Rosbågar: Metallbågar Och Trädgårdsbågar I Trä För En Klätterros, Smidda Valv I Landet I Landskapsdesign Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Rosbågar: Metallbågar Och Trädgårdsbågar I Trä För En Klätterros, Smidda Valv I Landet I Landskapsdesign Och Andra Alternativ

Video: Rosbågar: Metallbågar Och Trädgårdsbågar I Trä För En Klätterros, Smidda Valv I Landet I Landskapsdesign Och Andra Alternativ
Video: How to Make Hoops for Raised Beds (4 Ways) 2024, Mars
Rosbågar: Metallbågar Och Trädgårdsbågar I Trä För En Klätterros, Smidda Valv I Landet I Landskapsdesign Och Andra Alternativ
Rosbågar: Metallbågar Och Trädgårdsbågar I Trä För En Klätterros, Smidda Valv I Landet I Landskapsdesign Och Andra Alternativ
Anonim

Bågen gör att odlaren kan göra trädgården mer bekväm, inbjudande och organiserad. Med dess hjälp kan du zonera utrymmet. Ofta används valv med rosor uteslutande för dekorativa ändamål. Så de är placerade längs stigarna, nära lusthusen eller verandorna.

Bild
Bild

Särdrag

Rosbågar låter dig vackert ordna en plats att koppla av . I skuggan kan du sätta en bänk med ett litet bord för kvällssamlingar. Som ett resultat kommer trädgårdsbågen att bli ett riktigt lusthus med den förtrollande doften av rosor. Om du lägger dem på rad får du en fantastisk gränd.

En trädgårdsbåge för en klätterros är inte bara dekorativ, utan också funktionell .… Det hjälper blommor att växa, för utan stöd kommer de helt enkelt att ligga på marken. Vanligtvis knyts rosor till stöd för att ställa in rätt tillväxtvektor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss lista de främsta fördelarna med designen

  1. Den växande rosens naturliga ventilation undviker sjukdomar och svampbildning.
  2. Blommor växer mycket snabbare eftersom de får tillräckligt med solljus.
  3. Trädgårdsmästaren kan enkelt ta hand om rosen - bågen ger full åtkomst.
  4. Med olika storlekar kan du välja något som passar alla tillfällen. En trädgårdsbåge för en liten trädgård kan vara mycket kompakt. Detta gör det möjligt att plantera ytterligare växter, vilket är mycket praktiskt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inget behov av att prata om den höga dekorativiteten hos en sådan båge. Strukturen kan ha en mängd olika former, vanligtvis gjorda av metall, trä eller plast. Denna trädgårdsdekoration är den enklaste.

Tänk på de viktigaste designfunktionerna

  1. Bågen ska vara cirka 2 meter eller mer . Annars kommer designen att se trång och obekväm ut. Samtidigt föredrar trädgårdsmästare att inte överskrida märket på 3 meter, annars blir bågen för skrymmande efter att den är sammanflätad med rosor.
  2. Dessutom bör du hantera bredden . Här bör du överväga storleken på rosenknopparna. Trädgårdsmästare rekommenderar att man gör en båge minst 50 cm bred. Annars kommer strukturen att se oförskämd ut efter ett tag.
  3. Bågen kan vara bärbar utan stöd . I det här fallet ger dig hög rörlighet för att flytta den i trädgården. En sådan båge kommer dock inte att kunna bära vikten av skrymmande växter.
  4. Själva designen ska vara vacker . På vintern, när rosor inte blommar, är det designfunktionerna som kommer att dekorera trädgården. Om du gör en enkel rundad öppning kommer dekorationen inte längre att fylla sin dekorativa funktion.
  5. En smidesjärnbåge är lämplig för en klassisk trädgård . Trämodeller installeras ofta i ett enkelt område med en typisk provensalsk design.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Ovanliga och attraktiva valv pryder utrymmet och fungerar som ett stöd för rosor. På dacha kan strukturen kombineras med en bänk eller helt enkelt installeras på gångbanan. I det första fallet kommer bågen också att skapa ett skuggat område, vilket är mycket praktiskt.

Efter typ av placering är strukturer konventionellt indelade i tre typer

En fristående båge adlar vanligtvis ingången till trädgården . Denna lösning låter dig dela upp områden där grönsaker och blommor växer. Den isolerade strukturen är ofta hög (ca 240 cm). En person i full tillväxt bör lugnt gå under den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerade bågar , som bildar en slags tunnel . Ser intressant ut i en stor trädgård. Men i ett litet område är det bättre att vägra ett sådant beslut - det kommer att störa utrymmet kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta är en båge fäst vid huset .… Detta gör att du kan dekorera väggen och förfina rekreationsområdet. I närheten kan du sätta en bänk och ett litet bord, trädgårdssvinga. I vissa fall kan du liksom göra en förlängning och komplettera den med en båge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På dacha kan du installera helt olika mönster, varje trädgårdsmästare väljer något som passar sig själv. Beroende på syfte och plats väljs en viss form på bågen. Dessutom är ofta denna egenskap direkt relaterad till materialet från vilket strukturen är gjord.

Låt oss lista alternativen för formulären

Normal båge . Den klassiska versionen är vanligtvis installerad i en rabatt för att markera den. Effekten av en korg skapas visuellt. Vid basen finns två stavar, tvärgående stöd och själva bågen uppifrån. Några av dessa strukturer är hopfällbara, de kan tas bort för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rektangulär båge . Intrycket av en dörröppning sammanflätad med rosor skapas. En bra lösning för att dekorera entrén till trädgården, lusthuset och till och med till huset. Strukturen består av pelare-pelare som går djupt ner i marken och en tvärskena. Ovanifrån kan du göra en grill eller ett visir. Lämplig för att dekorera en öppning i ett levande staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lockiga bågar … Denna design har också enkla raka stöd, men den övre delen är mer dekorativ. Det kan ha absolut vilken form som helst, allt begränsas endast av fantasi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bågens storlek beror på dess form och användningsplats .… Innan du installerar det bör du tänka noga på allt. En stationär båge kan inte bara flyttas efter behag - det här är en ganska mödosam process. Den vertikala konstruktionen ger platsen fullständighet och integritet.

Bild
Bild

Material (redigera)

Bågar kan vara köpt och hemlagad … Därför olika material. I vissa fall kombineras de till och med med varandra för att skapa det mest effektiva stödet. Så metall kan användas som bas, och lamellerna är redan gjorda av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sten används ofta, men sådana mönster bör anförtros åt proffs. Du bör ha viss kunskap och installationskunskaper . Mer tillgängligt material - plast … En sådan båge kräver ingen täckning. Vanligtvis har den låsmekanismer, som gör att du kan vika strukturen tillsammans med blommorna för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerade bågar kan utrustas med de egenskaper som är viktigare för trädgårdsmästaren. Det låter dig också bäst passa strukturen i den övergripande designen. De mest populära är dock fortfarande trä och metall … De är pålitliga och enkla att installera, tål rosornas vikt.

Bild
Bild

Metall

Många trädgårdsmästare föredrar att göra en båge av detta material. Enkla och pålitliga beslag används ofta … Materialet är inte bara pålitligt - det är också enkelt att installera och har en lång livslängd. Metall kan målas för att förbättra dess dekorativa egenskaper.

Metallstrukturen kan ha ytterligare element, vanligtvis smidda . Detta förbättrar trädgårdens estetik även under vintersäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen bör inspekteras ett par gånger om året för rost. Skadad metall kan skada känsliga färger.

Trä

Naturmaterial är bra för landskapsarkitektur. Träbågar ser väldigt estetiskt tilltalande ut även utan dekorativ beläggning. Det verkar som att rosorna växer direkt från virket. Dessutom, när du väljer rätt ras kommer strukturen att hålla ganska länge . En bra lösning skulle vara lärk, som inte är rädd för fukt och ultraviolett strålning.

Alla element i bågen måste behandlas med en antiseptisk lösning. Därefter lackeras strukturen, i vissa fall målas, men det är inte nödvändigt. Obehandlat trä kan skada rosen. Och livslängden utan skyddande föreningar reduceras avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av rosor används?

En blommande båge ser attraktiv ut när den är korrekt inramad. Lämpliga sorter inkluderar White Flat, Dorothy Dennison, Rosa Bleu Magenta Malvern Hills … De är ganska opretentiösa och lätta att ta hand om. Trädgårdsmästare väljer också lockiga sorter som Excelsa, American Pillar och liknande för valv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid sprutros bör avståndet mellan planteringar också beaktas . Det kommer att bero på detta hur frodigt blomman växer. Den optimala lösningen är cirka 1 meter mellan buskarna. När rosen har fått styrka och har vuxit, kan du dela den i sticklingar. Vanligtvis, före detta, växer busken på platsen i cirka 2 år.

Bild
Bild

När du dekorerar en båge med en viss typ av ros, bör också korrekt plantering beaktas . Vanligtvis planteras växten på våren. För varje buske behövs ett hål på cirka 40x40 cm. För vävning av rosor krävs ingen speciell jord, vilket förenklar uppgiften. De kan planteras ganska nära hemmet i enkelt trädgårdsmark.

Bild
Bild

Omedelbart efter landning måste du gå in kvävefoder … Detta kommer att ge växten en näringstillförsel för den aktiva tillväxtfasen. På sommaren görs vanligtvis befruktning med mineralföreningar. Denna vård är tillräckligt för att rosen ska fläta den välvda strukturen vackert och magnifikt.

Bild
Bild

Tips för att säkra grenar

Rosskott fäster diagonalt på de vertikala staplarna när busken växer. Det är viktigt att inte stapla dem vertikalt, annars växer rosen bara upp, men inte bred .… Busken bildas under växtsäsongen. Annars går vävningen bara längs stöden, men inte längs tvärstängerna.

Bild
Bild

Det är viktigt att övervaka uppkomsten av nya skott. De ska vara knutna diagonalt till skenan. Senare kan du lägga blommorna så att själva bågens struktur inte syns. Bara du bör agera försiktigt för att inte oavsiktligt skada de känsliga knopparna.

Exempel inom landskapsdesign

Trädgårdsbågar ser särskilt fantastiska ut. Och området är absolut oviktigt - designen är universell.

Bild
Bild

Här är några vackra exempel på arrangemang

Bågen är redan välväxt, själva ramen syns inte. Avkopplingsområdet ligger i skuggan och låter dig njuta av rosornas skönhet .

Bild
Bild

Bågarna är gjorda av en kombination av sten och trä . Designen är mycket attraktiv, skapar nyans och passar för ett stort område.

Bild
Bild

En metallbåge pryder ingången till huset . Metallstrukturen är väl insvept och i sig lakonisk, attraktiv.

Bild
Bild

Den välvda strukturen kombineras med ett staket . Denna entré till trädgården ser magisk ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mycket intressant och attraktiv lösning . En full sittgrupp ligger mellan de två bågarna.

Rekommenderad: