Lutningsförstärkning: Hur Kan Branta Backar Och Backar Förstärkas För Att Förhindra Glidning? Geogrid För Markbädden I Ravinen, Grundgrop Och Andra Material

Innehållsförteckning:

Video: Lutningsförstärkning: Hur Kan Branta Backar Och Backar Förstärkas För Att Förhindra Glidning? Geogrid För Markbädden I Ravinen, Grundgrop Och Andra Material

Video: Lutningsförstärkning: Hur Kan Branta Backar Och Backar Förstärkas För Att Förhindra Glidning? Geogrid För Markbädden I Ravinen, Grundgrop Och Andra Material
Video: 10MILA 2007 - Damer - sammandrag 2024, April
Lutningsförstärkning: Hur Kan Branta Backar Och Backar Förstärkas För Att Förhindra Glidning? Geogrid För Markbädden I Ravinen, Grundgrop Och Andra Material
Lutningsförstärkning: Hur Kan Branta Backar Och Backar Förstärkas För Att Förhindra Glidning? Geogrid För Markbädden I Ravinen, Grundgrop Och Andra Material
Anonim

Förstärkning av backarna - en viktig åtgärd för att undvika smulor och jorderosion i privata och offentliga utrymmen. För dessa ändamål kan en geogrid användas för markbädden i en ravin eller grundgrop, geomater, textil och andra material. Det är värt att prata mer detaljerat om hur du kan stärka branta sektioner och backar från glidning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

En webbplats som är avsatt för jordbruk, konstruktion eller förbättringar har sällan en helt platt lättnad. Mycket oftare ägarna står inför behovet av att stärka backarna från att glida efter vårfloden, snösmältning, kraftig nederbörd . Dessutom, när du gräver en grop, närvaron av branta sluttningar på platsen, med en lös, lös struktur på underlaget, är det nödvändigt att vidta åtgärder för att bevara befintliga föremål inom de angivna gränserna.

Den enda åtgärden här är att stärka backarna för att innehålla jordskred och förhindra jorderosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett antal faktorer har stor betydelse för att stärka. Bland de viktiga punkterna:

  • lutningsvärdet (om det är upp till 8%kan det förstärkas med naturmaterial);
  • terrängegenskaper;
  • förekomst och höjd av grundvatten.

Områden med en mer betydande lutning (mer än 8%) måste förstärkas med konstgjorda metoder och material

Olika tekniker kan kombineras för att ge den mest intensiva anti-erosionseffekten. Korrekt utvalt geomaterial gör att du enkelt kan bilda planteringar på dess yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av naturmaterial

Naturen har gett möjligheter till naturlig eliminering av problem med erosion eller ökad losshet i jorden. Sådana sätt att förbättra världen runt kallas naturlig … Till exempel kan backar förstärkas helt enkelt genom att plantera växter med starka rotsystem. Det finns också andra effektiva tekniker.

Förstärkning med träsköldar … De installeras längs kusten, skördas från lärk och fixeras på drivna högar. Installation av sådana strukturer kräver den mest exakta beräkningen. Denna metod rekommenderas inte för oberoende användning, eftersom det är nästan omöjligt att förutsäga jordens tillstånd i kustlinjen utan noggrann och noggrann forskning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läggning med pinnar . Att köra pilpinnar i marken i särskilt svaga områden på våren kan vara en budgetlösning. Nyklippta skott rotar lätt, och innan det skapar de en mekanisk barriär, elastisk och hållbar. Det är värt att välja välväxande pilssorter, medan plantering utförs i nivåer.

Bild
Bild

Så gräs på vallen … Kornplattor och marktäckningsväxter är väl lämpade för dessa ändamål. Det är nödvändigt att ta hänsyn till sådana punkter som jordens surhet, belysningsgrad och platsens lutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera träd … Här är det bättre att undvika växter med krypande rötter, som hallon och björnbär, vit akacia. För att stärka lutningen genom att plantera träd och buskar är det värt att välja nypon, krypande barrträd: enbär, thuja, kuddeformade granar, barrträd. Du kan plantera chubushnik, klätterrosor, wolfberry, japansk kvitten eller spirea.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer naturliga metoder för att stärka backar det är viktigt att komma ihåg att inte alla växter är lämpliga för dessa ändamål … Bland örtgrödor är gräsmatta och vertikala landskapsalternativ bäst lämpade. Periwinkle planteras på skuggiga sluttningar, klöver och ljung planteras på väl upplysta sluttningar. På sand och halvsand är det bättre att plantera krypande växter: fet kvinna, sedum.

Buskar och träd för att stärka backarna måste du också välja rätt. De kännetecknas av en långsammare tillväxt, men ett kraftfullt underjordiskt rotsystem gör det möjligt att uppnå intensiv korrigering av problem med jordsmulning.

Här är det värt att överväga alla typer av lågkrypande buskar: krypande och klättrande former, vinstockar.

Bild
Bild

Konstgjorda metoder

Valet av ett konstgjort system för att stärka lutningen beror till stor del på hur intensiv jorderosionen och vallens krökning kommer att vara. Platta geostrukturer tillåta att stärka jord med en inte alltför lös struktur. Dessa inkluderar biomatsystem, geogrids, gräsmattor. De är också lämpliga för dekorativa sluttningar med större krökning.

När det gäller funktionella element bör du använda strukturer med en mer stabil struktur . Till exempel geogrids och gabioner, som är lämpliga för att förstärka kullar och sluttningar upp till 45 grader.

Om inre förstärkning med naturliga medel inte är möjlig är det värt att överväga alternativ med konstgjord förstärkning av strukturen. I detta fall kommer förstärkningen av backarna att spela både en dekorativ och en funktionell roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramiska block

Typerna av sådant förstärkningsmaterial kan vara ganska varierande. Oftast är det betongblock, plattor, naturstenar eller konstgjorda material … Som trähögar grävs de in, körs in i backarna i särskilt svaga områden. Denna typ av armering är lämplig även för föremål med hög risk för jordskred. I närvaro av vatten på sluttningen, a utmatningsfack , förhindra jorderosion. Det kan utformas som ett dekorativt element på platsen.

Betong- och keramikblock gräva i backarna. Denna metod är bra eftersom den är lämplig för de brantaste schakt och vallar. Kan användas som material beroende på trädgårdens stil konstgjorda och kullerstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geotextil

Detta material har en högre skjuvhållfasthet , som bestämmer dess användbarhet vid förstärkning av backarna. Duken rullar enkelt ut, ger täckning av stora områden i området. Geotextil användbar för att bekämpa erosion och jordskred, hjälper till att öka nivån på tillåtna mekaniska belastningar på markytan . Den är tillverkad på ett ovävt sätt som kombinerar polypropylen och polyesterfibrer. Geotextil är hållbart, vattentätt och hjälper till att förhindra att jordlager skiftar när vatten och snö smälter.

Tillämpning av material från denna grupp viktigt för att stärka sluttningar med en krökning på upp till 60 grader . Förankringszonen definieras med ankare. Lutningen planas innan materialet läggs, och om det är planerat att återfyllas till en viss nivå grävs jorden ut. Det är dessa områden som är kantade med geotextiler, sedan hälls en filterkudde på dem.

Därefter monteras fiberduken igen. Kryckor eller häftklamrar av trä eller metall är monterade på platserna för överlappande däck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geomater

Det är ett material som kan tillhandahålla effektiv erosionskontroll eller kontroll av krypning av marken. Geomater görs omfattande, men lättare och tunnare än galler . De består av vävning av många fibrer , är en vattengenomsläpplig typ av förstärkningsmaterial. Polymerbaserade geomater är väl lämpade att kombinera med naturliga lutningsförstärkningsmetoder. Tack vare vattenpermeabilitet de stör inte tillväxten av gräsmattor, gräs och buskar.

Bild
Bild

Interlacing av rötterna och fibrerna i den konstgjorda basen skapar ett system som kan skydda lutningen från erosion, utspolning, vittring, jordskred … Geomater kan fyllas inte bara med gräs och växtfrön, utan också med bitumen och krossad sten. Detta material är lämpligt för användning på sluttningar upp till 70 grader.

Den kan kombineras med geotextiler, förutjämning och komprimering av backar. Ett dräneringssystem läggs i förväg, en ankergrav bryts igenom.

Bild
Bild

Geogrid

På ytan av branta sluttningar används den ganska aktivt teknik för nätfixering av backar . Detta material utvecklades ursprungligen för vägbyggande. På backarna används ett nät av glasfiber- eller polyestergarn. Det är ganska tufft, är inte rädd för höga deformationsbelastningar, det fästs enkelt på ytan av den förstärkta lutningen. Detta material är lämpligt för att förstärka sluttningar med en branthet på upp till 70 grader.

Geoneter har god vattengenomsläpplighet, är resistenta mot biologiska faktorer och kombinerar bra med naturliga metoder för lutningsförstärkning . Installation av en sådan beläggning utförs på en valsad yta. Utrullning av rullar utförs manuellt, i en fog, med fixering med ankare i steg om 1-1, 5 m. Därefter dumpas jord eller spillror, gräsmattor och andra växter sås.

Bild
Bild

Geogrid

Omfattande geomaterial som är optimalt lämpade för förstärkning av sluttningar med olika krökningsnivåer … Efter sträckning och fixering på marken fylls dess celler (bikakor) med krossad sten, torv och andra genomsläppliga material. Geogrid klarar framgångsrikt erosionen av raviner, backarna blir mer stabila och deras glidstopp. Konstruktionens höjd varierar från 5 till 30 cm, beroende på terrängens komplexitet, belastningen på sluttningen.

Geogrider kombineras ofta med fiberduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gabion konstruktioner

Ett tillförlitligt sätt att förstärka backar är att skapa gabioner som inte har begränsningar för lättnadens krökning . Ekosystemet bildas på grundval av monolitiska eller bulkarmerade betongkonstruktioner. Trådramen kan fyllas med trasig sten, småsten, kakel. Gabionstrukturer är monterade av ett nät med en aluzinkbeläggning eller galvaniserade. I en aggressiv miljö appliceras dessutom PVC -beläggning.

Gabioner monteras i form av volymetriska och plana strukturer, "madrasser" och stödväggar. Cylindriska element ger förstärkning vid stranden. De är hållbara, säkra, miljövänliga och anses vara ett av de bästa alternativen för att bekämpa erosion och jordskred.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräsmatta

Det är ett speciellt polymermaterial för att skapa gräsmattor på sluttande områden . Gitter är lämpliga för att förstärka föremål med små höjdskillnader. De är monterade av moduler 400 × 600 mm i storlek, fästa med lås. Installationen utförs ovanpå sand och grusbäddar; för större stabilitet utförs installationen i ett rutmönster. Cellerna är fyllda med gräs och ett näringssubstrat, och frön av gräsmattor sås i den.

Bild
Bild

Biomattor

Bildandet av naturliga hinder på vägen för att smula och sprida jordlager utförs på sluttningar upp till 45 grader, på ytan av strängar . Denna typ av struktur har en biologiskt nedbrytbar bas, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för groning av en naturlig ram av gräs och buskar. Implementerad som färdiga biomattor och baser på vilka fröna sedan sås … Cellulosaskiktet måste vara i kontakt med jorden under installationen.

Bild
Bild

Monolitisk betong

Denna metod för att stärka backarna är lämplig för mjuka och instabila jordar . Betonglösningen injiceras i markskiktet genom injektion. Sammansättningen väljs beroende på jordtyp. Efter borttagning av injektorerna pluggas brunnarna. Det är omöjligt att klara sådana uppgifter på egen hand .behöver hjälp av proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsteknik

Vid förstärkning av backar är det av stor vikt problemets omfattning . Om det krävs för att utföra arbete i översvämningszonen kommer det att vara praktiskt taget omöjligt utan ritningar och exakta beräkningar … Klippor längs stranden av reservoarer, naturliga och konstgjorda, men ganska torra sluttningar kan förstärkas på egen hand.

Det är viktigt att förstå att bortsett från jorderosion kan du få en förvärring av problemet med kasta, äventyra byggnadernas integritet och människors liv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av att stärka backarna uppstår i följande fall

  • Om det finns mjuka backar och backar på platsen. Om deras anpassning inte är möjlig ur ekonomisk synvinkel, men det samtidigt finns svårigheter med den avsedda användningen av objektet, kan du lösa problemet med terrasser. Det utförs med spunt.
  • Om det finns raviner på sajten som visar en tendens att växa över. Jorderosion, lämnas oadresserad, kan leda till allvarliga problem.
  • I närvaro av glidande klippor eller backar. Utan förstärkning kan de kollapsa när som helst.
  • Med konstgjord bildning av vallar från lös jord. I detta fall kommer yttre förstärkning av marken att bidra till att upprätthålla konstgjorda ojämnheter.
  • För leriga jordar längs kusten. De är mest benägna att suddas ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell förstärkning av sluttningar utförs med hjälp av tunga: rörformad, metall. Om du använder ditt eget manuella arbete skulle det vara klokare att ersätta pålstrukturerna med mindre mödosamma installationsalternativ. Efter bedömning av jordkompositionen, platsens lutning, vattenbordets höjd och risken för erosion väljs en lämplig metod för erosion och avverkningskontroll.

Om lutningen överstiger inte 30 grader , du kan helt enkelt välja lämpliga växter som tål förskjutningen av jordlagren i det vertikala och horisontella planet. Med mer intensiva höjdskillnader används vanligtvis kombinerade metoder. Till exempel, i en lutningsvinkel på 45 grader vallarna måste först omslutas med skabb, och sedan måste en geogrid appliceras i den övre delen av kullen, baserat på ett konstgjort stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en mycket liten lutning (högst 15 grader) i stället för gabioner skulle det vara mer ändamålsenligt att bygga små stödmurar från skrotmaterial, efter att tidigare ha tömt platsens omkrets och fyllt i ASG. I uttvättade eller träskiga områden är det oftast nödvändigt att använda högstöd.

Bild
Bild

Under alla omständigheter utförs förstärkningen av backarna efter förberedelse, under en säsong som är gynnsam för arbetet och i följande ordning

  1. Beräkningar pågår. Det är nödvändigt att bestämma det totala marktrycket. Det utförs på grundval av visuella observationer eller genom tekniska beräkningar.
  2. Materialet är valt. Ju mer intensiv avlossningen sker och ju mer komplex jordens sammansättning är, desto mer hållbara måste förstärkningselementen vara. I särskilt svåra fall är det värt att få råd från byggare eller landskapsdesigners.
  3. Bestämning av arbetsområdet. Detta är nödvändigt för att säkerställa en korrekt definition av utvecklingen av det framtida landskapet.
  4. Val av förankring. Till exempel, i närvaro av samtidiga faktorer: vattentvätt, krypning av jord, är det nödvändigt att använda kombinerade klämmor.
  5. Genomförande. Arbetet utförs på marken med markering av platsen och preliminär förberedelse.

Med hänsyn till alla dessa punkter är det möjligt att utföra arbete med att stärka backarna effektivt, professionellt och snabbt, utan att ens behöva ta hjälp av specialister.

Rekommenderad: