blommande buskar, förvåningen gården i ett privat hus med sin sofistikerade färger och prakt av naturliga former.

Tui, hosta, stonecrop, enar, tallar och vilda druvor - allt på denna innergård är på sin plats. Och tillsammans bildar de en underbar komposition som hjälper till att lugna och upprätthålla sinnesfrid.

Rekommenderad: