Utökad Lera I Landskapsdesign (37 Bilder): Applikation För Trädgårdsvägar Och Rabatter, Fördelar Och Nackdelar Med Expanderade Lervägar, Hur Man Målar

Innehållsförteckning:

Video: Utökad Lera I Landskapsdesign (37 Bilder): Applikation För Trädgårdsvägar Och Rabatter, Fördelar Och Nackdelar Med Expanderade Lervägar, Hur Man Målar

Video: Utökad Lera I Landskapsdesign (37 Bilder): Applikation För Trädgårdsvägar Och Rabatter, Fördelar Och Nackdelar Med Expanderade Lervägar, Hur Man Målar
Video: HOW TO DRAW CUTE CHRISTMAS PIKACHU 2024, Mars
Utökad Lera I Landskapsdesign (37 Bilder): Applikation För Trädgårdsvägar Och Rabatter, Fördelar Och Nackdelar Med Expanderade Lervägar, Hur Man Målar
Utökad Lera I Landskapsdesign (37 Bilder): Applikation För Trädgårdsvägar Och Rabatter, Fördelar Och Nackdelar Med Expanderade Lervägar, Hur Man Målar
Anonim

Skapandet av en spektakulär landskapsdesign innebär användning av inte bara planteringar utan också en mängd olika material. En av dessa är expanderad lera. Den har använts ganska länge bland sommarboende och i olika situationer. Så med expanderad lera kan du täcka sängarna i landet, och om det behövs blir det en bra dränering. Men oftast används detta material för att dekorera det lokala området.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Expanderad lera är ljusa och porösa bruna granuler, och den är huvudsakligen gjord av lera. Vid höga temperaturer bränns det i speciella ugnar, vilket resulterar i att materialet blir slät på utsidan och nästan ihåligt på insidan . Expanderade lergranuler har olika storlekar - från 5 till 40 mm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan köpa torkad lera både i bulk och förpackad i påsar.

Färdiga expanderade lergranuler har många positiva egenskaper. Låt oss se varför trädgårdsmästare älskar dem så mycket:

  • miljövänlighet: materialet är tillverkat av en naturlig, naturlig produkt som inte skadar människors och djurs hälsa, det är helt säkert för växter;
  • styrka: trots ljushet och porositet är granulaten mycket starka, vilket innebär att du säkert kan gå längs stigarna eller rabatterna dekorerade med dem, utan rädsla för att förstöra beläggningen;
  • motståndskraft mot många yttre faktorer: expanderad lera lämpar sig inte för effekterna av väder, syror, svamp, skadedjur och det brinner inte heller;
  • estetik: materialet är attraktivt i utseende, och med åren kommer det inte att förlora sitt ursprungliga utseende;
  • tillgänglighet: du kan hitta expanderad lera i alla byggnads- eller trädgårdsbutiker, och den säljs till ett mycket lågt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lera har nästan inga nackdelar, och de som finns associeras mer med isolering av lägenheter och hus än med användning i det fria . Till exempel torkar ett vått material länge och vill inte ge upp fukt. När den används i lägenheter känns denna nackdel kraftigt, men på webbplatsen bör det inte skapa problem, förutom att stigarna kommer att vara våta i ett par dagar. En mer betydande nackdel är riklig dammbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det betyder att du måste sprida expanderad lera på vägar och rabatter i en respirator eller mask, annars kan dammpartiklar komma in i luftvägarna.

När det är utspritt kommer dammet snabbt att lägga sig och materialet kommer inte längre att utgöra någon hälsorisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Expanderade lergranulat kan vara av flera typer. Alla används i landskapsarkitekturen på webbplatsen.

Grus . Det här är små ovala stenar i olika storlekar. De kan vara små, medelstora och stora.

Bild
Bild

Grus används oftast för återfyllningsvägar.

Den ovala släta formen bidrar till det dekorativa utseendet och den bekväma rörelsen för webbplatsens ägare.

Bild
Bild

Krossad sten . Detta material har samma egenskaper som grus, men i en något annan form. Här liknar granulaten kuber och har spetsiga hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av expanderad lera används i rabatter och rabatter, eftersom det inte är särskilt bekvämt att gå på vassa stenar.

Bild
Bild

Sand . När det gäller egenskaper liknar det grus, men för små - sandgranuler är upp till 5 mm i diameter.

Bild
Bild

Detta material ersätts ibland av vanlig sand på platsen och dekorerar rabatter med det.

Bild
Bild

Hur man målar?

Expanderad lera har huvudsakligen en brun färg, mindre ofta är den grå, men dessa färger räcker inte alltid när det gäller platsens dekorativa design. Det är därför flerfärgade materialtyper alltmer säljs.

Bild
Bild

Vackra och ljusa granulat säljs i järnaffärer, och att köpa dem är det enklaste sättet att dekorera webbplatsen.

De som inte letar efter enkla sätt kan måla granulaten på egen hand . Det måste dock komma ihåg att för detta kommer du definitivt att behöva specialutrustning - en betongblandare. Dessutom är det viktigt att vara ansvarsfull när man väljer färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar den akrylversion som används vid konstruktion.

Sådana färger bleknar inte, försämras inte från frost och värme, försämrar inte de naturliga egenskaperna hos expanderad lera. För 1000 kg granulat behövs 20 kg färgämne.

Bild
Bild

Förutom ovanstående måste du ta:

  • behållare för vätska, vars volym är minst 100 liter;
  • en sil i vilken granulaten siktas;
  • små plastlådor med celler - de behövs för att tvätta de färdiga granulerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen ser ut så här:

  • expanderad lera siktas genom en sil och delar sig i fraktioner;
  • materialet rengörs noggrant, avlägsnar grenar, smuts och vidhäftad jord;
  • i ungefär en timme torkas materialet i det fria, vid denna tidpunkt kan du förbereda vatten med ett färgämne (den mängd färg som krävs anges alltid i instruktionerna och beror på tillverkaren och sammansättningen);
  • efter en bestämd tid hälls expanderad lera i en betongblandare och fyller enheten med en tredjedel;
  • färg hälls inuti (rätt proportioner - 30% färgämne och 70 - granulat);
  • maskinen startas i en halvtimme, sedan kontrolleras kvaliteten på granulaten;
  • om allt är färgat jämnt läggs gruset ut för torkning på en skuggig plats, om inte, upprepas färgningsprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Det finns flera alternativ för hur man använder expanderad lera i en sommarstuga. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild

För rabatter och rabatter

Färgade expanderade lergranuler kommer att vara ett utmärkt alternativ för att adla en rabatt, och du kan använda både små och stora fraktioner. Stora kommer effektivt att fylla i luckorna i rabatten, alpin bild, i blomträdgården. Kontrasterande grödalternativ ser intressanta ut, till exempel vita rosor och blå expanderad lera.

Bild
Bild

Och med hjälp av en fin fraktion eller sand kan du till och med skapa hela ritningar, varav de enklaste är cirklar, vågor, sicksack.

Dessutom fungerar expanderad lera som en hållbar och vacker design för konstgjorda dammar.

Bild
Bild

För stigar

Utökade lervägar kan bli en riktig dekoration av platsen, särskilt om färgade granulat används. men man måste komma ihåg att trädgårdsvägar som är helt täckta med expanderad lera inte kommer att vara en lönsam lösning . Allt kommer att se bra ut först, men sedan kommer materialet att smula.

Bild
Bild

För att undvika detta blandas expanderad lera ofta med betongbruk, vilket är lätt att göra med egna händer.

Bild
Bild

Med hjälp av flerfärgat grus kan du också dekorera endast kanterna på banan, och den kommer själv att vara gjord av betong eller annat material. Ett annat användningsfall är att lägga expanderad lera under kakel. För detta förbereds en plats för vägen, varefter botten är täckt med geotextiler. Sedan måste du lägga expanderad lera ovanpå det, och nästa lager är kakel.

Bild
Bild

Vackra exempel

Användningen av expanderad lera är ett snabbt och billigt sätt att dekorera en webbplats. Flera fotoexempel hjälper dig att verifiera detta.

Blomträdgårdsdekoration med brun expanderad lera . Projektet slutförs av stenar som drar gränsen mellan blomsterträdgården och resten av platsen.

Bild
Bild

Stora granulat framhäver perfekt rundade växter . Växternas färger och materialkontrasten, vilket positivt understryker färskheten i grönytorna.

Bild
Bild

Med hjälp av expanderade lergranulat kan du skapa en zon som blir accent för hela platsen . Som till exempel på dessa foton.

Bild
Bild

Och här är exempel på utökade lervägar . Här kombineras naturligt material framgångsrikt med kakel, vilket förlänger granulatens livslängd.

Bild
Bild

En mycket spektakulär blomsterträdgård med rosa baksida . Denna färg passar bra med cirklar av trä, kantade runt kanten.

Rekommenderad: