Trädgårds- Och Grönsaksodling I Ett Privat Hus (89 Bilder): Landskapsdesign Av Moderna Gårdar Och Dekorativa Sängar

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårds- Och Grönsaksodling I Ett Privat Hus (89 Bilder): Landskapsdesign Av Moderna Gårdar Och Dekorativa Sängar

Video: Trädgårds- Och Grönsaksodling I Ett Privat Hus (89 Bilder): Landskapsdesign Av Moderna Gårdar Och Dekorativa Sängar
Video: Landscape Design Ideas - Garden Design for Small Gardens 2024, April
Trädgårds- Och Grönsaksodling I Ett Privat Hus (89 Bilder): Landskapsdesign Av Moderna Gårdar Och Dekorativa Sängar
Trädgårds- Och Grönsaksodling I Ett Privat Hus (89 Bilder): Landskapsdesign Av Moderna Gårdar Och Dekorativa Sängar
Anonim

På sommarstugan kan du framgångsrikt ordna en vacker trädgård och snygga sängar med örter, bär och grönsaker. Samtidigt kan båda platserna se ut som landskapskonstverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Genomtänkt landskapsdesign gör att även grönsaksbäddar kan göras till ett vackert komplement till en sommarstuga. I själva verket är det inget svårt med detta, för snygga små grönsaksodlingar har alltid varit en del av byhus i Frankrike.

På vårt lands territorium har det praktiska alltid varit mer uppskattat än sängarnas dekorativitet, så de tänkte inte på växternas placering. Och om de gjorde några planer försökte de välja den plats där växterna växer mest aktivt. Men nu kan du fixa den här situationen genom att göra trädgårdsbädden till en snygg trädgård intill ett privat hus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan design kommer inte bara att dekorera din webbplats, utan också förenkla processen att ta hand om sängarna, eftersom allt kommer att planteras i snygga jämna rader.

Registrering "enligt reglerna"

Men din trädgård kommer att bli så bekväm och vacker bara om du ordnar allt enligt reglerna. Först och främst måste du planera projektet för din framtida trädgård på papper eller på en dator. Utforska allt som kan påverka hur din trädgård kommer att se ut - topografi, jordtyp, områdesbelysning och så vidare.

Till exempel trivs fruktträdgårdar och de flesta prydnadsblommor bäst i starkt, varmt solsken. Därför är det lämpligt att plantera dem i sydväst eller sydost om platsen. På samma sätt måste du hitta rätt plats för dina sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan integrerad del av en ideal tomt med en grönsaksträdgård och fruktträdgård är snygga stigar längs vilka du kan röra dig utan att skada växterna. Spår kan läggas ut med olika material. De vanligaste alternativen är betongplattor, små stenar eller småsten. Du kan också använda speciella beläggningsplattor eller tegel. Och om du vill skapa atmosfären i en övergiven skog på din webbplats, kan spåren läggas med sågspån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många tror att banor är exakt vad man ska spara på. Men du bör inte göra detta, eftersom vägarna inte bara kommer att göra utseendet på din webbplats mer snyggt, men också låta dig zonera territoriet till separata miniklubbar med olika blommor och grönsaker, och också förenkla processen att ta hand om din trädgård och trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör också ägnas åt den korrekta uppdelningen av webbplatsen. För att passa allt på en gång måste du dela upp hela territoriet i zoner som entrén, trädgården, grönsaksträdgården och rekreationsområdet.

Entréområde - det här är den del av trädgården som gör det första intrycket på alla som kommer för att besöka dig. Det främre området är vanligtvis dekorerat med en snygg gräsmatta med grönt gräs och rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare finns en fruktträdgård . Oftast ligger fruktträdgårdar på platsens djup. Försöker hitta någon form av höjd för sin plats. Fruktträd växer bäst i oskuggade områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bredvid fruktträdgården kan du placera och rekreationsområde … Träd kommer att ge skugga i varmt väder, och landskapet kommer att glädja ögat. En plats för vila, beroende på platsens storlek, kan placeras i mitten av gården eller till och med intill byggnaden. Du kan bygga ett vackert lusthus, en terrass eller helt enkelt ordna ett bord och några stolar under ett tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Separat bör markeras plats för sängar … Du kan skapa en klassisk 2 hektar stor grönsaksträdgård, eller experimentera med layouten och dela upp hela området i flera separata segment. På en av dem kan du odla aromatiska örter, på den andra - unga potatisar, och på den tredje - jordgubbar, till exempel. Allt beror på din fantasi och önskemål.
  • I ett skuggat hörn av trädgården är det nödvändigt att markera det så kallade ekonomisk zon där spadar, lösningar och annat som behövs för att ta hand om trädgården kommer att lagras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du dekorerar moderna lott som detta kan du använda låga häckar, palisader, stenar eller tegel för zonindelning. Gröna häckar och klätterväxtpartitioner ser alltid mycket bättre och vackrare ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landskapsarkitektur

Landskapsarkitektur av webbplatsen gör att du kan göra den verkligt livlig och vacker. Om du inte har tillräckligt med kontakt med naturen och du inte har tid att resa vare sig till skogen eller till parkerna, kan du skapa en grön oas hemma.

Du kan organisera en vacker trädgård eller grönsaksträdgård även på det minsta området. Om det inte finns någon plats alls kan du till och med ordna grönska på taket eller förvandla din veranda till ett mini-växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men på gården ser vacker grönska och färgglada blommor mer naturliga och organiska ut. På en webbplats kan du kombinera en mängd olika växter. Bakgrunden för din trädgård kan vara snyggt gräs eller växter som väver på marken. Blommor i olika nyanser kommer att fungera som en ljus dekoration av webbplatsen. På en plats kan du kombinera små fioler och spruta rosor och andra blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att välja växter för plantering i landet, med hänsyn inte bara till webbplatsens egenskaper, utan också din vilja att arbeta med trädgårdsarbete. Om du varken har tid eller lust att växa en stor trädgård, är det bättre att plocka upp grönt gräs för gräsmattor och barrträd istället för dyra rosor, som kommer att växa av sig själva.

För att dela upp platsen i separata zoner och skapa mysiga hörn i din trädgård kan du använda en häck. En grön vägg kan bestå av barrträd, klätterväxter eller till och med en original vertikal rabatt. Det är sant att det inte kommer att vara lätt att ta hand om en sådan blomsterträdgård, även om det definitivt är värt det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och om du inte är redo att designa en komplex vertikal rabatt, men ändå vill skapa något vackert, kan du plantera växterna i en trävagn eller fat. En sådan säng av improviserade medel ser väldigt original ut och blir en riktig dekoration av webbplatsen. Samtidigt kommer du att lägga väldigt lite tid på att göra det själv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För det första, ignorera inte trädgårdsvägar. De bör placeras i ett litet område, och ännu mer i ett stort område. Det är vägarna som kommer att underlätta processen att ta hand om trädgården och göra promenader på deras grunder mycket roligare. När allt kommer omkring behöver du inte komma till dina favoritväxter genom lera och ogräs. Om platsen är mycket liten, gör färre enskilda zoner och begränsa stigarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att din trädgård ska se vacker ut, även om du organiserar landskapet för första gången, följ råd från proffs.

Det är också viktigt att bestämma vilka växttyper du ska placera på din webbplats. Om du är ny inom trädgårdsarbete, välj sedan lokala växter som är lättast att ta hand om. Med tiden kommer du att kunna plantera en mängd olika exotiska sorter, men det är lättare att börja med det faktum att det inte kräver ytterligare underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Se också till att alla växter du planterar är friska. Kontrollera alltid utgångsdatumet på utsädespåsarna och kontrollera lökarna och plantorna för snitt eller andra tecken på att växten är skadad. Om du odlar växter i ett växthus, försök att ge det de rätta förhållandena - rätt mängd ljus, polykarbonatväggar, ett överflöd av vatten och gödningsmedel. Det är Vedas plantor som är mest krävande inom vården, och än så länge kan de inte motstå negativa förhållanden och plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och, naturligtvis, glöm inte att din webbplats inte ska vara tom när som helst på året. Välj därför olika växtsorter som antingen förblir gröna året runt eller blommar i tur och ordning, som börjar tidigt på våren och slutar på senhösten.

Vackra exempel

Oavsett om du vill dela platsen i separata zoner, tydligt åtskilda från varandra eller växa allt tillsammans, kan du fortfarande organisera en vacker trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rustik grönsaksträdgård

En enkel rustik trädgård kommer att se bra ut bredvid ett Provence, land eller rustikt hus. Det viktigaste är att det inte ser ut som en övergiven trädgårdsbädd, utan som ett snyggt och välskött område. Den enklaste regeln som hjälper till att behålla ett trevligt utseende i trädgården är att inte plantera alla växter blandade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att dela in sängarna i segment och stänga in var och en med häckar, stigar eller stenrader. Du behöver bara plantera grönsaker och örter i jämna rader. Det kommer redan att se snyggt och attraktivt ut. Försök också att placera växter bredvid varandra som ser bra ut tillsammans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lyxig gräsmatta

Gräsmattan är en integrerad del av den idealiska engelska trädgården. Det vackra gräset täcker en ful mark och hindrar ogräs från att växa. Gräsmattan kan vara en separat del av din trädgård eller en bakgrund för andra växter.

En blandning av örter kan användas som bakgrund för blommor och buskar . - bluegrass, böjt gräs och svingel. På sommaren kommer ditt område att täckas med lyxiga smaragdmattor gjorda av en blandning av alla dessa örter. Det kan inte annat än glädjas åt att du inte kommer att spendera mycket pengar på utformningen av en sådan gräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Graciösa rabatter

Det perfekta tillskottet till alla trädgårdar är en färgglad blomsterträdgård. Här kan du visa din fantasi och kombinera en mängd olika växtarter. Formen eller höjden på rabatten kan vara annorlunda. Du kan dekorera entrén till trädgården, matsalen och vilken annan plats som helst med en blomträdgård. För att dekorera en blomsterträdgård kan du plocka upp så mångsidiga växter som vallmo, delphinium, iris, basilis och så vidare. Det är bäst om de växter du väljer är snygga och fleråriga, så att du inte behöver ordna om trädgården varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Häckar

Klätterväxter är ett annat perfekt trädgårdsfynd. De kan användas för att dekorera fasaden på ett hus eller för att skapa skiljeväggar. Efter att ha gjort ett enkelt stöd och planterat murgröna eller bindweed under det, får du en partition helt sammanflätad med en grön växt om ett eller två år. Även valv eller levande baldakiner kan skapas med blåregn, prydnadsbönor eller andra klätterväxter. Nästan alla dessa växter är fleråriga, vilket innebär att du inte ständigt behöver plantera nya frön och vänta tills den tidigare skönheten återställs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Labyrintträdgård

Detta landskapsdesignalternativ kan verka något ovanligt. Dessutom kanske du tror att det kommer att ta för mycket tid att skapa ett sådant naturens mirakel. Men i verkligheten är allt inte så svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En vacker labyrintträdgård skapas av enkla och inte särskilt krävande växter: thuja, enbär eller låga julgranar. Det är barrträd som är lättast att ge önskad form. De kan planteras i rader, vilket skapar en riktig labyrint. Sant, för att inte bli förvirrad själv, skissera först diagrammet på papper och försök att inte avvika från det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan dekorera en sådan trädgård med figurer från alla barrträd . Även om du inte har mycket erfarenhet kan du forma växten till en boll eller triangel. Och raderna i din labyrint inifrån kan fyllas med sågspån eller färgad sand, så att stigarna visar sig vara vackra och bekväma att gå.

Alla dessa idéer kan framgångsrikt kombineras med varandra och placera en grön häck, grönsaksbäddar och vackra rabatter på samma plats. Så du kommer att få från din sommarstuga inte bara estetiskt nöje, utan också praktiska fördelar.

Rekommenderad: