Växthus Av Polykarbonat 3x6 (35 Bilder): Ritningar Och Mått, Planering Av Plantering Av Tomater Och Gurkor. Hur Ordnar Man Dem Inuti? Monterings- Och Skärinstruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Växthus Av Polykarbonat 3x6 (35 Bilder): Ritningar Och Mått, Planering Av Plantering Av Tomater Och Gurkor. Hur Ordnar Man Dem Inuti? Monterings- Och Skärinstruktioner

Video: Växthus Av Polykarbonat 3x6 (35 Bilder): Ritningar Och Mått, Planering Av Plantering Av Tomater Och Gurkor. Hur Ordnar Man Dem Inuti? Monterings- Och Skärinstruktioner
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, April
Växthus Av Polykarbonat 3x6 (35 Bilder): Ritningar Och Mått, Planering Av Plantering Av Tomater Och Gurkor. Hur Ordnar Man Dem Inuti? Monterings- Och Skärinstruktioner
Växthus Av Polykarbonat 3x6 (35 Bilder): Ritningar Och Mått, Planering Av Plantering Av Tomater Och Gurkor. Hur Ordnar Man Dem Inuti? Monterings- Och Skärinstruktioner
Anonim

Att odla grödor utomhus är en riskfylld idé inför instabila väderförhållanden i Ryssland. Ett växthus i polykarbonat skyddar din gröda när som helst på året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett växthus av polykarbonat 3x6 m kan byggas självständigt på en sommarstuga. Den totala ytan för den upptagna ytan för strukturen är 18 kvadratmeter.

Den färdiga byggnadens ungefärliga vikt är 125 kg. Tidigare användes folie eller glas som beklädnad för växthus, som inte är tillförlitliga material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu använder erfarna sommarboende cellulärt polykarbonat, som består av 3 lager, som starkt skyddar växter mot ultravioletta strålar, fukt och plötsliga temperaturförändringar.

Bild
Bild

Layout

Innan du bygger ett sådant objekt bör du utarbeta en förberedelseplan för arbete. När allt kommer omkring kan en design med brister i slutändan visa sig vara värdelös och ge lite skörd.

Växthusdesign utförs i flera steg

Bild
Bild

Val av sittplats

Det perfekta alternativet skulle vara en solig plats nära huset, skyddad från starka vindbyar. Du kan inte bygga ett växthus på låglandet, eftersom de är utsatta för frost och på en kuperad yta, för då står växthuset inte plant.

Bild
Bild

Storlek

Vi bestämde måtten, växthuset blir 3 meter brett och 6 meter långt. Höjden på sådana växthus är standardiserad - 2,1 meter. Ytterligare du bör markera den valda platsen med pinnar och en tråd, dra den längs ytterkanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja växthusets form

Formen beror direkt på vilken typ av växter som kommer att finnas i dina sängar

Båge . Det mest praktiska och ekonomiska alternativet. Det är hon som är lämplig för solälskande grödor. Ett sådant komplex är lätt att installera på egen hand. Den är lätt att använda och samlar inte snö på den på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hus . Ett sådant växthus är rymligare, men sämre när det gäller belysning. Att samla in det är redan svårare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brödlåda . Det presenteras i form av ett lågt halvcirkelväxthus med ett skjutbart lock. Det är bekvämt att plantera lågväxande krypgrödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kupol . Det vackraste växthuset, men svårt att installera. Denna design är väl upplyst.

Bild
Bild

Uppläggning av dörrar och ventiler

Alla växter behöver frisk luft, så organisationen av ventiler är ett måste.

De måste placeras på motsatta sidor för att undvika drag. Dörrar - ingången till växthuset och temperaturregulatorn inuti ramen.

Dörrens bredd ska vara 1 meter så att det är möjligt att köra med en vagn och andra stora verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja typ av grund

Grunden beror på växthusets storlek och dess massa. Många föredrar att lägga växthuset direkt på jorden, men det är detta extra lager som skyddar grödan från frost, underjordiska djur och insekter. Fundamentet kan vara av trä, tegel eller fyllt . Du kan beräkna storleken i en speciell miniräknare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teckning

Detta stycke förutsätter förberedelse av den slutliga ritningen i två utskott: från ändens sida och i längd (sidovy). Dess algoritm är enkel och universell: känna till växthusets parametrar, ta hänsyn till de maximala belastningarna på ramen, ta hänsyn till närvaron av fundamentet, dörrar och ventiler.

Kom ihåg växthusets komponenter: en gjuten grund, en metallram och en polykarbonatbeläggning.

Ritningen hjälper dig att förstå formen, dimensionerna och mängden material som krävs, och förvandlar dina idéer till en riktig målning.

Bild
Bild

Hur beräknar man förbrukningen av polykarbonat?

Ett standardark av cellulärt polykarbonat, oavsett tjocklek, är 6 meter långt. Byggnadens höjd är huvudkarakteristiken vid beräkning. För vår täckta trädgård med en takhöjd på 2, 1 meter och en längd på 6, kommer 4 stycken att krävas (vi delar 6 m med 2), tre för arbete på ramen och en till för att klippa ändarna. Bygg alla material från din färdiga ritning.

Bild
Bild

Hur gör man ett snitt?

När du skapar ett växthus måste du klippa och skära materialet i ändar på platser där det finns utsprång och ventiler med motsvarande form.

Skärregler:

  1. förbereda platsen för arbete efter att tidigare ha rensat området från vassa och hårda föremål;
  2. utan att ta bort skyddsfilmen, sprid arket;
  3. med hjälp av ritningen av den färdiga strukturen, överför stencilen för delen med en markör;
  4. sedan kan du skära arken med ett specialverktyg, en skarp prästkniv;
  5. efter avslutad skärning, rengör de färdiga elementen från sågspån och annat skräp med en dammsugare.
Bild
Bild

monteringsanvisningar

Ta dig tid när du monterar. Var försiktig och ta hand om din personliga säkerhet med personlig skyddsutrustning.

Du behöver följande material och verktyg:

  • polykarbonatark;
  • roulett;
  • byggnadsnivå;
  • fästelement;
  • borra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest högkvalitativa och robusta konstruktionen inkluderar en metallram.

Vi börjar installera det på den färdiga grunden med våra egna händer.

Detta är det svåraste stadiet för att skapa ett växthus, men tack vare instruktionerna kommer alla att kunna montera basen

  1. Vi installerar de nedre baserna på fundamentets kant.
  2. Därefter lägger vi bågar i den nedre basen och bildar en ram.
  3. Vi samlar ändstyckena, mantlade med polykarbonat. Installation sker i den nedre basen och fixerar delar med två centrala element.
  4. Vi sätter beslagen: vi gör hål i polykarbonat och sätter in handtag för dörrar och ventiler.
Bild
Bild

Polykarbonatmantel steg för steg

Polykarbonatets yta är känslig för mekanisk påfrestning. Försök att förvara den i stående position innan du påbörjar arbetet. Det är nödvändigt att installera beläggningen strikt i en viss riktning. Det är oönskat att ordna ark horisontellt.

Polykarbonatbeläggningen av strukturen börjar från kanterna, oavsett konfiguration

  1. Lägg polykarbonatet uppåt på änden innan du tar bort skyddsfilmen. Materialet ska sticka ut 50-60 mm ovanför änden.
  2. Nästa steg är väggbeklädnad. Säkra arket med självgängande skruvar på ena sidan av ramen, dra i det och säkra det på den andra. Överlappa arken med cirka 10 cm för att bibehålla tätheten, så att fukt inte tränger in genom sprickorna.

Installation av plastbeläggningen på de välvda strukturerna utförs i rambågens riktning.

Det är allt - du lyckades bygga ett växthus av polykarbonat själv på en tomt utan hjälp av specialister.

Bild
Bild

Hur ordnar man inuti?

Nästa viktiga steg för att säkerställa en god odling är organisationen av det inre utrymmet. Det är viktigt att bädda rätt sängar inför sommarsäsongen. Observera att byggmaterial måste vara fuktresistenta, behandlade med speciella skyddande föreningar som förhindrar uppkomst av patogena bakterier och virus.

Först och främst bör placeringen av åsarna vara bekväm för tillväxt av plantor och deras vård. Öst-västlinjen är en idealisk platslösning, eftersom solen kommer att träffa sängarna hela dagen.

Sängarnas optimala bredd är 70-90 cm, glöm inte att lämna plats för stigar. I vårt fall kan du göra 3 sängar 70 cm breda och 2 spår 45 cm breda.

Bild
Bild

För en stor skörd behövs djupa sängar (upp till 60 cm). För att förhindra att jorden smuler behöver du en ram. För att göra detta, använd brädor behandlade med ett speciellt lack mot insekter och mögel eller metallsköldar. Vägarna är växthusets dekoration. Täck grävningen med grus och sedan med efterbehandlingsmaterial - beläggningsplattor, tegel, platta stenar.

Du kan också lägga till förvaringsställ, plantor och en termometer. Allt detta kommer att passa perfekt i ett växthus av denna storlek.

För avancerade trädgårdsmästare installeras droppbevattningssystem, värme och belysning . Då blir ditt växthus det mysigaste grönsakshuset.

Bild
Bild

Hur man planterar grödor?

Ändå är ett växthus ett begränsat utrymme, och varje meter måste användas rationellt. Vart i det är nödvändigt att planera hur odlingen av grönsaker kommer att organiseras, eftersom vissa växter inte kan vara grannar, och för detta måste du avgränsa territoriet.

Det finns en enkel regel - först måste du hantera placeringen av huvudkulturen och sedan plantera resten, med tanke på deras kompatibilitet.

Överväg att plantera system för grundläggande plantor för en varm trädgård.

Bild
Bild

Tomater

Det finns en mängd olika tomatsorter inomhus. De är termofila, föredrar lätt jord, måttlig vattning. Tomater behöver ventilation och luftcirkulation. därför det bästa stället för tomater är i den centrala sängen mittemot dörrarna, som ligger i ändarna . Bra grannar för tomater är kål, lök, sallad, rädisor.

Bild
Bild

Gurkor

Gurkor kräver riklig vattning och fukt. De kan inte planteras med tomater, så det bästa alternativet är att täcka plantorna med plast. Dill, sallad, aubergine, persilja och basilika anses vara ett bra grannskap.

Bild
Bild

Peppar

Söt och varm paprika kan inte planteras tillsammans - de kan bli ömsesidigt pollinerade och ändra smak. Men de växer bra bredvid basgrödorna.

Bild
Bild

Andra kulturer

Det är fullt möjligt att plantera jordgubbar och jordgubbar i ett växthus, samtidigt som du får en skörd tidigare än från grannarna. Det är viktigt att plantera växter på ett avstånd av 15-20 cm.

På våren, var noga med att förbereda jorden, den ska vara mycket näringsrik och lös . Den perfekta kompositionen är en blandning av jord från din plats, torv eller humus och flodsand.

Du kan använda hydrogeln innan du planterar fuktälskande grödor som gurkor och kål.

I trånga utrymmen är det mycket mer troligt att bakterier och virus utvecklas. För att göra detta, försök att byta mark varje år. På hösten kan du röka rummet med grått (rutor).

På våren ska polykarbonatet tvättas både ute och inne . På sommaren, efter plantering, bör du rensa jorden från ogräs.

Rekommenderad: