Geogrid (30 Foton): Vad är Det? Egenskaper För Polyester, Glas, SD Och Andra Typer. Monteringsval Och Tillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Geogrid (30 Foton): Vad är Det? Egenskaper För Polyester, Glas, SD Och Andra Typer. Monteringsval Och Tillverkare

Video: Geogrid (30 Foton): Vad är Det? Egenskaper För Polyester, Glas, SD Och Andra Typer. Monteringsval Och Tillverkare
Video: Geogrid Installation 2024, April
Geogrid (30 Foton): Vad är Det? Egenskaper För Polyester, Glas, SD Och Andra Typer. Monteringsval Och Tillverkare
Geogrid (30 Foton): Vad är Det? Egenskaper För Polyester, Glas, SD Och Andra Typer. Monteringsval Och Tillverkare
Anonim

Idag, när man ordnar ett lokalt område, lägger en vägbädd och bygger föremål på ojämna sektioner, använder de geogrid . Detta material gör att du kan öka livslängden på vägytan, vilket ytterligare reducerar kostnaden för att reparera det väsentligt. Geogrid presenteras på marknaden i ett stort sortiment, var och en av dess typer skiljer sig inte bara i tillverkningsmaterial, tekniska egenskaper, utan också i installationsmetoden och priset.

Bild
Bild

Vad det är?

Geogrid är ett syntetiskt byggmaterial som har en platt nätstruktur . Den produceras i form av en rulle med en storlek på 5 * 10 m och har högpresterande egenskaper, i många avseenden som överträffar andra typer av nät i kvalitet. Materialet innehåller polyester. Under produktionsprocessen impregneras den dessutom med en polymersammansättning, därför är nätet motståndskraftigt mot frysning och tål dragkraft längs och över 100 kN / m2.

Geogrid har ett brett användningsområde , till exempel förhindrar ett fäste av detta material vittring och urlakning av bördig jord i sluttningar. Detta material används också för att förstärka vägbanan. Nu till salu kan du hitta en geogrid från olika tillverkare, den kan skilja sig i kantens höjd, som varierar från 50 mm till 20 cm. Installation av nätet är inte särskilt svårt.

Det krävs bara för att korrekt utföra beräkningarna och följa alla regler för relevant teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Geogrid har blivit utbredd bland konsumenterna, eftersom det har många fördelar, vars huvudsakliga beaktas lång livslängd. Dessutom har materialet följande fördelar:

  • hög motståndskraft mot extrema temperaturer (från -70 till +70 C) och mot kemikalier;
  • enkel och snabb installation, som kan göras för hand när som helst på året;
  • slitstyrka;
  • förmåga att motstå ojämn krympning
  • miljösäkerhet;
  • flexibilitet;
  • motståndskraft mot mikroorganismer och ultravioletta strålar;
  • bekvämt att transportera.

Materialet har inga nackdelar, förutom det faktum att det är krångligt med lagringsförhållanden.

En felaktigt lagrad geogrid kan förlora sin prestanda och bli benägen för yttre påverkan och deformation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Polymergeogrid, som levereras till marknaden för armering av sluttningar och armering av asfaltbetong, representeras av flera typer, som alla har sina egna egenskaper för drift och installation. Enligt tillverkningsmaterialet är ett sådant nät indelat i följande typer.

Bild
Bild

Glas

Den tillverkas på basis av glasfiber . Oftast används ett sådant nät för att förstärka vägbanan, eftersom det kan minska sprickans utseende och förhindrar att basen försvagas under klimatpåverkan. Den största fördelen med denna typ av nät anses vara hög hållfasthet och låg elasticitet (dess relativa förlängning är bara 4%), på grund av detta är det möjligt att förhindra att beläggningen sjunker under påverkan av högt tryck.

Nackdelen är att priset är över genomsnittet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basalt

Det är ett nät tillverkat av basaltrovningar impregnerade med en bituminös lösning . Detta material har god vidhäftning och egenskaper med hög hållfasthet, vilket säkerställer vägbanans hållbarhet. Miljösäkerhet anses också vara den största fördelen med basaltnät, eftersom råvaror från sten används för tillverkning av materialet . När du använder detta nät i vägbyggnad kan du spara upp till 40%, eftersom det kostar mycket mindre än andra material.

Det finns inga nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyester

Det anses vara en av de mest populära geosyntetiska och används ofta i vägbyggen . Det är hållbart och motståndskraftigt mot negativa yttre faktorer. Dessutom är polyesternätet helt säkert för markvatten och jord. Detta material är tillverkat av polymerfiber, det är en ram av fasta celler.

Det finns inga nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polypropylen

Mesh av denna typ används för att stärka och stabilisera marken, som har låg bärighet . De har celler 39 * 39 mm i storlek, upp till 5,2 m breda och klarar belastningar från 20 till 40 kN / m. Materialets huvuddrag betraktas vattengenomsläpplighet , på grund av detta kan den aktivt användas för att skapa skyddande lager och dräneringssystem.

Det finns inga nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

SD -nät

Har en cellstruktur och produceras av polymermaterial genom extrudering … På grund av dess högpresterande egenskaper är den idealisk för tillverkning av ett förstärkningsskikt. Det används ofta i vägbyggande som en lageravskiljare mellan sand, grus och jord. Geogrid SD produceras i form av rullar med en maskstorlek från 5 till 50 mm. Materialets fördelar inkluderar hög motståndskraft mot negativa miljöfaktorer, höga och låga temperaturer, mekanisk skada och hög luftfuktighet , minus - exponering för ultravioletta strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finns även på rea plast geogrid , som är ett slags polymer. Dess tjocklek överstiger inte 1,5 mm. När det gäller prestanda är det ett hållbart material som kan köpas till ett överkomligt pris.

Geogrid också klassificeras efter orientering av rumsliga noder och det händer uniaxial (storleken på dess celler varierar från 16 * 235 till 22 * 235 mm, bredd från 1,1 till 1,2 m) eller biaxiellt orienterad (bredd upp till 5,2 m, maskstorlek 39 * 39 mm).

Kan skilja sig åt material och tillverkningsmetod . I vissa fall släpps geogrid av gjutning , i andra - vävning , mycket mindre ofta - med nodalmetoden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Idag har geogrid ett brett användningsområde, trots att det bara fungerar två huvudfunktioner - separering (fungerar som ett membran mellan två olika lager) och förstärkning (minimerar deformation av duken).

I grund och botten används detta byggmaterial vid följande arbeten:

  • under konstruktion av vägar (för att stärka asfalt och mark), konstruktion av vallar (för svaga underlag av underlaget och befästning av sluttningar), när förstärkning av fundamenten (ett sprickbrytande lager läggs ut från det);
  • när du skapar markskydd mot urlakning och vittring (för en gräsmatta), särskilt för områden som ligger på sluttningar;
  • under konstruktion av banor och banor (armeringsnät);
  • under konstruktionen av olika jordstrukturer (en biaxial tvärsträckning görs av den och fästs på ankaren) för att förbättra markens mekaniska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

När du köper en geogrid är det viktigt att inte bara ta hänsyn till dess pris, prestandaegenskaper, men också recensioner av tillverkare. Så, Följande fabriker har visat sig bra i Ryssland.

  • " PlastTechno ". Detta ryska företag är känt för sina produkter i många länder i världen och har funnits på marknaden i över 15 år. Huvuddelen av produkterna som tillverkas under detta varumärke är geosyntetiska varor, inklusive den geogrid som används inom olika byggfält. Geogridens popularitet från denna tillverkare förklaras av dess höga kvalitet och överkomliga pris, eftersom anläggningen fokuserar på ryska köpare och inhemska priser.
  • " Armostab ". Denna tillverkare är specialiserad på tillverkning av en geogrid för förstärkning av sluttningar, vilket har visat sig vara de bästa driftsegenskaperna, särskilt gäller det hög slitstyrka, motståndskraft mot extrema temperaturer och hög luftfuktighet. En av de främsta fördelarna med produkterna anses vara ett överkomligt pris, vilket gör det möjligt att köpa material inte bara för grossistköpare utan också för ägare av förortsområden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland utländska tillverkare förtjänar särskild uppmärksamhet företaget "Tensar" (USA) , som, förutom att producera olika biomaterial, sysslar med tillverkning av geogrid och levererar det till alla länder i världen, inklusive Ryssland. Det enaxiga UX- och RE -rutnät , den är tillverkad av etylen av hög kvalitet och är i en premiumklass och därför dyr. Den största fördelen med nätet från denna tillverkare anses vara en lång livslängd, styrka, lätthet och motståndskraft mot negativ miljöpåverkan . Den kan användas för att förstärka sluttningar, sluttningar och vallar.

Det triaxiella nätet, som består av polypropylen- och polyetenlager, är också mycket efterfrågat; det ger vägbanan styrka, uthållighet och idealisk isometri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styling funktioner

Geogrid anses vara det vanligaste byggmaterialet, som kännetecknas inte bara av utmärkt prestanda, utan också av enkel installation. Installation av detta material utförs vanligtvis med metoden för längsgående eller tvärgående rullning av rullar längs en sluttning .… Om basen är plan är det bäst att lägga nätet i längdriktningen; för att stärka sommarstugorna på sluttningarna är tvärgående rullning av materialet väl lämpad. Förstärkning av vägbanan kan utföras på både det första och andra sättet.

Installationsarbete med tvärgående med läggningsmetod börja från kanten, för detta måste du klippa dukarna med en viss längd i förväg. När du rullar nätet i längdriktningen, se till att överlappningen är 20 till 30 cm. Banan fixeras var 10: e m med hjälp av häftklamrar eller ankare, som måste vara gjorda av stark tråd med en diameter på mer än 3 mm. Vi får inte glömma att fästa rullen i bredd, den måste fixas på flera ställen. Efter lagring av geogrid läggs 10 cm tjock jord ovanpå, skiktet måste vara enhetligt för att ge markskyddet önskad fuktighet.

Bild
Bild

I sommarstugor, under kraftiga regn, ackumuleras ofta vatten, som står på ytan. Detta beror på den underjordiska vattennivån, som förhindrar att vatten absorberas i jorden. För att förhindra detta, det rekommenderas att tömma ytan genom att lägga ett dräneringsdike kantat med geogrid . Materialet kan bara rullas ut på en tidigare förberedd och rengjord yta på basen, och om dikets bredd överstiger materialrullens bredd måste kanterna överlappas med 40 cm. det är nödvändigt att vänta minst en dag och sedan börja fylla med jord.

Under konstruktionen av vägbädden läggs geogrid på en bas som tidigare behandlats med bitumen . Detta säkerställer bättre vidhäftning mellan kåpan och materialet. Om arbetsvolymen är liten kan läggningen göras manuellt, för en stor volym, där en geogrid med en bredd på mer än 1,5 m används, måste du använda specialutrustning. Efter avslutat installationsarbete Det är också viktigt att tillhandahålla en överföringskorridor för passage av tung utrustning, eftersom förflyttning av lastbilar till en början inte är tillåten på den yta som läggs ut av en geogrid . Dessutom läggs ett lager krossad sten på geogriden, den måste fördelas jämnt med en bulldozer, sedan stöts basen med speciella rullar.

Rekommenderad: