Förbättring Av En Sommarstuga (64 Bilder): Exempel På Att Ordna Ett Område På 6 Tunnland, Små Ytor Och Deras Design

Innehållsförteckning:

Video: Förbättring Av En Sommarstuga (64 Bilder): Exempel På Att Ordna Ett Område På 6 Tunnland, Små Ytor Och Deras Design

Video: Förbättring Av En Sommarstuga (64 Bilder): Exempel På Att Ordna Ett Område På 6 Tunnland, Små Ytor Och Deras Design
Video: 28. Punkt, linje och stråle 2024, Mars
Förbättring Av En Sommarstuga (64 Bilder): Exempel På Att Ordna Ett Område På 6 Tunnland, Små Ytor Och Deras Design
Förbättring Av En Sommarstuga (64 Bilder): Exempel På Att Ordna Ett Område På 6 Tunnland, Små Ytor Och Deras Design
Anonim

Tanken på att vara nära naturen är inte alls ny. De dök upp för mer än tre århundraden sedan och förlorar inte sin relevans. Förmodligen kände varje person åtminstone en gång i sitt liv önskan att komma bort från stadens rörelse, konstant stress, att slappna av sin själ. Och för vissa människor i förhållandena för modern ekologi hjälper förortslivet till att avsevärt förbättra deras hälsa. Glöm inte dachas roll som ett hjälpmedel för familjens budget i krisperioder. Ofta fungerar det också som viloplats. Men naturliga grönsaker och frukter som odlas med egna händer kommer att vara en trevlig bonus.

Bild
Bild

Särdrag

Först och främst beror typen av tomt på marken för vilken den ska användas. Att använda som en plats för odling av vissa grönsaker eller frukt- och bärgrödor kanske inte ens möjliggör byggandet av ett hus - ett tillfälligt skjul kommer att räcka för lagring av inventarier. När det på dacha är planerat inte bara att skörda, utan också att spendera tid med vänner, kan du installera ett lusthus. Och om du ska övernatta eller till och med stanna - du behöver en plats att sova, laga mat och ordna det omgivande området, genomföra nödvändig kommunikation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säsongsbruk skiljer sig från permanent användning . Byggnaden ska vara utformad för helårsboende och kommunikation (belysning, VVS, uppvärmning) som fungerar under olika temperaturförhållanden. Andra byggnader bör finnas - ett garage, ett badhus, ett växthus. Själva platsen måste fungera i olika väderförhållanden - ha fasta vägar, bra belysning, möjlighet till åtkomst på vintern. För en autonom existens är det önskvärt att ha en brunn (eller brunn) eller ha en egen elproduktionskälla (generator).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Husets inre utrustning (inklusive möbler), med sin oregelbundna användning, måste vara resistent mot extrema temperaturer. Om du inte hela tiden ska behålla samma nivå av luftfuktighet eller värme, bör du först och främst utvärdera deras praktiska egenskaper när du väljer material.

Ta dig tid att riva allt som fanns på webbplatsen tidigare. Kanske kommer några föremål av livlig och livlös natur att vara användbara för att dekorera den. Halvgrävda stenar eller stubbar kommer att vara utgångspunkten för din fantasi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilar

Den stilistiska designen beror helt på ägarnas preferenser. Förmodligen har varje person i hans drömmar en bild av en plats där han kan slappna av helt. De flesta idéer är enkla att genomföra.

Rysk stil inspirerad av höga sagotorn eller låga hyddor utan en enda spik. Dess originalitet och enkelhet är fängslande. Förutom husets snidade dekoration kan du använda symboliska vagnar, spisar, fat, sandaler, lerkannor, gosedjur. Huvudmaterialet är trä (målat eller täckt med träfläck eller lack). Området framför huset är täckt med trädäck, liksom stigarna. Staketet kan vara fast med massiva grindar eller lågt i form av ett staket eller säng.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Europeiskt liknar det lantlig stil , där, tillsammans med trä, råa stenar, halm, smidda metallprodukter används i stor utsträckning. Han är mer diskret. Blommotiv i målning eller annan träbearbetning kommer att bli dekorativa element i ett hus eller ett lusthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetationen bör vara naturlig - underdimensionerade buskar, vildblommor.

Trädgård i engelsk stil geometriska, alla linjer är tydliga, buskar och träd trimmas. Rabatterna är symmetriska. Manicured gräsmattor är en annan följd av den berömda pedantry av britterna. Tack vare många års vård och speciella sorter kan de användas för att spela sport, koppla av, ha picknick, och detta kommer inte att skada dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I hjärtat av den berömda Japanska trädgårdar stenar ligger tanken på kontemplation och meditation. Det verkar som att kullerstenar av olika storlekar som läggs på ett kaotiskt sätt faktiskt har en speciell innebörd. En kran och en sköldpadda, som är en symbol för höjden av ande och livslängd, liksom själva gudomen - Buddha, fungerar som inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Afrikanska stilar förvåna med sin skala och lyx. Huvudattributet är en uteplats, väl skyddad från nyfikna ögon, med en oföränderlig reservoar i form av en liten pool eller fontän. Byggnadens stigar, staket och fasad har färgglada mosaikplattor. Om möjligt planteras exotiska växter som kan anpassa sig till lämpligt klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ser inte mindre imponerande ut slottstil … Naturligtvis är denna design mer lämplig för rymliga områden, helst med en reservoar i vilken strukturen kommer att reflekteras. Medeltidens atmosfär kommer att kompletteras med valv, broar, statyer i trädgården.

Bild
Bild

Mer modern stil minimalism - ett riktigt fynd för konservativa som älskar utåt enkla, men samtidigt funktionella lösningar. Hi -tech återspeglar alla tekniska och vetenskapliga prestationer - de mest resistenta materialen, ovanliga former och spektakulära designlösningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Efter att ha fått en redan utrustad tomt i ägandet måste all efterföljande förbättring ske med hänsyn till de befintliga föremålen. Det är mycket mer bekvämt i detta avseende, tidigare odlad mark. Att designa det är dock en komplex, tidskrävande process som kommer att påverka hur allt kommer att se ut efter modifiering och hur bekvämt det kommer att vara för människor. Dessutom är det nödvändigt att utföra allt arbete så effektivt som möjligt, utan orimliga kostnader, skada på miljön och i enlighet med befintliga regler och föreskrifter.

Bild
Bild

Alla designbeslut måste vara tekniskt sunda, eftersom varje tomt är ett ekosystem. Det är ganska lätt att balansera detta system, men att korrigera konsekvenserna är mycket svårare. Därför är det bättre om projektet kommer att hanteras av specialister, eller åtminstone är det nödvändigt för att kunna få kvalificerade konsultationer i vissa frågor.

Om du ska göra designen själv måste du noggrant studera och ta hänsyn till följande faktorer:

  • Information om platsens storlek och form (matrikelplan).
  • Villkor för tillgång till verktyg, gränser och angränsande anläggningar i det angränsande territoriet.
  • Resultat av geologiska och geodetiska studier (egenskaper hos jord, relief, etc.)
Bild
Bild
Bild
Bild

Att få sådan information är en ganska lång och kostsam process, därför används medelvärdena för området och erfarenheterna från detta område ofta.

Du kan använda allmänna tips:

  • Den mest lämpliga för både jordbruk och konstruktion är en platt plats utan höjdskillnader. Det finns dock fördelar att dra från vilken position som helst. Ett hus på en kulle kommer alltid att vara torrt, med bra utsikt. Lutningen kommer alltid att främja ansamling av vatten, vilket är bra för fuktälskande växter.
  • Jordkvaliteten kan variera betydligt även inom ett område. Därför, om en trädgård eller grönsaksträdgård planeras, kan det vara nödvändigt att lägga till gödselmedel eller till och med köpa kvalitetsjord.
  • Byggnadernas placering och vegetation beror på vattendjupet.
  • Ett område med en övervägande vind på olika tider på året hjälper inte bara att ordna rummen i huset korrekt, utan också att välja ett staket. Lägg inte ett fast staket runt hela omkretsen. Jord och växter behöver bra luftutbyte. Träd och höga buskar ger också bra skydd mot vind- och snödrev.
  • Belysning är en viktig förutsättning för existensen av allt levande. Därför är det nödvändigt att planera elementen så att det finns tillräckligt med ljus för människor och grönska.
Bild
Bild

De skuggade delarna kan inte alls undvikas, men de kan anpassas för hushållens behov.

Zoneringsalternativ

Först och främst vilar indelningen i zoner på deras syfte.

Om du inte tar hänsyn till de mycket enkla alternativen, där hela tomten är upptagen av en trädgård eller en grönsaksträdgård, det finns flera huvudelement:

  • bostad;
  • uthus;
  • plats att vila;
  • landskapsarkitektur.
Bild
Bild

Beroende på vad ägaren lägger större vikt vid, kommer en eller annan del av kretsen att ta mer eller mindre plats, och vissa kanske inte alls.

Som redan diskuterats ovan påverkar många faktorer husets läge, liksom andra föremål. Utöver dem är området en viktig indikator. För att spara utrymme kan huset placeras så nära gränsen som möjligt, och resten av området kan vara upptaget med sängar eller träd. När de inte behövs kan huset placeras bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om fasaden har ett visst konstnärligt värde bör den vara tydligt synlig från alla håll.

Tvättstugor och andra rum är vanligtvis placerade för att inte förstöra husets utseende, men med förväntan att övergången till dem inte är svår.

Dessa inkluderar:

  • sommarkök;
  • garage;
  • bad;
  • källare;
  • byggnader för lagring av inventarier;
  • pannrum;
  • växthus;
  • septiktankar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är det nödvändigt att observera avståndet mellan byggnader för att uppfylla sanitära och hygieniska krav och brandsäkerhetsstandarder. Först och främst måste de vara praktiska. Och så att objekten inte verkar utspridda är en gemensam stil en förutsättning.

Alla typer av lusthus med platser för grillning eller grill, sport och lekplatser är lämpliga för stora områden. Men även på sex tunnland kan du tilldela en plats för en grill och en sandlåda. Platser för barn och aktiva spel måste ha särskild utrustning och täckning. Den natursköna utsikten och stänkande vattnet bidrar till den största avkopplingen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett "grönt" område kan omfatta en trädgård, grönsaksodling, rabatter och andra planteringar på en personlig tomt. För människor som älskar att odla ekologiska produkter kommer denna del att vara den mest omfattande och lokaliserade, med hänsyn till den mest optimala belysningen.

De mest populära zonverktygen är:

  • spår (asfalterade eller naturliga);
  • buskar, rabatter och häckar (om du använder bärbuskar istället för prydnadsbuskar kan du använda området mer rationellt);
  • låga, genomskinliga och andningsbara häckar (om du vill skydda planteringar, till exempel från husdjur) med valv eller wickets;
  • höjdskillnader (naturliga eller speciellt skapade);
  • naturliga eller konstgjorda behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Den vanligaste formen av en sommarstuga är rektangulär eller långsträckt. Om vi betraktar mark med en yta på 10 hektar som ett exempel, är grundprincipen sekvensiell ordning av zoner efter varandra. Först och främst ligger ett hus bredvid ingången, som faktiskt stänger resten av territoriet från nyfikna ögon. Trädgården ska inte placeras på framsidan eller i mitten, eftersom det blir en genomgång - det är mindre bekvämt och kommer att skada växterna mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om territoriet är kvadratiskt och området är relativt litet (5-6 tunnland), så finns det relativt få alternativ för plats på det. Det mest optimala - när bostäder upptar ett hörn och allt annat ligger runt det - och vart och ett av hörnen är ett separat område, åtskilda av stigar.

Bild
Bild

Varje område som avsmalnar till en kant (t.ex. en triangel) bör planeras mer noggrant. Vanligtvis, på en smal plats, finns antingen uthus som är lämpliga i storlek, eller ett ovanligt rekreationsområde, en trädgård.

Bild
Bild

Om en av sidorna bildar en avsats i form av bokstaven "G", är hela territoriet konventionellt uppdelat i tre delar. Beroende på deras storlek är zonerna ordnade. Som regel är det ett hus i mitten, och på sidorna finns en sittgrupp och en trädgård.

Stugans godtyckliga form låter dig använda designen inte bara raka linjer med hörn utan också vågiga, halvcirkelformade och runda.

Rekommenderad: