Rockery (84 Bilder): Vad är Det, Krossad Sten I Landskapsdesign, Ett Steg-för-steg-diagram Och Instruktioner För Att Lägga Med Egna Händer I Landet

Innehållsförteckning:

Video: Rockery (84 Bilder): Vad är Det, Krossad Sten I Landskapsdesign, Ett Steg-för-steg-diagram Och Instruktioner För Att Lägga Med Egna Händer I Landet

Video: Rockery (84 Bilder): Vad är Det, Krossad Sten I Landskapsdesign, Ett Steg-för-steg-diagram Och Instruktioner För Att Lägga Med Egna Händer I Landet
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, April
Rockery (84 Bilder): Vad är Det, Krossad Sten I Landskapsdesign, Ett Steg-för-steg-diagram Och Instruktioner För Att Lägga Med Egna Händer I Landet
Rockery (84 Bilder): Vad är Det, Krossad Sten I Landskapsdesign, Ett Steg-för-steg-diagram Och Instruktioner För Att Lägga Med Egna Händer I Landet
Anonim

Rockery erövrade ägarna av lantgårdar genom att skönheten i både stenar och växter avslöjas i en uttrycksfull stenig trädgård med en unik charm. Vid första anblicken kan en komplex struktur väl göras med dina egna händer, med hänsyn till webbplatsens ägare och med betoning på dachaens individualitet.

Bild
Bild

Vad det är?

Rockery är en dekorativ komposition för ett trädgårdsutrymme av stenar och växter. Träd, buskar och blommor kan betraktas som floristiskt innehåll. Det är vanligt att plantera dvärg- och underdimensionerade sorter i rockeries.

Rockeries ser bäst ut på höjdförändringar, terrasser, backar.

Även om den artificiella höjningen som ges till kompositionen inte minskar den estetiska effekten. För konsistensen som imiterar foten, planeras som regel stora, imponerande nyanser av stenar och opretentiösa i vården, ganska blygsamma växter planeras. Denna kombination betonar närheten till det naturliga utbudet av färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket viktig punkt är genomförandet av dräneringssystemet. Om ägaren av webbplatsen klarar det, kommer han säkert att behärska resten.

Samtidigt har en amatörartist rätt att ge full fantasi och humör. Den kompositoriska atmosfären kan se hård ut, "nordlig" eller mer avslappnad, poetisk.

Det mest ödmjuka stenverket ser ut som några plantor med tema (till exempel lågväxande barrträd), inskrivna bland ett dussin stenar. Istället för dem är det fullt möjligt att använda klätterväxter eller skogsväxter - fioler, ormbunkar, eleganta örter och till och med kardborre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du ger dig ut på en trädgård på flera nivåer i stenar, kommer det att ta mycket mer tid och ansträngning. Och fans av bergskedjan i ett lanthus med ett vattenfall måste studera vetenskapen om att bygga en sådan komposition, eftersom du inte kan ta den i drift utan att behålla strukturer, en väloljad mekanism för att fungera i en vattenkropp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Några klassiska exempel på rockeries:

Dachny

I mitten av platsen läggs en rabatt med stenar, som omedelbart blir det estetiska centrumet i förortsutrymmet. Blommor tar sig igenom stenarna, och ju ljusare deras buskar är, desto mer elegant är kompositionen. Om du lyckas skapa höga väggar i en rabatt av stenar, är det bra att sänka klätterväxter längs dem.

Bild
Bild

Trädgård

I trädgården kan ett stenigt mirakel vara mer uttrycksfullt och varierat. Volymetriska stenblock blandade med små stenar ser intressanta ut. Bättre om du lyckas bygga en kaskad, längs vilken en bäck gurglar och fyller en konstgjord damm nedanför. Pretentiöshet i det här fallet spelar in på idén: trädgården ska "bli överraskad" av den steniga blomsterträdgården.

Bild
Bild

Rum alternativ

Ja, rockery i rummet är också möjligt, i ett lanthus också. Det är bättre att placera en liten byggnad där det finns mer frisk luft - på verandan, balkongen. Om du fattar ett sådant beslut behöver du en speciell plattform och "foundation", och du måste också ta över "på vakt" för att bibehålla ljuset och luftfuktigheten för kompositionen.

Bild
Bild

Särdrag

Så att med utseendet på ett stenigt "berg" med blommor och träd finns det ingen disharmoni i platsens landskapsdesign, det är bättre att ta hänsyn till allt i förväg. Fundera över vilka stenar du vill se, vilka växter som glädjer dig mer, hur många kvadratmeter den färdiga kompositionen tar. För att utföra dessa beräkningar skulle det vara bra för dig att föreställa dig vilken typ av sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett stort antal av deras typer, vi listar åtminstone de mest populära:

  • Mini alternativ. Lämplig som en extra dekoration för ett rekreationsområde. Som ett exempel - stenar, örter, överst - en buske med ljus barberry.
  • På sluttningen. Denna sten är bra eftersom den är mycket bekväm för att organisera vattenelementet.
  • Barr. Detta är en omfattande komposition, som är en hög av stenar och barrträd. Nu är det ett gnisslande mode bland designers. Sådan skönhet ligger precis framför huset.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller funktionerna i rockeries, då en sådan underavdelning som tillfälliga rockeries eller permanenta, stabila saker. Det tillfälliga alternativet passar organiskt på en sluttning eller plan yta. Det kommer att bli nödvändigt att gräva en fördjupning för att rota plantorna av unga prydnadsbuskar och placera små stenar här.

För byggandet av en stabil stenblomsträdgård installeras stora stenblock och små stenar "för alltid", luckorna mellan dem är fyllda med grönska, vilket bättre inte kräver särskild omsorg, men utåt elegant. Till exempel är spiraea, hosta, cinquefoil och andra växter perfekta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fantasy natur är mer som en föränderlig rockery. Stora ljusa blommor används för dekoration, som ägarna gärna planterar mer och mer för varje år.

Rockeries kan utföras i olika stilar . Ett särdrag hos engelska - växter av pastellfärger, icke -stressande toner. Sortimentet är återhållsamt, naturligt. Ingen galenskaper av färger, bara nålar och spannmål. Stenarna är mestadels gråa, gråvita.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den europeiska stilen inkluderar lokala stenblock och ljusa låga blommor. Cineraria, curb phlox, tagetis, kalifornisk vallmo, starworm kommer att se vacker ut.

Den japanska stilen förkroppsligar ett symmetriskt arrangemang av stenar, där allt är verifierat och geometriskt korrekt. Floristiska element är som regel sällsynta pråliga växter: dvärgsakura, rododendron, azaleahybrider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den steniga trädgården består av hårda, zonerade exemplar. Men då och då måste rockeries fortfarande vattnas genom en slangspray. Och glöm inte att med några års mellanrum är det nödvändigt att lägga till jord och tunna ut plantering av blommor. Trots allt är rockeries huvudsyfte estetik, därför bör kompositionen när som helst på året locka uppmärksamhet hos gäster och värdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler för att skapa

Om du är redo att skapa en snygg trädgård i stenar på dacha med dina egna händer, ta hänsyn till de stunder som inte kan missas när du inreder. Förmodligen kommer belastningen att vara stor, men nöjet från kreativt arbete med växter, stenar, jord kan inte överskattas.

Bygg inte rockeries för nära hemmet. När allt kommer omkring behöver en trädgård i stenar naturen som bakgrund, inte murverk.

Regn och droppar, vanligtvis rinner från taket på en byggnad, kan skada strukturen i en konstgjord trädgård, tvätta bort marken, förstöra växter och få stenar att sätta sig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rockery har inte heller någon plats under de spridande träden. Visuellt stora trädformer kommer att "hamra" en stenig trädgård. Ja, och under lövfallet kommer problem med rengöring av rabatten inte att undvikas.

Det rätta valet är en väl upplyst plats, helst en lång, svag lutning . Skugga en del av din steniga trädgård; du behöver inte utsätta det hela för solen. Hitta en sluttning mot, säg, sydväst.

Försumma inte området, som är blygsamt i storlek. Plocka upp dvärgträd och få en uttrycksfull, vacker "bild". Tro mig, det handlar inte om storlek, eftersom en miniatyrskap också har alla chanser att bli ett mästerverk av ett sommarresidens.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om stenverket inte har någonstans att "registrera", med undantag för hörnet av platsen, som visuellt är bortskämd av närheten till en gammal byggnad eller en obefintlig parkeringsplats, beröva dig inte nöjet att beundra den steniga trädgården. Dekorera byggnaden med klättrande grönsaker, mot deras bakgrund kommer en stenig trädgård också att gynnas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Layout

Innan du börjar skapa en trädgård i stenar är det bäst att skissa ut en ritning av strukturen. Då bör du stänga av byggarbetsplatsen med tejp eller sladd. Det återstår att skapa en ritning där stenarna kommer att ligga och där växterna kommer att ta plats.

Sedan bör du läsa instruktionerna och följa varje steg steg för steg:

  • Rensa i detalj den plats som valts under kullen, ta bort allt skräp och ogräs.
  • Ta bort det översta jordlagret (ca 10-15 centimeter) för att hantera färsk jord. I fattiga jordar ersätts de med en bördig komposition.
  • All jord grävs upp, lossas, buskarnas och trädens rötter tas försiktigt bort.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vidare måste platsen täckas med polyeten eller geotextil. Detta kommer att fungera som en barriär för naturliga rötter eller ogräs som kan flytta stenar och förstöra stenhagar, och också skydda strukturen från mol och möss.
  • En mycket viktig punkt är dränering. På grund av filmen kommer det naturliga utflödet av vatten att störas, så det är nödvändigt att skapa ett konstgjort dräneringssystem. I botten av gropen läggs spillror och slagg. Sedan strös ett fast lager grov sand.
  • Nu är det jordens tur - de fyller den med fokus på projektet. Nivån på vallen beror på om du planerar ett högt eller lågt stenverk. Marken ska tampas så noggrant som möjligt. Om du har tid kan du i allmänhet låta stenrummet "vila" för säsongen, då kommer jorden att lägga sig ordentligt och bildas i naturliga förhållanden av sig själv.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kontrollera med ritningen och börja installera stenarna. De måste sänkas ner i marken minst hälften av höjden för att säkerställa konstruktionens tillförlitlighet. Plantera kraftfulla stenblock på en grusbädd. Det är till och med möjligt att injektera basen för styrka. Detta förhindrar att tunga stenar sjunker för djupt. Mellan stenarna hälls jorden smått och krossar den med händerna.
  • Tiden har kommit för att plantera växter. Var var och en av dem är planerad på din ritning. Du kan lägga till lite gödselmedel till varje blomhål. Se till att växten får exakt det gödselmedel som förbättrar dess tillväxt. Ju mer bekväm dina plantor känns, desto snabbare kommer bilden att återuppliva och försköna.
  • Sammanfattningsvis måste stenverket vattnas noggrant.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på platsens möjligheter och den "nya byggnaden". Om det inte finns tillräckligt med utrymme i landet, bör du inte bygga för skrymmande klippor. Det kommer att verka onaturligt och smaklöst.

En liten "oas" korrelerar inte heller med ett stort utrymme, det kommer helt enkelt att gå vilse på det. Så sätt på din fantasi och agera baserat på balansen på torget och i dina drömmars trädgård, liksom dina egna idéer om harmoni och komfort.

Om det finns en kulle, en ravin, en terrass på platsen, är det ett mycket kompetent steg att "fästa" ett stenverk på dem. Subtila naturer har också provat sådana originella idéer för att skapa en stenig trädgård som "dal", "ravin", "brant sluttning", "klippa". Trots att på en plan plan yta förlorar trädgården inte heller sin charm. Se bara till att din komposition inte ser ut som en ensam "staty", utan smälter in i den omgivande reliefen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För nybörjare är det bättre att börja med ett litet stenverk, eftersom det är lättare att ta hand om det och på sitt exempel kan du öva på det attraktiva arrangemanget av blommor och buskar bland stenarna.

De bästa koordinaterna för kompositionen är en kulle väl upplyst av solen. Det är trots allt mycket problematiskt att anpassa utsikten för rockeries i utkanten av platsen eller i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växter

Det finns inga restriktioner i valet av växter för rockeries. Men det finns fortfarande win-win-alternativ. De kommer att betona god smak när du dekorerar webbplatsen. När allt kommer omkring är harmonin mellan blommor och buskar i planteringar telefonkortet för ägarna till tunnland.

De gröna områdena som används för den steniga bilden är indelade i fyra klasser. Dessa är barrträd, buskar, fleråriga blommor och lökar, det vill säga en stenig trädgård bör bilda sådana floristiska element som inte behöver planteras och tas bort varje år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträd representeras oftast av designers som dvärgtujaer, minicypresser, enbär, tall. De ska vara korta och kompakta så att det inte bildas en "djungel" på bilden.

Bland buskarna ser kaprifol, cinquefoil, olika sorter av cotoneaster mest imponerande ut.

Samlingen av fleråriga blommor kan vara mycket rik . Men stenens främsta accent är stenar och blommor, snarare en bakgrund. Denna roll besvaras av påskliljor, tulpaner, krokus, primros, skogsfioler. De kommer att bli de första blommande öarna under våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planera sibiriska iris, phloxes, daylilies, saxifrage, klockor, kryddnejlika, arabier, cineraria för att ersätta dem. Missa inte den vintergröna "tillsatsen" i form av dekorativa mossor, sedum, dvärgbregnar. Växtbaserade sorter som gravilata, bergenia kommer att lägga till en elegant naturlig casualness till bilden.

Om du bestämmer dig för att placera rockeries, till exempel på en talltomt, kan du lägga till ljusa färger för kontrast, eftersom bilden redan är övermättad med mörka gröna. Du kan använda flera hakar för att koppla av nära rockeries och följa med doftande obeskrivliga fläckar: matiol, doftande tobak.

Planteringssekvensen på klippor är följande: barrträd, buskar, blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om att välja stenar

Stone är det viktigaste semantiska fyllmedlet i rockeries. Någon gillar att stenar matchar byggnadens färg, någon - i harmoni med det omgivande landskapet. Men det kanske viktigaste är att de ska vara varma nyanser, se naturliga ut, "andas" vatten och luft. Bäst av alla stenar som är lämpliga för en stenig trädgård är tuff, kalksten, krossad sten, granit och sandsten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Natursten är verkligen en lyx för att väcka dina kreativa planer till liv. Ordna det med fokus på din smak, glädjen som den eller den vinkeln kommer att ge dig.

Men följ en viss uppsättning regler, för rockeries bör inte heller vara en dumpning av stenar:

  • I torra bergarter är vinklade stenar acceptabla. Men om du har en konstgjord ström som rinner genom din bergsträdgård eller ett vattenfall som faller, ser runda stenar mer originella ut.
  • Överdriv inte med samma stenar - som i naturen måste de ha olika former och storlekar.
  • Matcha storleken på trädgården och stenarna. Lägg inte till småsten till ett enormt stenverk. Och tvärtom är det knappast lämpligt att "krossa" miniträdgården med en sten med imponerande diameter.
  • Kompositioner med stenar av en eller två arter ser mer elegant ut.
  • Det är bättre om stenarna på något sätt sammanfaller i färg med det allmänna landskapet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella rekommenderar att vända stenarna från blommorna.

Men du har rätten att göra det på ditt eget sätt, om ditt tillvägagångssätt dikteras av någon speciell utformning av exteriördesign.

Bild
Bild

Vackra exempel och alternativ

Ovanliga designfynd för rockery -enheten är otaliga. Till exempel ser en stenig komposition uteslutande bergsväxter - lavendel, mossor, ormbunkar, vilda primroser - väldigt naturlig ut inte långt från huset. Dess diskreta sortiment betonar stugans naturliga stil eller någon av bytrenderna - land, Provence, rustikt.

Du kan använda vissa element för att visuellt dela in bilden i minizoner och försöka ordna sin egen säsong i varje tack vare valet av färger - mild (vår), rik (sommar), gyllene och lila (tidig och sen höst).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa människor gillar att göra en rejäl stenig vall av sten. Alla växter tål inte sådant "tryck", så de mest hårda bör väljas: saxifrage, marktäckare, föryngrad.

Originalen kommer definitivt att försöka skapa en stenmur. En vertikalt ombyggd stenskomposition kommer att kräva mycket ansträngning, men sammanflätad med klematis, murgröna och ärtor kommer att visa sig vara ett riktigt designmästerverk.

Innovativa hacienda -ägare älskar att blanda stilar i fyllning av rockeries. Till exempel europeiska med italienska. Det visar sig en otrolig maskerad av färger från frodiga, doftande blommor: crimson, vit, eldig, blå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En 3D -konstnärlig volymetrisk version anses vara mycket trendig, när designers uppnår en cirkulär vy över rockery med en varierad effekt. Det är intressant att ha det på lusthuset, se det från olika punkter.

Japansk miniträdgård lämnar ingen likgiltig, där stenar dominerar över små växter - främst doftande vävd örter, vilket orsakar en extraordinär lugn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett fantastiskt hörn ger dig många trevliga minuter, och efter skapandet kommer det inte att kräva för mycket besvär. Enligt ditt humör kan du ändra dess detaljer på något sätt, ta med färska anteckningar. När du väl har prövat den kreativa rollen som landskapsdesigner kan du knappt vägra ett sådant estetiskt nöje senare.

Försök att använda de ovan nämnda växterna eftersom de är mest lämpliga för odling i stenig jord.

Diagrammen och steg-för-steg-vägledningen från experterna som du studerade i den här artikeln hjälper dig att göra ditt drömgalleri och få riktigt glädje av att skapa det.

Rekommenderad: