Thuja I Landskapsdesign (58 Bilder): Vi Väljer Utomhusväxter I Krukor Av Sorterna "Ball" Thuja Och "Brabant" För Trädgården, Alternativ För Att Använda Enbär I

Innehållsförteckning:

Video: Thuja I Landskapsdesign (58 Bilder): Vi Väljer Utomhusväxter I Krukor Av Sorterna "Ball" Thuja Och "Brabant" För Trädgården, Alternativ För Att Använda Enbär I

Video: Thuja I Landskapsdesign (58 Bilder): Vi Väljer Utomhusväxter I Krukor Av Sorterna
Video: Five Plants for Winter Interest! 🌲❄️// Garden Answer 2024, April
Thuja I Landskapsdesign (58 Bilder): Vi Väljer Utomhusväxter I Krukor Av Sorterna "Ball" Thuja Och "Brabant" För Trädgården, Alternativ För Att Använda Enbär I
Thuja I Landskapsdesign (58 Bilder): Vi Väljer Utomhusväxter I Krukor Av Sorterna "Ball" Thuja Och "Brabant" För Trädgården, Alternativ För Att Använda Enbär I
Anonim

Idag blir thuja mer och mer populärt i utformningen av personliga trädgårdar. Tui har flera dussin arter och sorter: med olika färger på nålar, snabbväxande och med en ökning på bara några millimeter per år, en sfärisk, konisk och pelarformad krona. Låt oss bekanta oss med detta underbara träd och dess tillämpning vid utformning av tomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner: fördelar och nackdelar

I Ryssland har många grupper av östra och västra thuja bevisat sig bra. Deras vinterhårdhet gör att de kan motstå frostiga perioder på året.

Vissa europeiska sorter kräver skydd för vintern, men dessa typer av thujas är mycket sällsynta i vårt land; samlare skaffar dem och skapar lämpliga förutsättningar för dem. I de flesta områden planteras västra thuja.

Thuja western är mer anpassad till vårt klimat, hemlandet är Kanada, där förhållandena liknar den genomsnittliga ryskan. Östlig thuja togs till oss från Asien, det är mer nyckfullt, gillar inte nordvinden, det är bättre att plantera det från husets vindsida.

Bild
Bild

Thuja kan växa i halvskugga och i solen, kräver inte ofta vattning. De trivs bra med andra växter.

Thujas grönska är mycket tät, nålarna är mjuka, barken har en vacker grå färg. Färgen på nålarna sträcker sig från gult till mörkgrönt. Kronan har formen av en boll, kon eller pyramid, tillväxttakten för vissa sorter är obetydlig, de kan behålla en konstant accent i kompositionen under lång tid, andra sorter växer mycket snabbt och behöver regelbunden skärning av kronan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kronan på sådana snabbt växande thujas kan ges vilken form som helst. För flera århundraden sedan började franska och engelska trädgårdsmästare skapa hela arkitektoniska parker med sfärer, pelare, pyramider, kuber och andra geometriska former av klippta thujas. Idag har en hel trend inom landskapsdesign utvecklats - toppkonsten att skapa figurer av djur, människor, bilar, kända konstföremål från mjuka nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grenarna är vackert fläktformade, ibland vridna i en spiral. Thuja har en medicinsk effekt, dess nålar avger fytoncider, som desinficerar och renar luften, så det är användbart att plantera det bredvid ett hus eller ett rekreationsområde.

För alla dessa kvaliteter och yttre likhet med den södra cypressen blev landskapsdesigners på tempererade klimatbredder förälskade i thuja. Denna barrväxt är opretentiös och har en stor sort, vilket gör att den kan ingå i olika landskapskompositioner eller användas som bandmask. Tänk på vilka typer av dessa underbara barrträd som kan användas för dekorativ trädgårdsskötsel av personliga tomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Tänk på vilka sorter av västra thuja som odlas i det tempererade klimatet i centrala Ryssland.

Aurea - med gula nålar, i skuggan får den gröna nyanser, som blir mörkare på vintern. Den har täta nålar, lämpar sig väl för att forma, du kan ge vilken form som helst, på grund av sin låga tillväxt (upp till 2,5 meter) kan den användas i kompositioner med barrträd av andra blommor i mellanmarken eller med rosor, hortensior, ormbunkar - i den andra. På grund av sin gula färg kan den accentueras i häckar av mörkare sorter. Ser vackert ut med lila Thunberg barberry. Denna sort har originalgrenar, vilket ytterligare förstärker de dekorativa egenskaperna. Den årliga tillväxten är bara 5 centimeter. Detta måste beaktas när du köper en sort för din webbplats.

Unga små exemplar kan planteras i rabatter, de kommer inte att tävla om området på länge. Om du vill skapa en stor accent måste du vänta mycket länge på den önskade dekorativa effekten av denna ephedra, så det är bättre att köpa en vuxen stor växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Thuya gult band har också en gul färg på unga nålar, saxar bra, växer relativt långsamt - 10 centimeter per år. Mycket härdig. Kronan är smal, konisk.
  • Tuya Mickey har liknande egenskaper, bara lövverket är mörkgrönt, glänsande.
  • Albospicata når en höjd av 2,5 meter, nålar av silvrig malört med vita spetsar, vilket skapar ett ytterligare ljusspel. Denna effekt ser väldigt fin ut i häckar. Kronan på albospicata är mycket bred och tar cirka en meter i diameter, vilket kräver ytterligare utrymme i kompositionen. Det kan användas som ett separat prydnadsträd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Smaragd - den mest efterfrågade pyramidal thuja i landskapsdesign. Det kännetecknas av en rik grön färg, en tät krona, som är perfekt trimmad, på vintern mörknar den något. Thuja tolererar en mängd olika förhållanden från full skugga till strålande sol, är inte krävande för vattning och är resistent mot sönderfall, utmärkt frostbeständighet gör Smaragd oumbärlig för att skapa häckar. Höjden på en vuxen växt (cirka 3 meter) och en vacker tät krona gör det möjligt att använda denna thuja för att skapa parkgränder.

Det kan också användas som bakgrund för lägre barrträd och dekorativa blomsterarrangemang.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Liknande egenskaper finns hos thuja brabant , men den är mindre vinterhård och har en ljusare krona, har en snabb tillväxt (upp till 50 centimeter per år).
  • Globoza . En vuxen thuja behöver inte klippas; den har täta, ljusgröna nålar med en sfärisk form, upp till 1 meter höga och breda. Ser bra ut både vid enkelplantering och i kombination med krypande enar. Älskad av designers för sin snygga form. Det är ofta den främsta accenten i blomsterarrangemang.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Thuya Reingold . Hon har ovanliga guldbronsnålar som tar en rosa nyans på våren. Det kommer att vara en utmärkt dekoration för rockeries eller rabatter. En vuxen växt har en höjd av 1 meter, ganska vinterhård.
  • Tuya Danica , låg - upp till 0,7 meter, med en rund, tät krona av mättad grön färg. Det är mycket bra i alpina rutschkanor eller i utomhuskrukor på en öppen terrass, i form av en kant till en barrkomposition.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ser ut som henne thuja woodwardy … Den har en låg kompakt rund form och en kontrasterande lövfärg, från ljus till mörk, vilket gör den dekorativ.
  • Tuya Hoseri - en dvärgsort, har ett ljusgrönt lövverk, en krona i form av en boll, cirka 70 centimeter hög. Det är intressant av förändringen i nålarnas färg under året från ljusgrönt till brons.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Filiformis . Denna thuja är helt annorlunda i strukturen på kronan och grenarna än de tidigare exemplen, snarare är det en fontän. Den harmoniserar med krypande barrträd och kan användas som bandmask.
  • Samma krona i form av en fontän vid thuja vikt - Vipcord … Hon har en mycket långsam tillväxt, maxhöjden är 1 meter. En vuxen thuja får en original standardform.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tuya Sunkist har en tydlig konisk form, mycket långsam tillväxt (upp till 1, 5-2 meter). Den ovanliga färgen gör att den kan användas både i en enda plantering och i en komposition för att skapa en gul fläck.

Bild
Bild
  • Holmstrup - graciös kolumnerad thuja, med täta vackra ädla silverfärgade nålar på vridna fläktformade täta grenar. Det gör ett majestätiskt intryck. Uppnår en höjd av 4 meter. Används för att bilda gränder och häckar.
  • Thuja Columna - hög, upp till 10 meters höjd, barrväxt med en smal pelarform, med täta mörkgröna nålar. Tillväxten per år är 15-30 centimeter. Mycket opretentiös för luftens och jordens sammansättning. Långlever.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bärnsten - en ny variant av hög thuja, dess höjd når 4 meter, den har en smal konisk krona. Värdet av sorten för dekoration av platsen ligger i de ljusgula nålarna, som kräver ett soligt läge. Hög frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompatibilitet med andra växter

De många typerna och färgerna på denna barrväxt möjliggör utbredd användning av thuja i landskapsdesign. Tui passar bra med krypande enar. Sfäriska kronor och mjuka nålar blandas vackert med granar.

Taggiga och ljusa rosor dekorerar känslig grönska och spiralformade thuja -kvistar. Samma krav på jordens sammansättning med andra barrträd gör dem till goda grannar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en sort är det värt att läsa om frostbeständigheten av en viss typ. Det finns särskilda korrespondensbord för detta. En viktig faktor är tillväxt och höjd av växten i vuxen ålder. För en alpin bild är det bättre att välja dvärgvarianter med en minsta årlig tillväxt, men för en häck behöver du stora exemplar med en snabb återväxt av skott.

När du väljer flerfärgade alternativ för en häck bör du fokusera på samma höjd som vuxna buskar.

När du köper plantor från trädgårdsodlingar måste du bedöma kronans tillstånd, dess densitet och färg. Förekomsten av uttorkade grenar kan indikera skador på rotsystemet. En sådan planta kommer inte att återfå sin dekorativa form på länge eller kan till och med dö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man plantera?

För att plantera en thuja måste du välja en tillräckligt solig eller halvskuggad plats, ingen genomvind. Jordarna ska vara något sura och tillräckligt lösa.

Om det finns lerjord på platsen måste du gräva ett hål som är två gånger jordklumpen, hälla dränering från småsten eller expanderad lera och göra en jordblandning av sand, torv och jord. Denna blandning måste ge näring åt trädets rötter i många år för att den ska visa all sin dekorativa effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thujas grundvatten är inte skrämmande, det har ett ytligt rotsystem. Det är dock bäst att undvika våtmarker eller våtmarker.

Efter plantering rekommenderas att täcka stamcirkeln med ett lager barrträd.

Vattning är endast nödvändig först för att plantan ska slå rot, den ska vara måttlig. Plantering görs bäst på våren eller sommaren. Detta gör att växten kan rota bättre och överleva vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Frostresistenta sorter är inte rädda för vinterkylan. Unga plantor behöver fortfarande skydd i form av ett tjockt lager av mulch och en agrospan som täcker växtens markdel. Under åren kommer thuja att få det nödvändiga motståndet mot låga temperaturer. Värmeälskande orientaliska eller europeiska thujas planterade i krukor bör förvaras i ett svalt, ljust rum på vintern.

Solbränna är ett problem för alla typer av thuja. I februari och mars torkar den ljusa solen de känsliga nålarna, och rötterna i det frysta jordlagret kan inte leverera fukt till lövverket. Nålarna blir svarta och torkar ut, de kan inte återställas, dessa bruna skalliga fläckar kommer att förstöra trädets utseende i flera säsonger. De brända kvistarna skärs på våren och väntar på att nya skott ska växa tillbaka, men samma densitet och enhetlighet hos kronan kan inte uppnås. För att undvika detta är kronorna inslagna i tunn agrospan eller gasväv. Tyget ska andas så att plantan inte blåser ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren måste thuja regelbundet vattnas över kronan från en slang, ordna en dusch för nålarna.

Det är nödvändigt att regelbundet trimma ojämnt återväxta ben, vilket kommer att stimulera mer fräsning. Vi måste rengöra kronan för torra kvistar och spindelväv så att den dekorativa effekten av denna barrväxt bevaras hela tiden i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra designidéer

I trädgården måste du definitivt hitta en plats för en sammansättning av dessa vackra växter. Det finns ett stort utbud av alternativ för platsen för thuja på webbplatsen. Barrbuskar kommer att dekorera det främre området. På dacha kan du utrusta en sten med thujas, det blir ägarnas stolthet. En thujahäck stänger från nyfikna ögon och skapar en ädel naturlig barriär.

Rekommenderad: